Actualitate

Vineri, 25 Nov 2022

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la semnarea unei noi serii de contracte de finanțare pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar și lansarea Programului Național de Împăduriri 2022-2026

Galerie foto

 

Declarațiile premierului Nicolae-Ionel Ciucă la semnarea unei noi serii de contracte de finanțare pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar și lansarea Programului Național de Împăduriri 2022-2026

[Check against delivery]

 

Nicolae-Ionel Ciucă: Domnule ministru, doamnelor și domnilor primari, doamnelor și domnilor reprezentanți ai autorităților locale, distinși invitați, bună dimineața din nou! Este o zi foarte importantă pentru demersurile întreprinse la nivelul guvernului, în ceea ce privește demararea celei mai ample campanii de împădurire, pe suprafața totală de aproximativ 56.700 de hectare, până în 2026. Discutăm de o campanie care este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt cifre pe care, de multe ori, poate le uităm, dar este relevant să menționăm faptul că, în România, suprafețele acoperite de pădure reprezintă aproximativ 29% din suprafața teritoriului, în timp ce, în Europa, suprafața totală acoperită de păduri este de aproximativ 39%. Deci vorbim de o medie de 39%. Ca atare, avem datoria ca, așa cum ne-am angajat, să folosim toate resursele pe care le avem la dispoziție, resursele financiare și, în mod deosebit, resursele umane, pentru că aici este și o chestiune de voință și este o chestiune, de asemenea, de responsabilitate pentru generațiile viitoare în ceea ce privește protejarea mediului și protejarea biodiversității. Pentru aceasta avem în Planul de Redresare și Reziliență, dacă nu mă înșel, domnule ministru, aproximativ 1,1 miliarde de euro. Toți acești bani trebuie folosiți cu iscusință, astfel încât să lăsăm generațiilor viitoare un mediu mai curat. Sigur, această campanie de împădurire vine și completează celelalte măsuri care sunt destinate protejării mediului. Vorbim de măsurile care sunt stabilite prin Fondul local și Valul Renovării, două programe prin care ne asigurăm că folosim eficient tot ceea ce înseamnă mijloacele puse la dispoziție, pentru eficiența energetică, pentru transportul electric, pentru surse de energie regenerabilă. Iată, toate aceste măsuri tehnice cu cele destinate nemijlocit implicării omului în protejarea naturii sunt obiective ale Guvernului României pentru perioada următoare și, încă o dată subliniez, este o responsabilitate a noastră pentru generațiile viitoare. În ceea ce privește contractele care s-au semnat astăzi sunt contracte destinate amenajării centrelor pentru colectarea deșeurilor; este un program care a început în luna decembrie și în cadrul căruia trebuie să realizăm 565 de astfel de centre.
Îi felicit pe doamnele și domnii primarii prezenți astăzi aici pentru că și-au întocmit documentația la timp și pot să înceapă lucrările pentru amenajarea acestor centre. Sunt centre destinate colectării deșeurilor pentru care nu se realizează colectarea de către societățile de salubrizare: vorbim de mobilier uzat, de anvelope, de deșeuri periculoase și deșeuri de construcții. Cred că este foarte important să conștientizăm că, prin aceste măsuri, nu facem altceva decât să venim în sprijinul comunității, în sprijinul cetățenilor. Unul dintre reprezentanții autorităților locale, un domn primar, îmi spunea, după ce a semnat contractul: faceți ceva astfel încât satul românesc să poată să trăiască. Tocmai acestea sunt măsurile prin care, la nivel guvernamental, dar împreună cu dumneavoastră, la nivelul autorităților locale, împreună cu cetățenii și pentru cetățeni, putem să facem în așa fel încât satul românesc să supraviețuiască și să se dezvolte, orașele, atât cele mici cât și cele mijlocii, să poată să aibă speranță pentru generațiile viitoare că pot să beneficieze de toate condițiile necesare pentru o viață normală. Vă mulțumesc încă o dată. Vă felicit și vă doresc succes în implementarea acestor proiecte!


***


Nicolae-Ionel Ciucă: Îmi cer scuze că revin, nu am vrut să suprapunem evenimentul cu ceea ce doresc să menționez acum. Nu am ales întâmplător ziua de astăzi. Astăzi, guvernul împlinește un an de când și-a asumat mandatul.  Cred că este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din țara noastră, un program care oferă speranță pentru generațiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puțin poluat, într-un mediu mai curat, într-un mediu în care biodiversitatea va fi mai bine consolidată și mai dezvoltată; sperăm ca acele județe unde culoarea roșie este predominantă, în mod deosebit în sudul și estul țării, prin implementarea acestor programe, să își schimbe culoarea și să treacă spre acel verde pe care putem să-l vedem în zonele și în județele unde nu se confruntă cu astfel de probleme.
La un an de la preluarea mandatului, vreau să mulțumesc în primul rând cetățenilor pentru că ne-au învestit cu încredere, pentru că au avut răbdare cu noi într-un an atât de dificil. De asemenea, vreau să le mulțumesc membrilor Cabinetului și tuturor reprezentanților instituțiilor guvernamentale care au cooperat, care au muncit împreună astfel încât programul de guvernare să poată fi implementat. A fost un an care a avut tot spectrul de provocări, de la încheierea ultimului val al pandemiei de COVID 19 la începerea războiului ilegal și neprovocat al forțelor armate ruse în Ucraina, la creșterea prețurilor la energie și la gaze, la efectele pe care le-a produs inflația și toate celelalte chestiuni care țin de ceea ce am fost nevoiți să gestionăm în această perioadă. Doresc să subliniez că măsurile noastre au vizat în primul rând protejarea populației, protejarea economiei, susținerea mediului de afaceri și asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat. Am reușit, în acest fel, să avem o proiecție de buget pentru anul viitor, astfel încât să putem să continuăm măsurile de protecție socială, să putem să asigurăm creșterea salariilor, creșterea pensiilor și, desigur, susținerea mediului de afaceri, susținerea economiei pentru a putea să se mențină în echilibru în tot acest ansamblu al previziunilor care ne spun că economiile la nivel european și la nivel mondial se vor confrunta cu o recesiune economică. Încă o dată, vă mulțumesc, și sunt convins că, împreună cu membrii cabinetului, vom face tot ceea ce este necesar pentru îndeplinirea programului de guvernare. O zi bună!

 

 



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe