Actualitate

Joi, 30 Aprilie 2020

Participarea premierului Ludovic Orban la îmbarcarea echipei de medici și asistenți români care va pleca în misiune în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din această țară, aflat în prima linie de luptă împotriva epidemiei de coronavirus

Galerie foto

[Check against delivery]

***

Ludovic Orban: Bună ziua! Vă mulțumesc foarte mult pentru efortul pe care îl faceți. Vreau să știți că aveți aprecierea și respectul meu pentru faptul că v-ați implicat în această misiune umanitară pentru frații noștri de peste Prut care se află într-o situaţie dificilă şi vă mulţumesc că aţi acceptat să îi sprijinim şi practic să vă folosiţi toate cunoştiintele, experienţa, talentul şi energia pentru a-i vindeca pe fraţii noştri de peste Prut. Reprezentaţi România, reprezentaţi România cu cinste şi faceţi un lucru extrem de benefic atât pentru România, cât şi pentru Basarabia. Vă doresc drum bun! Vă doresc să aveţi ocazia de a face bine semenilor noştri de peste Prut şi prin această misiune să arătăm că suntem mai aproape unii de alţii! Aş folosi această ocazie pentru a anunţa şi faptul că astăzi, în cadrul şedintei de guvern, vom adopta o hotărâre de guvern în care vom aloca o sumă importantă pentru o donaţie făcută către Republica Moldova, materiale, echipamente, medicamente, substanţe necesare în bătălia anti-COVID. Va fi vorba de 500.000 de măşti FFP 2 şi FFP 3, 50.000 de combinezoane, medicamente -  Plaquenil, Kaletra - necesare pentru tratamentul pacienţilor de COVID. Adică, în urma dumneavoastră vor veni şi ajutoare substanţiale pentru cei care au nevoie din Republica Moldova. Încă o dată vă mulţumesc, vă felicit! Să aveţi o misiune cât se poate de benefică şi ne revedem la întoarcere! Drum bun şi spor la treabă!

 

Declarațiile premierului Ludovic Orban după participarea la îmbarcarea echipei de medici și asistenți români care va pleca în misiune în Republica Moldova

[Check against delivery]

***

Reporter: Domnule Orban, ce mesaj aveţi pentru hotelierii care se pregăteau să deschidă sezonul estival acum în mai? Ce sfaturi le daţi? Cum îi îndemaţi să-şi facă afacerea?
Ludovic Orban: În privinţa hotelurilor nu va mai exista nicio restricție, doar reguli care vor trebui respectate referitor la protejarea clienţilor hotelurilor. 
Reporter: Când pot ei să-şi deschidă afacerea acum în sezonul estival? Pe ce dată estimaţi?
Ludovic Orban: Şi acum pot să-şi deschidă afacerea.
Reporter: Hotelurile rămân deschise, restaurantele nu. Cum vedeţi turismul românesc?
Ludovic Orban: În priviţa restaurantelor, deocamdată evaluările din punct de vedere epidemiologic sunt rezervate, adică există un risc epidemiologic asociat ridicării acestei restricţii destul de mare. Sigur, încă nu s-a luat o decizie când se va permite reluarea activităţii restaurantelor, teraselor, dar analizăm acest aspect.
Reporter: Mâine este 1 Mai, sunteți pregătiți pentru posibilitatea ca oamenii să iasă din casă? Sunt măsuri suplimentare luate?
Ludovic Orban: Oamenii, ca şi de Paşti, ca şi cu alte ocazii, duminici, zile libere, sunt convins că vor fi responsabili, că vor respecta regulile şi în cazul în care vor ieşi, vor ieşi astfel încât să nu existe un risc suplimentar de răspândire a virusului. Pot să vă spun de exemplu, ştiţi că au fost foarte multe emoţii legate de sărbătoarea Paştelui. Suntem deja la 10 zile şi se vede că de Paşte totul a fost în regulă, nu există o creştere a numărului de infectări şi, în ciuda temerilor şi avertismentelor lansate, până la urmă cooperarea între biserici şi autorităţi a dus la eliminarea aproape totală a oricărui risc epidemiologic. De 1 Mai, sigur că oamenii vor avea dorinţa de a ieşi mai mult, dar trebuie să respecte regulile care sunt stabilite.
Reporter: Ce puteţi să ne spuneţi despre posibilitatea ca în vară să fie deschise afterschool-urile şi grădiniţe sau creşe? S-a discutat despre asta?
Ludovic Orban: Normal că discutăm toate subiectele, dar nu pot să vă spun ceva până când nu se iau decizii bine fundamentate. Pentru orice ridicare de restricție va trebui să avem în spate o fundamentare foarte serioasă, o analiză din punct de vedere epidemiologic și, mai ales, garanția existenței unui set de măsuri care să reducă la maxim posibilitatea de răspândire a virusului în activitățile pentru care se ridică restricția.
Reporter: Când vor şti agricultorii care sunt măsurile de protecție, pentru că așteaptă? Deocamdată s-au centralizat datele, nu știu culturile pe hectar, pe... ?
Ludovic Orban: După cum bine știți, a fost emis ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al ministrului de interne privind constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor, care deja sunt pe teren de o bună perioadă, se fac constatările pe teren. Procesul, probabil, va mai dura încă două-trei săptămâni, pentru că sunt foarte multe ferme afectate și trebuie să fac o evaluare corectă. După această evaluare se vor pregăti actele normative care să stea la baza plății despăgubirilor. Vă readuc aminte că, de vreo 11 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru daunele provocate de secetă și vom aloca sumele de bani necesare. 
Reporter: Creșele, grădinițele se vor deschide în acest an, până la toamnă? Sau de la toamnă încolo?
Ludovic Orban: Îmi puneți întrebări...
Reporter: Vă întreb /.../.
Ludovic Orban: Vă spun ca să înțelegeți, că toată lumea așteaptă răspunsuri. Am văzut că mi s-au pus... Nu vă putem da încă aceste răspunsuri. În primă fază vom ridica acele restricții pentru care există cel mai mic risc epidemiologic. Ridicarea restricțiilor se va face gradual. Vom aștepta o perioadă de timp, cât e perioada de 14 -15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la diseminarea, răspândirea virusului. După care, evident, vom trece la următoarele măsuri. De asemenea, trebuie pregătite și măsuri de protejare; dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim niște reguli și proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze acestor reguli. La fel și în cazul unor posibile creșe, grădinițe. Să știți că sunt foarte deschis, comunic direct cu foarte mulți cetățeni și foarte mulți mă abordează direct, fie prin mesaje, fie prin mail-uri, fie chiar și prin telefon, prin conversații directe și cunosc problemele. Știu că este o problemă legată de copii. De exemplu, în familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, privind plata indemnizației de 75%, sunt foarte multe mame și tați care pot să riște să își piardă locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere să revină la serviciu. Și atunci trebuie găsită o modalitate de a putea organiza un sistem care să aibă grijă de copii, suplimentar față de alocarea pe care am stabilit-o prin Legea 19, completată de ordonanța noastră.
Reporter: Domnule premier, sunt situții excepționale, care e cea mai mare provocare acum, pentru dumneavoastră?
Ludovic Orban: Avem provocări în fiecare minut, în fiecare oră. Evident, apărarea sănătății și vieții oamenilor cu orice preț, cu măsuri de restricții, care nu au mai existat demult, dar aceste măsuri iată că au dat roade. În România nivelul de răspândire al epidemiei, numărul de persoane afectate, numărul de decese este la un nivel cât se poate de rezonabil. Al doilea lucru care mă preocupă și care îmi consumă toată energia este planul de relansare economică. Pentru că este fundamental, după ce ne vom obișnui cu virusul, nu spun după ce vom scăpa de virus, pentru că după ce ne vom obișnui cu virusul și vom învăța să ne protejăm,  practic e foarte important ca economia să repornească, să ținem în funcțiune toate motoarele economice, să punem în practică măsuri care să susțină mediul de afaceri, angajații, în activitatea economică. Trei, sigur că sunt foarte atent și mă preocupă ce se întâmplă în Europa, mai ales, dar și în Statele Unite și în alte țări. Dar mai ales zic Europa pentru că foarte multe măsuri pe care le luăm, trebuie să fie coordonate cu măsurile luate la nivel european. De exemplu, transportul aerian. Știți foarte bine că, în parteneriat cu instituțiile europene, am reușit să creăm coridoarele verzi care au permis reluarea traficului de marfă, după ce mai multe țări instituiseră restricții care blocau circulația mărfurilor și a persoanelor. De asemenea, trebuie să ținem cont de deciziile la nivel european, pentru că de acolo și vin foarte multe resurse pe care le putem folosi în planul de relansare economică.
Reporter: Există fonduri suficiente pentru plata tuturor celor care au cerut șomaj tehnic? În acest moment aveți o cifră câți șomeri și câți bani sunt alocați pentru aceștia?
Ludovic Orban: Pentru prima lună au fost solicitări de aproape 600 de mii de persoane care beneficiază de această indemnizație de șomaj tehnic și de aproximativ 60 de mii de solicitări pentru indemnizațiile care au fost acordate pentru alte categorii, cum sunt profesioniștii, cei care sunt la cluburi sportive și alte categorii de persoane care beneficiază de indemnizațiile stabilite. Așteptăm următoarele cereri. Noi am prevăzut bani în buget pentru a face față unor cereri și mai mari și, de asemenea, avem acordul Comisiei Europene pentru decontarea unei părți importante din sumele care au fost alocate pentru plata șomajului tehnic din fonduri europene, în limita a 320 de milioane de euro.
Reporter: Cum comentați situația cu Ţinutul Secuiesc, tot ce s-a întâmplat ieri și cum îi răspundeți lui Marcel Ciolacu?
Ludovic Orban: N-am ce să-i răspund lui Marcel Ciolacu. În calitate de președinte al Camerei Deputaților, obligația sa și a colegilor din Biroul permanent era să pună pe ordinea de zi proiectul de lege pentru a fi respins de plenul Camerei Deputaților. Exista raport, existau avize cu mult timp înainte de termenul de adoptare tacită. Orice altă afirmație a președintelui PSD și președintelui Camerei Deputaților este lipsită de suport, pentru că răspunderea este integrală. Dar este bine că, până la urmă, în urma intervențiilor președintelui și a unei puternice reacții a opiniei publice, a fost respinsă legea la Senat și, până la urmă, practic, am depășit această etapă.
Reporter: Revenind la hotelieri, ce reguli trebuie să respecte pentru ca statul să nu le închidă afacerea...?
Ludovic Orban: Regulile le stabileşte Institutul Naţional de Sănătate Publică, nu le stabilesc eu.
Reporter: Daţi-ne câteva exemple. Ce ar trebui să respecte?
Ludovic Orban: Nu sunt angajat la Institutul de Sănătate Publică.
Reporter:cum pot merge românii la hotel, că nu se pot deplasa...?
Ludovic Orban: De unde aţi tras concluzia că nu se pot deplasa? După data de 15 martie am stabilit clar că vom elimina...
Reporter: 15 mai.
Ludovic Orban: 15 mai, vom elimina restricțiile de circulație în interiorul localității total și, de asemenea, vom păstra doar anumite restricții pentru deplasarea în afara localităților. Nu va fi interzisă...
Reporter: Doar pentru un motiv întemeiat se poate ieşi în afară, va fi un motiv întemeiat?
Ludovic Orban: O să fie incluse în lista motivelor întemeiate, pentru care se poate ieși, care va fi o listă mai largă decât listele obișnuite.
Reporter: Domnule premier, cum comentaţi nemulţumirea firmelor de leasing? Odată cu amânare ratelor ele nu mai pot să susţină alte leasing-uri. Cum vedeţi dumneavoastră acest aspect? Cum comentaţi?
Ludovic Orban: Nu toată lumea poate fi mulțumită, dar în măsura în care vor veni cu idei și cu propuneri care sunt fezabile noi suntem deschiși dialogului și adoptării oricărei măsuri. Vă mulțumesc.
Reporter: Luaţi în calcul plafonarea preţului la măşti? Cheltuelile sunt foarte mari pentru companii, măştile s-au cumpărat /.../ vă gândiţi să faceţi aceste cheltuieli deductibile sau să le oferiți facilități /.../?
Ludovic Orban: Vom căuta soluţii.
Reporter: Ce înseamnă asta?
Ludovic Orban: Când vom lua decizii vă vom anunţa.
Reporter: Vă gândiţi şi la asta?
Ludovic Orban: Normal că ne gândim.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Această întrebare ar trebui să i-o puneţi domnului ministru al sănătăţii.
Reporter: Există kituri pentru testarea PCR suficiente în acest momentul în România?
Ludovic Orban: Ce anume?
Reporter: Kituri pentru testare, sunt suficiente în acest moment în România?
Ludovic Orban: După cunoștințele mele da. De exemplu, la Unifarm există contract pentru chituri de testare pentru două milioane de cetățeni. Nu am avut probleme cu kiturile de testare decât, să spunem, în primele două săptămâni. După primele două săptămâni această problemă practic este soluționată. Sigur că mai pot apărea discontinuități în aprovizionare, dar numai din cauza unei previziuni greșite din partea celor care efectuează, centrelor care efectuează testele. Dar kituri de testare, după informațiile pe care le avem, există într-un număr suficient.
Reporter: Cum vedeţi procedura  de vot, dacă vor fi alegeri/.../?
Ludovic Orban: acum nu pot să vă dau răspuns la toate întrebările.Vă mulţumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe