Actualitate

Sâmbătă, 16 Ianuarie

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat anti-COVID-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”

Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! Foarte, foarte ușoară această vaccinare, chiar nu am simțit nimic. Asta îi spuneam doamnei asistente că nu mi-am dat seama când a făcut vaccinul. De aceea, cred că am şi avut o reacție la final, m-am ridicat, ca nu mi-am dat seama când s-a terminat vaccinul. Mă bucur că am putut să mă vaccinez, am făcut-o atât pentru mine, cât şi pentru cei din jurul meu şi, bineînțeles, să dau un semnal de încredere pentru toţi românii. Am văzut acest semnal, că românii vor să se vaccineze, şi ieri în interesul de a se înscrie pe platformă, dar orice este nevoie să vină din partea mea pentru a-i convinge pe cât mai mulți români să se vaccineze, voi face. Este important să înţelegem că împreună cu păstrarea măsurilor de restricție în continuare, vaccinul şi tratamentele care apar, doar aşa putem să învingem această pandemie. Rămânem la același obiectiv pe care l-am prezentat în ultimele zile, 10.400.000 de români vaccinați până în septembrie, şi nu ne vom abate de la acest obiectiv. Două-trei întrebări, dacă sunt.

Reporter: Despre platforma pentru înscriere la vaccinare, pentru că au fost ieri mai multe sincope /.../ s-a reglementat acest lucru?

Florin Cîţu: Se lucrează non-stop la platformă. Locurile sunt determinate şi de numărul de vaccinuri. Eu repet, aș vrea să mă uit la mesajul pozitiv: foarte, foarte mulți români vor să se vaccineze. Şi, aşa cum săptămâna trecută am contractat încă 8 milioane de doze, să mă asigur că avem, care vin din trimestrul II, cum vor apărea şi alte vaccinuri, vom lua mai multe. Aici nu vom precupeți niciun efort pentru a avea vaccinurile cât mai repede, ca să-i vaccinăm pe toți românii.

Reporter: Pfizer a anunțat că va reduce producția, înțeleg că suntem și noi afectați în următoarele trei săptămâni?

Florin Cîţu: Nu, doar o săptămână primim 80%, după aceea revenim, dar se vor recupera. Deci, ceea ce încetinește în perioada următoare va fi recuperat în săptămânile următoare. Deci, nu este o problemă decât de o săptămână, dar, ca să fie foarte clar, de ce a făcut Pfizer acest lucru, pentru a recalibra capacitatea de producție şi să avem acele 200 de milioane de vaccinuri în plus în trimestrul II.. Deci, este un lucru bun şi veți vedea că nu se încetinește procedura.

Reporter: Domnule premier, spuneați că cei 10 milioane de oameni ar trebui vaccinați până în septembrie?

Florin Cîţu: 10.400.000, şi asta înseamnă în jur de 50.000, o medie, până în septembrie, dar noi vom avea capacitatea de 100.000 de persoane pe zi să vaccinăm. Ținta noastră este să ajungem acolo, de aceea am cumpărat şi acele 8.000.000 în plus de vaccinări, ca să ajungem la 10.400.000 din 15.000.000 de adulți pe care îi avem.

Reporter: Dar credeți că va fi posibil acest lucru...

Florin Cîţu: Sigur.

Reporter:...în condițiile în care, până acum, au fost vaccinate 183.000 de persoane, iar campania de vaccinare a început din 27 decembrie? Matematic, vorbind....

Florin Cîţu: Matematic, tocmai v-am spus că este.

Reporter: ...în funcție de resursele pe care le aveți, credeți că va fi posibil...

Florin Cîţu: Sigur o să fie posibil!

Reporter:/.../pentru că este nevoie de 20 de milioane de doze...

Florin Cîţu: Exact de 20 de milioane de doze este nevoie şi vom avea aceste doze, tocmai le-am contractat, am şi plătit dintre ele. Şi v-am spus, capacitatea înseamnă cam 50 de mii de vaccinuri pe zi şi vom face acest lucru. Deci este ținta noastră și ne vom ține de ea până în septembrie. Dar, repet, dacă până atunci apar și alte vaccinuri şi vor fi aprobate, le vom cumpăra și pe acestea, tocmai pentru a avansa această cifră, ca să vaccinăm cât mai mulți dintre români până în septembrie. Dacă mai este vreo întrebare?

Reporter: Referitor la centrele de vaccinare, pentru etapa a doua trebuiau să fie organizate 932 de centre în afara spitalelor. Ați primit asigurări de la autoritățile locale când vor finaliza toate aceste centre? Înțeleg că sunt finalizate doar jumătate dintre ele.

Florin Cîţu: Cifra de 932 este maximă, este total, nu pentru etapa a doua. În această etapă sunt centre, și în București, și peste tot, și vor fi, cred, 300 săptămâna viitoare. Sunt vreo 200 și ceva acum. Repet, nu văd o problemă. Problema cea mai mare pe care am avut-o sau părea că e o problemă și discuțiile pe care le-am avut şi cu ministrul Sănătății, mi se tot spunea că lumea nu vrea să se vaccineze. De aceea, au apărut aceste forme de a motiva, şi pe medicii de familie sau alți actori, de a ne spune cum să se vaccineze oamenii. Ieri s-a văzut foarte clar: românii vor să se vaccineze. Asta este cel mai important lucru. Este datoria noastră, și voi face acest lucru, să ne asigurăm că toți românii să se vaccineze, până în septembrie să avem această cifră de 10,4 milioane. Am depășit momentul cel mai important, acela al dezinformării că românii nu vor să se vaccineze. Vor să se vaccineze, s-a văzut, şi ne vom asigura că se vor vaccina. Mulțumesc mult de tot! Weekend plăcut!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe