Actualitate

Sâmbătă, 01 Octombrie 2022

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la sesiunea plenară prilejuită de evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria

 

Galerie foto

Vizita prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la Sofia, cu prilejul participării la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, 1 octombrie 2022, o vizită la Sofia, în contextul participării la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria.
Evenimentul, găzduit de președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost marcat de o reprezentare la nivel înalt consistentă a statelor din regiune, precum și de participarea  președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.   
Ceremonia de lansare a interconectorului de gaze a oferit ocazia unui schimb aplicat de opinii la nivelul liderilor, în care au fost prezentate evaluările privind coordonarea regională pe teme energetice, în pregătirea sezonului rece 2022-2023.   
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat viziunea Guvernului României privind promovarea securității și rezilienței în domeniul energetic și a evidențiat demersurile strategice realizate de România în acest sector. In acest context, a făcut referire la măsurile adoptate de Guvern în sprijinul securizării stocurilor de gaze naturale pentru a reduce și elimina efectele negative generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, a evidențiat lansarea de către România a operațiunilor de exploatare a resurselor de gaze onshore și offshore la Marea Neagră.
Șeful Guvernului a punctat valoarea strategică a consolidării securității energetice la nivel regional și european, prin accelerarea creșterii capacității de producție.Totodata, a subliniat importanța esențială a diversificării și securizării surselor de aprovizionare și stocare a gazelor, în scopul eliminării dependenței de Rusia, si a arătat că interconectivitatea energetică reprezintă obiectivul strategic care definește acțiunea solidară a statelor membre cu partenerii regionali din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest.
Premierul Ciucă a apreciat că operaționalizarea Interconectorului Grecia-Bulgaria constituie un model de succes al cooperării regionale și o sursă strategică de facilitare a tranzitului de gaze spre Centrul, Estul Europei și Balcanii de Vest, care va permite conectarea la noi surse de gaze naturale. Totodată, a arătat că punerea în funcțiune a Coridorului Grecia-Bulgaria deschide orizontul spre asigurarea unei mai mari competitivități a pieței regionale de gaz.  
În context, a apreciat că investițiile strategice pe termen lung în infrastructura de gaz vor asigura o tranziție mai lină spre obiectivul decarbonizării la orizontul 2050 și a pledat în sprijinul atașării voinței politice la resursele și tehnologiile disponibile pentru materializarea proiectelor energetice strategice de interconectare.    
În marja ceremoniei de lansare a Interconectorului Grecia-Bulgaria, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalți demnitari, respectiv cu președintele Bulgariei și prim-ministrul interimar al Bulgariei, președintele Azerbaidjanului și prim-ministrul Republicii Elene.
Discuțiile au vizat evaluarea măsurilor de cooperare în domeniul energetic și promovarea proiectelor comune de colaborare destinate creșterii securității energetice.
În cursul întrevederilor, prim-ministrul Ciucă a evidențiat importanța asigurării pentru România și vecinătatea sa a unor surse și rute diversificate de transport a gazului si a subliniat rolul important pe care România este pregătită să îl joace, atât prin implicarea în cadrul coridorului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria ), cât și prin exploatarea gazelor din Marea Neagră.

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Excelența dumneavoastră, domnule președinte Rumen Radev,
Excelența dumneavoastră, doamnă Ursula von der Leyen,
Excelența dumneavoastră, domnule președinte Ilham Aliyev,
Excelența dumneavoastră, domnule președinte Stevo Pendarovski
Excelența dumneavoastră, domnule președinte Aleksandar Vučić,
Excelența dumneavoastră, domnule prim-ministru Kyriakos Mitsotakis,
Excelența dumneavoastră, domnule prim-ministru Galab Donev,
Distinși participanți,
Doamnelor si domnilor,
Doresc să încep prin a mulțumi gazdei acestui eveniment pentru inițiativă și pentru invitația adresată de a ne întâlni toți aici, la Sofia.
Deficiențele în lanțul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe piețele globale de energie și au generat costuri neașteptat de mari pentru partenerii noștri din diferite părți ale lumii.
Orice pas întreprins în vederea creșterii securității energetice regionale și – la o scară mai largă – a Europei are o conotație mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă și sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare și reziliență. Trebuie să continuăm colaborarea cu partenerii noștri  în vederea sporirii capacităților lor de producție. De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce privește interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele și a acționa în solidaritate cu membrii UE și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest.
Punerea în funcțiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Deși evenimentul, la care participăm, reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului și pentru toți beneficiarii lui, trebuie să rămânem realiști și să recunoaștem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor și a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să își reducă într-un ritm mai rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia.
Criza energetică resimțită de întreaga Europă ne-a unit și mai mult în eforturile noastre de a găsi soluții pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât și pentru viitor, respectând principiile sustenabilității și protecției mediului.
În plus, cooperarea regională și soluțiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acțiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluțiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală și de Est și către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud și a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum și la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei.
În același timp, toți cei prezenți aici suntem conștienți de faptul că investițiile în exploatarea gazelor naturale și în infrastructura de transport aferentă sunt investiții pe termen mai lung, deoarece economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se dorește a fi obținută până în 2050.
Includerea gazelor naturale și al energiei nucleare în Taxonomia UE ne oferă nouă, decidenți politici, oameni de afaceri și investitori, predictibilitatea mult dorită.
Înainte de a încheia, doresc să îi felicit pe toți cei care – de-a lungul anilor – au investit voință politică, resurse și tehnologie pentru a transforma proiectul Interconectorului Grecia -Bulgaria în realitate. România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei.
Înainte de a încheia, aș dori să mulțumesc fostului premier Petkov și prim-ministrului Mitsotakis pentru angajamentul lor de a finaliza acest Interconector. Am avut întâlniri în București, Sofia și Atena în care am discutat importanța Interconectorului. După cum ați spus și dumneavoastră, acesta aduce valoare nu doar Coridorului Sudic, ci și Coridorului Vertical și gazoductului BRUA, proiect de mare importanță pentru România, Bulgaria, Ungaria și Austria.
Vă mulțumesc foarte mult pentru ceea ce ați reușit și am convingerea că acesta va contribui la scopul principal: să rămânem uniți și solidari. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe