Actualitate

Joi, 06 August

Participarea premierului Ludovic Orban la depunerea de coroane la Statuia minerului din Parcul Central "Carol Schreter", Petroşani

Galerie foto

Alocuțiunea premierului Ludovic Orban la depunerea de coroane la Statuia Minerului din Parcul Central "Carol Schreter" din Petroşani

                                   [Check Against Delivery]                         

Ludovic Orban: Bună ziua! Am ținut să fiu prezent astăzi, pe data de 6 august, o zi extrem de importantă pentru Valea Jiului și pentru toți cei care își câștigă existența din activitatea minieră. Prezența mea aici vreau să reprezinte un semnal clar că Guvernul României este preocupat de problemele din Valea Jiului și caută să găsească cele mai bune soluții, astfel încât Valea Jiului să aibă un viitor, Valea Jiului să poată să depășească toate situațiile complicate pe care le-a trăit în ultima perioadă și mai ales riscurile privitoare la viitor. Să fim realiști și să recunoaștem situația existentă. Compania Energetică Hunedoara este, după două ajutoare de stat care au fost acordate în niște condiții, dintre care un ajutor de stat trebuie înapoiat, ca urmare a deciziei Comisiei Europene, pentru că nu a fost acordat în conformitate cu legea, iar al doilea ajutor de stat, acordat pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea; ajutorul de stat a fost acordat pentru închiderea minelor până în data de 31 decembrie 2018 și minele continuă să își desfășoare activitatea. Am discutat cu reprezentanții autorizați ai minerilor, cu liderii Sindicatului Muntelui și liderii reprezentativi pentru fiecare dintre cele patru exploatații miniere, cu care am căutat să găsim soluții pentru ca activitatea companiei să continue și locurile de muncă să nu fie afectate. Am identificat soluții, care în mod evident le-am stabilit, care au nevoie de un acord de la nivelul Comisiei Europene și pe care noi vrem să le implementăm. Este nevoie de o companie care să nu mai fie grevată de datoriile istorice și care să includă toate activele care sunt rentabile și care au capacitatea să desfășoare activități în condiții de eficiență - și vrem să facem lucrul ăsta. Este necesară găsirea unei soluţii pentru includerea şi celor două exploatări miniere pe care alţii au vrut să le închidă şi pe care noi nu vrem să le închidem. Există un studiu realizat cu acordul Comisiei Europene de o echipă de specialişti polonezi care dau soluția tehnică pentru continuarea activității și la cele două exploatații miniere pe care noi o susținem și vrem să o implementăm.

Sigur că nu noi am creat situaţia în care se găseşte astăzi Complexul Energetic Hunedoara, dar vă garantez că încercăm să implementăm cele mai bune soluții pentru ca activitatea să continue în condiții de eficiență, locurile de muncă să fie păstrate, viaţa oamenilor în Valea Jiului să fie cât mai puţin afectată de contextul pe care l-am moștenit. Nu uitaţi că am luat deciziile legate de serviciile de sistem și alte decizii, am adoptat ordonanțe de urgență care au dat plăţi compensatorii către cei care urmau să fie disponibilizaţi şi, de asemenea, suntem extrem de atenți la tot ce se întâmplă în Valea Jiului pentru a putea găsi cele mai bune decizii guvernamentale pentru a vă sprijini. Nu spun lucrurile astea pentru că aș vrea să câștig astăzi ceva, și pentru ca să înțelegeți că nouă ne pasă și că vom adopta toate soluțiile pe care putem să le adoptăm în contextul legislației europene și pe baza istoricului economic care există aici, în Valea Jiului.

Vă mai spun câteva lucruri: Valea Jiului trebuie să se deschidă spre exterior. Ştiţi foarte bine că DN66 de la Petroșani până la legătura cu autostrada în mare parte poartă amprenta mea. Am reziliat contracte, am finalizat contracte şi chiar dacă nu am tăiat panglica, lucrul s-a realizat. Prima licitație pentru legătura între Petroșani şi Târgu Jiu, prin Defileul Jiului, a fost făcută în mandatul meu și am urmărit întotdeauna cu mare interes evoluţia acestei licitații. DN66A, care trebuie să facă legătura între Valea Jiului cu DN6, prin Herculane, a fost urnit şi împins înainte în mandatul meu. Din păcate, astăzi este blocat din nişte motive de mediu care trebuie rezolvate, astfel încât drumul să poată să facă legătura. De asemenea, drumul spre Voineasa, care face legătura cu Transalpina și legătura înspre Voineasa cu DN7 pe Valea Oltului este, de asemenea, o deschidere care trebuie să deschidă Valea Jiului pentru a crea oportunităţi pentru investiții. Este fundamental ca în următorii zece ani, pentru că avem o fereastră de oportunitate de zece ani pe care ne-o dă Green Deal-ul, să reuşim, cu adevărat, să creăm o dinamică economică. Oricine vrea să facă o afacere în Valea Jiului într-un domeniu profitabil să fie sprijinit, să poată să facă lucrul respectiv. Orice investitor care vrea să vină să investească în Valea Jiului, să primească un set de avantaje, astfel încât să poată să investească şi să creeze locuri de muncă în capacităţi productive, astfel încât, în timp, să existe un viitor cert pentru Valea Jiului, pentru oamenii, pentru copiii din Valea Jiului, astfel încât să aibă garanţia că or să aibă o viaţă cât se poate de plină de perspectivă.

Vreau să vă mai spun un lucru. Indiferent de culoarea politică, administraţiile locale din Valea Jiului trebuie să se unească în ITI pe care noi îl sprijinim şi care va fi adoptat sub formă de lege şi pe care noi îl sprijinim inclusiv la nivelul Comisiei Europene. Ce înseamnă ITI? Înseamnă că se unesc administraţiile şi pot să genereze, cu consultarea cetăţenilor din localităţile din Valea Jiului, proiecte care să obţină direct finanţare de la Uniunea Europeană, fără să fie necesar să treacă prin birocraţia de la Bucureşti sau prin alte pârghii şi proceduri. Odată cu constituirea ITI, va exista posibilitatea de a obţine direct fonduri europene pentru proiecte care sunt generate de administraţiile locale în consultarea cetăţenilor.

Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a utiliza resurse financiare şi din ceea ce se numeşte Just Transition Fund (Fondul pentru o Tranziţie Echitabilă), care este un fond care a fost constituit de Comisia Europeană şi de care România va beneficia. Şi acest fond va genera resurse care vor putea fi folosite fie de guvern, fie de autorităţile locale tot pentru astfel de proiecte de dezvoltare economică. M-a întrebat cineva de cofinanţare. Acolo unde autorităţile locale nu au capacitatea de cofinanţare, există posibilitatea ca guvernul să confere sprijin pentru asigurarea cofinanţării. De exemplu, acum pregătim o hotărâre de guvern cu alocări din fondul de rezervă, în care principalul motiv pentru care alocăm resurse financiare este acela de a sprijini autorităţile locale, care nu au resursele financiare pentru a asigura cofinanţarea pe fonduri europene, pe care sigur că am şi redus-o. Gândiţi-vă că în negocierile pe care le-am purtat, am redus semnificativ cofinanțarea părții naționale în derularea proiectelor pe fonduri europene.

Închei prin a transmite un mesaj de respect, de apreciere față de cei care își câștigă existența punându-şi în fiecare zi în pericol viața, de oamenii care au curajul să nu aibă ore întregi cerul deasupra capului, fără să vadă cerul, care intră în toate catacombele, în aceste exploatații miniere și care, literalmente, merită respectul, aprecierea şi susținerea din partea noastră. La mulți ani, dragi mineri! Doamne ajută și noroc bun! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe