Actualitate

Vineri, 31 Octombrie 2014

Premierul Victor Ponta a participat la semnarea Acordului între Complexul Energetic Oltenia și China Huadian Engineering privind înființarea companiei cu capital mixt de tip IPP(Independent Power Producer) pentru realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari

Galerie foto

Alocuţiune a premierului Victor Ponta cu ocazia semnării Acordului între Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian Engineering


Victor Ponta: Stimată doamnă ambasador, domnilor miniştri, stimaţi reprezentanţi ai celor două companii, bine aţi venit la sediul Guvernului! În condiţii obişnuite, am fi semnat acordul şi aş fi fost prezent chiar la Rovinari. Am vrut însă, cu această ocazie, să marcăm câteva lucruri extrem de importante pentru România, şi anume capacitatea noastră de a avea un sistem energetic în primul rând eficient şi independent şi competitiv. Puţini îşi amintesc că, la începutul anului 2012, România se afla într-o profundă criză economică şi socială. Cea mai gravă criză, însă, a începutului de an 2012 era mai puţin văzută şi era criza sistemului energetic. Producătorii de energie pe cărbune şi companiile "Oltenia" şi "Hunedoara" erau foarte aproape de faliment şi de a fi închise, Hidroelectrica era distrusă de către contracte dezavantajoase cu "băieţii deştepţi" şi adusă practic în faliment, procedura de listare la Nucleareletrica era amânată şi niciun fel de proiect pentru construcţia unităţilor III şi IV.
În plus, subvenţiile prevăzute pentru energia regenerabilă asigurau, practic, distrugerea celorlalte tipuri de producţie a energiei şi creşterea incontrolabilă a tuturor costurilor energiei din România. La doar doi ani după, pentru industria românească şi pentru populaţie lucrurile s-au schimbat radical în bine, preţurile la energie electrică au scăzut, iar capacitatea noastră de producţie şi export depăşeşte tot ceea ce ne închipuiam în 2012. Faptul că România are al treilea an de creştere economică consecutiv, al doilea an de creştere semnificativă a producţiei industriale şi a exporturilor se datorează şi acestor evoluţii pozitive în domeniul energiei. Pentru a putea menţine însă această direcţie pozitivă este nevoie de noi investiţii în energie şi trebuie mai ales o strategie inteligentă şi realistă. România trebuie să folosească potenţialul extraordinar pe care îl are, producând energie atât hidro, termic, pe cărbune, nuclear şi regenerabil. Cei care spun că trebuie să renunţăm cu totul la energia termo şi să ne bazăm doar pe regenerabile nu cunosc situaţia economică a României. Iar Guvernul va sprijini toate investiţiile în dezvoltarea şi retehnologizarea producătorilor de energie termo, hidro şi nuclear. Pentru aceasta este însă nevoie de parteneri cu putere financiară şi tehnologică extrem de mare. Am vrut să salut acest proiect la Rovinari, care presupune o investiţie de aproape 1 miliard de dolari.
 Ieri am fost la Complexul Energetic Hunedoara împreună cu cei doi miniştri şi ştim cât de important va fi proiectul de retehnologizare - 270 de milioane de euro pentru retehnologizarea unui grup la Complexul Energetic Hunedoara. Ştiu cât de avansat este proiectul privind grupul III şi IV de la Cernavodă, în care investitorul chinez selectat va investi peste 4 miliarde de dolari. Şi m-am bucurat să aflu că avem mulţi competitori interesaţi şi intraţi în procedura pentru centrala de la Tarniţa - peste 1,5 miliarde de euro investiţii. Dacă adunăm doar aceste patru investiţii în energie, putem ajunge la acea cifră de 7 miliarde de dolari, pe care o anunţam ca un obiectiv de investiţii în energie în urmă cu un an, tot în această sală, alături de prim-ministrul Chinei, domnul Li Keqiang. Există şi alte investiţii majore în zona de energie, atât electrică, cât şi gaz. Asta înseamnă că, în mai puţin de trei ani, România a trecut de la o ţară practic în faliment energetic la stadiul acelei ţări din regiune care are cel mai independent şi competitiv sistem de energie. Iar această poziţie este esenţială pentru toţi investitorii, în toate domeniile economice, pentru că toţi au nevoie de energie sigură şi ieftină. Aşa încât vreau să mulţumesc celor două companii care pornesc acest proiect, vreau să asigur că Guvernul va sprijini - în totalitate - toate proiectele de dezvoltare în energie, că vom respecta toate reglementările europene, dar vom încerca să promovăm interesele companiilor din România şi că România va fi, alături de Polonia, cel mai important promotor al iniţiativei de a avea o uniune a energiei europene. 
Vă urez succes cu investiţia! Mulţumesc partenerilor din China. Mult succes Companiei Energetice Oltenia! Împreună cu domnul director Ciurel suntem cei care am luat o companie din faliment şi putem să spunem că este una dintre companiile esenţiale pentru independenţa energetică a României. Şi cu siguranţă 2015 va fi anul cel mai bun pentru dezvoltarea energiei din România. Mulţumesc!

 


 

Declaraţii de presă susținute de premierul Victor Ponta

Victor Ponta: Fără să reiau ceea ce am zis în lunga intervenţie, să spun doar că pentru România şi pentru economia românească care, iată, are al treilea an de creştere şi mai ales de creştere sănătoasă, în sensul producţiei industriale şi al exporturilor, preţurile la energie sunt esenţiale. Or, faptul că de la falimentul total al producţiei hidro, termo în 2012, când totul se ducea numai pe regenerabile, care însemnau preţuri duble şi triple, faptul că în doi ani şi jumătate am scăzut preţurile pentru consumatorul final şi avem predictibilitate şi competitivitate, un lucru esenţial, însă, ca în orice domeniu, dacă nu investeşti în continuare, lucrurile astea nu ţin, aşa încât pe cele patru mari proiecte pe care le-am discutat în urmă cu un an cu primul ministru al Chinei, după cum aţi văzut, în toate am avansat. Acesta este primul care se şi implementează, este vorba de 1 miliard de dolari, însă urmează Tarniţa, cel de la Mintia este de asemenea semnat, 270 de milioane şi cel mai mare proiect, grupul 3 şi 4 de la Cernavodă, partea chineză va veni cu în jur de 4 miliarde. Asta înseamnă că pe termen mediu şi lung - vorbesc de 15-20 de ani - România are asigurată nu doar producţia pentru piaţa internă, dar si capacitatea de export şi cel puţin în regiune, că nu ne uităm dincolo de regiunea noastră pentru moment, în regiune suntem cu siguranţă cel mai competitivit şi mare producător de energie electrică şi aşa trebuie să rmânem şi în anii care urmează. Un singur lucru ne lipseşte acum: investiţia în infrastructura de transport şi Transelectrica a păstrat tot ceea ce a acumulat în această perioadă pentru a investi în infrastructura de transport, prioritate absolută infrastructura de transport spre Moldova, pentru că Moldova are nevoie de energie şi mai ales are nevoie de siguranţă în furnizarea energiei, dar şi spre toate celelalte zone, în special zona Balcanilor, unde este nevoie de energie din România şi nu avem cum să o transportăm cantităţile de care avem nevoie. Asta este strategia energetică. Mă bucur foarte mult că sunt aceste investiţii mari de miliarde şi mă bucur foarte mult că este un sector în care am reuşit cu adevărat să fim competitivi. Acum, ziceţi dvs.!

Reporter: În şedinţa următoare de guvern veţi discuta desecretizarea discuţiilor din şedinţa de săptmâna asta.
Victor Ponta: Vreau să lămuresc un lucru, pentru că /.../ a fost la Radio Erevan: trei ore tot serviciul român de propagandă, care este mai puternic decât SRI, SIE, toţi la un loc, m-a înfierat trei ore că vreau să distrug presa. După ce s-a dat avizul, avizul dat în urmă cu opt zile, mai mult, de Ministerul Justiţiei, că are aviz negativ, am aşteptat să fiu lăudat tot de serviciul român de propagandă, cum protejez presa. Nu m-a mai lăudat nimeni, dar asta este, motiv pentru care...
Reporter: /.../
Victor Ponta: Ba nu este adevărat, este semnat de ministrul justiţiei. Ideea este următoarea: am înţeles că de fapt am discutat în şedinţă ceva şi... motiv pentru care vă dăm şi stenograma - nu am discutat nimic în şedinţă. Trebuie să ştiţi că de fiecare dată, ultimul punct pe ordinea de zi, cred că îl aveţi şi dvs., este prezentat de către ministrul pentru relaţia cu parlamentul, domnul Nicolicea, sunt 20, 30, 50 de proiecte şi domnul Nicolicea spune: 'de la punctul 1 la 6 favorabil, de la 7 la 25 negativ. Bun, mulţumesc, aprobat'. Asta se va vedea şi pe stenogramă. Eu nu mă aştept că serviciul român de propagandă va zice că aşa este, dar, sincer, mi-aş dori ca aceste baloane de sfârşit de campanie să nu exagereze. Am înţeles că vrem să facem ceva rău, după aia am văzut că vrem ceva bun, dar nu... tot era ceva rău şi o lămurim şi cu asta basta şi vorbim de lucruri serioase, cum ar fi energia.
Reporter: Apropo de servicii, spunea doamna Udrea, contracandidata dvs., că ar fi fost urmărită de servicii şi că îi manipulează într-un fel sau altul această campanie electorală serviciile şi că o şi sabotează.
Victor Ponta: Cred că de la 4 va lua 3. Nu vreţi să fim serioşi?
Reporter: Şi preşedintele Traian Băsescu...
Victor Ponta: Nu, acolo chiar nu poate fi nimic serios.
Reporter: Este clar că serviciile secrete s-am implicat în campanie şi nu/.../ 
Victor Ponta: Spre deosebire de doamna Udrea, care poate să spună ce vrea şi poate să meargă unde vrea, este o femeie liberă încă, domnul Băsescu încă este oficial preşedinte în funcţie, chiar dacă neligitim. Deci un preşedinte în funcţie, chiar şi ilegitim, chiar şi iresponsabil, nu poate să vorbească ca doamna Udrea, să zică 'în general'. Trebuie să spună: serviciul X a încălcat legea, că urmărirea unei persoane care, sigur, nu a încălcat în vreun fel legea,. este ilegală. Nu poţi să spui 'în general'. Care serviciu? În afară de serviciul român de propagandă, care are dreptate domnul Băsescu, acum lucrează pentru domnul Iohannis, cred că asta era supărarea dânsului, că toţi băsiştii acum sunt iohanişti. Dar, dincolo de asta, trebuie să spui care serviciu: SIE, SRI, 962. altfel, să te duci la televizor şi să fii la fel de neserios ca doamna Udrea este extrem de grav pentru, repet , pentru un preşedinte, chiar şi ilegitim, dar care încă are semnătura şi ştampila de preşedinte, este adevărat, din fericire pentru puţine zile de acum încolo.
Reporter: Este o cutumă pentru şeful statului ca în timpul alegerilor prezidenţiale să aibă întâlniri cu serviciile şi discuţii despre implicarea lor...
Victor Ponta: Nu cunosc acest lucru deoarece n-am fost şef al statului până acum. Ceea ce pot să vă spun sigur, ca preşedinte al României, nu voi face ceea ce a făcut Traian Băsescu, şi anume nu voi cere serviciilor de informaţii să mă ajute pe mine sau pe favoritele mele în campanie electorală. Asta este categoric împotriva spiritului Constituţiei şi, dacă serviciile de informaţii au rămas neutre şi nu l-au sprijinit pe Traian Băsescu şi pe dna Udrea, o să-i felicit pentru asta.
Reporter: Toate partidele vor fi afectate de dosarul EADS, dacă ceea ce a avut el în informări se materializează - susţinea preşedintele Traian Băsescu. În informările pe care dvs le-aţi primit de la servicii, aveţi date referitoare la acest dosar?
Victor Ponta: Fiind vorba despre un dosar aflat pe rolul Parchetului, în niciun caz nu pot să vorbesc. Faptul că vorbeşte dl Băsescu este şi ilegal şi total greşit. Ceea ce mă îngrijorează foarte tare este că dl Băsescu, eu nu pot să fac acest lucru, confirmă nişte fapte de corupţie, legate de relaţia Germania-România. Şi astea cred că trebuie tratate cu toată prudenţa. Faptul că şi nemţii sunt corupţi e un lucru pe care trebuie să-l spuneţi serviciului de propagandă care s-a mutat acum, dar când vorbim totuşi despre relaţii guvernamentale cred că trebuie să fim serioşi şi raţionali şi, din acest motiv, nu o să mă vedeţi comentând nimic legat de asemenea dosare aflate pe rol.
Reporter: Dar v-aşteptaţi ca ele să apară, nu ştiu, poate în apropierea celui de-al doilea tur?
Victor Ponta: Sper că nu, repet. Pentru că nu aş vrea să se considere că în felul acesta se dovedeşte că şi nemţii mai dau sau iau mită, nu ştiu. Deci, sper că nu. Sper că în campania electorală, mai sunt două săptămâni, vorbim despre ce face viitorul preşedinte al României şi eu vă anunţ de pe acum că particip la toate dezbaterile cu contracandidata sau contracandidatul care este în turul doi pe politică externă, siguranţă naţională, siguranţă energetică, pentru că asta ţine, într-adevăr, de interesul naţional, siguranţa energetică, de politicile economice şi sociale, de sistemul constituţional. Deci, asta va face viitorul preşedinte. Nu se va ocupa de cumpărături, shoppingul de la Paris al unei doamne. Or, despre asta categoric trebuie să discutăm şi am tot discutat printre picături. Când nu erau mascaţi şi cătuşe, eu vorbeam despre ce face viitorul preşedinte al României. Eu nu mă pot plânge, că eu măcar am vorbit, ceilalţi n-au vorbit deloc. Probabil nici nu ştiu subiectul, dar în turul doi trebuie să vorbească totuşi. Adică, tăcerea e de aur, dar la un moment dat trebuie să spui dacă ştii ceva despre aceste subiecte care ţin de preşedintele României. În rest, bârfe şi cancanuri nu ţin de preşedinte.
Reporter: Aveţi în plan, s-a discutat despre modificarea, despre schimbarea şefilor serviciilor din România?
Victor Ponta: În primul rând, pe şeful de la SIE nu mai putem să-l schimbăm, pentru că nu mai este. Şeful de la SRI, dl Maior, din punctul meu de vedere, şi-a făcut foarte bine treaba, dar domnia sa a anunţat, un lucru de bun simţ, şi anume că îşi va depune demisia şi noul preşedinte va decide. Deci, despre care şefi să fie vorba? Am mai auzit un lucru: serviciul român de propagandă, trecut la dl Iohannis, cum o să schimbăm şefii de la Parchete. Vă anunţ un lucru: nu se schimbă niciun şef de la Parchet, pentru că legea spune foarte clar: preşedintele numeşte în funcţie, dar nu poate să-i revoce. Deci au mandat toţi şefii de la Parchete: şi dl Niţu, şi dna Kovesi, şi dna Bica, şi toţi ceilalţi...
Reporter: Credeţi că aceasta ar trebui să-şi dea demisia, dna Bica?
Victor Ponta: Eu nu vreau să comenteze lucruri care ţin de justiţie, spre deosebire de dl Băsescu şi dl Iohannis, eu nu intervin în justiţie. Adică, nici nu trag de timp să nu mă judece Înalta Curte, nu fac lucruri de genul ăsta.
Reporter: Dvs, dacă aţi fi apărut alături de dl Niţu, bănuiesc, la cumpărături ar fi fost o situaţie similară şi bănuiesc că ar fi trebuit să reacţionaţi, de-asta...
Victor Ponta: Dacă aş fi apărut alături de dl Niţu, cumpărându-ne poşete scumpe cred că era o problemă gravă. Vă mulţumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe