Actualitate

Duminică, 17 Martie 2019

Premierul Dăncilă: Semnarea memorandumului de înțelegere cu compania DP World din EAU deschide calea pentru o prezență substanțială a companiilor emirateze în țara noastră

Galerie foto

 

Alocuţiunea prim-ministrului Viorica Dăncilă la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între compania guvernamentală DP WORLD și Ministerul Transporturilor din România

[Check against delivery]

Distinși oaspeți,
Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit în România! Prezența dumneavoastră, aici, pentru semnarea Memorandumului de Înțelegere între compania guvernamentală DP WORLD și Ministerul Transporturilor este o dovadă clară a prieteniei care ne leagă şi, de asemenea, un moment extrem de important pentru ambele state.

Astăzi deschidem calea unei colaborări mai extinse în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport, în contextul semnării la inceputul lunii februarie 2019, a acordului de concesiune pe termen lung pentru operarea Terminalului de containere din Portul Constanţa. Experienţa dumneavoastră în acest domeniu va fi cu siguranţă un factor esențial de acum înainte.

Portul Constanţa are pentru noi o importanţă majoră. Are o poziţie strategică şi are un potenţial uriaş, care din păcate nu a fost folosit până acum la nivelul la care ar fi putut fi. Prin programul nostru de guvernare ne-am propus să devină port regional. De aceea, orice investiție este mai mult decât binevenită. Este esențial ca această zonă să devină dinamică şi să dobândească locul pe care îl merită la nivel internaţional.

Suntem interesați de o prezență substanțială a companiilor emirateze în acest sector și încurajăm oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite să investească în România.

România se bucură de o îndelungată tradiție de cooperare cu Emiratele Arabe Unite, stat care reprezintă principalul partener comercial al țării noastre în zona Golfului.  Apreciez că ne aflăm într-o etapă importantă a consolidării cooperării bilaterale, reflectată de deschiderea și voința politică fermă a ambelor state de a impulsiona dialogul pe toate palierele de interes.

În cadrul vizitei de lucru pe care am efectuat-o în Emiratele Arabe Unite, în octombrie 2018, autoritățile române și cele emirateze au agreat de comun acord instituirea unui cadru mai strâns și mai activ de cooperare și coordonare la nivel guvernamental și astfel s-a convenit ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat economic strategic.

În acest sens, a fost adoptată ”Declarația comună privind stabilirea unui parteneriat economic strategic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite”. Astfel, am deschis calea unor oportunități importante de cooperare în domeniul economic. Semnarea acestei Declarații a reprezentat un moment crucial al relațiilor româno-emirateze, care a creat baza consolidării viitoare a cooperării în toate domeniile de interes comun identificate.

În acest context, reconfirm sprijinul Guvernului de la București pentru consolidarea relațiilor între mediile de afaceri din statele noastre și faptul că România are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat.

Îmi exprim speranța ca un număr mare de companii din Emiratele Arabe Unite să fie încurajate de exemplul companiei DP WORLD și să investească în România, în diferite sectoare de interes.

Vă mulțumesc!

 

***

COMUNICAT DE PRESĂ

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat astăzi, 17 martie, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere între compania guvernamentală DP WORLD și Ministerul Transporturilor din România, în contextul vizitei la București a E.S. Sultan Ahmed Bin Sulayem, președintele Dubai Ports, Vămi și Zona Liberă și președinte al Autorității Maritime a orașului Dubai. Memorandumul a fost semnat din partea României de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și din partea Emiratelor Arabe Unite de E.S. Sultan Ahmed Bin Sulayem.

Vizita delegației EAU în România și semnarea memorandumului cu compania DP World deschid calea pentru o prezență substanțială a companiilor emirateze în țara noastră şi pentru investiţii extinse în diverse sectoare economice. Ne dorim, în continuare, să consolidăm şi să dezvoltăm parteneriatul nostru strategic în toate domeniile de cooperare și încurajăm oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite să investească în România”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Șeful Executivului a reconfirmat sprijinul Guvernului de la București pentru consolidarea relațiilor între mediile de afaceri dintre cele două state și a evidențiat că țara noastră are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat. Prim-ministrul a subliniat că Guvernul este un partener corect al mediului de afaceri care sprijină proiectele de investiții sustenabile.

În cadrul vizitei de lucru pe care premierul Viorica Dăncilă a efectuat-o în Emiratele Arabe Unite, în octombrie 2018, autoritățile române și cele emirateze au agreat de comun acord instituirea unui cadru mai strâns și mai activ de colaborare și coordonare la nivel guvernamental și astfel s-a convenit ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat economic strategic.

În acest sens, a fost adoptată ”Declarația comună privind stabilirea unui parteneriat economic strategic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite”.

 

Informații suplimentare:

La începutul lunii februarie 2019, a avut loc semnarea prelungirii cu 30 de ani a acordului de concesiune pe termen lung pentru operarea de către DP World a Terminalului de containere din Portul Constanța. În urma investiției realizate până acum de compania DP World au intrat în economia românească aproape 200 de milioane de USD. Prelungirea acordului pe termen lung înseamnă dezvoltarea unor noi investiții de aproximativ 100 de milioane de USD și intrarea în economia românească a peste 230 de milioane de USD. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe