Declaraţii ale premierului Nicolae-Ionel Ciucă la semnarea contractului pentru proiectarea și execuția magistralei de metrou M1 din Cluj-Napoca
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Hristos s-a înălţat! Vă mulțumesc, domnule primar, domnilor miniștri, domnilor europarlamentari, distinși membri și colegi ai domnului primar Boc din primărie, distinşi reprezentanți ai consorțiului, Excelența Voastră, domnule ambasador, doamnelor şi domnilor!
Mă bucur să revin la Cluj cu o astfel de ocazie în care se lansează un proiect în premieră în România. Este primul proiect, în ultimii 30 de ani, de o asemenea valoare, dar, îndeosebi, de o asemenea însemnătate, pentru că aici discutăm de al al doilea municipiu reședință de județ, după capitala României, care va avea un astfel de mijloc de transport, metroul. Am fost de mai multe ori la Cluj și am discutat o serie întreagă de proiecte, de activități specifice care au făcut Clujul să fie remarcat nu doar în regiunea de nord-vest, nu doar în România, nu doar în partea central-est europeană, ci la nivelul întregii Europe, pentru că, în diferite analize, regăsim municipiul Cluj-Napoca fiind remarcat ca un oraș în care condițiile de viață, calitatea vieții, evoluția economică se ridică la nivelul standardelor din țările dezvoltate.
Domnul primar Boc a fost foarte generos lăudându-ne pe noi. Noi nu am făcut altceva decât să venim și să sprijinim un proiect care aparține autorităților locale. Şi am înțeles, în timpul acestei guvernări, cât de importantă este coordonarea și sprijinul între autoritățile locale și autoritățile centrale. Acest proiect este rezultatul eforturilor complementare dintre cele două niveluri de autoritate.
Domnul ministru Grindeanu spunea mai devreme că este invidios. Nu că am fi din partide diferite; eu nu sunt invidios. Eu am să folosesc acest proiect și acest eveniment pentru a promova, încă o data, modelul administrației care are încredere în potențialul propriu, care are încredere în sprijinul autorităților centrale și, iată, poate să demareze proiecte în sprijinul cetățenilor.
Privind filmul de prezentare, la un moment dat, în fundalul sonor a fost semnalul "Atenție, se închid ușile!". Eu cred că acum, aici, în Primăria Cluj-Napoca, putem să spunem: "Atenție, se deschid ușile!". Se deschid ușile către o cale care poate să reprezinte și pentru celelalte autorități locale un nivel de ambiție, un standard pe care trebuie să-l asigurăm cetățenilor pe întreg teritoriul României. S-a vorbit de acest proiect de foarte mult timp și a fost așteptat foarte mult de către locuitorii municipiului Cluj-Napoca, de către locuitorii celei mai mari comune din țară, Florești, şi eu sunt convins că mulţi poate nu au mai crezut în el. Au apărut acele probleme când, față de situația inițială, în care se identificaseră prin proiect anumite costuri, când, odată cu criza pandemică, cu declanșarea conflictului din Ucraina, cu criza energetică, știm cu toții că prețurile la materiale, la tot ceea ce au însemnat lucrări în infrastructură au crescut enorm de mult. Şi sunt convins că domnul primar Boc, atunci când a mulțumit domnului ministru Grindeanu, când a mulțumit Guvernului, s-a referit la faptul că am avut capacitatea să asigurăm și să modificăm reglementările și legislația în vigoare, astfel încât să existe o adaptare a costurilor de proiecte, în funcție de evoluția costurilor la materiale, la manopere, la tot ceea ce înseamnă desfășurarea și dezvoltarea unui astfel de proiect.
Metroul nu este doar o chestiune prin care se rezolvă fluidizarea traficului. Am putut să vedem pe drum, de la aeroport până la primărie, în municipiul Cluj, după tot ceea ce a însemnat explozia de potențial și oportunități în domenii de activitate diferite, pornind de la IT până la dezvoltări imobiliare, prezența companiilor care produc piese și echipamente pentru industria auto, tot ceea ce a reușit să pună amprenta în dezvoltarea economică a municipiului Cluj-Napoca a atras ca un magnet, a polarizat nu doar investitori, ci și oameni, oameni care au găsit aici locuri de muncă, oameni care au găsit la Cluj-Napoca o calitate a vieții superioară față de celelalte oferte din țară, poate chiar și din străinătate, pentru că nu de puține ori m-am întâlnit cu parteneri din străinătate și mulți vorbesc despre Cluj, vorbesc despre potențialul Clujului în aceste domenii de activitate. Și atunci, încă o dată, metroul este o necesitate și am considerat că este absolut normal să venim în sprijinul autorităților locale și să realizăm acest proiect.
Cred, de asemenea, că este important de subliniat faptul că, în angajamentul nostru de a asigura mijloace de transport cu emisii de carbon zero, cu poluare zero, metroul face parte din această categorie de mijloace de transport; deci, ne înscriem perfect în obiectivele noastre, ca țară, și ale Uniunii Europene. Este, de asemenea, o oportunitate pentru un consorțiu în interiorul căruia se găsește și o companie românească. Este nu doar un proiect unde se va realiza o capabilitate de transport, dar cred că este și un proiect unde se vor consolida locuri de muncă, mai multe locuri de muncă, mai bine plătite. Este un proiect care asigură predictibilitate, pentru că urmează să se finalizeze în 2030, după 2030, în funcție de cum evoluează proiectul. Iar pentru că tot am vorbit de timp, mă aștept - și aici mă uit la reprezentanții consorțiului - să finalizeze acest proiect în termenul asumat. Deci, iată sunt atât de multe beneficii pe care noi le-am avut în vedere atunci când ne-am implicat în acest proiect. Este angajamentul nostru guvernamental, este angajamentul, și aici am să fac un pic de politică - sper că nu se supără domnul ministru Grindeanu -, este un model de administrație liberală, este un model de guvernare liberală și, împreună cu colegii noștri de coaliție, cu partenerii noștri de coaliție, am înțeles cu toții că nu este niciun fel de supărare și aici mi-a plăcut exprimarea domnului ministru când a zis că îl invidiază pe domnul primar, pentru că, iată, este puterea fiecăruia dintre noi de a recunoaște lucrul bine făcut, acolo unde este bine făcut. Iar aici, la Cluj-Napoca, lucrurile se fac așa cum trebuie!
Doresc, în final, să vă mulțumesc pentru această oportunitate, dumneavoastră domnule primar, tuturor colegilor dumneavoastră implicați în acest proiect, pentru faptul că ați crezut în el, pentru faptul că, de asemenea, ați avut încredere că noi vă putem ajuta de la nivelul Guvernului, și doresc să mulțumesc în mod deosebit celorlalte instituții; și aici mă refer la domnul ministru Grindeanu și Ministerul Transportului, împreună cu compania CNAIR, pentru că au demonstrat că nu contează pe teritoriul cărei unități administrative se desfășoară proiectul și cine conduce acea unitate administrativă. Important este că vorbim despre un proiect pentru români, un proiect pentru România, care, într-adevăr, produce dezvoltare, asigură dezvoltare. O să-i mulțumesc domnului ministru Bode, pentru că dumnealui a fost inițiatorul, pe vremea când era ministrul transporturilor; și doresc să le mulțumesc celor doi europarlamentari, și domnului Rareș Bogdan, și domnului Buda, pentru că, prin activitatea dumnealor, au făcut în așa fel încât, iată, România să poată beneficia de fonduri europene, fonduri care astăzi dezvoltă România alături de celelalte linii de finanțare și, desigur, alături de banii asigurați pentru investiții. Și aici am să repet, 112 miliarde de lei asigurați de la bugetul de stat pentru investiții, adică aproximativ 22 de miliarde de euro, bani de la bugetul de stat alocați pentru investiții. Doar așa putem să dezvoltăm România! Este singura modalitate și Clujul demonstrează! Folosind banii pentru investiții, le putem dezvolta. Putem să asigurăm, în felul acesta, și locuri de muncă mai bune, putem să dăm o speranță oamenilor că pot să-și crească fii și fiicele acasă, în România, că există o calitate a vieții similare cu cea din țările dezvoltate ș.a.m.d. Ca atare, tuturor, încă o dată, vă mulțumesc, iar consorțiului, pe lângă mulțumiri, îi readuc în vedere necesitatea finalizării proiectului la termen. Vă mulțumesc.
Reporter: Bună ziua, domnule prim-ministru, Alex Prunean, sunt de la Observator. Președintele Iohannis spunea mai devreme că în cazul în care profesorii nu renunță la grevă, rotativa se va amâna - procedurile pentru rotativă. Nu depinde de dânsul. De aceea vă întreb pe dvs. ce se va întâmpla practic, mâine?
Nicolae-Ionel Ciucă: Depinde de noi toți și depinde să înțelegem situația și contextul în care ne aflăm. Încă de la începutul acestei acțiuni de protest a sindicatelor din educație am căutat să demonstrăm că înțelegem și că, într-adevăr, profesorii din România, cei care ne-au pus creionul pentru prima dată în mână, cei care ne-au învățat pentru prima dată și ne-au deschis ochii pentru ceea ce urma să însemne viitorul și evoluția noastră într-o profesie sau alta, merită recunoștința noastră și merită, într-adevăr, să fie situați pe grila de salarizare, acolo unde noi ne-am asumat, atât prin programul de guvernare, cât și la nivelul coaliției, că trebuie să fie.
Am avut un dialog deschis și am fost de fiecare dată cât se poate de disponibili pentru ceea ce a însemnat prezentarea reală, onestă a ceea ce poate să ofere Guvernul în acest moment și am rugat de asemenea și îi rog în continuare, fac apel la profesorii noștri, la dascălii noștri, fac apel să înțeleagă, să nu ne împingă să facem aceleași greșeli care s-au făcut în acești 30 de ani, pentru că ne-am asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență să venim cu o nouă lege a salarizării.
Am făcut în așa fel încât să devansăm toate procedurile pentru elaborarea legii și, în perioada imediat următoare, pe baza studiilor de la nivelul Ministerului Muncii, Ministerului Educației, împreună cu Banca Mondială, care desfășoară acest proiect, să avem până la data de 15 iulie proiectul finalizat, iar de la 15 iulie personalul din educație va intra în discuții cu Ministerul Muncii, fiind prima categorie socio-profesională care va avea clarificat acest aspect.
Ca atare, în acest moment îi rog încă o dată cât se poate de sincer și de onest, cred că am demonstrat în această perioadă că tot ceea ce ne-am asumat am făcut, tot ceea ce am promis, am făcut. Nu pot să le promit acum și nu voi promite niciodată ceva ce nu se poate realiza și nu voi face niciodată ceva ceea ce consider că este greșit.
Dacă nu am învățat din greșelile pe care le-am făcut în acești ani de zile, atunci înseamnă că suntem în continuare pe un parcurs care ne va duce din greșeală în greșeală, fără să putem să finalizăm și noi ceva cum se cuvine.
În continuare, am lăsat la Guvern echipa ministerială și consider că este un moment să discutăm din nou. Peste puțin timp, după ce finalizăm această conferință de presă, mă voi întâlni cu reprezentanții sindicatelor din educație de aici, din Cluj, voi discuta și le voi prezenta aceeași abordare, pentru că asta este în momentul de față și sper ca împreună cu dumnealor să găsim o înțelegere și îi rog să zăbovească puțin până când finalizăm; o lună jumătate nu cred că reprezintă atât de mult în economia celor 32 de ani în care s-au întâmplat atâtea.
România este a treia țară din Europa ca nivel de dezvoltare economică. Avem al treilea produs intern brut în Europa, inclusiv pe primul trimestru ne situăm pe locul al treilea. Este o situație pe care am gestionat-o cu toate problemele care au fost. Încă o dată, am plecat de la criza de COVID-19, am preluat criza energiei, am intrat în aceste efecte ale războiului din Ucraina, au venit celelalte efecte ale crizei economice, inflație ș.a.m.d., le-am gestionat astfel încât România a fost printre țările care au avut cea mai consolidată stabilitate și cea mai consolidată creștere economică. Ne aflăm pe același trend.
Dacă dascălii și profesorii noștri nu înțeleg că asta este realitatea și avem nevoie în continuare de stabilitate, stabilitate politică, stabilitate în viața socială, în viața fiecărei urbe, să putem să construim, atunci eu mai mult de atât nu am ce să fac.
Ajung la București, discut cu partenerii de coaliție și luăm o decizie.
![]() |
Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile... |
Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria
Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.
Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.
Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.
Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.
Copyright © Guvernul României 2023
RSS