Actualitate

Miercuri, 06 Mai 2020

Plecarea convoiului de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19

Galerie foto

Declaraţiile premierului Ludovic Orban la plecarea convoiului umanitar către Republica Moldova

[Check against delivery]

Bună ziua. Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta Uniune Sovietică, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de Flori. O manifestație la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă. Am decis în guvern să alocăm din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de 16,5 milioane ron, pentru a putea oferi acest ajutor important cu echipamente, materiale și medicamente absolut necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de covid-19. Guvernul României donează către cetățenii din Republica Moldova 500.000 de măști FFP 2, care sunt necesare pentru spitalele din Republica Moldova, donăm 25.000 de combinezoane, 200.000 de măști, medicamente 1.200 de flacoane de Plaquenil și 1.600 de flacoane de kaletra, care pot să asigure tratamentul pentru un număr dublu față de numărul de cetățeni din Basarabia, care sunt infectați cu COVID și, de asemenea, vom completa cantitățile necesare pe măsură ce va fi absolut necesară completarea acestor cantități.

De asemenea, sunt cantități de biocide, 25.000 de litri de biocide, de asemenea peste 45.000 de litri de flacoane de spirt, viziere, ochelari, lucruri care sunt necesare pentru a asigura protecția personalului de sănătate. Acest gest de umanitate și de solidaritate vine după gestul pe care l-am făcut săptămâna trecută, în care peste 50 de medici și cadre medicale se găsesc în Republica Moldova, în spitale din Chișinău, Bălți și Cahul, și participă alături de cadrele medicale din Basarabia la efortul de tratare al pacienților care sunt infectați cu covid-19. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în a putea face posibil acest act de solidaritate, acest act de fraternitate din partea noastră către cei care sunt de partea cealaltă a Prutului, pe malul celălalt al Prutului, mulţumesc Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență. Deplasarea acestor echipamente, materiale și medicamente se va face în cursul zilei de astăzi, cele 20 de camioane aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Armatei vor ajunge la Iaşi. În cursul zilei de mâine, probabil în jurul orei 9:00 - 9:30 camioanele vor trece Prutul. Această donaţie va fi însoţită de domnul ministru Vela, ministrul Afacerilor Interne, de domnul ministru Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, şi, de asemenea, de şeful Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, doamna secretar de stat Ana Guţu. Cred că este un gest firesc pe care îl facem și sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest. Acest gest este făcut pentru frații noștri de peste Prut, pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent că sunt români sau că au altă apartenență etnică. Este un ajutor pe care îl considerăm foarte important, într-un moment greu, în care sistemul de sănătate din Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, cu mari lipsuri și sperăm ca, prin această donație, să contribuim la lupta anti-COVID din Basarabia, care să păzească cât mai bine cetățenii Republicii Moldova.

Reporter: Domnule premier, aseară ați avut discuții în ședința, pe care ați avut-o aseară, despre redeschiderea unor spații comerciale, inclusiv discuții cu ministrul Vela. Despre ce spații comerciale este vorba? Ştim că mall-urile ați spus inițial că nu le veți deschide.

Ludovic Orban: Nu. Au fost prezentate anumite situații specifice, în care în anumite spații de tip mall sunt magazine care au intrări exterioare și că e normal că pentru aceste magazine cu intrări exterioare, chiar dacă sunt în interiorul mall-urilor, ele vor fi deschise, cum, de altfel, vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile - astea au fost accesibile și în perioada stării de urgență.

Reporter: Oamenii sunt confuzii încă, nu știm foarte clar ce va include acel plan, să-l numim de relaxare, cum l-ați numit și dumneavoastră, practic după 15 mai nu înțeleg dacă vor ieși/.../

Ludovic Orban: Oamenii nu sunt confuzi, oameni au înțeles.

Reporter: Haideţi să îi mai lămurim o dată. Pe 15 mai...

Ludovic Orban: Dacă prezentați informațiile care au fost transmise de președintele României, de ...

Reporter: După 15 mai ieșim cu declarație din casă sau fără?

Ludovic Orban: În interiorul localității nu. În interiorul localității va exista libertate deplină de circulație. Ceea ce privește, v-am spus, că am mai răspuns la această întrebare, încă nu am finalizat cadrul de reglementare aferent deplasărilor în afara localității. Deocamdată am stabilit că vor fi permise deplasările și în afara localității, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate care, în momentul în care le vom hotărî, le vom prezenta publicului.

Reporter: Și pentru aceste motive întemeiate, pentru care putem ieși din localitate, ar trebui să avem o declarație pe propria răspundere?

Ludovic Orban: Când vom lua decizia vom anunța.

Reporter: În legătură cu locurile de muncă, pe care oamenii și le-au pierdut foarte mulți, direct șefa CNAIR-ului Mariana Ioniță le-ar spus directorilor companiei că din cadrul CNAIR central vor urma nu mai puțin de 400 de concedieri. Ce știți despre această afirmație?

Ludovic Orban: În fiecare companie, managementul companiei trebuie să asigure eficiența, trebuie să asigure atingerea obiectivelor și este la latitudinea consiliului de administrație și a managementului fiecărei companii să-și dimensioneze structura de personal. Nu cunosc acest subiect, în discuțiile pe care le am cu Ministerul Transporturilor sunt preocupat, în primul rând, de urmărirea graficelor de realizare a obiectivelor de infrastructură din portofoliul Ministerului Transporturilor.

Reporter: Am depăşit vârful pandemiei şi dacă nu, când îl vom depăşi?

Ludovic Orban: Declarații pe această temă pot să vă dea domnul ministru al Sănătății, echipa de la Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și specialiștii epidemiologi.

Reporter: /.../ restricţiile, eventualele restricţii, având în vedere Constituţia, astfel încât să nu încălcaţi /.../, cum ar fi dreptul la libera circulaţie?

Ludovic Orban: Președintele României a anunțat că după starea de urgență se va institui, prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, evident, cu aprobarea premierului, se va institui, în conformitate cu prevederile legale, starea de alertă din cadrul situației de urgență, așa cum este definită legal. Această stare de alertă ne permite să luăm decizii care au ca scop apărarea cetățenilor români de riscul de infectare, care au ca scop diminuarea răspândirii virusului. Sunt convins că cetățenii români înțeleg necesitatea acestor măsuri care trebuie continuate după data de 15 mai și că le vor respecta.

Reporter: Drumeţiile la munte se vor putea face, dacă nu suntem din zona respectivă?

Ludovic Orban:Am dat aşa un exemplu... În ceea ce privește deplasarea în afara localității, încă o dată vă spun, când vom stabili care sunt motivele pentru care cetățenii pot să se deplaseze la fara localității, le vom anunța public.

Reporter: Este permisă şi vânătoarea, pentru a pleca din localitate? Asta pentru că ieri seară, în şedinţă, s-a discutat despre...

Ludovic Orban: E foarte bine că preşedintele a anunţat anumite categorii de activităţi care se liberalizează, printre care este şi pescuitul şi vânătoarea. Aici chiar pot să vă spun că este important, cel puţin pentru vânătoarea de mistreţi, să se dea drumul, pentru că la ora actuală sunt două motive extrem de puternice care determină necesitatea reluării vânătorii. Pe de-o parte, răspândirea pestei porcine africane și pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane este evidentă necesitatea de diminuare a populațiilor de mistreţi. Pe de altă parte, este vorba de protejarea culturilor agricole pentru că excesul de mistreți generează intrarea frecventă a mistreților pe culturile agricole, care și așa sunt afectate de seceta pedologică care a afectat România.

Reporter: Donaţiile pe care le-aţi făcut sunt din rezerva de stat?

Ludovic Orban: Nu. Am alocat bani din Fondul de rezervă al Guvernului către Ministerul Sănătății, care a achiziționat materialele și echipamentele de la UNIFARM sau de la alţi furnizori.

Reporter: La ora 12:00, veți participa la Palatul Cotroceni, la o ședință cu președintele Klaus Iohannis. Ce subiecte din relaxarea restricțiilor de după 15 mai vor fi abordate?

Ludovic Orban: Evident, continuăm analiza. În principal, vom discuta pe setul de măsuri aferente fiecărei ridicări de restricție, pentru că, asociat fiecărei restricții care urmează a fi ridicate, prin intermediul Institutului Național de Sănătate Publică se vor stabili niște reguli, care vor trebui respectate de angajați, de angajatori, de proprietarii magazinelor, de conducerile companiilor de transport public și aceste reguli sunt menite pentru a reduce la maximun posibil riscul epidemiologic, adică riscul de transmitere al virusului în diferite situații.

Reporter: La această şedinţă participă şi ministrul Educației și v-aş întreba dacă există în plan o ordonanță de urgență privind alocarea unor sume pentru primării pentru a cumpăra tablete pentru copiii care nu au în acest moment și nu pot efectua cursuri online?

Ludovic Orban: Deja președintele României și-a exprimat clar solicitarea către noi, către Guvern, să găsim soluții pentru a putea asigura accesul tuturor copiilor prin achiziționarea de tablete care să fie conectate la internet și care să permită fiecărui elev posibilitatea de a accesa cursurile online. Deja preşedintele a solicitat lucrul acesta, căutăm soluții, împreună cu ministerul Educației, pentru a demara procedura și pentru a găsi resursele pentru a asigura, ca să zic, sumele necesare pentru achiziționarea tabletelor.

Reporter: La ora 15.00 vă veți întâlni cu cei din HORECA. Care sunt şansele şi când s-ar putea gândi ca cei care fac parte din HORECA să îşi redeschidă porţile?

Ludovic Orban: Să ştiţi că în toată perioada asta, atât eu, ca prim-ministru, cât şi colegii mei, am fost într-o permanentă consultare cu mediul de afaceri. De asemenea, săptămâna viitoare am stabilit cu doamna ministru Violeta Alexandru să invităm Consiliul Național Tripartit - patronate, sindicate, pentru a discuta despre planul de relansare economică. Avem întâlnire, astăzi, cu sectorul HORECA, dar am avut întâlniri cu reprezentanţii companiilor, a asociaţilor patronale pe aproape toate domeniile de activitate pentru a identifica problemele specifice, pentru a ţine cont de propunerile care există din partea acestor structuri patronale pe fiecare domeniu de activitate. Şi astăzi voi asculta punctele de vedere ale reprezentanţilor HORECA. Sigur, aici, am spus limpede în analiza de risc epidemiologic, restaurantele, în special restaurantele în spaţii închise sunt printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic. Din cauza asta, după 15 mai, nu vor fi deschise. Hotelurile, în condiţiile respectării anumitor reguli, vor fi deschide după data de 15 mai. Şi, sigur că, încetul cu încetul şi reluarea libertăţii de circulaţie şi cu stabilirea motivelor de deplasare în afara localităţii, va exista o cerere a creşterii pentru cazare în spaţii de tip hotel, motel, pensiune.

Reporter: Ce se va întâmpla cu parcurile? Când ar putea să fie deschise parcurile?

Ludovic Orban: Am mai spus încă de o sută de ori pe tema asta: Guvernul, ministrul Afacerilor de Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu au interzis niciodată accesul oamenilor în parc. Deciziile de închidere a parcurilor au fost luate de comitete pentru situaţii de urgenţă, la nivel local, cum este în Bucureşti, decizia de închidere a parcurilor, cred că prima entitate autoritate locală care a luat decizia a fost Primăria Sectorului 2, după care a luat decizia şi Primăria Capitalei.

Reporter: Mulţumim!

Ludovic Orban: Mulţumesc mult!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe