Actualitate

Miercuri, 22 Ianuarie

Participarea premierului Ludovic Orban la instalarea secretarului de stat pentru cercetare, Dragoș Ciuparu

Galerie foto

 

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban la instalarea secretarului de stat pentru cercetare, Dragoş Ciuparu

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Sărut mâna. Bună ziua. Bine v-am găsit. Cred că e o premieră să particip la instalarea unui secretar de stat, dar am ținut în mod deosebit să fiu prezent, practic, la preluarea oficială a funcției de către domnul profesor Dragoș Ciuparu, a funcției de secretar de stat în domeniul cercetării, pentru a da un semnal puternic legat de faptul că guvernul nostru consideră că cercetarea este pilonul fundamental pe care se poate construi evoluția în bine a societății românești, dezvoltarea economică, performanța și competitivitatea economiei românești și, mai ales, şansa de a putea transforma România într-un actor extrem de important la nivel european și la nivel global. Credeți-mă că nu spun cuvinte mari. Sigur că oricine ar putea comenta privitor la structura instituțională și la alte lucruri. Ce pot să vă spun este că noi avem clar ca obiectiv prioritar un accent pus pe stimularea cercetării, indiferent unde se realizează ea, în institute de cercetare, în universități, cercetarea realizată în companii private, cercetarea realizată de freelanceri, de echipe de cercetare grupate strict pentru a realiza proiecte de cercetare și în orice alte entități în care putem să găsim drumuri noi, soluții noi, pentru a putea să le punem în practică, pentru a putea să le aplicăm în toate domeniile de activitate din societate.
Politica Uniunii Europene va acorda în viitorul exercițiu financiar multianual extrem de multe resurse pentru ceea ce se cheamă specializare inteligentă, adică cercetare, inovare, digitalizare, soluții inteligente pentru rezolvarea diferitelor probleme cu care se confruntă societatea, comunitățile locale, companiile. Concentrarea tematică pe obiectivul numărul 1 - specializare inteligentă - este de 35%. Imaginați-vă că la bugetul propus de Comisia Europeană, din FEDR, la o alocare de peste 17 miliarde de euro, 35% înseamnă aproape șase miliarde de euro. Aceşti bani nu pot fi accesaţi ușor. Întregul dispozitiv instituțional și toate mecanismele de funcționare vor trebui să evolueze, să se schimbe în bine, să fie orientate spre capacitatea de a realiza proiecte care să fie eligile și care, într-adevăr, să producă rezultatele scontate. De asemenea, este extrem de important pentru noi ca societatea românească să devină o societate a informației, a cunoașterii, să urmărim orice transfer tehnologic, orice know-how pe care putem să îl preluăm și pe care, ulterior, să putem să îl transformăm în invenții noi, în soluții noi, pe care ulterior să le putem aplica.
Mi-a luat mult timp până m-am hotărât pe cine să numesc secretar de stat la cercetare. Vă mărturisesc că foarte puțini au vrut să își asume răspunderea de a prelua coordonarea, conducerea destinului cercetării în situația în care ne găsim, în care, deși a existat o evoluție pozitivă în materie de infrastructură, în schimb în materie de realizare efectivă în domeniul cercetării cu foarte puține excepții încă mai avem multe de îmbunătățit. M-am oprit asupra domnului profesor Dragoș Ciuparu, care nu este un novice. Este un om care a mai fost, să spun așa, o perioadă bună la conducerea destinului cercetării. Trebuie să știți despre el că, sigur, aici nu poţi să atribui merite exclusive unor persoane, dar laserul de la Măgurele într-o mare măsură poartă amprenta domniei sale și implicarea domniei sale, chiar dacă alții au cules laurii, că așa e: vin unii, se trezesc cu cadouri, fără să fi făcut nimic, dar asta este în viața publică, nu întotdeauna cine taie panglica este cel care este și autorul unui proiect mare, unui proiect major. Mă opresc aici. Vreau să îi garantez în fața dumneavoastră un suport constant și real din partea mea ca prim-ministru, din partea Guvernului României. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe