Actualitate

Luni, 16 Ianuarie 2017

Premierul Sorin Grindeanu a participat la emisiunea „Ora de vârf”, cu Ionela Năstase, la postul de televiziune România TV

[Check against delivery]

Realizator: Ionela Năstase - Bună seara! Bine v-am regăsit, doamnelor şi domnilor! Ediţie-eveniment în această seară, cu premierul României, domnul Sorin Grindeanu. Bună seara, domnule prim-ministru!

Sorin Grindeanu: Bună seara!

Realizator: Mulţumesc foarte mult că aţi ales România TV pentru această primă apariţie într-un studio de televiziune în calitatea de premier. Doamnelor şi domnilor, în această seară aflăm împreună totul despre banii românilor, aflăm care sunt modificările importante aflate în vizorul executivului. De la noi veţi afla în premieră cu cât cresc pensiile şi salariile începând chiar cu 1 februarie anul acesta, 2017, peste câteva zile, aşadar, dar şi ce a găsit noul executiv după guvernarea tehnocrată Dacian Cioloş. Ce s-a întâmplat la întâlnirea de la Palatul Cotroceni în spatele uşilor închise, în momentul în care Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu au stat faţă în faţă - aflăm în câteva clipe. Rămâneţi cu noi, doamnelor şi domnilor, o ediţie-eveniment faţă în faţă cu premierul României. Domnul prim-ministru Sorin Grindeanu, 11 zile de guvernare aveţi. Staţi liniştit, numărăm noi, presa, presa care stă cu ochii pe dvs. V-aş întreba, înainte de toate, cum v-aţi acomodat la Palatul Victoria, cât de comod este fotoliul de premier.

Sorin Grindeanu: În primul rând vă mulţumesc pentru invitaţie. Să ştiţi că o să accept, în măsura timpului disponibil - şi al jurnaliştilor şi televiziunilor - invitaţiile pe care le primesc. Eu am fost tot timpul un om deschis, care n-am avut nimic de ascuns, am comunicat tot timpul foarte bine cu oamenii, sigur, şi direct, şi prin intermediul dvs. sau mai ales prin intermediul dvs., al presei. 11 zile, aţi numărat dvs. bine, chiar înainte de emisiune. Aici nu este vorba de acomodare. Am intrat direct...

Realizator: Câte nopţi aţi dormit acasă în toate aceste zile?

Sorin Grindeanu: Păi, dacă ne uităm în spate, aşa, am intrat direct în cod roşu, într-o miercuri a fost depunerea jurământului, cu votul în Parlament, şedinţă de guvern şi deja vineri a fost a doua şedinţă de guvern şi deja de vineri şi în acel weekend intraserăm în cod roşu şi eu cred că noi, ca şi echipă, coordonate lucrurile de către Ministerul de Interne, am gestionat bine situaţiile apărute. Şi subliniez: nu este vorba de acomodare, nu există şcoală de prim-ministru.

Realizator: Cum nu există şcoală de preşedinte.

Sorin Grindeanu: Cum nu există nici şcoală de preşedinte.

Realizator: Calificare la locul de muncă.

Sorin Grindeanu: Eu, pe unde am trecut ca şi om politic, fie că vorbim de viceprimar al municipiului Timişoara, de deputat, de preşedinte al Consiliului Judeţean sau de ministru al comunicaţiilor, am încercat tot timpul să îmi fac treaba cât de bine am putut eu.

Realizator: V-aţi mutat la Bucureşti?

Sorin Grindeanu: Stau în Bucureşti, sigur; familia, nu. Familia mi-a rămas la Timişoara.

Realizator: Pot să vă întreb dacă intenţionează să vină cu dvs. aici soţia şi copilul?

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că încă n-am apucat, fiind aceste zile pline, să am o discuţie foarte serioasă, cu argumente pro şi contra mutării familiei mele la Bucureşti. Dar, aşa, în mare, familia mea cred că va rămâne la Timişoara. Am doi copii mici, care sunt obişnuiţi, au prieteni, au absolut tot acolo, toate legăturile sunt la Timişoara. Eu sunt..., mă simt, sigur, acum sunt premierul României, dar toată cariera mea politică de până acum este legată de ceea ce înseamnă Banat, Timiş şi lucrurile pe care le-am făcut acolo.

Realizator: Ce a spus soţia dvs. în momentul în care a auzit că sunteţi premierul României?

Sorin Grindeanu: N-am apucat să vorbesc cu ea decât după câteva ore. Mi-a povestit că era la cumpărături, într-un supermarket, când începuseră să-i sune telefoanele. Şi pentru mine a fost o surpriză şi lucrurile pe care le-am spus atunci sau le-a spus şi domnul preşedinte Dragnea chiar aşa au stat.

Realizator: Cu sms-ul acela.

Sorin Grindeanu: A, nu. Eu vorbesc de Comitetul Executiv Naţional, când acest for de conducere al partidului, la propunerea preşedintelui, m-a desemnat ca şi candidat. După aceea, s-a intrat în cealaltă procedură. Sunt lucruri care au fost şi pentru mine sau a fost un lucru..., o surpriză inclusiv pentru mine. Dar, după aceea, am intrat în tot ce înseamnă desfăşurătorul pe care dvs. îl cunoaşteţi foarte bine.

Realizator: Apropo de desfăşurător, da, aţi intrat în cod roşu de vreme rea...

Sorin Grindeanu: Păi, fiind un guvern majoritar de stânga, puteam să nu avem noi cod roşu? Nu putea să fie altă culoare. Suntem roşii.

Realizator: Se apropie din nou coduri. Sunteţi într-o televiziune unde meteorologii informează ceas de ceas ce se întâmplă. Vine un nou val de frig. Pregătiţi pentru vremea rea? Mai ales că, vă întreb pe dvs., având în vedere faptul că gestionaţi guvernul. Sunt informaţii că este un consum istoric de gaze naturale şi energie electrică. Riscăm să îngheţăm de frig în case?

Sorin Grindeanu: Nu. Aici, inclusiv săptămâna trecută, şi dvs. aţi şi transmis lucrurile astea, şi toată presa a transmis, am mers împreună cu doamna ministru de interne inclusiv la Dispeceratul Naţional şi acolo am avut o discuţie cu ministrul energiei. Eu i-am cerut să facă o situaţia la zi în privinţa stocurilor pe care le avem. A prezentat această notă în guvern. Mai mult decât atât, aşa cum spuneaţi, în aceste zile am avut un maximum de consum. S-au luat măsuri împreună cu Ministerul Transporturilor astfel încât companiile din zona Oltenia, termocentralele din zona Oltenia sau Hunedoara să aibă cărbune, astfel încât să poată să producă energie, să nu avem situaţii de acest tip. Sunt lucruri pe care era obligatoriu să le facem şi care au fost de urgenţă. Raportul respectiv, pe care domnul ministru Petcu, ministrul energiei, l-a prezentat în guvern, ne-a arătat că măsurile pe care le-am luat şi pe care le vom lua în perioada următoare sunt potrivite, astfel încât să evităm situaţii de criză.

Realizator: Reduceţi exportul, limitaţi consumul de energie? Care ar fi măsurile?

Sorin Grindeanu: Nu. Cum să limităm consumul de energie? S-a dat o hotărâre de guvern săptămâna trecută joi la şedinţa de guvern, astfel încât în situaţia în care avem criză pe consumul intern să putem apela la ceea ce înseamnă cotele de export, astfel încât să asigurăm prima dată consumul intern şi după aceea să ne ocupăm de ceea ce ar însemna exportul. Eu cred că este o măsură normală. E o măsură, dacă vreţi, de tip manetă, astfel încât lucrurile să fie aşa cum vi le-am explicat sau cum le-am spus, să avem tot timpul asigurat în primul rând pentru populaţei şi pentru agenţii economici din ţara noastră consumul asigurat şi după aceea să vedem dacă putem să facem export. Era nevoie de o asemenea reglementare care se va activa doar în momentele în care este nevoie.

Realizator: Ne-aţi vorbit despre Ministerul Energiei. M-aş duce un pic în spate, la primele zile de guvernare, atunci când aţi evaluat situaţia lăsată în urmă de guvernul condus de Dacian Cioloş. Ce aţi găsit, domnule prim-ministru? Unde sunt situaţii critice? Unde sunt probleme majore care afectează întreaga României?

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că eu am evitat tot timpul să vorbesc despre moşteniri grele, chiar dacă sunt. Lumea nu ne-a votat sau n-a votat programul de guvernare al PSD-ului ca să spunem despre moştenirea grea. Am avut discuţii cu mulţi miniştri în această perioadă. O să am şi cu ceilalţi cu care n-am reuşit să am întâlniri faţă în faţă. Le-am cerut tuturor miniştrilor să îmi facă o situaţie la zi cum au găsit ministerul şi pe care au predat-o şi ceea ce trebuie să facă în continuare, astfel încât să aplicăm măsurile din programul de guvernare. Noi avem un lucru pe care trebuie să-l punem în practică, şi anume programul de guvernare, program care a fost votat într-un număr mare, impresionant de oameni, într-un procent dacă vorbim de alegerile post-decembriste cred că e cel mai mare procent pe care l-a luat un singur partid.

Realizator: PSD.

Sorin Grindeanu: PSD.

Realizator: Da, aşa este.

Sorin Grindeanu: Asta înseamnă încredere. Încrederea pe care oamenii şi-au pus-o în noi, în programul de guvernare.

Realizator: Aţi lucrat la programul de guvernare?

Sorin Grindeanu: Pe anumite componente, aşa cum s-a mai spus. Sigur, acum trebuie să mă ocup de tot ceea ce înseamnă implementarea acestui program de guvernare. Lucrurile sunt şi simple, pentru că e foarte clar şi le avem stabilite pe trimestre, pe luni ceea ce avem de făcut, dar totodată sunt şi complicate, pentru că în momentul în care se defectează o rotiţă trebuie să faci tot ceea ce poţi să o repari, astfel încât întregul angrenaj să funcţioneze.

Realizator: M-aş întoarce un pic, fără să folosesc eu greaua moştenire, care sunt ministerele unde aveţi semnale că sunt probleme, că se tot discută în spaţiul public şi analiştii economici cu precădere o fac, despre o gaură în bugetul statului. Explicaţi, vă rog frumos, pe înţelesul tuturor telespectatorilor care aşteaptă veşti de la premier, această situaţie.

Sorin Grindeanu: Vorbim de execuţia bugetară pe anul trecut. Au fost venituri de 221 - spun în mare numerele - 221 de miliarde, veniturile prognozate la începutul anului erau de 231, după care a venit o rectificare de buget în care s-a spus că sunt şi mai mari veniturile, s-a ajuns până în jur de 235, ca şi estimare, eu vorbesc aici de estimări, iar la finalul anului s-au închis lucrurile la 221 de miliarde, ca venituri totale. E această diferenţă care nu este acoperită pe ceea ce s-a prognozat şi pe ceea ce s-a realizat. Semnele noastre de întrebare au apărut în momentul în care s-a făcut o rectificare de buget la sfârşitul lunii noiembrie, e adevărat, în campania electorală, când datele erau aproape de adevăr. Adică vorbim de o lună pe care o mai aveai până la sfârşitul anului şi unde nu s-a făcut rectificare negativă, aşa cum era normal.

Realizator: Dimpotrivă.

Sorin Grindeanu: Dimpotrivă. Şi atunci poate că a existat - şi aici a dat o explicaţie foarte bună domnul ministru al finanţelor, în care a spus că probabil acea rectificare din 23 noiembrie a fost o rectificare pozitivă din cauză că suntem în campanie - eram în campanie electorală. Da. Numai că aceste campanii electorale vin şi pleacă. Există viaţă şi după alegeri, viaţa românilor. Nu ne putem juca cu lucruri de acest tip. Acestea sunt lucruri care sunt dincolo de politică şi de campaniile electorale, de aceea este acest mare semn de întrebare pe care noi l-am ridicat, o să vedem cauzele, am văzut că şi parlamentul se ocupă să caute cauzele pentru care s-a făcut aşa ceva. Treaba noastră este să ne ocupăm acum de ceea ce înseamnă implementarea programului nostru de guvernare în 2017.

Realizator: Aţi vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre aceşti bani. Ştiu că preşedintele este cel care v-a invitat pe dvs., premier al României, de asemenea, pe ministrul de finanţe la Palatul Cotroceni, tocmai din cauza banilor. Domnia sa s-a exprimat la ceremonia de învestitură ironic, rugându-l chiar pe şeful partidului dvs., pe domnul Liviu Dragnea, să vă înveţe programul de guvernare. Cum a fost întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis?

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că eu sunt un om normal şi recunosc meritele fiecăruia. Noi lucrăm într-o echipă, o echipă pe care a format-o - nu de acum, de la alegerile de acum, ci de când lucrăm, înainte de locale - şi a condus-o preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Ne-a aşezat pe fiecare, dacă vorbim de alegerile locale, în locul unde putem da potenţialul maxim şi după evaluările făcute de dânsul. Aici nu e loc de a juca individual, iar echipa, în momentul acesta, este cât se poate de solidă şi lucrează ca echipă. Nu am fost invitat la Cotroceni ca să spun despre minus. Eu am fost invitat acolo, împreună cu ministrul finanţelor, ca să vorbim despre buget şi cum vedem noi bugetul din anul 2017. Acesta a fost rostul întâlnirii.

Realizator: Cum a decurs dialogul cu preşedintele Klaus Iohannis?

Sorin Grindeanu: Instituţional corect. Fiecare dintre noi - şi eu şi domnul ministru al finanţelor - am prezentat ceea ce vedem noi ca proiecţie. A fost o discuţie cât se poate de corectă, instituţională, fără niciun fel de excese.

Realizator: Ce a vrut să afle mai exact şeful statului, apropo de proiecţia bugetară?

Sorin Grindeanu: Cum vedem lucrurile ca buget pentru anul 2017. Noi am prezentat date - nu le-am prezentat aceste date că aşa le-am gândit noi. Am discutat - şi ministrul finanţelor şi eu şi alţi colegi de-ai mei - şi am avut datele la zi de la Comisia Naţională de Prognoză, ceea ce a însemnat o radiografie la zi pe ceea ce vorbim ca şi cadru macroeconomic, iar Comisia Naţională de Prognoză ne-a furnizat: cât va fi PIB-ul pe anul 2017, care este creşterea economică, care este inflaţia, câte noi locuri de muncă vor fi în anul 2017. După aceea, în jos, toate aceste lucruri se fac în mod automat prin calcule şi prin lucruri deja bătătorite, dacă pot să folosesc acest termen, şi nu inventate de noi. Pot să spun altceva: că noi încercăm, pe ceea ce înseamnă cheltuieli în anul 2017, să schimbăm modul de a face aceste cheltuieli.

Realizator: Haideţi să rămânem un pic la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru că a fost startul coabitării. Ştim cu toţii, dacă privim în urmă, că nu a fost tocmai o colaborare perfectă între cele două palate, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Cum aţi defini startul?

Sorin Grindeanu: V-am spus: într-un mod instituţional. Eu nu sunt un tip conflictual.

Realizator: V-a invitat tot prin sms?

Sorin Grindeanu: Nu. Instituţional, corect, între cele două instituţii, guvern şi administraţia prezidenţială. Eu unul nu promovez şi nu-mi place conflictul. Nici eu, nici colegii mei; atâta timp cât suntem respectaţi şi fiecare dintre noi ne înţelegem limitele instituţiilor pe care le conducem. În momentul în care încerci să intri peste ceea ce ai tu ca atribuţiuni, lucrurile acelea nu sunt admise. Vă spuneam că discuţia a fost cât se poate de decentă şi într-un cadru instituţional corect.

Realizator: Sunt foarte mulţi telespectatori care, aflând că sunteţi invitatul meu în această seară, invitatul nostru la România TV, ne roagă să aflăm cât mai multe de la dvs. despre banii lor. Sunt foarte mulţi pensionari care întreabă şi aş vrea, înainte de toate, să vă întreb când e gata bugetul? Pe  25 ianuarie îl avem? Ştiu că s-a lucrat.

Sorin Grindeanu: Asta este ceea ce ne propunem. În aceste zile, ministrul finanţelor s-a întâlnit cu toţi cei care - cu ministere, cu reprezentanţii parlamentului sau ai celorlalte instituţii - au bugete; continuă aceste întâlniri şi discuţiile pe buget. Noi încercăm în jurul datei de 25, poate chiar o zi, două mai repede, să trimitem bugetul spre parlament. Dar aş vrea să vă spun un lucru: dincolo de cadrul macroeconomic, de datele macroeconomice care - subliniez lucrul acesta - nu sunt date pe care le-am făcut noi la PSD, ci sunt date la zi, incluzând măsurile pe care le-am luat în urmă cu o săptămână, deci incluzând aceste măsuri, sunt date furnizate de către Comisia Naţională de Prognoză. Pornind de la aceste date, avem venituri şi avem cheltuieli. Ne mai interesează ceva: să ne păstrăm la deficit 3% sau sub 3%. Ne mai interesează ceva şi de acolo am pornit sau o să pornim, de fapt s-a început acest proces: construcţia bugetului. Angajamentele pe care noi ni le-am luat ca ţară membră NATO trebuie să le respectăm, şi anume 2% din PIB trebuie să meargă către Armată. Astea sunt lucruri pe care nu le negociem şi nu o să le negociem. Sunt lucrurile pe care noi ca ţară, dincolo de cine conduce guvernul, dincolo de cine e preşedinte sau ministru al finanţelor, trebuie să le respectăm. Aşa dovedim seriozitate şi suntem priviţi ca parteneri serioşi.  Dacă ne schimbăm de la o lună la alta sau de la un guvern la altul, atunci nu o să fim respectaţi.

Realizator: Apropo de bani, această estimare de creştere economică, 5,5%...

Sorin Grindeanu: 5,2. Dacă vreţi...

Realizator: Peste 5, oricum. În opinia dvs, este realistă sau optimistă? Cum aţi defini-o?

Sorin Grindeanu: Nu eu spun, Comisia Naţională de Prognoză a spus 5,2. Deci nu este un procent pe care l-a dat PSD sau Guvernul PSD.

Realizator: Dar Banca Mondială spune că economia României va creşte cu 3,7% în 2017.

Sorin Grindeanu: Dacă vă uitaţi, să spunem anul trecut, înainte de aprobarea bugetului pentru anul 2016 sau în urmă cu doi ani, o să vedeţi că toate aceste prognoze pe care le-au dat alţii decât Comisia Naţională de Prognoză n-au fost foarte aproape de realitate. Noi avem acest organism, care nu este de capul lui şi care ne-a furnizat datele pe care le-am şi prezentat, şi public, şi preşedintelui, la întâlnirea de care aminteam.

Realizator: Concret, ce trebuie să ştie pensionarii? Care sunt modificările...?

Sorin Grindeanu: Înainte de asta, apropo de cadrul macroeconomic, să ştiţi că vorbim şi de datele furnizate de Comisia Naţională de Prognoză, vorbim pentru anul 2017 de un PIB de 815 miliarde, de o creştere economică de 5,2%, de o inflaţie de 1,4% şi vorbim, aşa cum vă aminteam mai devreme cei patru indicatori furnizaţi de Comisia Naţională de Prognoză, de aproximativ 180 de mii de locuri noi de muncă. Aceste lucruri includ măsurile pe care noi le-am luat în urmă cu o săptămână în şedinţa de guvern. Avem venituri, v-am spus că toate aceste calcule se duc în jos şi sunt făcute ţinând cont de aceşti indicatori, avem venituri pentru anul 2017 de 253,1 miliarde, iar cheltuielile 277,2. Vedeţi că aici este o diferenţă de 24,1 miliarde între venituri şi cheltuieli, ceea ce înseamnă sub 3% deficit, 2,95. Vă repet, toate aceste lucruri au fost în aceste prognoze, au fost incluse în măsurile pe care noi le-am luat vinerea trecută şi care sunt conform programului de guvernare pe care oamenii l-au votat. Înainte de a intra - şi îmi cer scuze -, înainte de a intra în măsurile pe care le-am luat, vreau să vă mai spun ceva, ceea ce le-am spus colegilor mei în guvern joi, la şedinţă, şi anume - o să încercăm să schimbăm modul în care sunt cheltuite cele 277 de miliarde. Până acum se aplica - în mare vorbesc - următorul lucru: câţi bani a avut, nu ştiu, Ministerul Finanţelor? Acum vorbesc sau dau un exemplu care să fie pe înţelesul tuturor: 100 de lei anul acesta. Cât este creşterea? 5%. OK, în anul următor o să aibă 105 lei. Deci, lucrurile în forma asta s-au dus an de an, aplicând creşterea economică prognozată, astfel încât să fie toate lucrurile echilibrate. Nu, încercăm să facem altcumva cheltuielile, şi anume programe care sunt acum în derulare, programe care sunt multianuale şi pe noile programe pe care noi le avem cuprinse în programul de guvernare şi care vor indica modul în care vom cheltui banii publici. Este foarte importantă această precizare, pentru că tot ceea ce înseamnă cheltuirea acestor bani publici să se ducă pe finanţarea programelor pe care noi ne-am angajat că o să le implementăm sau pe cele pe care trebuie să le continuăm faţă de anii trecuți.

Realizator: Așteaptă pensionarii vești de la dvs, domnule premier Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Eu aș vrea să detaliez mai mult, dacă îmi permiteți, măsurile, şi ca să fim cât se poate de exacți, aș vrea să vă spun, şi de aceea mi-am şi notat, şi impactul asupra bugetului pe care le au aceste măsuri, pentru că e foarte important să ştim tot timpul şi ce înseamnă minus, şi ceea ce înseamnă plus la bugetul de stat. A făcut parlamentul şi îi felicit pentru acest lucru, pentru că parlamentul a hotărât eliminarea CASS pentru pensionari şi eliminarea impozitului pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. E un lucru hotărât în parlament, de care noi luăm act şi aşa trebuie să lucrăm. E un lucru pe care-l punem în practică.

Realizator: Nu doar CASS, ci şi impozitul pe pensie.

Sorin Grindeanu: Am spus, ambele. Eliminarea impozitului pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, iar impozitul... şi aici pot să vă dau un exemplu, pe care îl am în familie: mama mea are pensie 2.002 lei. Când am vorbit la telefon cu ea mi-a zis 'măi, dar eu am 2.002 lei'. Sub 2.000 de lei, ca să înțeleagă toată lumea, sub 2.000 de lei nu avem impozit. Impozitul se aplică doar peste 2.000 de lei, adică pentru cei 2 lei.

Realizator: Da.

Sorin Grindeanu: Aici avem un impact de aproximativ două miliarde, dar totodată avem şi un plus. Un plus pentru venituri de runda a doua. Ce înseamnă lucrul ăsta? Aceşti bani intră în consum. Vor fi cheltuiți şi înseamnă plus pe ceea ce înseamnă impozite şi toate lucrurile care funcționează. Aici e un plus pe venituri de runda a doua de aproximativ 700 de milioane pe ce avem noi prognozat, de asemenea, măsură luată, creșterea salariului minim, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.

Realizator: Aş mai rămâne un pic la pensionari, domnule prim-ministru.

Sorin Grindeanu: Vă rog.

Realizator: Cei mai mulți solicită punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie.

Sorin Grindeanu: Am crescut pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei, măsură luată deja de guvern de la 1 martie şi creștem punctul de pensie, de la 1 iulie, la 1.000 de lei. Astea sunt lucrurile pe care le-am hotărât deja conform programului de guvernare şi sunt măsuri luate în guvern şi adoptate.

Realizator: De la 1 februarie 2017, practic, seniorii din această ţară beneficiază…

Sorin Grindeanu: Nu. De la 1 martie este creșterea pensiei minime de la 400 de lei la 520 de lei, iar de la 1 iulie e creșterea punctului de pensie la 1.000 de lei.

Realizator: Iar celelalte două, CASS şi neimpozitarea, de la 1 februarie.

Sorin Grindeanu: Primele două, votate de parlament, nu de guvern, şi încă o dată îi felicit pentru ceea ce au făcut, intră de la 1 februarie.

Realizator: Despre salariați aş vrea să vorbim.

Sorin Grindeanu: Vă rog.

Realizator: Dincolo de aceste modificări ale salariului minim pe economie, ministrul muncii a anunţat că guvernul lucrează ca legea salarizării bugetarilor să fie pusă în practică şi se lucrează pe un proiect elaborat de fostul ministru, da?, Rovana Plumb.

Sorin Grindeanu: Sigur. Noi avem legea salarizării unice, finalizarea legii salarizării unice în trimestrul II, dar nu poţi să nu începi de acum. Chiar la ultima şedinţă de guvern, doamna ministru Olguţa Vasilescu a solicitat în guvern ca fiecare minister să desemneze un reprezentant, astfel încât să se formeze o echipă de lucru, pentru că este o lege extrem de laborioasă, extrem de greu de făcut, astfel încât să nu laşi pe lângă, oameni care ar merita, şi să aşezi pe fiecare pe acea grilă, conform muncii şi conform responsabilității pe care o avem fiecare dintre noi.

Realizator: Domnule premier, aveţi părinți profesori.

Sorin Grindeanu: Pensionari. Sunt pensionari amândoi.

Realizator: Care au fost dascăli, da?

Sorin Grindeanu: Au fost profesori amândoi.

Realizator: Care este, în opinia dvs., salariul pe care l-ar merita în această ţară un profesor? Sau un doctor?

Sorin Grindeanu: Nu poate fi calculat în bani. Lucrurile astea nu pot fi calculate în bani. Dacă am putea, am da la toată lumea foarte mult. Vreau să vă spun şi să fiu cât se poate de sincer: eu, aşa cum aţi spus, provin dintr-o familie în care ambii părinți sunt profesori, acum sunt pensionari…

Realizator: Au şase case?

Sorin Grindeanu: Nu, nu.

Realizator: Am mai văzut o familie de profesori unde, din meditații, s-a putut, de aceea v-am întrebat.

Sorin Grindeanu: Nu, nu au şase case. O familie normală, în care veniturile sunt aşa cum sunt în educaţie. Niciodată nu e destul pentru medici sau pentru profesori. Dacă vorbim de profesori, sunt cei care pregătesc generațiile următoare. Sigur, înseamnă foarte mulți bani. Am da tot timpul, dacă am avea, dar noi am făcut lucrurile astea. S-a făcut în parlament creșterea - şi e foarte bine - cu 15%.

Realizator: V-au împiedicat un pic la Curtea Constituțională, dar până la urmă...

Sorin Grindeanu: S-au depășit lucrurile.

Realizator: Vreți să aflați ce vor românii de la dvs., domnule Sorin Grindeanu? Pentru că ai mei colegi au întrebat pe stradă. Iată răspunsurile.

Sorin Grindeanu: Vă rog, vă rog.

/…/

Realizator: Domnule prim-ministru, i-aţi auzit pe oameni. Românii vă dau gir şi spun că, dacă măcar o parte din ce aţi promis veţi face, vă aplaudă la scenă deschisă. Cât la sută din toate aceste promisiuni..., pentru că în acest moment sunt într-un program de guvernare, dar aveţi garanția, le oferiți telespectatorilor noștri că sută la sută se va face ce aţi promis?

Sorin Grindeanu: Noi avem un program de guvernare pe care îl îndeplinim, vrem să-l îndeplinim şi o să-l îndeplinim 100%. Pentru asta ne-au votat oamenii. Sunt lucruri de care ne ţinem. Vă dau un exemplu: în primul trimestru, şi spuneam la începutul emisiunii că este şi un program de guvernare şi simplu, dar, totodată, complicat, în primul trimestru avem 43 de măsuri pe care trebuie să le luăm conform programului de guvernare. Până acum am făcut cam jumătate, mai avem. V-aş da un exemplu la care ţin foarte mult: în ultima şedinţă de guvern, tot o măsură prevăzută în programul de guvernare, Ministerul Sănătății a propus o hotărâre de guvern prin care s-au desființat acele comisii speciale care hotărau dosarele şi cine ia medicamente şi cine nu.

Realizator: Cine trăiește şi cine moare, spuneți direct!

Sorin Grindeanu: Pe scurt, cam cum spuneți dvs. Iar acum medicul curant este cel care dă rețeta şi lucrurile merg într-un mers normal. Este un lucru extrem de important. Şi am ţinut să precizez şi care iarăși era prins în programul nostru de guvernare pe capitolul de sănătate. Deci, pe primul trimestru sunt aproximativ..., nu aproximativ, ci exact 43 de măsuri pe care le avem de luat, suntem la jumătate în două ședințe de guvern doar. Vom continua să adoptăm toate actele normative pe care trebuie să le adoptăm astfel încât să îndeplinim lucrurile pe care ne-am angajat să le îndeplinim. Mai mult decât atât, în perioada următoare până în buget vom adopta de asemenea acte normative care au impact sau care vor lansa programe naționale de care vă spuneam mai devreme şi care au impact asupra bugetului.

Realizator: Domnule premier, apropo de medici şi de sistemul sanitar, de ce ar sta un doctor în România şi n-ar merge câteva mii de kilometri, 2-3 mii de kilometri mai încolo, unde ar fi plătit în conformitate cu pregătirea domniei sale?

Sorin Grindeanu: Nu doar medicii, să ştiţi, dar în ceea ce înseamnă sănătatea este exemplul cel mai elocvent. Noi avem prinse măsuri în programul de guvernare în a creşte veniturile medicilor, astfel încât să-i păstrăm în ţară. Salarii pentru medicii rezidenţi, de asemenea sunt lucruri care vin conex cu aceste măsuri, măsuri legate de prima chirie, de lucruri pe care colegi de-ai mei au început să le anunțe. Sunt lucruri prin care noi încercăm nu doar pentru medici, unde ne propunem salarii apropiate, sigur, la finalul celor patru ani de guvernare...

Realizator: Rămâneţi patru ani la Palatul Victoria?

Sorin Grindeanu: PSD-ul da. Sigur.

Realizator: Dvs, Sorin Grindeanu?

Sorin Grindeanu: Asta o s-o hotărască oamenii. Dacă ceea ce facem noi acolo facem bine şi dacă ne menținem pe linia pe care oamenii ne-au dat-o prin vot, dându-ne încrederea, şi mergem pe ceea ce le-am promis oamenilor. Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare din acest punct de vedere.

Realizator: Sunteţi foarte răcit, pot să le spun eu telespectatorilor. Mulţumesc că aţi venit totuși la emisiunea aceasta. Dacă aţi avea o problemă gravă de sănătate, aţi trata-o aici, în România sau aţi merge în străinătate?

Sorin Grindeanu: Aici. Sincer, vă spun... Aici am tratat toate lucrurile, şi eu, şi familia mea. Pentru că am încredere în primul rând în medici şi în ceea ce înseamnă profesionalismul personalului din acest domeniu. Şi nu numai din acest domeniu. Să ştiţi, dacă extrapolăm lucrurile şi am spus acest lucru în discursul în Parlament, e foarte important şi dacă vorbim despre investitorii străini - ne dorim, şi e foarte bine, să vină cât mai mulţi, dar nu să vină în România pentru că sunt salarii mici, ci să vină in România pentru că avem un personal calificat, o resursă umană foarte bună, care aduce plus valoare. Astea sunt lucrurile pe care ni le dorim. De asemenea, dacă vorbim de mediul de afaceri, e foarte important să încurajăm şi capitalul autohton.

Realizator: Sunteți un om bogat, domnule Sorin Grindeanu?

Sorin Grindeanu: Nu, dar nici sărac, pentru că sunt, cred, undeva în zona de mijloc.

Realizator: Mai avem foarte puţină vreme la dispoziţie, dar aţi promis la începutul emisiunii că veţi mai veni la România TV. V-aş ruga să faceți scurte caracterizări, o propoziție, o frază, dacă vreți, pentru liderii politici ai momentului şi aş începe cu preşedintele Klaus Iohannis.

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că evit să fac lucrurile acestea, şi vă spun de ce: mulţi dintre ei, şi aţi avut dvs exemplul în presă, prea puţin i-am cunoscut, şi interacțiunea o dată sau de două ori cu o persoană nu îţi formează imaginea de ansamblu. Un exemplu a fost acel sms celebru, eu neavând numărul de telefon, dar nu e nicio ruşine. N-aveam de unde să-l am în acel moment.

Realizator: Să ştiţi că nici eu nu îl am. Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu: A, aici sigur e un om pe care-l cunosc şi care a format această echipă de care vă spuneam pe parcursul emisiunii. Nu că a format-o, a şi condus-o şi ne-a condus extrem de bine şi la alegerile locale şi la alegerile generale, astfel încât să obținem scorurile de care vorbeam, scoruri istorice. Eu am prins foarte mulţi președinți PSD. Sunt membru din 1996 şi am văzut fiecare cu plus şi cu minus, fiecare dintre ei au avut atuuri şi defecte. În acest moment, modul în care, şi la locale şi acum, a ştiut să ne aşeze pe fiecare dintre noi, a dus la maximizarea procentului PSD, ceea ce înseamnă calități foarte bune de lider.

Realizator: Spuneţi câteva cuvinte despre Traian Băsescu, vă rog, domnule Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Nu m-am întâlnit decât o singură dată cu domnul Traian Băsescu.

Realizator: Pot să întreb în ce context?

Sorin Grindeanu: Da, când am depus jurământul, eram în guvernul Ponta.

Realizator: Ministrul al comunicațiilor.

Sorin Grindeanu: Da, ultimul guvern, şi dânsul nu plecase încă din funcţia de preşedinte, dar se câștigaseră alegerile, era acea perioadă de tranziție, se câștigaseră alegerile de către domnul Klaus Iohannis. A fost o chestiune scurtă. Sigur, pot să am o imagine formată de dvs, de presă, o imagine pe care o am şi dată de măsurile sau de acțiunile pe care le-a luat fiecare om politic. Dar m-aţi întrebat personal, l-am văzut o singură dată, nu pot să am...

Realizator: Călin Popescu Tăriceanu.

Sorin Grindeanu: Un om pe care în ultima perioadă l-am întâlnit foarte des. Vreau să-i transmit, deşi cu o zi întârziere, "La mulţi ani!". Ieri a fost ziua domnului preşedinte Tăriceanu.

Realizator: "La mulţi ani!".

Sorin Grindeanu: Un om serios, un om politic în adevăratul sens al cuvântului, care îşi apără cu tărie principiile.

Realizator: Gabriela Firea.

Sorin Grindeanu: Un foarte bun primar al Bucureștiului.

Realizator: O vedeţi președinte?

Sorin Grindeanu: Președintele de ce?

Realizator: De ţară. Judecând după modelul Klaus Iohannis de la Primărie la Preşedinţie, Traian Băsescu de la Primărie la Preşedinţie.

Sorin Grindeanu: Eu cred că fiecare dintre noi ne-am înţeles rolul în această perioadă şi vă spuneam că am fost așezați fiecare acolo unde dăm rezultatele cele mai bune şi unde potențialul nostru este valorificat la maximum. Nu hotărăște X au Y cine va fi președinte. Avem un Comitet Executiv Naţional, avem un preşedinte al partidului. Până în 2019 mai e mult.

Realizator: Intenţionaţi să vă luaţi vacanţă curând? Sunt ultimele secunde.

Sorin Grindeanu: Nu, chiar nu, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut. Vă aminteam câteva pe parcursul emisiunii şi trebuie să ne ţinem de ele.

Realizator: Mulţumesc.

Sorin Grindeanu: Şi eu vă mulţumesc.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, domnule premier, pentru prezenţa în această ediţie specială la România TV. Doamnelor şi domnilor, şi dvs vă mulţumesc pentru atenţie. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe