Actualitate

Joi, 16 Decembrie 2021

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la evenimentul „Forumul Capitalului Românesc”

Alocuțiunea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la evenimentul „Forumul Capitalului Românesc”

Galerie foto

 

Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie! Excelenţele Voastre, doamnelor şi domnilor, pentru că ziua desfăşurării acestei activităţi a fost aleasă să fie astăzi, 16 decembrie, când se împlinesc 32 de ani de la Revoluţia din decembrie, vă rog să folosim acest prilej şi să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în revoluţie.

Doamna Stoicescu, vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie, vă mulţumesc pentru organizarea acestui eveniment, acestui forum, care a ajuns, iată, dacă nu mă înşel, la cea de-a cincea ediţie. Ştiu că antreprenorii români au trecut prin doi ani foarte grei, lovindu-se de o provocare total nouă, nu doar pentru dumnealor, ci pentru întreaga lume. COVID-19 a fost o încercare în urma căreia, din păcate, mulţi oameni de afaceri locali au avut de suferit enorm, unii plătind preţul falimentului. Retrângerea sau chiar închiderea activităţilor cu publicul, creşterea costurilor logistice, generate de criza containerelor şi explozia preţurilor la energie, printre multe altele, au făcut ca orice afacere românească să devină o adevărată lecţie de supravieţuire economică.

Cu toate acestea, există o speranţă de redresare şi, aşa cum aţi spus un pic mai devreme, cu certitudine nu vom încurca, ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea să îmbunătăţim atât cadrul legislativ, cât şi dialogul cu mediul de afaceri, pentru că am convingerea că împreună putem să găsim soluţii şi să facem în aşa fel încât să reglementăm domeniul pentru a putea să continuăm creşterea atât a afacerilor, cât şi a mediului economic în ansamblu.

Anul trecut, unul dintre cei mai grei ani de după 1989, cinci dintre companiile care au raportat cele mai mari profituri sunt companii cu capital românesc şi am să dau exemplu: Paval Holding - 3,33 miliarde lei, Dedeman - 1,45 miliarde lei, Hidroelectrica - 1,45 miliarde lei, OMV Petrom - 1,38 miliarde lei, Romgaz 1,2 - miliarde lei şi sperăm ca acest trend să se dezvolte şi în 2021, România făcând tot ceea ce se poate să recupereze scăderea generată de pandemie şi să aibă o performanţă bună între economiile similare din Europa Centrală şi de Est.

În raportul COFACE pentru Europa Centrală şi de Est România se află pe locul 4 din 12 în topul ţărilor din Europa Centrală în anul 2020, având 56 de companii printre cei mai mari jucători regionali, cu o cifră de afaceri agregată de 63,4 miliarde euro. Sigur, la mare distanță de Polonia, aflată pe primul loc, cu 161 de companii în această categorie și o cifră de afaceri agregată de 258 miliarde euro.

Totuși, în anul 2021, serviciile și-au revenit, industria a avut o evoluție pozitivă, iar pe partea cererii, pe lângă consumul privat, notabile sunt investițiile care au înregistrat o dinamică foarte bună în primele trei trimestre, susținute fiind și de stat. Sectorul industrial nu a revenit încă la nivelul de dinainte de pandemie, iar perspectivele continuă să fie incerte. Se preconizează că întreruperile lanțului de aprovizionare vor continua, afectând astfel producția. Şi aici reamintesc criza semiconductorilor, care se pare că nu se va încheia curând.

Inflația generată de creșterea costurilor la materiile prime și energie ne preocupă și au fost adoptate deja măsuri pentru a sprijini, pe termen scurt, companiile. Aici mă refer la Legea nr. 259 din 29 octombrie anul acesta, care include și schema de sprijin pentru IMM-uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale.

Doamnelor și domnilor, suntem pe locul 15 în Europa la "easy of doing businesses" și pe locul 19 în ceea ce privește ușurința cu care îți poți deschide o afacere. Este evident că mai avem de lucrat aici și trebuie să se schimbe lucrurile. Antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hârtii, avize și nici să fie nevoit să dovedească mereu statului faptul că este corect. El trebuie lăsat să-și administreze afacerea și e datoria statului să reducă birocrația.

În acest sens, digitalizarea este o prioritate majoră a acestei guvernări, iar implementarea "E-facturii" și conectarea caselor de marcat la ANAF sunt primii pași către reducerea interacțiunii dintre stat și antreprenor, dar și către creșterea colectării. Această perioadă de criză a dovedit cât de importantă este tehnologia și cum a ajutat ea la supraviețuirea și reziliența diferitelor industrii afectate de pandemie, iar acest lucru trebuie să fie o lecție și pentru statul român.

Alături de debirocratizare cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă actualul guvern este să trimită bani în economie. Vom reuși asta alocând cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani. Alocăm pentru investiții 7%, bani care vor merge preponderent către proiectele de infrastructură, iar bani în infrastructură înseamnă implicit și bani pentru firmele românești. Investițiile sunt motorul creșterii pe care ne-o dorim în anii următori, România fiind unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene prin Programul Next Generation și prin Cadrul Financiar Multianual, zeci de miliarde de euro investiți în România ca stat membru al Uniunii Europene.

Prin continuarea construcțiilor de autostrăzi, căi ferate și mijloace de transport intermodal până în anul 2024, vom tinde către echilibrarea geografică a infrastructurii și, desigur, dezvoltarea echilibrată a întregii țări. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii. Acesta este un angajament pe care ni l-am asumat explicit în programul de guvernare, iar această direcție reprezintă un amplificator pentru stimularea investițiilor.

Programele pentru IMM-uri, desfășurate prin Ministerul Economiei - granturi, microgranturi și așa mai departe - trebuie să continue și să-și îndeplinească rolul de stimuli pentru micii antreprenori, iar marii antreprenori, și poate nu doar ei, trebuie stimulați să își dezvolte piețele de desfacere, să genereze produse cu valoare adăugată mare, nu doar materii prime și comerț, și să încerce să devină jucători regionali și europeni, să meargă dincolo de piața românească.

Sunt conștient că unul din marile obstacole în obținerea de produse cu valoare adăugată mare este lipsa forței de muncă specializată și de aceea vom încerca să încurajăm sistemul de învățământ dual, cercetarea și inovația. Aici însă mă aștept să interveniţi și dumneavoastră prin susținerea acestui demers, considerându-vă partenerii la toate deciziile pe care le vom lua în acest sens.

Privind mai departe, aș vrea să le sugerez antreprenorilor care dispun de capital de investit să vină în întâmpinarea direcțiilor europene de dezvoltare în ceea ce privește economia verde, surse alternative de energie, reciclare, regenerare și sustenabilitate. Resurse importante europene vor fi dedicate măsurilor de protejare a mediului și promovării economiei verzi, prietenoase cu mediul înconjurător.

Pentru că discutăm de resurse, resursa de timp fiind limitată, am să mă apropii de final adresându-mă dumneavoastră, antreprenorilor, și doresc să vă asigur că aveți în Guvernul României un partener onest, alături de care ne dorim să fructificați şansa oferită de a face parte din efortul nostru de a întări cât mai mult posibil economia românească, și desigur, imaginea țării noastre, atât în Uniunea Europeană, și de ce nu, în lume.

Vă încurajez să folosiți creativitatea și spiritul de afaceri având un succes tot mai mare nu doar în țară, unde generați valoare adăugată și creștere economică, dar așa cum spuneam anterior, și în piața unică europeană ale cărei uși ne sunt tuturor deschise. Înainte de a vă mulțumi pentru invitație, sigur nu am o experiență economică, vin dintr-un domeniu care se ocupă de securitate și apărare, dar vă rog să mă credeți că din tot ceea ce am putut să acumulez într-o viață în uniformă am înțeles că securitatea și liniștea asigură practic mediul pentru afaceri, astfel încât ele să se deruleze așa cum dumneavoastră vă doriți. Am înțeles că prin eforturile pe care țara noastră le-a făcut să devină membră a Alianței Nord Atlantice a însemnat practic un garant de securitate şi un pas iniţial pentru a face parte din cea mai mare şi cea mai deschisă piaţă, Uniunea Europeană. Ca atare, având această oportunitate să vă adresez câteva dintre gândurile cu care pornim la drum cu acest nou guvern învestit cu puţin timp în urmă, doresc încă o dată să vă mulţumesc pentru invitaţie, iar, în ceea ce mă priveşte, consider că această întâlnire reprezintă primul pas către un dialog deschis şi onest între Guvernul României şi mediul de afaceri. Vă mulţumesc foarte mult!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe