Actualitate

Joi, 23 Septembrie 2021

Premierul Florin Cîțu, la dezbaterea online "Plafonare versus compensare. Soluția salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale", organizată de DC News Media Group

Galerie foto

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Participarea premierului Florin Cîțu la dezbaterea online "Plafonare versus compensare. Soluția salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale", organizată de DC News Media Group


Florin Cîţu: Bună ziua! Mulţumesc pentru invitaţie şi felicitări pentru inițiativă, este una foarte bună. E bine să avem aceste dezbateri. Noi am mai prezentat deja câteva dintre soluţii şi îmi pare bine că dumneavoastră puneţi acolo "Plafonare versus compensare" - s-ar putea să fie ambele, s-ar putea să fie doar compensare. Am început cu o analiză, pentru a înţelege exact ce s-a întâmplat. Dumneavoastră spuneţi că a fost o liberalizare făcută haotic, eu spun că a fost o liberalizare care a venit prea târziu şi a venit într-un moment în care preţurile creşteau în toată Europa şi de aceea s-au suprapus aceste două lucruri, dar, în acelaşi timp, pe lângă această liberalizare, sunt şi elemente structurale pe care le-am observat. În primul rând, această trecere de la producţia de energie poluantă, cum are România, folosind cărbune, către energie verde. Anul acesta ştiţi bine că am închis o mină  în zona Hunedoara, care nu mai era profitabilă, dar producea ceva. Asta este un aspect. Dar nu s-au făcut investiții ani de zile și capacitatea de producţie nu a crescut. Anul acesta am importat în mare parte energie, când preţurile au crescut în toată Europa, bineînțeles că și noi am importat la aceleași prețuri. Deci sunt mai mulţi factori. De aceea, am spus că ceea ce vorbim astăzi sunt soluții pe termen foarte, foarte scurt, adică pentru această iarnă. A trebuit să găsim un mecanic care să intre normal pentru astfel de situaţii, în așa fel încât să nu fie nevoie să dăm ordonanță de fiecare dată când avem astfel de situaţii excepţionale, să avem un mecanism care intră în vigoare. Vom găsi această formulă cu compensarea, poate putem să o facem printr-un voucher care, de fiecare dată când prețurile cresc, să intre acest mecanism în vigoare; voi avea o discuție cu toate partidele politice responsabile din Parlamentul României, că mai sunt și iresponsabili, despre o strategie care să ducă către independența energetică a României sau să asigure securitatea energetică a României. Vreau să avem clar acești, să-și asume toate partidele politice responsabile această strategie. Ştiţi foarte bine, avem acest memorandum cu Statele Unite, prin care vom construi încă două reactoare - 3 şi 4 , iar reactorul 1 se va reface, dar să ştiţi că nu ajunge. Avem nevoie de mai multă producţie de energie ca să ajungem la acest obiectiv pe care eu îl vreau, acela de independenţă energetică. Pentru toate acestea, avem nevoie de investiții, în special acest sector; în același timp, trebuie să facem și tranziția de la producţie de energie care poluează către o energie verde. Provocările sunt majore nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă, dar beneficiile pe termen lung sunt foarte bune pentru toți cetățenii și merită aceste investiții. 
Elena Cristian: Domnule prim-ministru, lucraţi pe ambele scenarii, compensare versus plafonare, se lucrează în acest moment pe ambele scenarii? Scenariul compensării a fost prezentat deja public, luați în calcul, aveți un proiect și pentru plafonarea tarifelor pentru o perioadă de timp?
Florin Cîţu: În acest moment, vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea compensare o să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul. Aici vreau să fie foarte clar, vorbesc de consumatorul casnic și noncasnic, pentru că e vorba și de IMM-uri și de companii mici care nu au aceeași putere de negociere ca o companie mare. Deci vorbim şi de consumatorul casnic şi de consumatorul noncasnic. Soluţiile vor fi pentru ambele categorii şi vom avea această soluţie cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie. Pe partea de plafonare eu am spus că trebuie să fim foarte atenți! Pe de-o parte, România este producător de energie, atât electrică cât și pe gaz, și atunci aș vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiții ale companiilor. Ştiţi foarte bine, intervenția brutală în plafonarea prețurilor poate să aibă alte implicații pe partea de investiții pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajung ca majoritatea ţărilor să meargă și spre plafonare, România nu are cum să nu adopte și ea această strategie. Aș vrea întâi să ne concentrăm pe partea de compensare, să fie un produs bun, simplu, transparent care să  fie folosit în această iarnă și care să poată să fie folosit și în alte situații excepționale în viitor, să nu venim de fiecare dată cu ceva nou, să folosim un produs pe care putem să îl avem și în viitor. Așa cum am făcut și în perioada de pandemie, anul trecut, când am venit cu câteva soluții care, iarăși, sunt folosite astăzi. Exemplu, părinții copiilor care vor trebui să stea acasă, de exemplu, o săptămână-două, vor primi acea sumă de la buget pentru a compensa, pentru că trebuie să stea acasă în acea perioadă. Deci despre astfel de soluții vorbesc, soluţii care pot fi folosite de fiecare dată când apar situații excepţionale.
Elena Cristian: Deci spuneți că compensarea va fi implementată orice ar fi...
Florin Cîţu: De la 1 noiembrie...
Elena Cristian: Deci, acest proiect rămâne în vigoare orice s-ar întâmpla.Dar că este posibil, în funcţie de deciziile care vor fi luate la Bruxelles, să se discute și despre această plafonare pentru o perioadă de timp, acela fiind un alt proiect și care nu exclude proiectul de compensare.
Florin Cîţu: Compensarea merge înainte, în perioada 1 noiembrie - 31 mai, nu mai e niciun fel de discuție aici. Normal că românii nu pot să fie foarte liniștiţi, e o situație excepțională în toată Europa, dar vreau să-i asigur că nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă, că avem aceste soluții pentru ei. Aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic și noncasnic, să fie clar, pentru că, dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic, putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu ne așteptăm. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, prețurile produselor vor crește foarte mult, vom avea o inflaţie foarte mare și după aceea apare acea problemă cu prețuri, dobânzi etc. și nu vreau să ajungem acolo. De aceea ne ocupăm și de compensarea pentru consumatorul noncasnic.
Elena Crstian: Poate suporta bugetul de stat această compensare? Este un efort mare. Aveți resursele necesare, în acest moment, pentru a implementa acest act normativ?
Florin Cîţu: Da, şi efortul este împărțit pe două bugete, este o parte în bugetul în 2021 și o parte e în bugetul din 2022, deci resursele financiare sunt alocate. Avem încasări mai bune, companiile de energie au încasări mai bune și atunci vor alimenta mai mult bugetul de stat în mai multe dividende, deci există resursele pentru ca această schemă de compensare să funcționeze în această iarnă.
Elena Cristian: În acest moment, avem o lege a consumatorului vulnerabil în vigoare, avem un proiect pentru compensare și, sigur, dacă la nivelul Europei se va discuta și despre plafonare, vom vedea la acel moment. Ați cerut Ministerului Muncii sau instituțiilor care ar putea face o situație a persoanelor, a familiilor, a gospodăriilor care intră în categoria celor defavorizate? Eu am cerut date și nu există, datele sunt contradictorii de la o instituție la alta. Există o bază de date în acest sens?
Florin Cîţu: Ministerul Muncii ar trebui să vă pună la dispoziție aceste baze de date. Pentru Legea consumatorului vulnerabil, vorbim de 550.000, parcă, de persoane, dar schema de compensare este mult mai...
Realizator: Sunt 550.000 de gospodării sunt pe legea consumatorului vulnerabil.
Florin Cîţu: De gospodării, scuze, ceea ce înseamnă aproape 1.000.000 de persoane.
Elena Cristian: Exact.
Florin Cîţu: Dar, pe partea cealaltă, la compensare, vorbim de 5,3 milioane de gospodării, parcă, ceea ce înseamnă aproape 10.000.000 de persoane. Aceasta era schema pe care discutam noi, vom vedea care este forma finală. Deci o mare parte din populaţia României va beneficia în această iarnă de acest ajutor.
Elena Cristian: Spuneţi-mi vă rog dacă toate aceste acte normative înseamnă că la un moment dat se va renunţa la subvenţia pentru gigacalorie, pentru că, până la urmă, sunt diverse forme de a ajuta consumatorul final şi este o discuţie în acest sens dacă va fi menţinută subvenţia la gigacalorie, un efort uriaş pentru bugetele locale dar, sigur, şi un mare ajutor pentru gospodării.
Florin Cîţu: Păi, acesta este rolul acestui "consumator vulnerabil" - nu? -, de a face tranziţia şi această subvenţie să fie doar pentru persoanele care au nevoie. Pentru că, astăzi, de exemplu, în Bucureşti, subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor, şi nu pe toată lumea. Până la urmă, această subvenţie a şi întreţinut un sistem ineficient şi le-a permis atât primarilor, cât şi companiilor care au fost până acum să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenţie de la buget. Din ce ştiu eu, Bucureştiul parcă are cea mai mare subvenţie pe gigacalorie...
Elena Cristian: Aşa este.
Florin Cîţu: Bucureşti are cel mai mare venit pe cap de locuitor. Mi se pare ridicol acest lucru şi ar fi trebuit să vină soluţia şi dinspre partea primăriei, din altă parte. N-a venit, o să vină acum, de la noi: doar cei care au cu adevărat au nevoie vor primi ajutor. Sunt foarte mulţi care nu au nevoie de ajutor, mai ales în Bucureşti.
Elena Cristian: Deci ne spuneţi că, odată intrată în vigoare Legea consumatorului vulnerabil, această subvenţie pentru gigacalorie nu ar trebui să mai fie acordată de către autorităţile locale?
Florin Cîţu: Exact. Spun că, în acest moment, ar trebui să ne mutăm în direcţia în care doar cei care au nevoie vor primi acea subvenţie, ceilalţi ar trebui să plătească, dar ceilalţi ar trebui să pună presiune pe producătorii de energie să se eficientizeze. Ştim cu toţii că, de fapt, o mare parte din costul pe care îl plătim reprezintă pierderi în sistem pentru că nu se fac investiţii ş.a.m.d. Cumva trebuie să tăiem lucrurile şi să avem, ori avem companii eficiente, ori ... Nu putem de la buget să susţinem ineficienţa la nesfârşit.
Elena Cristian: Au fost multe anomalii de facturare în ultima vreme. Am văzut şi noi în media, am primit şi noi la redacţie facturi uriaşe pentru locuri în care consumul era foarte mic. Vi s-a dat vreo explicaţie în acest sens, aţi cerut? Este eroare de soft, s-a întâmplat ceva la nivelul companiilor, cum de este posibil aşa ceva, că poţi să faci infarct când primeşti o factură de 15 mii de lei acasă?
Florin Cîţu: Am cerut celor de la ANPC, celor de la ANRE să facă echipe comune, au fost foarte multe, deja sunt câteva sute cred de sesizări, care să identifice unde sunt probleme. Eu am spus că nu voi admite ca o companie să profite de această situaţie şi să supraîncarce facturile cu alte costuri. Acolo unde au fost găsite astfel de situaţii, bineînţeles că se pot da amenzi. Problema este ca amenzile nu sunt atât de mari încât să oprească această practică şi de aceea am cerut soluţii care să ducă şi până la suspendarea licenţei, dacă este nevoie, pentru cei care folosesc facturile sau se folosesc de situaţia actuală şi încarcă excesiv, fără niciun fel de fundament, facturile cetăţenilor în această perioadă.
Elena Cristian: Ne-aţi dat informaţii preţioase de la care putem porni dezbaterea noastră astăzi. Am o ultimă întrebare, care nu are legătură cu tematica de astăzi, dar sunt jurnalist şi trebuie să mă încadrez în tot ceea ce se întâmplă şi trebuie să ţin cont de tot ceea ce se întâmplă. Deciziile luate la nivelul Capitalei pot influenta congresul PNL în ceea ce priveşte evoluţia numărului de cazuri şi ceea ce urmează să se întâmplă în zilele ce vin?
Florin Cîţu: Nu, dacă vă referiţi la organizarea congresului.
Elena Cristian: La organizarea congresului cu numărul de persoane, în interior. Am văzut reacţia fostului prefect care spunea că nu mai este posobil să aduceţi 5 mii de persoane într-un spaţiu închis.
Florin Cîţu: Ei, acum, declaraţiile politice de la cei care au fost prefecţi eu le ignor. Oamenii politici fac tot felul de declaraţii.  Avem recomandare de la specialişti, care spun că, dacă se respectă toate normele - şi avem acolo 15.000 de metri pătraţi, asta înseamnă că fiecare persoană, dacă vin 5.000 de delegaţi -, respectăm cei 3 metri pătraţi pentru fiecare persoană, vor fi cu măşti, cu certificat verde, cu cel de testare, toate condiţiile vor fi respectate de siguranţă, ca să poată să fie desfăşurat acest congres în condiţii de siguranţă. Nu este un eveniment care se întâmplă în fiecare zi, este un lucru care se întâmplă o dată la 4 ani, deci se poate face, dar cu respectarea tuturor condiţiilor. Astăzi vom avea o şedinţă de guvern la prânz, pentru a adopta hotărârea de guvern, care să modifice câteva dintre aceste măsuri. Aş vrea să le spun românilor că nu se vor închide magazinele la ora 18:00 la peste 4 la mie; vom elimina această cerinţă și vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea - şi sper că aşa a rămas - în zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificate de vaccinare pot să iasă din casă. Deci, nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat şi ai certificat de vaccinare, să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea. Am cerut ca hotărârea să includă acestă modificare, iar copiii între 6 şi 12 ani nu vor mai fi testaţi, la peste 3 la mie. Deci, sunt lucruri pe care le corectăm. Eu am spus din primul moment că vreau ca România să rămână deschisă, economia să rămână deschisă, doar aşa putem să avem resurse să plătim pentru tot ceea ce trebuie să plătim în această iarnă şi în viitor, iar cei care sunt vaccinaţi nu pot să fie restricţionaţi, pentru că unele dintre persoanele din România nu vor să se vaccineze. Trebuie să mergem mai departe.
Elena Cristian: Este cazul Timişoarei şi este un scandal acolo cu carantina totală.
Florin Cîţu: Eu vorbesc în general. De Timişoara, mi se pare normal ca, atunci când eşti vaccinat ți poţi să ieşi din casă cu declaraţia pe propria răspundere, trebuie să ieşi din casă, dacă ai certificat de vaccinare; poţi să-ţi permiţi să-ţi vezi de viaţă, să mergi mai departe.
Elena Cristian: Deci, le spuneţi românilor acum că nu vor fi închişi din nou în case. Primesc foarte des întrebarea "Ne vor închide iar în case?", că "Va fi închisă economia total în perioadă următoare?"
Florin Cîţu: Nu! Nu închidem economia. Avem certificatul verde, care permite activităţilor economice să rămână deschise în condiţii de siguranţă, asta înseamnă că persoane care merg acolo sunt persoane vaccinate, au trecut prin boală sau s-au testat. Deci, acesta este un lucru foarte important. Vom cere ca zona să fie izolată şi să poţi să intri cu certificatul verde, deci rămân deschise, dar cu certificatul verde. Iar acolo unde se ajunge la 6 la mie şi se face carantinarea pe timp de noapte, voi permite ca cei care au certificat de vaccinare - aici vorbim de certificat de vaccinare, nu de altceva -, să poată să se plimbe, să iasă liber, dacă doresc. Mulţumesc!
 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe