Actualitate

Marți, 25 Ianuarie 2022

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului și comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din București

Galerie foto

 

[check against delivery]

 

Nicolae-Ionel Ciucă: Domnule președinte al României,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule președinte al Federației Comunităților Evreiești din România–Cultul Mozaic,

Domnule viceprim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri, parlamentari,

Excelențele voastre doamnelor și domnilor ambasadori,

Onorată asistență,

Revin la Templul Coral București, cea mai reprezentativă și emblematică Sinagogă din țara noastră, pentru a comemora împreună vicitimele Holocaustului din România și ale Pogromului legionar antievreiesc din București.

Doresc să aduc un pios omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite și rasiste promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naționale. Acest capitol întunecat din trecutul nostru, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat.

Omagiindu-i pe cei morți sau deportați, pe cei obligați să-și părăsească țara, pe cei deposedați de bunurile lor, de drepturile și libertățile garantate de Constituție și tratați ca ființe inferioare, ne facem un examen de conștiință și încercăm să înțelegem cauzele și consecințele abdicării de la valorile și tradițiile poporului nostru, de la obligațiile pe care ni le-am asumat după Marea Unire de la 1918.

Doamnelor și Domnilor,

Vreme de secole, soarta evreilor din România a fost strâns legată de soarta poporului român. Dăm o înaltă apreciere și nu pregetăm să încurajăm cercetarea trecutului, să aducem astfel noi argumente acestui fapt istoric, anume: contribuția remarcabilă a compatrioților noștri evrei la dezvoltarea României, la transformarea sa  într-un stat modern și unit.

Cinstim memoria celor peste 23.000 de evrei, cei mai mulți dintre ei fără a avea cetățenie română, care au fost alături de militarii români în bătăliile cumplitului Prim-Război Mondial, la sfârșitul căruia s-a întrupat România Unită. Națiunea română nu va uita niciodată această loialitate istorică remarcabilă a dumneavoastră în unul din momentele fundamentale ale istoriei noastre moderne.

Un "vârf" al acestei notabile contribuții a etniei evreiești la dezvoltarea României a fost  atins în perioda dintre cele Două Războaie Mondiale, când numărul evreilor din România s-a ridicat la aproape 900.000, România fiind a treia țară din Europa ca mărime a comunității evreiești. Performanțele României în acea perioadă includ și contribuția comunității dumneavoastră.

Această contribuție este semnificativă și ușor de regăsit în domeniile economic, cultural și, deopotrivă, politic.

Din păcate, anul 1938, cel mai ilustrativ din perspectiva dezvoltării României interbelice, a însemnat și începutul unui derapaj în alcătuirile democratice ale statului roman. A culminat în tenebroasa eră a Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când regimul Antonescu a recurs la o legislație de tip fascist având ca țintă populația evreiească din România, la deportarea masivă a populației evreiești din Basarabia și Bucovina în toamna anului 1941 laolaltă cu alți membri ai comunității din restul țării.

Înființarea Comisiei pentru studierea Holocaustului în România a fost un act necesar și oportun. A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetățeni români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un act imperativ.

Mai ales tinerele generații trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovați au fost nevoiți să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român și instituțiile sale de atunci poartă principala răspundere.
Pentru ca astfel de momente dureroase să nu mai fie posibile, pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, este necesară o vastă operă de educație civică, istorică și politică a întregii societăți, a tinerilor în special.

În condițiile scăderii numerice a comunității evreiești din ultimele decenii, repunerea în valoare a patrimoniului evreiesc atât de bogat din țara noastră a fost și rămâne o urgență, deopotrivă pentru comunitatea însăși, dar și pentru Guvernul României, care acordă un sprijin consistent prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Toate guvernele României post decembriste au înțeles necesitatea implicării în prezervarea patrimoniului evreiesc și în dezvoltarea vieții evreiești din țara noastră.

Totodată, conștienți de importanța asigurării asistenței sociale și medicale pentru supraviețuitorii Holocaustului și pentru urmașii acestora, dar și pentru persoanele aflate într-o situație materială precară, Guvernul României a asigurat sprijinul financiar necesar pentru ca Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic să poată derula, în cele mai bune condiții, aceaste activități deosebit de importante.

Îl felicităm pe domnul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, domnul deputat Silviu Vexler, prin a cărui implicare se acordă aproximativ 240.000 ore/trimestrial de îngijire socială și medicală la domiciliu pentru persoanele supraviețuitoare ale Holocaustului sau pentru urmași ai acestora.

Sunt convins, ca și colegii mei, membri ai Guvernului, că doar prin cultivarea toleranței și respectului față de cei din jur putem să ne bucurăm împreună de pace și bunăstare.

                                           Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe