Actualitate

Sâmbătă, 17 Decembrie 2022

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi

Întâmpinarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de către președintele României, Klaus Iohannis

Galerie foto

Întrevederea comună a președintelui României, Klaus Iohannis, și prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Fotografia de familie

Galerie foto

Ceremonia oficială a sosirii înalților demnitari și intervențiile în sesiunea plenară a celor 6 oficiali

***

Alocuțiunea susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă în cadrul sesiunii plenare organizată cu prilejul semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Nicolae-Ionel Ciucă: 

Excelențele Voastre,

Distinși participanți,

Aș dori să mă alătur căldurosului bun –venit adresat deja tuturor de către E.S, Președintele Klaus Iohannis.

Ca o contribuție personală la această discuție, doresc să mă concentrez în cele ce urmează pe perspectiva noastră asupra Acordului interguvernamental care urmează să fie semnat.

Acest acord răspunde nevoii urgente de decarbonizare a sectorului energetic, sporind, în același timp, securitatea energetică. Prezența dumneavoastră aici, doamnă președintă Von der Leyen, este, de asemenea, o confirmare a importanței strategice a acestui acord din perspectiva conectivității UE.

Pe timp de criză, trebuie să rămânem uniți și să punem laolaltă potențialul și resursele noastre. România este angajată să investească în producția de energie și în infrastructura energetică, iar în cooperare cu partenerii noștri, vom promova securitatea energetică pentru statele noastre și pentru regiune.

Pe cale de consecință, România va juca un rol important ca țară de tranzit și hub energetic regional, oferind alternative vecinilor și partenerilor noștri din UE, dar și Republicii Moldova și Ucrainei.

Acordul de astăzi marchează un pas important înainte spre consolidarea cooperării noastre pe termen lung în domeniul energiei.

Semnarea acestui document reprezintă o etapă importantă, parte a eforturilor Uniunii Europene de creștere a rolului electricității verzi în combaterea efectelor încălzirii globale. Acesta va contribui inclusiv la întărirea rezilienței sistemelor energetice.

Acordul ne va permite, de asemenea, să facem față mai bine provocărilor comune care afectează securitatea energetică. Aceste provocări sunt reprezentate de actuala criză energetică exacerbată de războiul neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, de efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor noastre, precum și de presiunea inflației.

Sectorul energetic a fost puternic afectat de turbulențele de pe piețele energetice, de prețurile ridicate și volatile la energie și de insecuritatea energetică la nivel global.

În linia angajamentului asumat la întâlnirea regională a miniștrilor energiei, desfășurată în luna septembrie la București, putem contribui împreună la identificarea soluțiilor necesare pentru consolidarea aprovizionării cu energie a economiilor noastre, precum și a partenerilor și prietenilor noștri occidentali, a căror bunăstare este strâns legată de regiunea noastră.

Niciodată nu a fost mai important decât acum să valorificăm  potențialul existent în scopul dezvoltării comerțului cu energie electrică verde între Republica Azerbaidjan și Georgia, pe de o parte, și Europa, pe de altă parte.

Acest lucru este extrem de important cu atât mai mult cu cât România, împreună cu partenerii săi din UE și de la nivel global, colaborează îndeaproape pentru avansarea contribuțiilor active la înfăptuirea tranziției energetice și climatice, ambiții consacrate în Acordul de la Paris din 2015 și în Pactul Verde european.

România este pe deplin angajată să transforme în acțiune prevederile Acordului guvernamental. Mulțumim încă o dată tuturor părților pentru cooperarea și perseverența cu care au lucrat în a pune bazele Parteneriatului nostru strategic cvadrilateral.

Nu în ultimul rând, doresc să salut progresul obținut în ceea ce privește livrarea de gaz azer către România, care va fi operațională începând cu prima parte a anului 2023. Aceasta este o veste extrem de îmbucurătoare, iar România va avea astfel o garanție suplimentară de securitate energetică.

Înainte de a încheia, doresc să adresez mulțumiri deosebite Ministerelor Energiei și Afacerilor Externe, care au lucrat intens și cu sârguință la găsirea de soluții în plan bilateral și regional pentru protejarea securității noastre energetice.

Vă mulțumesc!

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe