Actualitate

Vineri, 11 Mai 2018

Vizită la Sfântul Scaun - Premierul Viorica Dăncilă, primită în audienţă de către Sanctitatea Sa Papa Francisc

Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost primită, vineri, 11 mai 2018, în audiență privată de către Sanctitatea Sa Papa Francisc.

Şeful Executivului a mulțumit Sanctității Sale pentru atenția generoasă pe care a acordat-o mereu relațiilor cu România și a exprimat speranța că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România.

În cursul audierii, a fost discutată și dorința de a spori prezența românească la Vatican printr-o serie de manifestări culturale, academice și religioase de înaltă ținută, având în vedere că anul acesta este unul special, în care se aniversează Centenarul creării statului român modern. Înaltul oficial român a mulțumit pentru punerea la dispoziție a Palatului Apostolic de la Castel Gandolfo pentru instalarea expoziției ”Comorile României la Vatican”.

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat importanța aprofundării relațiilor dintre România și Vatican, inclusiv în contextul special al mandatului României la Președinția Consiliului UE, fapt ce va oferi posibilitatea transmiterii unui mesaj întregii Europe, având în vedere vocaţia ecumenică a țării noastre.

Discuțiile au evidențiat apropierea de poziții dintre România și Vatican legate de consolidarea proiectului european și centralitatea raportării la rădăcinile creștine ale acestuia.

Audiența a relevat, de asemenea, congruența de puncte de vedere dintre România și Sfântul Scaun privind o serie de teme de actualitate ale agendei internaționale, în special în domeniul protejării drepturilor omului și asigurării libertății religioase.

 

Primirea, în audiență, a premierului Viorica Dăncilă de către Suveranul Pontif, Sanctitatea Sa Papa Francisc

 

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale Papa Francisc

În cadrul vizitei pe care o efectuează la Vatican și Sfântul Scaun, prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, la data de 11 mai 2018, cu Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale Papa Francisc.

Cei doi interlocutori și-au exprimat satisfacția pentru excelentul nivel al relațiilor bilaterale dintre România și Sfântul Scaun, evidențiate atât la nivel politic, cât și în domeniul cultural și educațional.

A fost reiterată recunoaşterea de care se bucură în România Biserica Catolică ca partener pentru binele comun al întregii societăţi și contributor la patrimoniul spiritual, istoric și cultural românesc. În acest sens, s-au discutat și o serie de aspecte concrete, de interes pentru activitatea din România a Bisericii Catolice și Bisericii Greco-Catolice.

Premierul Viorica Dăncilă a exprimat aprecierea pentru susţinerea de către Biserica Catolică a comunităţilor româneşti din diaspora, inclusiv prin găzduirea multor comunități religioase românești, ortodoxe sau catolice, din Europa Occidentală.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi Cardinalul Pietro Parolin şi-au manifestat intenţia de a continua negocierile privind semnarea unui Acord privind colaborarea şi recunoaşterea reciprocă a diplomelor în domeniul învăţământului universitar.

Un loc important în cadrul discuțiilor a revenit agendei internaționale, unde au fost evidențiate similitudini de abordare pe dosarele de actualitate. Au fost abordate cu prioritate temele legate de viitorul Europei (inclusiv în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE în 2019), problematica migranților și refugiaților, precum și situația Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu E.S. Pietro Parolin, Cardinal Secretar de Stat al Sanctității Sale

 

Dejun oficial oferit de premierul Viorica Dăncilă în onoarea Cardinalului Secretar de Stat al Sanctității Sale, E.S. Pietro Parolin

 

Acord de cooperare în domeniul asistenţei umanitare, semnat cu prilejul vizitei premierului Viorica Dăncilă la Ordinul Suveran de Malta

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întâlnire cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Roma în perioada 10-13 mai.

Şeful Executivului l-a felicitat pe interlocutor pentru alegerea, în data de 2 mai 2018, în funcția de Mare Maestru. Și-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru implicarea socială și activitatea umanitară derulată de Serviciul de Ajutor Maltez din România, care gestionează în prezent 17 centre cu peste 1.200 de voluntari, susţinând programe de asistenţă medicală, programe de intervenţie umanitară de urgenţă în cazul catastrofelor naturale, programe dedicate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor în vârstă şi celor lipsite de mijloace de subzistenţă.

Întâlnirea a prilejuit semnarea Acordului de cooperare între Guvernul României și Guvernul Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta, care marchează intrarea într-o nouă fază a colaborării bilaterale, prin extinderea și aprofundarea Acordului bilateral pentru asistență umanitară, semnat într-o primă formă  în 2002.

Discuțiile au vizat și o serie de aspecte de actualitate internațională, concentrându-se asupra problematicii migranților și refugiaților. A fost subliniată necesitatea unei abordări integrate a acestei problematici la nivel european și global, având printre priorități  combaterea discursului politic care îndeamnă la discriminare și intoleranță.

Vizită la Ordinul Suveran de Malta. Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu Alteța Sa Eminentisimă Frà Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, Principe și Mare Maestru al Ordinului Suveran de Malta

 

Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu studenții români de la universitățile pontificale

În cadrul vizitei pe care o efectuează la Roma în perioada 10-13 mai 2018, primul-ministru Viorica Dăncilă a avut o întâlnire cu studenții români care studiază în universitățile pontificale, desfășurată la sediul Colegiului ”Pio Romeno”.

Prim-ministrul a subliniat, în intervenția sa, importanța Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” în formarea studentilor români la Vatican și în consolidarea relațiilor dintre România și Sfântul Scaun.

Discursul premierului a evidențiat aspecte legate de vizita la Sfântul Scaun și primirea de către Papa Francisc, cu accent pe evenimentele dedicate Centenarului și dorința Guvernului României de a spori prezența românească la Vatican printr-o serie de manifestări culturale, academice și religioase.

Totodată, în cadrul întrevederii, prim-ministrul Dăncilă a promis studenților sprijinul Executivului de la București cu privire la dotarea bibliotecii Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”.

Vizita premierului Viorica Dăncilă la Colegiul Pontifical "Pio Romeno"

 

 

Convorbirea premierului Viorica Dăncilă cu Preasfințitul Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vizită la Sfântul Scaun, a avut o convorbire telefonică cu Preasfințitul Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, aflat în vizită la Paris pentru a participa la Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Șeful Guvernului de la București a evidențiat aspecte legate de vizita la Sfântul Scaun și primirea de către Sanctitatea Sa Papa Francisc și a subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, atât la nivel politic, cât și în domeniul cultural și educațional.

Premierul Dăncilă și-a exprimat aprecierea pentru susținerea de către Biserica Ortodoxă a comunităților românești din diaspora, în special din Republica Italiană, și a vorbit despre importanța lăcașurilor de cult în viața românilor care trăiesc în afara granițelor țării.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat atenția acordată de statul român respectării drepturilor comunității românești, rolul cultelor religioase în păstrarea identității spirituale și lingvistice.

 

Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanți ai conducerii Comunității Sant’Egidio

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut duminică, 13 mai, la Roma, o întâlnire cu reprezentanți ai conducerii Comunității Sant’Egidio, la invitația acestora.

Șeful Executivului a evidențiat aspecte legate de vizita la Sfântul Scaun și primirea de către Sanctitatea Sa Papa Francisc. Totodată, premierul Dăncilă a apreciat implicarea Comunității Sant’Egio în organizarea vizitei Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea în România, prima vizită a unui Papă în țara noastră.

În cadrul întrevederii, reprezentanții conducerii Comunității Sant’Egidio au salutat intenția Sanctității Sale Papa Francisc de a vizita România în prima parte a anului 2019.

Discuțiile s-au centrat, de asemenea, asupra sprijinului pe care România îl poate oferi acțiunilor în domeniul umanitar, al prevenirii conflictelor și menținerii păcii pe care Comunitatea le desfășoară la nivel internațional. Prim-ministrul a vorbit, printre altele, şi despre proiectele Guvernului în domeniul social.

Au fost discutate oportunități de aprofundare a colaborării. Premierul Viorica Dăncilă a exprimat aprecierea pentru activitatea Comunității Sant’Egidio, subliniind dorința Executivului de la București de a demara o serie de evenimente comune, cum ar fi prezentarea unei expoziții în Capitala României, sub înaltul patronaj al Guvernului, referitoare la copiii cu sindrom Down. În acest sens, Manuela Hărăbor, consilier onorific al prim-ministrului Viorica Dăncilă, se va deplasa la Roma în perioada imediat următoare, pentru a pune bazele unui parteneriat.

Șeful Executivului a primit cu ocazia vizitei o plachetă care marchează celebrarea a 50 de ani de la înființarea Comunității Sant’Egidio.

Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanți ai conducerii Comunității Sant’Egidio

 

 

Vizita premierului Viorica Dăncilă la Accademia di Romania din Roma

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, astăzi, o vizită la Accademia di Romania din Roma, cea mai veche instituție românească de cultură din străinătate, ce aniversează în an centenar, 96 de ani de la întemeiere.

Cu această ocazie, prim-ministrul a vizitat expoziția „Arhitectură și Regalitate” inaugurată recent în spațiul galeriei instituției, un proiect organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție și Accademia di Romania in Roma.

Expoziția poartă semnătura domnilor acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, curator Ionel Stoicescu. Aceasta este organizată pe trei teme mari: „Arhitectura regilor și a reginelor României” (secțiune care ilustrează rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii din România), „Arhitectura reprezentativă în România influențată de regalitate și de monarhi” (temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România) și „Expoziția expozițiilor regale” (secțiune care prezintă arhitectura așa cum se proiecta către societate dar și către spațiul internațional, arhitectura care contura practic imaginea Regatului României la saloanele internaționale de până în 1939. Expoziția este completată de filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu).

***

Accademia di Romania in Roma (Școala Română din Roma) este o instituție științifică și culturală română înființată în temeiul unei legi a Parlamentului României care a hotărât la acea vreme, crearea de academii românești în străinătate. Inițiatorii acestui proiect au fost, în 1922, istoricul Nicolae Iorga și arheologul Vasile Pârvan.

Activitatea științifică a Accademiei este coordonată în prezent de Academia Română și cea culturală de către Institutul Cultural Român, iar funcționarea sa logistică este asigurată de Ministerul Afacerilor Externe al României. Academia este una din cele 18 reprezentanțe culturale ale României, în afara granițelor.

Vizita premierului Viorica Dăncilă la Accademia di Romania din Roma

***

COMUNICAT DE PRESĂ

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Vatican

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 10-13 mai 2018, o vizită la Vatican. În data de 11 mai 2018, premierul va fi primit în audiență de Sanctitatea Sa Papa Francisc, iar ulterior va avea o întrevedere cu cardinalul Pietro Parolin, Secretar de stat al Sanctității Sale.

De asemenea, şeful Executivului va avea o întâlnire cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, precum și cu președintele Comunității Sant’Egidio, Marco Impagliazzo.

Vizita prim-ministrului României la Vatican are loc pe fondul unor relații bilaterale foarte bune, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României, care va fi marcat la Sf. Scaun printr-o serie de manifestări culturale și academice de ținută. 

Programul vizitei include, de asemenea, o întâlnire cu studenții români care studiază în universitățile pontificale, care va avea loc la sediul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe