Actualitate

Joi, 15 Decembrie 2022

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de inaugurare a Pieţei George Enescu din Paris

Galerie foto

 

Discurs al premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de inaugurare a Pieţei George Enescu din Paris

[CHECK AGAINST DELIVERY]

 

Nicolae-Ionel Ciucă: Doamnă primar, doamnă viceprimar, Excelenţele Voastre, Excelenţa Voastră, doamnă ambasador, Excelenţa Voastră, domnule deputat, preşedinte al Grupului de prietenie cu România din Adunarea Naţională, domnule secretar de stat Luca Niculescu, doamnelor și domnilor parlamentari români, cetățeni români prezenți la acest eveniment,
Sunt deosebit de onorat să particip, astăzi, la inaugurarea Pieței George Enescu în Arondismentul 9, unde i-a plăcut atât de mult să trăiască și să creeze ilustrului nostru compozitor George Enescu. Vreau să mulțumesc pentru decizia pe care au luat-o edililor Parisului, doamnei primar a Arondismentului 9, doamnei viceprimar care s-a ocupat de arhitectura şi de tot ceea ce a însemnat procesul de acordare a numelui acestei piețe. De asemenea, vreau să mulțumesc preşedintelui Grupului de prietenie cu România din Adunarea Națională. Şi, nu în ultimul rând, doresc să-i mulțumesc domnului secretar de stat Luca Niculescu, care atunci când a fost ambasador la Paris, a început demersurile pentru ca astăzi, noi să putem să ne bucurăm de onoarea de a inaugura Piaţa George Enescu și, desigur, membrilor ambasadei, care au avut o legătură foarte bună cu autorităţile, cu edilii Parisului şi în mod deosebit cu Primăria Arondismentului 9.
Este un gest de recunoaștere a creației ilustrului nostru compozitor, George Enescu, care a trăit și a creat aici rapsodiile române, în Arondismentul 9. Este, de asemenea, un gest de recunoaștere a relațiilor culturale dintre România și Franța şi este, de asemenea, un moment în care trebuie să subliniem că prietenia româno-franceză nu doar se manifestă şi reprezintă un model pentru tot ceea ce reprezintă țările noastre, astăzi, în Uniunea Europeană, ci are rădăcini istorice.
Sunt convins că românii care lucrează, care trăiesc, care învață astăzi în Paris, se vor bucura și vor fi mândri să treacă prin Piaţa George Enescu şi să-şi aducă aminte ceea ce el împărtăşea cu cei cu care se întâlnea, cu cei cu care colabora la vremea respectivă şi anume: „lumea trebuie să cunoască țara mea, așa cum este e; peste tot pe unde mă duc, nu uit că asta este prima mea datorie”. Acestea erau cuvintele pe care George Enescu le împărtăşea atunci când se întâlnea cu cei care nu cunoșteau România.
Atât doamna primar, cât și domnul viceprimar au vorbit despre relațiile dintre Franța și România, despre relațiile de înfrățire dintre diferite municipii din România și Franța. Aceasta arată legătura de prietenie și cred că este foarte important să subliniez că nu cu mult timp în urmă am avut onoarea să găzduim vizita președintelui francez în România. Vizita a avut loc într-un moment în care Franța a luat o decizie foarte importantă și anume de a prelua responsabilitatea de națiune cadru pentru battlegroup-ul NATO desfășurat în România. Nu este un moment să vorbim despre ceea ce înseamnă măsurile noastre și cooperarea noastră bilaterală pe linie de apărare, dar am vrut să leg acest aspect de ceea ce George Enescu spunea atunci când vorbea despre modul în care el și-a servit țara: "Mi-am servit țara cu armele mele: pana, vioara și bagheta". Este bine ca în astfel de momente să ne aducem aminte că există și astfel de arme la îndemână cu care putem să ne servim țara, așa cum au făcut-o iluștrii noștri predecesori.
Mulțumind încă o dată tuturor celor care s-au implicat în acest demers, ca astăzi noi să ne putem bucura de inaugurarea Pieței George Enescu, vreau să le mulțumesc și românilor care învață, muncesc și care participă la viața culturală a Parisului! Și pentru că suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, în pragul Crăciunului, vreau să le spun că îi așteptăm acasă și să celebrăm împreună sărbătorile, iar gazdelor noastre de astăzi, prietenilor noștri din Paris și din Franța, le mulțumesc încă o dată și le urez, de asemenea, sărbători fericite! Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe