Actualitate

Joi, 06 August

Premierul Ludovic Orban a fost prezent la inaugurarea Muzeului mineritului, Petroșani, reabilitat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020

Galerie foto

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după participarea la inaugurarea Muzeului mineritului, Petroșani

[Check against delivery]

Ludovic Orban:  Am ținut să fiu prezent pe 6 august, de Ziua Minerilor, în Valea Jiului, pentru a transmite un mesaj foarte clar către locuitorii Văii Jiului, către cei care își câștigă existența din minerit, din energie, că Guvernul pe care îl conduc este foarte atent și sensibil la problemele din Valea Jiului și că vine cu soluții pentru rezolvarea acestor probleme. La mulți ani minerilor de 6 august! Vă stăm la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.
Reporter: Tabletele pentru elevi vor ajunge la timp?
Ludovic Orban: Este lansată procedura de licitație. În funcție de evoluția licitației, vom lua deciziile necesare pentru ca tabletele sa ajungă la timp.
Reporter: verifică cineva dacă se desfășoară ...?
Ludovic Orban: Cu siguranță.
Reporter: Ce se întâmplă cu medicii şi asistentele de la cabinetele şcolare care au fost delegaţi la direcţiile de sănătate publică...
Ludovic Orban: Detaşarea s-a făcut, deocamdată, pe 30 de zile. Vom face o analiză, astfel încât în fiecare școală să existe cel puțin un cadru medical.
Reporter: S-ar putea descurca direcţiile de sănătate publică fără aceste...?
Ludovic Orban: Vom căuta soluții de a suplimenta efectivele DSP-urilor și ambulanțelor din alte surse, de la alte entități.
Reporter: /.../ părinții care rămân acasă cu copiii?
Ludovic Orban: Ştiți foarte bine că în perioada stării de urgență a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii; pe perioada în care au fost suspendate cursurile școlare un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă, într-un fel de concediu, să spun, plătindu-i-se 75% din salariul său. Şi pentru începerea școlii vom lua o măsură similară, măsura, în schimb, va fi flexibilă, pentru că situația epidemiologică, fiind diferită de la localitatea la localitate, ea nu va fi o măsură generală, așa cum a fost, pentru că măsura suspendării școlilor a fost o măsură generală. Deci va fi o măsură locală. Dacă într-o școală avem cazuri și se închide școala 14 zile, toți părinții elevilor din școala respectivă vor primi pe perioada suspendării cursurilor, să zicem de 14 zile, - un părinte - aceeași formă de sprijin de 75%.
Reporter: Ați fost abordat pe problema pensiilor. Conform unor surse, va creşte punctul de pensie cu 40%, etapizat, în mai mulţi ani, la fel ca și cu alocaţiile...
Ludovic Orban: O să dau acelaşi răspuns pe care l-am dat tot timpul. Decizia finală se va lua în funcție de analize economice extrem de serioase. În primul rând trebuie Ministerul Finanțelor să prezinte raportul privind starea economiei și starea bugetară la semestru, în conformitate cu Legea responsabilității fiscal-bugetare, și astfel vom vedea exact care a fost impactul asupra economiei a crizei provocate de pandemia de COVID. De asemenea Comisia de prognoză trebuie să realizeze prognozele privind evoluția economică, nu numai în a doua jumătate a anului, ci și pe 2021-2022; de asemenea, vom analiza toate prognozele care sunt făcute de instituții privitoare nu numai la România, ci și la statele Uniunii Europene, cel puțin, pentru că relansarea economică va depinde într-o măsură foarte mare și de evoluția economiilor partenere. Ştim că avem 80% din volumul schimburilor comerciale, din relațiile economice, le avem cu țările din Uniunea Europeană. Pe baza acestor analize vom stabili procentul cu care vor crește pensiile. 
Reporter: Ce poate face Guvernul pentru staţiunea Parâng?
Ludovic Orban: Deocamdată zona schiabilă Parâng beneficiază de o investiție pe care, sigur, nu ajunge până sus, care este finanțată de Guvern prin PNLD, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, și trebuie finalizat acest proiect şi trebuie continuat acest proiect. De asemenea, avem o procedură pornită la solicitarea primăriei, o procedură de scoatere din regim forestier a unei suprafețe de 7 hectare necesare pentru extindere, pentru instalațiile de transport care sunt necesare. De asemenea ne gândim la alte soluții de creștere a atractivității acestei zone.
Realizator: Și drumul spre Herculane...
Ludovic Orban: Drumul spre Herculane știți foarte bine că este în aceeași stare în care l-am lăsat când am plecat de la Ministerul Transporturilor. Vom vedea exact ce documentație avem. Acolo exista inclusiv proiectare făcută. Vedem exact care sunt documentele tehnice și obiectivul nostru clar este să-l finalizăm, cum avem obiectivul de a finaliza și drumul spre Voineasa.
Reporter: Spuneţi-ne, vă rog, dacă aveţi în vedere şi alte măsuri de sprijin pentru mediul economic, mai ales cei din HoReCa s-au declarat nemulţumiţi de ultimele întâlniri cu reprezentanţii Guvernului.
Ludovic Orban: Tot HORECA?
Reporter: Tot, din păcate.
Ludovic Orban: Ne-am dori să putem să deschidem restaurantele, dar în discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanţii mediului de afaceri le-am spus că trebuie să avem un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit și garanția unei cooperări din partea tuturor patronilor în respectarea regulilor de protecție sanitară. Pentru că, hai să fim cinstiți, e adevărat, 80% - 85% dintre ei respectă regulile, dar avem încă un procent de oameni care nu respectă regulile și care nu sunt implicați și nici nu-și doresc să asigure respectarea regulilor. Continuăm discuțiile. Eu înțeleg situația foarte dificilă și chiar îmi doresc o deschidere cât mai rapidă, dar să fie făcută în niște condiții care să nu crească riscul epidemiologic datorită deschiderii restaurantelor în spații închise. Chiar e posibilă, să spun, în două etape: întâi să deschidem restaurantele aferente hotelurilor și, ulterior, celelalte restaurante.
Reporter: Pe14 septembrie se va merge la şcoală, se vor deschide şcolile. Când vom şti, când vor şti părinţii în ce scenariu se încadrează fiecare şcoală? S-au stabilit termene limită către aceste scenarii?
Ludovic Orban: După cum bine ştiţi, am luat decizia de a nu impune aceeaşi măsură la nivel naţional, ci de a trata diferenţiat începerea şcolilor, în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare comunitate. Cu siguranţă, datele precise le vor avea, să spun, cu două săptămâni, o săptămână înainte de începerea şcolii, pe baza datelor epidemiologice pe care le avem la zi și informațiile sunt publice şi sunt făcute de INSP, Institutul Național de Sănătate Publică. 
Pe de altă parte, ei vor ști că e posibil să nu se ducă toți copiii la școală, acolo unde este un nivel relativ crescut de răspândire a virusului și că va exista posibilitatea și învățământului, să spun, intermediar, adică o parte, jumătate, în clasă, jumătate online și schimbarea lor, rotirea pe rând, astfel încât să... Cert este că fiecare școală va trebui să aibă o platformă de organizare a lecțiilor online. Asta este obligatoriu. 
Al doilea lucru: facem tot ce depinde de noi să asigurăm accesul la internet pentru cele aproximativ 18% din școli care, în momentul de față, nu au legătură la internet, încercăm cu ANCOM-ul, cu furnizorii de servicii de telefonie mobilă privaţi, cu marile companii din domeniul online-ului să găsim soluții pentru acces. De asemenea, obiectivul nostru e să finalizăm licitația pe tablete, astfel încât fiecare copil să aibă posibilitatea să aibă acces, prin intermediul tabletelor cu legătură la internet, la cursurile care se efectuează, dacă va fi situația în care cursurile vor fi efectuate online integral sau doar jumătate în clasă, jumătate online. Sigur că obiectivul nostru e să reducem răspândirea virusului și, în cât mai multe localități, copiii să înceapă școala în clase.
Reporter: Cum vedeţi dvs. viitorul Complexului Energetic Hunedoara...
Ludovic Orban: Am spus-o clar, toate activele viabile trebuie să facă parte dintr-o societate care să funcționeze, care să aibă profitabilitate și care să mențină locurile de muncă pentru cei care lucrează, pentru mineri, pentru cei care lucrează în domeniul energetic. Domnul ministru Popescu vă poate furniza detalii suplimentare legate de acest subiect.
Virgil Popescu: Exact. Exact asta voiam să vă zic. Administratorul judiciar a finalizat evaluarea activelor, se lucrează la separarea acestora. Ne dorim să avem două companii: una care să aibă Paroșeni, termocentrala de la Paroșeni, şi cele patru mine, două care sunt în funcționare, două care sunt pe program de închidere, o societate. Acolo vom avea, ulterior, și investiție în trecerea unei unități din cărbune pe gaz. Şi termocentrala de la Mintia, separată, care se dorește să treacă către Consiliul Județean Hunedoara sau Consiliul Municipal sau împreună, deci pentru a putea să o exploateze separat. Deci, practic, din Complexul Energetic Hunedoara vor exista două entităţi: una se va duce către autoritățile locale și una va fi în continuare în patrimoniul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Reporter: Separarea aceasta...
Virgil Popescu: Mă aştept ca propunerea de separare să fie finalizată în august, ulterior, în septembrie, urmând să finalizăm această propunere.
Reporter: /.../ asigurarea de materiale la mine?
Virgil Popescu: Am discutat astăzi cu sindicatele miniere despre un parcurs până pe la final, așa, al acestui proces lung, inclusiv ce spuneți dvs.
Reporter: Ce se întâmplă cu viitorul Complexului Energetic Valea Jiului?
Virgil Popescu: Complexul Energetic Valea Jiului, dacă se va numi aşa, va avea Paroșeni și cele patru mine şi ce mai sunt, unitățile de prestare care mai sunt acolo. Deci, practic, acesta va fi, să-i spunem așa, nu i-am stabilit oficial numele încă, "Complexul energetic Valea Jiului".
Reporter: Revenind la şcoală, revenind la noul an şcolar, spuneţi-ne dacă veţi purta discuţii mai aplicate cu Inspectoratele Şcolare din teritoriu, cu DSP-urile, pentru că sunt instituţii care n-au înţeles, ce-i drept, poate e prea devreme, cum va funcționa...
Ludovic Orban: În data de 6 august. Toate aceste proceduri vor fi curând, în zece zile maxim, ele vor fi parte din acte normative, se va face training cu inspectorii, training cu directorii de școli. De asemenea, urmărim programe de creștere a abilităților de transmitere a cunoștințelor pentru cadrele didactice online, astfel încât să creștem performanța în organizarea lecțiilor online. Avem linii pe care le urmărim. Vor fi pregătiți, vor ști ce au de făcut. Ca procedură, probabil va fi o procedură la propunerea școlii, cu avizul DSP și al Inspectoratului Școlar. Deciziile, altele decât decizia efectivă de deschidere normală a școlii, funcționarea, vor fi luate de comitetele județene pentru situații de urgență.
Reporter: Aveţi o promisiune că pe 14 septembrie va fi internet în fiecare şcoală?
Ludovic Orban: Acesta este obiectivul nostru. Acum vă spun că sunt anumite zone unde din punct de vedere tehnic este complicat și căutăm soluții.
Reporter: Ce se întâmplă cu programul de achiziţionare a măştilor de protecţie pentru cei dezavantajaţi?
Ludovic Orban: S-au semnat contractele-cadru, după semnarea contractelor-cadru intră în vigoare contractul subsecvent, pentru primul care a fost declarat, dacă livrează într-o săptămână toate măștile, ele se distribuie; dacă nu livrează toate măștile în termenul de șapte zile pe care îl are în licitație, că el s-a angajat,  următorul livrează, cantitatea de măști pe care o poate livra într-un interval de timp descris în procedura de licitație, dacă nu, următorul, dacă nu următorul, până la concurența celor o sută, câte..., 115 milioane de măşti.
Reporter: Şapte zile de când?
Ludovic Orban: Păi, din punctul meu de vedere, termenul de șapte zile curge din momentul în care s-au semnat contractele-cadru cu participanții la licitație.
Reporter: Dincolo de deblocarea situaţiei, dle prim-ministru, cu Romsilva, pentru proiectul din Parâng, mă interesează dacă se va debloca şi finanţarea, pentru că acest proiect /.../?.
Ludovic Orban: Cu siguranță că, după ce se va aproba hotărârea de guvern, o să identificăm şi sursa de finanţare. 
Reporter: /.../ de testare pe SARS-CoV 2, prin Ministerul Sănătăţii, normal.
Ludovic Orban: După cum ați putut urmări, noi am extins constant capacitatea de testare, am început de la 400-500 de teste și astăzi se fac zilnic 24-25.000 de teste, cu excepția zilei de duminică, când nu există personalul care se proceseze toate testele care se colectează sau personalul care să preia exsudatul naso-faringian când se recoltează de la pacienți. Creștem în continuare. Problema este că această creștere nu este imediată, pentru că pentru a deschide un centru în primul rând trebuie verificat din punct de vedere tehnic aparatul de tip Real Time PCR, trebuie aparatul să funcționeze într-o incintă care să asigură o biosecuritate, care să nu transmită virusul, pentru că sunt niște condiții care sunt impuse, niște standarde care trebuie respectate și, nu în ultimul rând, este necesar să existe personalul care să fie pregătit; pentru a dobândi abilitatea și competența pentru a putea analiza probele în cursul procedurii ia ceva timp. Noi am demarat cursuri de pregătire pentru foarte multe centre pe care le-am deschis, procesul este în dezvoltare, capacitatea de testare pe care o avem, noi permanent am dus capacitatea de testare la nivelul nevoilor, niciodată, după părerea mea, nu a fost depășită capacitatea de testare de nevoia de testare, decât poate o perioadă scurtă de timp la începutul pandemiei.
Reporter: Vreau să vă întreb, dacă vom avea mai multe cazuri, deja se vede că astăzi de exemplu au fost 1.300...
Ludovic Orban: Faţă de 1.356 miercurea trecută...
Reporter: Vă gândiţi la măsuri mai dure?
Ludovic Orban: Joia trecută, asta voiam să vă spun. După cum arată datele, am oprit creșterea și riscul, riscul cel mai mare era ca la un moment dat creşterea să nu mai fie creștere liniară, ci să aibă o tendință de progresie geometrică, din cauza faptului că, vă reamintesc, noi o perioadă de trei săptămâni nu am avut nicio pârghie legală să luăm vreo măsură legată de persoanele care au fost diagnosticate pozitiv și de persoanele care au intrat în contact cu pozitivii diagnosticați, deci noi am avut zeci de mii de români asupra cărora nu am avut pârghia legală să instituim nicio măsură, uitați-vă, deci la ora actuală avem, în tipurile de izolare și carantinare, avem astăzi aproape 30 de mii de români, care fie sunt în izolare, fiind infectați și medicul și-a dat acordul să fie tratați la domiciliu, fie sunt persoane de contact care au intrat în contact cu persoane infectate. Gândiți-vă că, dacă nu s-ar fi adoptat legea, acești 30.000 de oameni care sunt în izolare sau în carantinare, ar fi circulat fără nici un fel de restricție în societate și ar fi putut să infecteze pe alții. Lucrul ăsta s-a întâmplat trei săptămâni.
Reporter: Dle prim-ministru, pornind de la incidentele violente din capitală, avem o strategie împotriva acestor clanuri care se bat și se omoară pe stradă?
Ludovic Orban: O bătălie constantă contra acestor clanuri care încalcă legea! Eu am transmis foarte clar mesajul meu: fără milă! Orice ilegalitate, orice activitate cu caracter infracțional, orice fel de lucruri din acestea trebuie sancționate, dacă este necesar, trebuie suplimentate efectivele, dacă un șef de poliție sau un șef de post sau un șef de secție nu își face treaba și în secția lui evident că funcționează astfel de activități ilegale, trebuie schimbat, fără niciun fel de ezitare și luate măsuri severe pentru combaterea acestor clanuri.
Reporter: Profesorii care lucrează în plus la toamnă vor primi bani în plus /.../?
Ludovic Orban: Cu siguranță că în prevederile legale orice oră suplimentară, până la o limită de 35%, va fi plătită, dar să știți că aici e un echilibru, pentru că e o lege care a intrat în vigoare, care a redus  numărul de ore săptămânal și asta, într-un fel, creează un supliment de cadre care pot fi utilizate pentru eventualele măsuri de reducere a numărului de elevi în clase care pot fi luate sau alte tipuri de măsuri. Vă mulțumim!
Reporter: Mai am o întrebare. Revenind la situația Complexului Energetic Hunedoara, când vor primi minerii bonusurile pe lunile restante?
Ludovic Orban: Am discutat acest subiect. Sunt două teme pe care le-am discutat: alocarea unei despăgubiri ca urmare a inundării minei de la Lupeni, care și-a încetat activitatea o perioadă, și prefectul pregătește un proiect de hotărâre de guvern. Exact cum a beneficiat Apa Serv de o măsură de susținere, la fel intenționăm să sprijinim și Complexul Energetic Hunedoara, în condițiile legii, pentru a oferi această despăgubire. De asemenea, ministrul economiei va găsi o soluție pentru a se face plățile restante.
Reporter: Ultima întrebare, promit. Ministrul muncii declara că de la începutul pandemiei și până în prezent 1 milion de români au venit în țară pentru că și-au pierdut locurile de muncă. Vreau să vă întreb, dle prim-ministru, dacă aveți o statistică, dacă aveți o analiză, câți și-au găsit loc de muncă?
Ludovic Orban: Informațiile privitoare la venirea în țară sunt reale. Ce informații nu avem: nu avem date complete privitor la câți s-au întors să lucreze în străinătate, într-o altă țară sau în țara în care lucrau. Există un număr de câteva sute de mii care s-au întors în țară tocmai pentru motivul ăsta. Pentru prima oară guvernul pe care îl conduc a instituit prin lege o măsură activă care să încurajeze angajatorii să angajeze români veniți din diasporă, care și-au pierdut locul de muncă și care sunt în căutarea unui loc de muncă în România. Măsura activă prevede ca o perioadă de trei luni de zile, deocamdată, să se plătească 50% din salariul brut al angajatului, de către Guvern, din bugetul fondului de șomaj.
Reporter: Ştiți câți s-au angajat până acum?
Ludovic Orban: Nu avem încă date concrete, pentru că plățile - noi mergem pe un sistem de decontare, adică angajatorii îi angajează, plătesc, plătesc dările și după aceea solicită decontarea procentului, fie de 41,5% pentru cei care au fost în șomaj tehnic și și-au reluat activitatea, fie pentru noii angajați, care sunt fie persoane din diasporă, fie tineri NEETs, fie persoane aflate în prag de pensie, care mai greu își găsesc un loc de muncă. Pentru aceste categorii am instituit măsura activă de susținere a salariului în proporție de 50%.
Reporter: Şi când avem primele plăți, ca să știm?
Ludovic Orban: Când vom avea primele plăti, pe luna anterioară, ministrul va comunica datele. Vă mulțumim. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe