Actualitate

Duminică, 15 Martie 2015

Primul-ministru Victor Ponta a fost invitatul emisiunii ”Ultimul cuvânt", la B1 TV

 

Realizator: Cătălin Striblea - Bună seara, doamnelor şi domnilor. Bine aţi venit la această ediţie specială a "Ultimului cuvânt". Suntem în seara în care ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, şi-a dat demisia şi este ştirea acestei seri, dar este într-un context mult mai complicat, un context în care actualul guvern şi premierul său sunt prinşi între ciocan şi nicovală.

În pofida unei creşteri economice bune şi a unei economii care se spune că merge foarte bine, premierul este atacat de opoziţie şi în, acelaşi timp, este atacat de DNA, mai ales în ceea ce priveşte membrii guvernului său, oameni din conducerea PSD, dar şi membri ai familiei sale. Aşadar, în această seară, pentru a răspunde la cele mai grele întrebări legate de toate aceste lucruri, chiar prim-ministrul României, domnul Victor Ponta. Mulţumesc că aţi acceptat invitaţia noastră. Bună seara, bine aţi venit aici.

Victor Ponta: Bună seara. Când aţi zis între ciocan şi nicovală m-am gândit că vă referiţi la dumneavoastră şi la domnul Cristoiu.

Realizator: Pai să ştiţi că aşa este. Bună seara, domnule Cristoiu.

Victor Ponta: Da. Mă rog, să văd dacă rezist.

Realizator: Ştiţi de ce? Da. Aşa este.

Ion Cristoiu: Trebuie precizat, daţi-mi voie. Domnul premier mi-a promis, pentru că domnul Banciu nu, am înţeles că are zi de naştere.

Realizator: Să-i spunem "La mulţi ani!".

Victor Ponta: "La mulţi ani!"

Ion Cristoiu: Deci va sta şi după ora 23:00. Atenţie, am văzut că este o modă acum.

Victor Ponta: Da, dar să nu-mi spună domnul Banciu că din cauza mea a fost scos de pe post, că...

Ion Cristoiu: Am văzut că este o modă, stimaţi telespectatori, ca oamenii politici să fie convocaţi la DNA după emisiuni.

Victor Ponta: La B1, da.

Ion Cristoiu: Domnule Victor Ponta nu veniţi, binomul SRI-DNA, nu veniţi la ora 23:00, veniţi pe la ora 23:15.

Realizator: Sunteţi optimist aşa. 

Ion Cristoiu: Nu, că am dat un anunţ ca să ştie, să nu piardă oamenii, să stea vreun sfert de ceas pe aici, pe afară.

Realizator: Deci, domnule Cristoiu, hai să ne lămuriţi de la început cu chestiunea asta, da. Domnul Cristoiu susţine că s-ar putea să fie ultimul dumneavoastră interviu ca premier.

Ion Cristoiu: La B1.

Realizator: La B1 ziceţi dumneavoastră. Precizare importantă. Eu zic aşa: că dumneavoastră aţi cam rezolvat situaţia şi aţi închis-o până în 2016; punctul meu de vedere. Acum, cum credeţi dumneavoastră?

Victor Ponta: Bun. Mă gândeam că din 7 mai 2012, de fiecare dată mi s-a spus că este ultima mea zi de prim-ministru. La un moment dat, această profeţie se va împlini. Cu siguranţă, la un moment dat nu voi mai fi prim-ministru. La B1 TV, dacă mă veţi mai invita, voi mai veni cu siguranţă.

Realizator: Simţiţi că sunteţi sub o presiune, totuşi, că asta este ideea?

Victor Ponta: Este normal să fii sub presiune. Repet, din prima zi ca prim-ministru am fost sub presiune şi, până la urmă, este oarecum logic până la un punct.

Realizator: Presiunea este inerentă, dar acum se întâmplă mai multe lucruri: sunt mişcări în Parlament. Vom vorbi.

Victor Ponta: Se întâmplă.

Realizator: Sunt însă presiuni venite din zona instituţională, da, apropiaţi ai dumneavoastră...

Victor Ponta: Politic, sigur că sunt presiuni, mai mari, mai mici, însă oarecum constante. Pe de altă parte, ceea şi dumneavoastră spuneaţi şi spun analişti care, în general, sunt critici sau, mă rog, oricum nu sunt social-deomocraţi, faptul că sunt trei ani de creştere economică şi de măsuri economice bune şi că, de fapt, singurul subiect care a reuşit să spargă monopolul subiectelor pe justiţie în această perioadă a fost subiectul legat de Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, ca prim-ministru, mă bucură. Ca om politic, sigur că sunt alte discuţii.

Realizator: Noi vedem aşa lucrurile: că se încearcă o mişcare de înlăturare a dumneavoastră la care contribuie toate aceste dosare. Simţiţi lucrul acesta?

Victor Ponta: Nu pot să fac o asemenea analiză. Deocamdată am auzit; în fiecare dimineaţă citeam pe surse, că urmează să cadă majoritatea, să cadă Tăriceanu, să pice nu ştiu ce la Cameră şi absolut toate momentele importante din Parlament au fost trecute la vot cu o majoritate covârşitoare. De ce spun covârşitoare? Pentru că, de exemplu, moţiunile Opoziţiei - dumneavoastră ziceţi că sunt prins că sunt prins între ciocanul Opoziţiei... Nici măcar ei nu şi-au votat moţiunile, înţelegeţi? Au semnat 110 şi au votat 90. La Senat nu au fost două sau trei voturi, au fost 12 sau 14 voturi diferenţă. La Cameră au 100 şi ceva. În ceea ce priveşte majoritatea parlamentară, eu cred că această majoritate va rezista până la alegerile din 2016 şi, la cum arată lucrurile, poate fi vorba şi de o majoritate din care să facă parte PSD şi după 2016.

Realizator: Şi atunci nu puteţi fi înlăturat decât dacă apare ceva din zona DNA în ceea ce vă priveşte?

Victor Ponta: Dacă DNA va începe urmărirea penală în ce mă priveşte pentru un dosar, cu siguranţă că atunci, am spus acest lucru, voi demisiona.

Realizator: Da. Ce i s-a întâmplat domnului Vâlcov în ultimele 48 de ore vedeţi ca o presiune venită din zona asta sau cum aţi vorbi, la modul general?

Victor Ponta: Nu pot să fac un asemenea comentariu. Pot să vorbesc de altceva. Cu siguranţă, Darius Vâlcov a fost unul din cei mai prezenţi şi mai performanţi miniştri în ultima perioadă, având şi o temă pe care a pregătit-o şi a susţinut-o foarte bine şi a primit laude, în mod surprinzător, nu doar de la suporterii PSD, ci de la toată lumea. Este o pierdere pentru Guvern. Ministrul de Finanţe e chiar o poziţie cheie în orice guvern. În rest, dacă vreţi, putem să discutăm, singurul lucru pe care eu pot să-l discut despre nişte chestiuni, să zic, de procedură, dar nu procedură penală, ci de procedură politică. Într-adevăr, azi la prânz, am stat cu el la birou şi am discutat. L-am întrebat: domnule, te-a chemat cineva vreodată la Parchet sau chiar e adevărată povestea aia cu B1? ”Nu, m-au aşteptat, m-a aşteptat un comisar, mi-a zis: hai la DNA!”   - unde toate televiziunile ştiau dinainte că urmează să vină, doar el nu ştia. Astăzi toată dimineaţa, pe surse, am aflat că urmează să fie arestat, că făcea nu ştiu ce în cimitir, că...

Realizator: În cimitir nu e pe surse, în cimitir e acolo...

Victor Ponta: Ca să mă întorc la momentul ianuarie, a spus atunci Klaus Iohannis şi eu i-am dat dreptate, justiţia e foarte bună. Poveştile pe surse şi celelalte nu sunt în regulă, categoric, fie că e vorba de un ministru care, atenţie, e membru CSAT, este reprezentantul nostru în ECOFIN, nu că ar fi mai multe categorii de miniştiri, dar sunt. În realitate, ministrul de Finanţe este membru în CSAT şi este reprezentantul nostru în cel mai important consiliul, şi anume în ECOFIN. Sigur că e o situaţie mai mult decât neplăcută, dar azi la prânz ne-a spus foarte clar: ”poftiţi demisia mea!”

Ion Cristoiu: Haideţi, e un moment de istorie, am văzut că dumneavoastră aţi intervenit şi prin telefon şi la alte două televiziuni în legătură cu domnul Vâlcov. Haideţi să vedem epic, cum spun eu. Dacă luăm aşa, în desfăşurare, că deja trebuie spus că www.pesurse.ro domnul premier nu înţelege un site, înţelege stilul presei româneşti...

Victor Ponta: Nu, stilul, atenţie, înţeleg deja o metodă prin care persoana cercetată, acuzată de ceva, este ultima care află. Adică e ultima pe care o sună cineva. De obicei, de dimineaţă sau cu o zi înainte, deci presa oricum află prima, urmează seara să, nu ştiu, să-l acuze pe Striblea de ceva.

Ion Cristoiu: Să luăm cazul Vâlcov. Epic. A fost aseară, pentru că domnul, aseară sau când, vineri..

Realizator: Vineri seara.

Victor Ponta: Vineri seara.

Ion Cristoiu: De ce, prima întrebare legitimă, de ce numai astăzi la prânz aţi discutat?

Victor Ponta: Nu, am vorbit şi ieri, vineri, după ce a ieşit de la DNA. Ieri eu nu am fost în Bucureşti şi astăzi, când m-am întors în Bucureşti, l-am chemat. În primul rând, nu l-a mai chemat nimeni de vineri. L-am întrebat care este calitatea ta procesuală? Şi mi-a zis: sunt suspect, deoarece împotriva mea s-a depus un denunţ de către o persoană arestată în alt dosar, domnul Berna, de la... cum se numeşte firma...

Realizator: Tehnologica Radion...

Victor Ponta: Tehnologica Radion, care, fiind în arrest, a depus un denunţ că în 2009 nu ştiu ce s-a întâmplat. Atât.

Ion Cristoiu: Deci, cei de la DNA, domnul Striblea, din câte înţeleg, juridic, trebuia să-i spună: urmărirea penală e una, s-a declanşat, sunteţi procuror, mai bun ca mine...

Victor Ponta: Urmărirea penală se referă la cauză. Domnul Vâlcov are calitatea azi de suspect. Eu sper să nu-i fac vreun rău şi mâine din cauza asta... dar eu l-am întrebat pentru că, repet, e ministru, e membru CSAT şi i-am spus: vreau să ştiu ce ştii tu, nu altceva.

Ion Cristoiu: Din punct de vedere politic, juridic, ce s-a întâmplat azi: el v-a scris demisia, ca să înţeleg...

Victor Ponta: Nu, am avut o discuţie, am stabilit, mi-a zis foarte clar: ai demisia mea, că suntem la per tu, suntem oameni tineri, suntem... şi i-am spus: da, Darius, ţi-o accept, dar vreau - şi o să-i spun şi preşedintelui chestia asta şi i-am şi spus domnului Iohannis - vreau să termini, pentru că mai sunt câteva zile doar, vreau să termini proiectul Codului Fiscal ca să putem să-l trimitem la Parlament. Iar eu, între timp, voi căuta o persoană pe care să o propun ministru de Finanţe, pentru că...

Realizator: Când i-aţi spus preşedintelui, că nu se înţelege?

Victor Ponta: Am vorbit seara cu preşedintele şi i-am spus acest lucru.

Realizator: În seara asta?

Victor Ponta: În seara aceasta, sigur că da.

Realizator: După ce a dat comunicat?

Victor Ponta: După comunicat, da.

Realizator: După comunicat deci, după ora 18:00. Şi la ora aia, deci, deja era demisia, dar nu îl informaserăţi pe dânsul...

Victor Ponta: De la prânz, da. Nu, nu-l informasem.

Realizator: Nu îl informaserăţi, dar dumneavoastră aţi avut aşa, spuneţi că a fost aşa: domnul Vâlcov a depus demisia, nu l-aţi informat pe preşedinte, după care a apărut un comunicat de la Preşedinţie.

Victor Ponta: După aceea am vorbit cu preşedintele şi i-am spus: şi-a dat demisia de la prânz Vâlcov; i-am cerut să termine Codul Fiscal, pentru că e o chestie mult prea, cum să vă spun, dacă aduc acum pe altcineva, de mâine, să ia de la capăt Codul Fiscal e complicat. Şi între timp i-am şi spus, nu am pe cineva acum, în seara asta, pe care să vi-l propun ministru de Finanţe, că e o chestie mult prea serioasă şi eu nu mai ştiu cine vrea, ca să vă spun foarte direct. Am vreo trei oameni pe care trebuie să-i conving, nu ştiu dacă mai vrea vreunul dintre ei.

Realizator: Şi domnul Iohannis ce a zis?

Victor Ponta: Mi-a spus că... ceea ce a spus şi în comunicat.

Ion Cristoiu: Nu putea să vă spună, în cursul discuţiei v-a spus că ar vrea să-l revoce... dânsul poate să-l suspende potrivit Constituţiei.

Victor Ponta: Nu, conform legii, eu trebuie să propun înlocuirea din funcţie.

Ion Cristoiu: Nu, dar suspendare poate să o facă.

Victor Ponta: Din câte ştiu eu, nu vă luaţi după tot felul - cum se numeau cei din Cişmigiu – chibiţi. Nu, fiind senator, Senatul poate să-l suspende.

Realizator: Deci, după cererea de urmărire penală....

Victor Ponta: Doar cei care nu sunt membri ai Parlamentului.

Ion Cristoiu: Aşa este că intră legea... corect. Nu, nu ştiam că senator.

Victor Ponta: Am mai văzut un chibiţ care zicea că este profesor de drept constituţional şi explica pe aici. Nu.

Ion Cristoiu: Dacă nu era membru, pentru că în cazul....

Victor Ponta: Orice om care citeşte un pic în dreptul constituţional ştie. Dacă-ţi dai cu părerea...

Realizator: De aseară până astăzi ce s-a întâmplat? Pentru că aseară domnul Vâlcov a fost tot sunat de gazetă şi a spus: ”nu am demisionat”.

Victor Ponta: Nu discutase cu mine.

Realizator: (..) ”Şi nu intenţionez să demisionez”.

Victor Ponta: Nu discutase cu mine şi l-am rugat să nu discute nimic cu presa până nu discută cu mine. Domnule Striblea, vreau să vă spun un lucru: spre deosebire de alte ministere, toate sunt importante, dar Ministerul de Finanţe dacă o oră nu are ministru, poate exagerez eu cu o oră, dar o zi cu siguranţă, se blochează tot, plăţi, salarii, pensiile, toate celelate. Adică nu este o chestiune de joacă. Trebuie să am un nou ministru în secunda în care domnul Vâlcov nu mai este ministru, pentru că nu poţi să laşi Ministerul de Finanţe, practic laşi toaţă ţara, atenţie, fără funcţionare.

Realizator: Şi întrega procedură nu se face până nu-i găsiţi înlocuitor? Asta a fost înţelegerea cu domnul Iohannis sau cum?

Victor Ponta: Nu, nu-i vorba de înţelegere. Este vorba de înţelgerea mea cu Darius Vâlcov, că vreau să termine proiectul de Cod fiscal zilele următoare şi de mâine mă apuc să găsesc un ”kamikaze” care să fie ministru; mâine, poimâine, răspoimâine.

Realizator: Domnul Vâlcov stă acolo până când? Până îi găsiţi înlocuitor?

Victor Ponta: Sigur că da.

Realizator: Da, dar s-ar putea să dureze patru, cinci zile, o săptămână sau...?

Victor Ponta: Dacă din 2009 de când înţeleg că a comis nişte fapte îngrozitoare, până în 2015 nu s-a întâmplat nimic, trei zile până găsesc un ministru de finanţe....

Ion Cristoiu: Spre deosebire de momentele anterioare, de relaţia anterioară, acum îl veţi informa pe preşedinte că aţi găsit şi îi spuneţi şi numele?

Victor Ponta: Cu siguranţă, asta este. Înainte să anunţ public, cu siguranţă îl voi... acesta a fost un mod de lucru pe care l-am stabilit încă din decembrie. Am spus: domnule, nu o să aflați din presă pe cine propun, ci vă informez înainte. Mai verificăm, nu ştiu, îi verificăm copilăria, îi verificăm părinţii, tot.

Ion Cristoiu: Staţi că aţi făcut o ştire. La prima întâlnire aţi stabilit un fel de norme de convieţuire.

Victor Ponta: Sigur, dar este normal lucrul acesta.

Ion Cristoiu: Dar cu preşedintele anterior aveaţi?

Victor Ponta: Cu preşedintele anterior, orice normă am stabilit, el a încălcat-o şi atunci, ştiţi cum, ca în orice contract, când partea adversă nu-şi respectă obligaţiile, nu mai este valabilă.

Realizator: Din ştiinţă noastră, aici apare lucrul foarte interesant. Şi despre domnul Vâlcov aţi fi ştiut totul din copilărie sau cel puţin aşa susţinea domnul Traian Băsescu, care v-a transmis şi un avertisment. Avertismentul a fost public.

Victor Ponta: Poveşti.

Realizator: Păi, avertismentul a fost public.

Ion Cristoiu: Nu, domnule premier, există textul de la jurământ în care....

Realizator: Domnul Băsescu a zis, domnule este o chestiune, vedeţi să nu-l ajungă trecutul din urmă. Nu dau citatul exact, dar....

Victor Ponta: Cred că şi-a dorit domnul Băsescu chestia asta.

Ion Cristoiu: Domnule premier, aţi avut informaţii de la SRI?

Victor Ponta: Legate de fapte penale concrete, nu. Am avut informarea pe care o am că, ca orice primar, are sesizări. Dar eu cred că, din cei 3.200 de primari din România, nu există unul care să nu aibă sesizări.

Realizator: Uitaţi ce zice domnul Băsescu: ”pe data de 20 august, seara, a venit această informare, iar pe 21 am avut informările toate, drept pentru care, pe 25 august, plecând de la premisa reală că toate informaţiile pe care le-am primit eu le-a primit şi premierul, i-am trimis scrisoarea în care făceam referire la aceste informaţii şi-l întrebam dacă-şi menţine propunerea”.

Victor Ponta: Da.

Ion Cristoiu: A avut loc acest schimb?

Victor Ponta: Da, de scrisori, bineînţeles. Eu aş fi vrut să răspund atunci preşedintelui, campionul mondial la ipocrizie şi la lipsă de bun simţ: domnule, nu cumva în perioada aceea era primar PDL şi te sprijinea pe tine în campania electorală în 2009?

Realizator: Asta este şi nelămurirea noastră pentru că....

Victor Ponta: Acesta este stilul Băsescu, toţi oamenii sunt buni cât îi foloseşte el, după aia nu mai sunt buni.

Realizator: Treceţi un pic de Traian Băsescu, că aici ne interesează mai mult decat Traian Băsescu, în sensul că dacă este adevărat ce spune domnul Băsescu aici şi v-a transmis: domnule Ponta este o problemă cu domnul Vâlcov, aici am nişte informaţii, poate le aveţi şi dumneavoastră...

Victor Ponta: Nu a existat nici o informaţie concretă despre un caz în care domnul Vâlcov să fie cercetat penal.

Realizator: Dar întrebarea este dacă nu cumva cineva a ţinut informaţiile despre Darius Vâlcov până când i-a venit bine? Adică în ianuarie 2015.

Victor Ponta: Nu, nu cunosc acest lucru.

Realizator: Păi asta ar fi concluzia logică care se trage. Dacă cineva...

Victor Ponta: Nu. Concluzia este că domnul Băsescu minte, ca de obicei. Dar asta deja nu mai... Asta e un fapt comun, ca să zic aşa.

Ion Cristoiu: Având în vedere că şi în cazul Bica - sunt deja o sumedenie de cazuri în care e ceva în neregulă cu afirmaţiile, că se primesc informări sau dumneavoastră sau preşedintele nu ţine cont. Deci, domnul Traian Băsescu, didactic, a spus că până pe 25 august, aşa spune dânsul, informaţii pe care le-am primit eu, le-a primit şi premierul, da?

Realizator: Nu, presupune că le-a primit şi premierul, presupune.

Victor Ponta: Nu ştiu, domnule Cristoiu, sincer, nu mă puneţi să comentez ce spune...

Ion Cristoiu: Şi apoi spune, v-a trimis o scrisoare...

Victor Ponta: ...un mincinos patentat, domnul Băsescu e un mincinos patentat, cum să comentez eu?

Ion Cristoiu: Îl punem între paranteze pentru că...

Victor Ponta: Păi dumneavoastră mă puneţi să comentez ce zice domnul Băsescu.

Ion Cristoiu: Păi zice că v-a trimis o scrisoare. V-a trimis, şi în care v-a atras atenţia că domnul Vâlcov are probleme?

Victor Ponta: A trimis, aşa, o scrisoare ca să mă mai gândesc dacă îl propun. Şi l-am propus atunci la Ministerul Bugetului, atenţie, cred că vorbiţi despre momentul Ministerului Bugetului.

Realizator: Da. Aşa e.

Victor Ponta: Pentru că domnul Vâlcov a devenit ministru de finanţe...

Realizator: Târziu, da.

Victor Ponta: ...în decembrie, tot în mandatul domnului Băsescu, nu?

Ion Cristoiu: Atunci n-aţi mai primit nici o scrisoare.

Victor Ponta: Nu, atunci i-a trecut.

Realizator: Nu, curiozitatea este următoarea, şi asta rămâne dincolo de conflictul dumneavoastră cu Traian Băsescu. Dacă aceste, să nu zic instituţii, că atunci pot să nominalizez pe cineva, dacă sunt ascunse, ţinute la sertar informaţii despre politicieni pentru a fi furnizate la momente cheie...

Victor Ponta: Nu cunosc acest lucru. Nu cunosc acest lucru şi evident nu cunoşteam că domnul Vâlcov este interceptat telefonic - habar n-am - sau ambiental, că era cercetat...

Ion Cristoiu: Să ne lămurim. Potrivit legii, SRI are dreptul sau obligaţia să-l informeze pe premier în legătură cu anumite, cum ar veni alea, suspiciuni rezonabile? E foarte important, că e o lungă discuţie pe...

Victor Ponta: Domnule Cristoiu, aici e o altă discuţie pe care, de asemenea, am purtat-o cu noul preşedinte - cu cel vechi nu avea rost, că pierdeam timpul - şi anume legat de membrii CSAT. Membrii CSAT au acces la nişte date atât de confidenţiale, care ţin de strategia noastră, de operaţiuni externe, încât sigur nu există în Codul de procedură penală vreo excepţie legată de membrii CSAT. Dar i-am spus preşedintelui că trebuie să se gândească domnia sa, ca e preşedintele CSAT, la o procedură prin care, dacă un procuror din Zimnicea sau din Baia Mare sau... interceptează un membru CSAT, să găsim totuşi o cale, nu să-i spui respectivului, dar să găsim o cale, totuşi, de protecţie a acelor informaţii. Din câte ştiu, nu există încă o asemenea procedură, dar cred că în viitor trebuie găsită la un moment dat. Nu, am înţeles, eu, Vâlcov, alţii suntem răi. Dar membrii CSAT, care or fi aceia, dacă există vreo suspiciune serioasă, pentru că, altfel, nu se eliberează mandate de interceptare, nu? Eu un mod în care, totuşi, să protejezi interesele naţionale, nu vorbesc de persoane, nu persoana, ci interesele pe care şi informaţiile la care are acces un membru CSAT. S-a întâmplat acest lucru în contextul în care domnul Chiţoiu era membru al CSAT şi avea mandat de interceptare. Şi i-am zis: domnule.... După aia am aflat, sigur că da. Ştiu eu ce vorbeşte un membru CSAT când iese de la CSAT, zice, domnule, să punem bani pentru trupele alea sau... Adică e o chestiune destul de delicată, dar pe care, cu siguranţă, CSAT o poate, într-un fel sau altul, sugera.

Realizator: Bun. Acum dincolo de chestiunea asta...

Ion Cristoiu: Staţi că... Aţi dat o ştire. Acum aflăm, nu cred că aţi spus. Deci, dumneavoastră, la prima acea întâlnire, unde nu s-a dat nici un comunicat, cu actualul preşedinte, aţi stabilit nişte norme de convieţuire?

Victor Ponta: Nu, eu am ridicat... Vă referiţi în decembrie?

Ion Cristoiu: Da, da, e foarte important să ştim.

Victor Ponta: Sigur că da, sigur că da.

Ion Cristoiu: Care au fost?

Victor Ponta: Faptul că ne informăm pe lucrurile importante, ne întâlnim...

Ion Cristoiu: Unul, hai să zicem şi noi ca să vedem dacă... Deci...

Victor Ponta: Faptul că ne întâlnim aproape săptămânal pe toate problemele importante...

Ion Cristoiu: Aţi hotărât atunci.

Victor Ponta: ...şi ne-am văzut şi a fost foarte bine. Faptul că eu dacă am de înlocuit vreun ministru îl anunţ pe domnia sa înainte, nu află din presă. Dar am colaborat pe diverse alte lucruri absolut normale.

Ion Cristoiu: Deci cam astea erau principiile la care într-un fel... norme de conduită, să spunem.

Victor Ponta: Până acum absolut normale. Dar cum să vă spun, nişte norme într-un fel logice, pe de altă parte inspirate şi din experienţa negativă pe care eu am avut-o cu domnul Băsescu, care, în general, nu respecta nici o regulă. Orice vorbeam, după aia ieşea la televizor şi mă făcea în toate felurile. Și atunci, practic, un an de zile, în 2014, n-am avut deloc comunicare, decât prin hârtii, ca să spun aşa.

Ion Cristoiu: Cred că după acea întâlnire a ieşit pe fecebook sau nu ştiu unde, un text al domnului Klaus Iohannis sau potrivit căruia dumneavoastră v-aţi cerut scuze pentru acuzaţiile din campanie sau cum?

Victor Ponta: Nu, nu am văzut aşa ceva.

Ion Cristoiu: Aţi discutat şi această chestiune?

Victor Ponta: Categoric, primul lucru a fost. Ne-am dat mână, am zis 'domnule, campania a fost campanie', că amândoi am avut...

Ion Cristoiu: A, în sensul ăsta.

Victor Ponta: Ştiţi cum, ca după o partidă de fotbal.

Ion Cristoiu: Nu era vorba de o scuză, 'vă rog să mă scuzaţi'..., că părea ridicolă.

Victor Ponta: Nu, amândoi am spus 'domnule, campania a fost campanie, cu siguranţă fiecare a avut de suferit', că, slavă Domnului, nu doar domnul Iohannis, şi eu am fost acuzat de toate relele lumii. Acum mergem mai departe şi ne facem treaba pentru ţară, da.

Ion Cristoiu: Declaraţi aici, pe propria răspundere, că sunteţi optimist în legătură cu această relaţie?

Victor Ponta: Da.

Ion Cristoiu: Vă puteţi aştepta la vreo surpriză, întreb?

Victor Ponta: Deocamdată nu am absolut niciun...

Ion Cristoiu: Nimic de preproşat.

Victor Ponta: Nu am. Oricum nu aş face-o în public, dacă ar fi ceva de reproşat.

Realizator: Interesant, de ce să nu o faceţi public, făceţi-o public, să ştim şi noi. Dar înlocuitor? Aveţi aşa un scenariu? Adică aţi vorbit cu cineva pentru locul domnului Vâlcov?

Victor Ponta: Nu. Normal, că încă n-am vorbit cu nimeni, e duminică. Sper să găsesc, repet, un kamikaze, care să vrea.

Realizator: Aţi zis că aveţi vreo trei care...

Victor Ponta: Ideea este următoarea, slavă Domnului, şi în PSD, şi în Parlament, poate şi în afară, sunt oameni capabili pentru diverse funcţii, nu doar pentru cea de ministru de Finanţe. Problema este să-i conving să-şi asume această responsabilitate. 

Realizator: Dar de ce este o problemă? Adică ce?

Realizator: Domnule Striblea, mai direct, aşa, majoritatea lucrează, dacă vorbim de finanţişti buni, la Banca Naţională, la companii...

Realizator: Am crezut că îi arestează.

Victor Ponta: De exemplu, domnul Florin Georgescu, nu vă spun câţi bani a pierdut în cele opt luni în care a fost ministru şi n-a fost prim-viceguvernator. Alţii spun, pe bună dreptate, 'domnule, de ce să vin să mă trezesc că după ce sunt lăudat şi bun, la un moment dat, îmi spune că acum 17 ani nu ştiu ce am făcut'. Sunt puţini oameni care vor să se sacrifice.

Ion Cristoiu: Cazul Vâlcov ridică o problemă mare. Adică ce trebuie făcut, ce proceduri legale trebuie făcute de dumneavoastră sau de preşedinte pentru ca un ministru numit - numiţi unul, da, şi o să se descopere peste două luni că el când era primar sau şoim al patriei nu ştiu ce a făcut. Avem o modalitate? Care este? DNA ne poate spune? SRI? Că nici el nu spune?

Victor Ponta: Nu spune, că dacă este în cercetare nu poate să spună.

Ion Cristoiu: Nu, dumneavoastră.

Victor Ponta: Îi spui omului, vezi domnule că eşti cercetat! Adică suntem într-un cerc vicios.

Ion Cristoiu: Adică, ce proceduri ar fi? Pentru că, repet, nu este vorba de fapte de acum, aţi înţeles? Să înţeleagă telespectatorii, e vorba de faptul că vine unul şi-l propune - nu este aşa, domnule Striblea.

Victor Ponta: Acum lucrurile sunt un pic şi mai complicate, pentru simplul motiv că domnul Vâlcov nu este acuzat de ceva din activitatea de primar...

Ion Cristoiu: Asta spun.

Victor Ponta: Atenţie, nici măcar din activitatea de primar. Contractul respectiv la care a făcut denunţul domnul Berna este un contract cu regia de apă, care nu este condusă de primar, este condusă de un consiliu de administraţie, adică de alţi oameni. Adică nici măcar n-a semnat ca primar. Probabil că..., vedeţi, şi când am adus oameni, când am adus-o pe doamna Petrescu, de la Harvard...

Ion Cristoiu: Pe ea n-o urmărea FBI. Dar era posibil.

Victor Ponta: Tot n-a fost bine, că, săraca a aflat că nu ştiu ce, că a pus-o Adrian Năstase, că..., numai prostii. Eu cred că sunt avantaje şi dezavantaje.

Realizator: Publicitate, şi după publicitate şi despre PSD, dar mai sunt vreo două dosare şi o să vă întreb...

Victor Ponta: Dar vreau totuşi după publicitate să-mi daţi ocazia să vorbim de ceva mai important decât de Darius Vâlcov, decât Victor Ponta şi anume de Codul fiscal că, de fapt, eu cred că asta este miza.

Realizator: Da, să ne spuneţi şi ce se întâmplă cu Codul fiscal, dar publicitate, întâi.

Imediat o să lămurim şi episoade din campania electorală din 2014, ştiţi, specialitatea domnului Cristoiu, nu vă lăsăm că sunt câteva întrebări-cheie acolo istorice.

Victor Ponta: Istoria, da. Cer şi eu, totuşi, privilegiul de a vorbi un pic de Cod.

Realizator: Dar asta era prima chestiune.

Victor Ponta: Vă rog.

Realizator: Înţeleg că domnul Vâlcov rămâne ca să termine Codul, să....

Victor Ponta: Probabil că miercuri se termină forma, strângerea tuturor amendamentelor şi forma cu care va pleca de la Guvern, pentru că, după aceea, va intra în dezbaterea Senatului...

Realizator: Îl trimiteţi până la urmă?

Victor Ponta: Sigur că da.

Realizator: Îl trimiteţi şi eventual, aici, domnul Tăriceanu, în locul dumneavoastră, a zis că e foarte posibil să vă asumaţi.

Victor Ponta: Constat că cei de la PNL sunt un pic haotici, întâi au zis că sunt contra, după aia au zis că sunt pentru, după aia iar au zis că sunt contra. Dacă constatăm că există un blocaj, fie la Senat, fie la Cameră, da, atunci, de abia atunci voi decide să-mi angajez răspunderea pe acest cod, pe aceste două coduri. Şi ca să spun foarte cinstit şi direct, de abia aştept să facă PNL-ul moţiune de cenzură contra codurilor, pentru că sunt, totuşi, două instrumente legislative extraordinar de bine primite de tot ce înseamnă nu clasă politică, vorbesc de mediul de afaceri. Şi chiar ne ajută foarte tare. Acum, nu ştiu, eu cred totuşi că nu vor bloca, au zis ei aşa, dar...

Realizator: Dar în discuţia de astăzi cu domnul Iohannis nu aţi folosit momentul să-i spuneţi şi de chestiune asta: domnule, ăsta a lucrat la Cod, mai are nevoie...

Victor Ponta: Nu, i-am spus chestia asta, i-am spus că vreau să finalizeze....

Realizator: Şi el ce v-a zis? Că oficial a zis, într-un interviu, că acest Cod nu e în regulă, că l-aţi copiat, că aţi furat, mă rog....

Voctor Ponta: E, vreţi dumneavoastră aşa să mă provocaţi un pic. Nu a zis chiar aşa. Ideea următoarea...

Realizator: A zis că e codul lui sau că e liberal.

Ion Cristoiu: Că e copiat.

Victor Ponta: Ideea e următoarea. Atunci înseamnă că îl votează PNL. PNL întâi a zis că e rău, că nu e bun, mă rog, e mai puţin important. Ideea e următoarea: Codul este aproape finalizat. L-am dezbătut cu tot ce înseamnă mediul de afaceri, cu IMM-uri, cu specialişti; oricum forma care pleacă eu nu o consider o formă blocată, închisă, am găsit noi perfecţiunea codurilor. E o chestiune complicată. Merge la Senat, unde se mai discută unde o dată în comisii şi în plen, merge la Cameră, unde se mai discută odată în comisii şi în plen, după care ajunge la preşedinte, care, dacă ne-a scăpat nouă ceva, Guvernului, după aceea a scăpat Senatului, după aceea a scăpat Camerei, sigur că preşedintele e al patrulea filtru în acest segment constituţional. Ceea ce e important însă este faptul că măsurile de relaxare fiscală sunt posibile în 2015 din următoarele motive: avem trei ani de creştere economică neîntreruptă şi va fi şi 2015, am terminat practic măsurile pe care USL-ul le-a promis în 2012, am dat înapoi pensiile, salariile, mai este legea cu aviatorii care a fost respinsă de Traian Băsescu şi acum cred că e deja la preşedintele Iohannis şi o promulgă şi mai e legea cu grefierii. Şi practic am închis tot ce era, am plătit toate titlurile executorii, adică hotărârile judecătoreşti câştigate împotriva Guvernului Boc. Mai avem de plătit acum în 2015 şi închidem.

Realizator: Da, mai aveţi o parte de plătit, da. Exact.

Victor Ponta: Deci nu mai avem de plătit, am cam terminat ce era de la Guvern de plătit la FMI şi Comisia Europeană. Deci datorii din trecut nu prea avem, s-au cam plătit în anii ăştia. Avem încasări suplimentare numai pe primele două luni un miliard şi jumătate de lei şi, atenţie, ştiţi că s-a vorbit anul trecut, tot domnul Băsescu, cum dacă reducem CAS-ul cu 5 puncte o să fie un dezastru în România. Nici nu mai vorbeşte nimeni astăzi de CAS cu 5% , se vorbeşte doar de reducerea în continuare, dovadă că nu a fost nicio catastrofă, ci dimpotrivă, lucrurile au stat bine. Deci e un context economico-politic favorabil care nu va ţine însă foarte mult. De ce? Pentru că, inevitabil, la un moment dat va avea şi România de suferit din cauza a ce se întâmplă în regiune, embargoul cu Rusia, blocajul din zonă, problema euro-dolar. Uitaţi-vă că euro ajunge aproape cât dolarul. Şi Grecia, unde încă sistemul bancar românesc are o prezenţă a băncilor greceşti semnificativă. De altfel, şi vreau să... am vorbit cu guvernatorul, voi vorbi şi cu Guvernul Greciei să vedem să nu existe vreo problemă pentru... Deci, în acest context favorabil, dacă nu facem în 2015, nu luăm aceste decizii, s-ar putea ca în 2016 să fie prea târziu. Şi mai e ceva şi de aceea nu prea înţeleg agitaţia PNL-ului. Domnule, nu e an electoral, nu mai pot să spună cum au zis anul trecut, că le fac electoral. Chiar e un an foarte bun, predictibilitate, dacă îl adoptăm până în iunie, intră în vigoare la 1 ianuarie, deci toată lumea ştie, se pregăteşte, îşi schimbă contabilitatea, business planul, tot şi putem să păstrăm ritmul ăsta de 3% creştere încă câţiva ani de acum în colo şi când nu o să mai fiu eu la guvernare.

Realizator: Deci ce i s-a întâmplat domnului Vâlcov nu o să aibă impact, ziceţi dumneavoastră ....

Victor Ponta: Ăsta era mesajul principal, şi anume că cele două coduri vor fi finalizate în câteva zile, că, evident principala contribuţie e a lui Darius Vâlcov, chiar dacă nu va mai fi el ministru, dar nu vreau să...

Ion Cristoiu: Dar nu va reprezenta el în comisii.

Victor Ponta: Nu. În comisii, cu siguranţă, va fi noul ministru.

Ion Cristoiu: Care trebuie să fie de acord cu Codul Fiscal.

Victor Ponta: Care trebuie nu doar să fie de acord, trebuie să-l cunoască, domnule Cristoiu, că este o chestie complicată, nu este ceva simplu, nu este aşa un articol. Este o gândire, este o filosofie.

Ion Cristoiu: Ghinionul dumneavoastră că, fiind aici, se trimit tot felul de mesaje. Mi-a trimis cineva să vă întreb, nu ştiu cine, de ce nu i-aţi spus preşedintelui Iohannis de demisir de la prânz până seara? Pentru că deja a început o campanie sau pe surse, în presă că, de fapt, dumneavoastră... De ce nu i-aţi zis, de ce l-aţi lăsat să scrie pe Facebook?

Victor Ponta: Bun. Nu. A fost o nesincronizare, nimic altceva. Este duminică după-amiază. În general, duminca, recunosc, eu nu sun pe nimeni duminica după prânz că am o chestie din familie. Duminca, după masa de prânz oamenii se odihnesc.

Realizator: Da. Aţi receptat ca o lovitură politică chestiunea asta? Adică, vi s-a părut aşa, coincidenţă, că după ce a căzut povestea cu Vanghelie..?

Victor Ponta: Nu pot.

Realizator: Dar noi putem, nu?

Victor Ponta: Dumneavoastră puteţi să speculaţi ce doriţi. Este o lovitură politică, pentru că domnul Vâlcov, repet, era unul din cei mai vizibili şi buni miniştri.

Realizator: Raţionamentul nostru este corect dacă spunem că odată cu picarea lui Marian Vanghelie a picat şi o posibilă coaliţie împotriva dumneavoastră în Cameră, Senat ş.a.m.d.?

Victor Ponta: Nu. Mai degrabă, dacă trecem la politică acum de la partea guvernamentală, mai degrabă cred că eşecul domnului Vanghelie, domnul Geoană, pentru că ei sunt oarecum împreună, a fost evident deja în urmă cu o săptămână-două. A fost chestia aceea de început, că vor lua 50 de parlamentari, 60-70;  în final au rămas cu câţiva, în general colegi de-ai noştri pe care îi ştiu şi n-am să spun nimic de rău de ei, dar erau legaţi de Marian Vanghelie personal foarte puternic.

Realizator: Lumea a perceput că vine din zona dumneavoastră, că a venit dosarul de la Parchetul domnului Niţu.

Victor Ponta: Domnule Striblea, ca să ies aşa, totuşi, din această discuţie atât de elegantă...

Ion Cristoiu: /.../.

Victor Ponta: Nu, atât de elegantă. Eu cred că trebuie să fii ori foarte ticălos, ori foarte lipsit de inteligenţă, uite, m-am corectat, ca să poţi să spui la un post de televiziune, să ţipi acolo cum Ponta controlează DNA şi face dosare. Aşa tare controlez eu DNA-ul ăsta de are cumnatul meu dosar, de ministrul de finanţe are dosar. Trebuie să fii ori foarte ticălos, ori foarte tâmpit. În cazul la care mă gândesc eu cred că este vorba de o mare ticăloşie. Cum să controlez eu DNA?

Realizator: Tocmai asta spuneam, că era de la Parchetul ălălalt /.../.

Victor Ponta: De exemplu, ca să fie clar la cine va refer sau la cine nu mă refer. Marian Vanghelie are multe defecte, dar este un tip inteligent. El ştie foarte bine că nu este de la mine, ca nu puteam să fac chestia, nici dacă aş fi vrut. Nu am vrut.

Realizator: A zis ceva, că vă aşteaptă în celulă pe dumneavoastră, pe...

Victor Ponta: S-a luat şi el după sfătuitorul lui. 

Realizator: Şi partenera de viaţă a domnului Vanghelie, a zis... de supărare. Dar, ce este acolo? A zis "Victore" cred că la dumneavoastră se referea. Acum nu comentaţi asta, înţeleg, dar domnul Vanghelie...

Victor Ponta: Nu, pentru că pot să înţeleg că oamenii aflaţi în situaţii dificile sunt supăraţi pe toată lumea.

Realizator: Dar de ce să vă fi luat tocmai pe dumneavoastră? Adică aveţi un conflict, dar chiar aşa să zică...

Victor Ponta: Nu am. Cel puţin cu doamna Mizil nu am avut niciodată niciun fel de conflicte, dimpotrivă.

Ion Cristoiu: Domnule premier.

Victor Ponta: Da.

Ion Cristoiu: Ghinionul nostru, al meu cel puţin, este că trebuie să particip la un interviu şi alţi colegi de-ai mei de breaslă nu au onoarea să participe.

Victor Ponta: Da, şi vă folosesc pe dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Da. Îmi pare rău, trebuie să... Domnul Rareş Bogdan, pe care sigur că o să vă enervaţi când o să îi auziţi numele.

Victor Ponta: Doamne fereşte! Nu.

Ion Cristoiu: Dar chiar, ce aveţi cu el?

Victor Ponta: Nimic. Am o problemă cu o societate, societatea Realitatea Media, care evazionează bugetul de stat. În acest moment, astăzi, când vorbim 100 de milioane de lei, 20 de milioane de euro de euro datorii la bugetul de stat.

Ion Cristoiu: Dar asta nu are nicio legătură cu faptul că vă critică, teoretic.

Victor Ponta: Nu. Poate să mă critice. Dacă îşi plăteşte taxele. B1 nu mă critică, domnule Cristoiu? B1 nu mă critică? Nu ştiu, alţii nu mă critică? Ideea este următoarea: cât sunt prim-ministru şi cât timp încasările la buget, combaterea evaziunii fiscale reprezintă pentru mine o politică fundamentală, nu pot să spun că îmi este indiferent când o societate are să dea bugetului de stat 20 de milioane de euro şi în fiecare zi se acumulează noi... Acum, ştiţi cum? Ca să nu mai vorbesc despre o concurenţă neloială, pentru că cei care platesc taxe sunt dezavantajaţi în raport cu cei care nu plătesc. Nu este vorba doar de asta.

Ion Cristoiu: Se plânge că nu vă duceţi la niciun interviu. De ce?

Victor Ponta: Păi ca să încurajez evaziunea fiscală? Să dau un premiu?

Ion Cristoiu: Dar, îmi daţi voie....

Victor Ponta: Este ca şi când mi-aţi spune de ce nu mă duc la unii care vând produse fără bon fiscal. Păi ce să fac, să-i încurajez?

Ion Cristoiu: Este duminică seara şi la vârsta asta nu iau un interviu. Daţi-mi voie să pun în numele....

Victor Ponta: Puneţi dumneavoastră întrebarea, vă rog frumos!

Realizator: Puneţi dumneavoastră întrebările, domnule Cristoiu, că este mai... puneţi dumneavoastră.

Victor Ponta: Puneţi-le dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Dar îmi daţi voie să spun că nu sunt puse de mine şi nu sunt răutăcioase.

Victor Ponta: Dacă are cineva ceva să vă reproşeze o să o facă separat. Vă rog, dar vă rog să fie foarte clar că pentru mine ideea de a încuraja evaziunea fiscală este o mare greşală şi fac tot ce ţine de mine.

Ion Cristoiu: Îmi daţi voie să pun două întrebări în numele unui coleg de breaslă?

Victor Ponta: Vă rog, în numele cui doriţi dumneavoastră. Vă rog!

Ion Cristoiu: Deci, domnul Rareş Bogdan vă întreabă că la o emisiune în 2013, în ianuarie 2013, la el şi la doamna Creţulescu, aţi spus că dacă nu terminați autostrada Comarnic-Braşov până în 2016 la alegerile parlamentare nu veţi mai candida.

Victor Ponta: Aşa este.

Ion Cristoiu: Aşa este, nu veţi mai candida?

Victor Ponta: Păi nu, pentru că eu am considerat că acel proiect atât de important, care şi acum este blocat din motive pur politice - pentru că financiar şi tehnic s-a terminat tot, s-a declarat câștigătorul, s-a negociat contractul - însă atât timp cât nu există o voinţă politică de continuare… Noi am prezentat, domnul Rus a prezentat toate datele tehnice, le-a prezentat şi președintelui Iohannis, le-a prezentat şi colegilor de la PNL: domnule, uite cu cine s-a negociat. Dar dacă nu există o voinţă de continuitate, pentru că nu se termină în şase luni sau într-un an, cei care vin să investească - că nu se face din banii noştri, se face din banii lor - spun: domnule, România este ţara care a mai semnat odată cu noi şi nu a făcut, este ţara care a început autostrada Bechtel şi nu a terminat-o niciodată, este ţara care… Deci, ori avem un consens politic pe un proiect atât de mare, ori, dacă nu, nu-l facem. Şi recunosc că, în 2016, la final, când voi trage linie, acolo voi pune una din cele mai mari, cum să vă spun, dezamăgiri ale mele. Pentru că am dus proiectul până la momentul la care să se semneze, dar neexistând...

Ion Cristoiu: Nu mai puteţi considera... Veţi candida în 2016 la alegeri, că aşa aţi promis, aşa am înţeles.

Victor Ponta: Cui am promis? Că ce? Ah, da, da.

Ion Cristoiu: Veţi candida, pentru că nu sunteţi de vină, înţeleg.

Victor Ponta: Am şi eu o vină, nu pot să spun...

Ion Cristoiu: Şi a doua întrebare, tot o chestiune guvernamentală, tot domnul Rareş Bogdan...

Victor Ponta: Dar este foarte importantă discuţia despre  Comarnic-Braşov....

Ion Cristoiu: Păi, vedeţi că v-a pus o întrebare netendenţioasă.

Victor Ponta: Domnule Cristoiu, stiţi de ce România este ţara care nu reuşit pană în 2015 să facă nici măcar un singur proiect de partneriat public-privat? - adică să vină privatul cu banii şi... De ce este rău acest lucru? Aici, fac o paranteză: ştiţi că România are un singur reprezentant la nivel înalt într-o instituţie financiară internaţională? - la BEI avem o funcţie de vicepreşedinte, domnul Tănăsescu, care este suspendat din acea funcţie că este urmărit penal, sau nu știu exact ce calitate are într-un dosar. Deci, nu mai avem nicio funcţie în nici o instituţie financiară internaţională. Faptul că nu am reuşit până acum să facem niciun singur proiect, să-l realizăm, este foarte rău pentru că niciodată nu vom avea ori bani europeni - banii europeni pentru autostrăzi sunt patru miliarde de euro, să ştiţi, nici un leu mai mult – ori nici din buget. Şi atunci, dacă nu atragi bani privaţi, nu vei reuşi. Toată lumea, pe bună dreptate, zice: domnule, să facem autostrăzi şi proiecte. Păi, facem din buget, facem din fonduri europene, dar fără bani privaţi... Chiar şi planul Juncker, acum, este un plan care presupune să dea UE 30 de miliarde şi privaţii 300 de miliarde. Faptul că noi ne-am blocat - şi o spun foarte clar şi cu asta închei, apropo de Comarnic-Braşov - ne-am blocat din demagogie... Pentru că cei de la PNL-PDL ştiu foarte bine că s-a negociat contractul la cât trebuie să coste, pentru 30 de ani de zile şi aşa mai departe. Dar au ţipat: nu, este o hoţie, o ticăloşie. Bine, domnule, nu-l facem, dar ei când vor veni la guvernare - că la un moment dat vor veni şi ei, eu o să-i susţin - să-l facă, odată, (proiectul) Comarnic-Braşov. Adică prostia... Țineţi minte, în 2004, că a zis Băsescu că a venit Raffarin să-şi ia tainul şi nu a mai făcut - după aia, în 2006, am oprit, altfel aveam acum autostradă de la Braşov până la Borş, terminată de patru-cinci ani. A oprit-o doar din demagogie şi miopie politică. Să nu vezi pe termen lung nişte proiecte importante şi să te opui că, aoleu, câştigă Guvernul Ponta... Oricum, nu-l terminam eu, îl inaugura....

Ion Cristoiu: Tot din zona guvernamentală, încă odată, repet, ştiu că este o întrebare pusă de un coleg de breaslă, Rareş Bogdan: în toamna lui 2012 spuneaţi că daţi asigurări celor de la Oltchim că, până la 1 decembrie 2012, veţi reporni activitatea. De ce /.../?

Victor Ponta: Dar activitatea merge şi azi.

Ion Cristoiu: Merge?

Victor Ponta: Păi sigur. La Oltchim, da. Toate salariile sunt plăite la zi. Ce nu s-au plătit, nu s-au plătit din 2012 salariile acelea vechi şi, într-adevăr, societatea e în continuare în insolvenţă, dar oamenii lucrează la Oltchim.

Realizator: Revin şi eu la întrebările pe care...

Victor Ponta: Nu, v-am răspuns foarte...

Realizator: Să-i spuneţi lui Rareş că avem şi noi o listă de întrebări, la viitoarea emisiune a lui o să stăm numai pe SMS-uri....

Ion Cristoiu: Păi nu, că dânsul nu se duce.

Realizator: Păi nu, prindem pe altcineva.

Victor Ponta: Ba da. Domnul Cristoiu, uitaţi, mai spun un lucru: dacă plătesc datoriile la buget, 20 de milioane de euro, mă duc în fiecare seară, domnule, în fiecare seară mă duc, şi dimineaţa.

Ion Cristoiu: Să ne lămurim. Nu vă supăraţi, domnule Striblea, ăsta e interesul pe care îl stârneşte domnul premier...

Realizator: În mod evident. Știţi cine se duce la domnul Rareş Bogdan?

Ion Cristoiu: Cine?

Realizator: Se duce Klaus Iohannis. Se duce domnul Iohannis, şi când o să fie domnul Iohannis, o să-i....

Ion Cristoiu: O să-i punem noi că nu vine la noi.

Victor Ponta: Haideţi înapoi la temele noastre. 

Ion Cristoiu: Păi şi astea au fost două întrebări importante.

Victor Ponta: Foarte corect.

Realizator: Sunt importante şi le discutăm. Sigur că putem să şi râdem de relaţiile din presă, nu trebuie să fim tot timpul încrâncenaţi.

Victor Ponta: Nu, dar trebuie să plătim toţi acelaşi taxe, domnul Striblea, pentru că dacă unii sunt deştepţi şi nu plătesc şi unii sunt fraieri şi plătesc nu mai putem să facem nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale, nici să reducem TVA. Ăsta este un principiu fundamental.

Realizator: Taxe am tot plătit.

Victor Ponta: Bine aţi făcut, dacă mă întrebaţi.

Realizator: (...) Ziceţi dumneavoastră că Vâlcov e o lovitură, că a fost dat...

Victor Ponta: Ba da, am spus: din punct de vedere politic, un ministru performant...

Realizator: Că e unu la unu în episodul Vanghelie.

Victor Ponta: Nu, asta nu, pentru că nu am nici un fel de date concrete.

Realizator: Dar noi putem să ne exprimăm în sensul ăsta.

Victor Ponta: Doamne fereşte!

Ion Cristoiu: Vă mai gândiți la vreun ministru care poate fi chemat? A, nu mai ştiţi. Tot nu aţi răspuns ce proceduri, încă o dată, trebuie să facem să nu se mai repete, că mâine poate să vină un alt ministru.

Victor Ponta: Procedura prevăzută de Constituție şi ratificată de Curtea Constituțională este aceea de a se cere, totuşi, Parlamentului care l-a învestit.... Or acum e discuţia: domnule, Parlamentul să nu se opună. Deci asta e procedura.

Ion Cristoiu: Nu, nu e vorba, e vorba de faptul că... încă o dată. Se va mai repeta cu alţi 20 de miniştri, nu neapărat de la dumneavoastră, şi va spune: când era primar nu ştiu ce a făcut. Nu există nici o posibilitate legală ca premierul, înainte de a desemna pe cineva, să știe...

Victor Ponta: Dar eu cer date de câte ori desemnez nu doar un ministru, şi un secretar de stat, şi un șef de agenție...

Ion Cristoiu: De la servicii? Sunt obligate să dea sau...?

Victor Ponta: Cred că da. Oricum, mi-au dat de fiecare dată.

Realizator: Avem cazul concret, avem cazul concret, a fost ministru, acum nu e: e domnul Şova. Apropo, ce faceți cu domnul Şova? Că mâine, poimâine trebuie să votați în Parlament.

Victor Ponta: Să meargă la Senat şi senatorii vor decide.

Realizator: Nu e ordin de partid? Adică cum?

Victor Ponta: Ştiţi, eu am mai dat ordin de partid - şi la domnul Vosganian, de exemplu, sau la domnul Borbély. Dar oamenii ăia din Parlament, totuşi, nu sunt nişte soldăţei, aşa. Și liberalii, de altfel, votează totuşi cum cred ei.

Realizator: Dumneavoastră ce aţi face?

Victor Ponta: Păi eu nu sunt senator, nu mă puneţi să....

Realizator: Ştiu, nu vă pun, că e prietenul dumneavoastră, dar trebuie să vă întreb, că totuşi sunteţi liderul partidului de guvernământ...

Victor Ponta: Nu e vorba de prieten sau neprieten. E vorba de faptul că domnul Şova va merge în faţa senatorilor, le va spune ce a făcut acum opt ani şi ei vor decide.

Realizator: Nu, ideea ar fi ce gândeşte PSD, partidul dumenavoastră.

Victor Ponta: Nu cred că... Eu cred că e ce gândeşte fiecare senator în parte.

Realizator: Deci, asta e. E votul la conştiinţa fiecăruia.

Victor Ponta: Recomandarea noastră a fost întotdeauna de a se vota pentru. Dar, dincolo de recomandare, oamenii au propria lor minte, nu sunt roboţi cărora le bagi un jeton.

Realizator: Ok. Deci recomandarea PSD este să se voteze pentru.

Victor Ponta: E o recomandare generală, da.

Realizator: Bun. În această situaţie, dumneavoastră cum vedeţi dosarul ăsta? Domnul Şova spunea în această seară că el a avut un contract cu Rovinari, că dumneavoastră aţi fost într-o legătură legală cu cabinetul său de avocatură...

Victor Ponta: Da, dar nici o treabă cu contracte comerciale...

Ion Cristoiu: Povestiţi-ne epic ce a fost cu...

Victor Ponta: Păi să vă spun epic, că dumneavoastră vă place istoria. Domnul Ionel Manţog, poate vă aduceţi aminte...

Ion cristoiu: Nu, nu cauza, o ştiu. Cum aţi ajuns dumneavoastră acolo avocat?

Victor Ponta: Nu am fost niciodată avocat la Turceni şi la Rovinari.

Realizator: Păi nu la Turceni...

Victor Ponta: A, la Bucureşti?

Ion Cristoiu: Păi numele, de ce caută...?

Victor Ponta: Păi caută în felul următor: domnul Şova şi toţi colegii săi avocaţi erau şi sunt, bănuiesc şi azi, specializaţi pe drept comercial. Şi au avut de câteva ori cu clienţii lor pe care îi aveau comercial, dar nu cu Turceni şi Rovinari, cu alţii, au avut şi cauze penale. Specializarea mea este, era atunci de avocat pe penal. Şi am avut un contract de colaborare, dacă au cauze penale pe care el nu le... e ca la medici, ştiţi? Oftamologul vorbeşte cu neurochirurgul şi zice domnule dacă...

Ion Cristoiu: Deci nu în dosarul Turceni aţi fost...

Victor Ponta: Niciodată. Dar asta a fost verificată.

Ion Cristoiu: Dar puteţi fi acuzat că banii ăia erau din mita de la Turceni.

Victor Ponta: Pot fi acuzat de orice. Dar a fost verificat aşa: de ANAF-ul lui Blejnar, de ANI şi de DNA şi absolut toate aceste instituţii au spus ”nu există niciun fel de legătură”...

Realizator: Cine e clientul ăla? - că n-a vrut să zică domnul Şova. Înţeleg că era un mare client şi aţi salvat un dosar, aşa a povestit domnul Şova, un dosar care era aproape pierdut...

Victor Ponta: Am prezentat atunci...

Realizator: Nu mai ştiu, am zis să ne amitiţi acuma, că a zis că era un dosar aproape mort şi l-aţi salvat.

Ion Cristoiu: Să recapitulăm: dumneavoastră eraţi cu cabinetul de avocatură.

Victor Ponta: Separat. Nu am făcut niciodată parte din casa de avocatură a domnului Şova.

Ion Cristoiu: Aveaţi un contract pe cauze penale. În cazul Turceni nu a fost nicio cauză...

Victor Ponta: Niciodată.

Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră nu aveţi...

Victor Ponta: Niciodată. Lucru confirmat, nu de mine...

Ion Cristoiu: Cel mult puteţi fi acuzat, ca să glumesc aşa, pentru faptul că aţi colaborat cu un viitor corupt. Eu aşa am zis.

Victor Ponta: Domnule Cristoiu, ca avocat am colaborat mai puţin cu mănăstirile de maici, ca să zic aşa. Dacă eşti avocat, colaborezi cu cei care au nevoie de avocaţi, dar nu pe comercial, pentru că nu este specialitatea mea, şi nu mă pricepeam, n-am avut asemenea...

Realizator: Bun, dar în 2006, înţeleg din declaraţiile opoziţiei, aţi fost parte dintr-o comisie de anchetă acolo, la Turceni-Rovinari. Într-o chestiune de genul ăsta.

Victor Ponta: Nu.

Realizator: Ludovic Orban cred că zice chestiunea asta, da?

Victor Ponta: Nu aveţi o sursă mai serioasă!

Realizator: Dar n-aţi fost... Zice, sunt fapte politice, că..

Victor Ponta: Nu, vreau să vă fac o precizare, pe care degeaba o face Şova tot timpul. Atenţie, în 2007 - o ştiu pentru că eram deputat de Gorj - cele două complexuri energetice, Turceni şi Rovinari, nu aveau sediul social în Gorj, asta s-a întâmplat în 2012, când am devenit eu prim-ministru şi sediul companiei energetice s-a mutat la Gorj. În 2006, 2007, 2008 ele țineau de AVAS, condus atunci de domnul Athanasiu, şi aveau sediul în București. Deci nu se lua nici o decizie la Gorj, iar eu eram un deputat de opoziție...

Ion Cristoiu: În 30 ianuarie 2015, la Sinaia...

Victor Ponta: Da.

Ion Cristoiu: Când l-aţi reprimit pe domnul Şova, un jurnalist v-a întrebat 'nu riscaţi reprimindu-l pe domnul Şova, care are probleme penale?' Acum o regretați?

Victor Ponta: Nu, nu regret.

Ion Cristoiu: Că dacă nu-l reprimeați....

Victor Ponta: Nu regret. Acuma, știu eu ce..., nu-mi spune nimeni şi nici nu trebuie să-mi spună nimeni ceva din dosare penale.

Realizator: Domnului Şova, ce credeţi că i se întâmplă?

Victor Ponta: Nu vreau să vorbesc despre ceva...

Realizator: Dar nu comentați nimic de la DNA, din câte... Aveţi aşa o rezervă...

Victor Ponta: Abia așteaptă propaganda să comentez eu ceva. Nu comentez nici mort nimica. Nu.

Realizator: Am înțeles, aveți așa o rezervă, nu ştiu...

Ion Cristoiu: Potrivit procedurii politice nu se comentează, numai noi.

Realizator: Dar de ce?

Victor Ponta: Hotărâri judecătorești, are voie să comenteze doar DNA în raportul său, eu nu am voie să comentez.

Ion Cristoiu: Domnule premier, în spațiul public s-a discutat foarte mult în ultimul timp şi sunt curios care este punctul dumneavoastră de vedere despre controlul politic al serviciilor secrete. Sunteți mulțumit de acest control? De comisia parlamentară sau nici despre SRI nu avem...

Victor Ponta: Ba da.

Ion Cristoiu: În principiu, cum vedeți dumneavoastră acest lucru?

Victor Ponta: Eu, de când sunt prim-ministru, vicepreședinte al CSAT, am avut de fiecare dată ocazia să văd că atât SIE, cât şi SRI sunt într-adevăr modernizate, sunt foarte apreciate de partenerii noștri străini, de americani, în primul rând, dar şi de europeni, şi eu n-am avut în cei trei ani de prim-ministru şi vicepreședinte al CSAT un caz în care să zic 'domnule, nu şi-au făcut treaba bine'. Nu s-a întâmplat chestia asta.

Ion Cristoiu: Şi nu este nevoie de un control mai puternic?

Victor Ponta: Control mai puternic, cu siguranță, dar, repet, eu am beneficiat de informări, de acțiuni comune, şi lucruri serioase, lucruri în afara granițelor, lucruri în țară, şi eu cred că SIE şi SRI chiar sunt două instituții bune.

Ion Cristoiu: La SIE vedeți un echilibru, în sensul să fie numit cineva din opoziție sau, nu, de la dumneavoastră, că nu sunteți în opoziție?

Victor Ponta: Nu cred că va /.../, haideți să fim realiști.

Ion Cristoiu: Eu vă întreb ce vreți dumneavoastră, nu ce vrea președintele.

Victor Ponta: Eu nu vreau decât lucruri posibile, nu vreau lucruri imposibile că nu am privilegiul de a-mi dori lucruri imposibile...

Realizator: Este posibil să faceți o negociere cu domnul Iohannis, că nu trece un nominalizat la SIE fără să vreți dumneavoastră, este atât de simplu.

Victor Ponta: Este adevărat şi cu siguranță  mă va consulta.

Realizator: Pe ce vă bazați că vă va consulta?

Victor Ponta: Pe faptul că asta am discutat de la început şi, repet, până acum nu există...

Realizator: Şi în cazul Hellwig v-a consultat?

Victor Ponta: Da, înainte de a face propunerea în dimineața aceea.

Ion Cristoiu: Telefonic.

Realizator: Cum a fost?

Victor Ponta: Nu, nu. Chiar am fost la Palatul Cotroceni.

Ion Cristoiu: Da? Şi circula zvonul că numai telefonic.

Victor Ponta: Nu. Eu am fost la Palatul Cotroceni şi am vorbit cu președintele.

Realizator: Şi cum a fost consultarea, povestiți-ne.

Victor Ponta: Nu. Dați-mi voie să nu povestesc lucruri care se discută între...

Realizator: Adică chiar a fost o consultare? Adică, domnul Iohannis v-a zis "Uite, Eduard Hellvig, ce părerea aveţi?"

Victor Ponta: Nu am aflat din presă, am aflat din discuția mea cu președintele.

Realizator: Dar v-a informat sau v-a consultat?

Victor Ponta: Mai mult decât atât nu aş vrea să... nu este corect să vă spun.

Realizator: Este ciudat, pentru că dumneavoastră erați în poziția de forță acolo şi pentru că l-ați acceptat pe...

Victor Ponta: Nu cred că era vorba de poziții de forță.

Realizator: În politică sunt poziții de forță.

Victor Ponta: Cred că președintele avea un credit care se dă în general președintelui la începutul mandatului şi mi s-a părut normal dacă şi-a asumat această responsabilitate să nu ne apucăm să blocăm.

Realizator: De ce? Adică, ce? Pe dumneavoastră cu ce vă impresionează domnul Hellvig? Nu ştiu, aşa în comparaţie cu domnul Maior.

Victor Ponta: Am lucrat foarte bine cu domnul Hellvig cât am fost lideri USL toţi.

Realizator: Ştiţi de ce? Şi ziceţi că acum dacă vine domnul Hellvig, lucrurile să fie la fel de bune ca înainte de a propune?

Victor Ponta: Dar ce? Să-i fac vreun proces de intenție în viitor? Dacă va fi cazul, sigur că voi lua poziție, dacă voi constata că a făcut ceva. Nu pot să-l acuz în viitor.

Realizator: A existat mereu suspiciunea că serviciile sunt, nu sunt implicate în diverse chestiuni legate de politică ş.a.m.d. Uite, din 2013, întâmplător am dat peste un interviu al lui George Marior.

Victor Ponta: O informaţie da.

Realizator: Au trecut doi ani şi o să vedeţi că şi domnul Cristoiu a găsit ceva foarte interesant din 2014, o declaraţie de-a dumneavoastră, dar lucrurile sunt foarte interesante. În 2013, în februarie, directorul SRI se duce la România liberă şi zice aşa: "Există centre de putere care vor să folosească SRI în bătălia prezidențială din 2014". Asta este o parte din citat şi mă rog spune că "noi ne luptăm să nu se întâmple" ş.a.m.d. "Există centre de putere care văd în perspectivă şi încearcă să-şi tragă culoare spre viitor, vizând 2014 şi crezând că fie pot intimida SRI, fie îl pot orienta spre a se implica în bătălia politică". Ce ziceţi, s-a întâmplat sau nu s-a întâmplat chestiunea asta?

Victor Ponta: Nu. Nu cred.

Realizator: Nu credeţi?

Victor Ponta: Sau oricum nu cunosc eu aşa ceva.

Realizator: De ce? Sunteți foarte diplomat aici la chestiunea aceasta.

Victor Ponta: Nu. Sunt foarte atent cu ceea ce spun...

Ion Cristoiu: Mai ales cu serviciile.

Victor Ponta: ...pentru că am funcția de prim-ministru. Dacă aş fi comentator doar, sigur că...

Realizator: Dar noi vă putem întreba, nu?

Victor Ponta: Da.

Realizator: Legat de chestiunea asta, că tot la un moment dat ne-aţi spus...

Victor Ponta: Eu cred că domnul Maior a fost un director foarte bun al SRI şi, sigur, sper ca domnul Hellvig să fie la fel de bun. Nu am niciun motiv să cred că nu va fi.

Ion Cristoiu: V-aţi mai văzut cu domnul Maior de când a demisionat?

Victor Ponta: Sigur că da.

Ion Cristoiu: Este chiar aşa de bolnav? Din motive personale a demisionat?

Victor Ponta: Dacă este să... Sper să fie bine, nu?

Ion Cristoiu: Bun. La un moment dat, prin telefon dumneavoastră ne-aţi spus că aţi avut o discuție cu directorul CIA despre domnul...

Victor Ponta: Da, în biroul șefului CIA.

Ion Cristoiu: Bun. O întrebare, că la astea mă pricep. Ce căutați dumneavoastră, de ce trebuia să stați de vorbă cu directorul CIA?

Victor Ponta: Pentru că România şi Guvernul României, în perioada 2012, dar în special 2013 şi 2014, a fost un partener extrem de important pentru guvernul SUA.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră ați ținut să vă întâlniți cu el? Nu, că este interesant.

Victor Ponta: Nu. A fost o invitație. A fost la București, dacă vă aduceți aminte. A fost la București, a fost la mine, așa cum a fost recent şi șeful FBI care, de asemenea, m-a invitat la Washington.

Ion Cristoiu: Am înțeles. A, şi v-a invitat.

Victor Ponta: Sigur că da.

Ion Cristoiu: La Langley aţi fost?

Victor Ponta: Da.

Ion Cristoiu: Nu v-a dus şi la masă, la restaurant?

Victor Ponta: Nu am voie să vă spun ce am făcut acolo, dar...

Ion Cristoiu: Am înţeles. Aia nu este chiar aşa secret.

Victor Ponta: Atenţie. Reiau acest lucru şi îl subliniez: În 2013-2014, Guvernul României a fost un partener foarte important pentru Guvernul SUA pe proiecte strategice despre care o să discutăm când ne dă voie legea, peste 20-25 de ani. Din acest motiv, faptul că am fost primit la Pentagon cu onoruri militare, la CIA...

Ion Cristoiu: La Langley. Acolo aţi fost.

Victor Ponta: La Langley, da, în Virginia. Faptul că şeful FBI vine este un semn de recunoaştere al faptului că suntem un partener important.

Ion Cristoiu: Discuţia despre domnul Maior, el fusese informat că...

Victor Ponta: Sigur că fusese informat, m-a întrebat "Ce face George? Ce...?". După care cred că au şi discutat.

Ion Cristoiu: Pe domnul Hellvig nu îl ştia încă?

Victor Ponta: Nici nu ştiu dacă fusese propus atunci. Nu mai ştiu, sper să nu greşesc. Nu, nu. Cred că nu.

Ion Cristoiu: În... Iar o să-l supăr pe domnul... Un alt coleg de-al dumneavoastră, nu este /.../.

Victor Ponta: Făceţi-vă datoria faţă de colegi atunci.

Ion Cristoiu: Nu, nu. Care s-a documentat foarte bine, mai bine decât mine. Deci, domnul Bogdan Iacob de la InPolitics, nu ştiu dacă aţi auzit?

Victor Ponta: Îl cunosc foarte bine.

Ion Cristoiu: Credeți?

Victor Ponta: Îl cunosc prin ce scrie, nu persoana.

Ion Cristoiu: Dânsul s-a documentat şi a descoperit că pe 1 iunie 2014, atenţie, dumneavoastră aţi spus o chestiune istorică la România TV.

Victor Ponta: /.../, da.

Ion Cristoiu: Nu istorică din perspectiva a ce s-a întâmplat. A spus aşa: apropo de scoaterea lui Crin Antonescu.

Realizator: Domnule Cristoiu, trebuie să vă întrerup că discutăm după publicitate. Chestiunea este într-adevăr istorică, am văzut-o şi eu în ziar.

Ion Cristoiu: O avem şi noi atunci.

Victor Ponta: Cred că istorice vor fi încasările din publicitate, nu?

Realizator: Da. Şi asta este foarte important şi....

Victor Ponta: Vă urez să încasaţi cât mai mult, să plătiţi toate taxele.

Realizator: Asta facem.

Ion Cristoiu: O să dăm atunci că ei ştiu despre...

Realizator: Avem şi înregistrarea cu dumneavoastră şi apropo de modul în care s-a făcut campanie. Eu sunt curios dacă o să fiţi la fel de defensiv şi în chestiunea asta, dar într-adevăr ce aţi spus acolo este...  

Victor Ponta: Nu sunt defensiv.

Ion Cristoiu: Aţi spus un lucru foarte...

Victor Ponta: Încerc, pur şi simplu, să fiu foarte responsabil tocmai pentru că peste un an, spre surpriza domnului Cristoiu, care zice că este ultima emisiune la B1, poate o să vin din nou la B1 şi o să-mi puneţi ce spun în seara asta şi atunci trebuie să fiu foarte atent.

Ion Cristoiu: Nu. Staţi să ne lămurim. Am spus că judecând după asaltul, cum discutam, asupra cetăţii Bizanţului, pe care o reprezentaţi, s-ar putea să fie.

Victor Ponta: Ştiţi că Bizanţul a fost atacat de sute de ori până a căzut în 29 mai 1453. Mai este mult.

Ion Cristoiu: Deci, nu este marţea neagră. Dar, domnul Ponta, am stat de vorbă odată la telefon, ştie foarte bine. Marţea neagră.

Realizator: După publicitate vedeţi şi această declaraţie a lui Victor Ponta care avea un lucru foarte interesant de spus despre campania electorală din 2014. Campania nu începuse încă. O să vă spunem imediat ce.

Realizator: Din nou în direct în această ediţie extraordinară cu premierul Victor Ponta. Rămăsesem, domnule prim-ministru, la puţină istorie. Da?

Ion Cristoiu: Da, o declaraţie care a pornit de la o semnalare a lui Bogdan Iacob, putem să zicem. Nu, că trebuie să fim corecţi.

Realizator: Da, bun. Ok. 1 iunie 2014.

Ion Cristoiu: La România TV.

Realizator: La România TV, da. Hai că avem şi înregistrarea, foarte scurtă, că acum uitându-ne la ea după atâta timp, lucrurile capătă o cu totul altă lumină. Da, daţi-ne vă rog scurta înregistrare.

Victor Ponta: În acele laboratoare se testează tot felul de persoane. Cu cât persoana este mai puţin puternică din punct de vedere politic cu atât este mai de dorit, ca să vă spun mai direct. Eu nu sunt bun din punctul de vedere al unor structuri pentru preşedinte, pentru că sunt preşedintele celui mai mare partid, sunt prim-ministru. Domnul Antonescu are o activitate politică şi un partid, al doilea partid al ţării. Şi atunci trebuie găsit un preşedinte care să nu aibă nici un fel de rădăcini şi nici un fel de sprijin, decât un eventual, vedeţi, analiştii, v-am zis, care primesc ordine pe unitate. Din punct de vedere politic, domnul Iohannis, care în 2012 a candidat contra USL-ului şi l-am bătut, care este membru de partid de un an de zile, mai puţin, pe care tocmai l-am bătut noi la europarlamentare în Sibiu, sigur că nu are o bază politică comparabilă cu a mea sau a domnului Antonescu. E evident acest lucru - ca să nu se schimbe nimic după ce pleacă Traian Băsescu de la Cotroceni, să se schimbe doar plăcuţa cu numele, dar în rest totul să rămână ca până acum. Toate aceste scenarii pe care le-am trăit şi în 2004 şi în 2009 suferă de un singur lucru. Un om creat în laborator nu poate să obţină voturi. Traian Băsescu nu a fost creat în laborator, el doar s-a lipit de vechile structuri ale Securităţii, dar el era un om crescut pe vapor, pe stradă.

Realizator: Da. Păi aţi avut dreptate.

Ion Cristoiu: Păi nu, aţi avut dreptate: şef de partid..

Victor Ponta: Nu am avut dreptate, nu. A câştigat cineva din afară politicii, e o chestiune.

Ion Cristoiu: Păi dumneavoastră aţi pierdut, în sensul ăsta că aţi avut dreptate.

Victor Ponta: Da. Încercam să-mi conving colegii să nu candidez, dar nu am reuşit.

Realizator: Ce era cu...

Ion Cristoiu: Dar chiar pe bune, eu nu vă cred, că acum tot e ora ultimului interviu....

Victor Ponta: Vă rog, dar atunci credeţi-mă dacă..

Ion Cristoiu: Chiar nu aţi vrut să candidaţi? 

Victor Ponta: Nu, chiar nu am vrut să candidez, până la un punct, staţi un pic, după care, nu pot să zic că mi-a pus cineva pistolul la cap. În primul rând, o spun încă o dată şi o s-o mai spun de 100 de ori.

Ion Cristoiu: De ce nu?

Victor Ponta: Nu aş fi candidat contra lui Crin Antonescu niciodată, cum nu am candidat, dacă vă aduceţi aminte în 2010, dar am spus: nu candidez contra lui Adrian Năstase la PSD. Doi: chiar îmi place şi îmi doresc să fac cât mai bine funcţia de prim-ministru, după care cea de preşedinte vine după. Şi în al treilea rând, ştiam foarte clar că această teorie, care a fost folosită de fiecare dată, în fiecare an, mai puţin în anul 2000, că au fost condiţiile cu Vadim Tudor. Domnule, nu trebuie să dăm PSD-ului toată puterea, este o strategie extrem de eficientă care însă nu funcţionează şi invers. Acum trebuie să dăm şi domnului Iohannis şi guvernul, da, spun cei care anul trecut spuneau că nu trebuie să dăm PSD-ului toată puterea. E o chestiune păstrată din anii '90 care încă are eficienţă.

Realizator: Dar cine erau laboratoarele alea? La cine vă refereaţi?

Ion Cristoiu: Înfige cuţitul în rană, vedeţi.

Victor Ponta: Aşa, la ONG-uri.

Realizator: Nu vă cred. Deci, daţi-mi voie...

Victor Ponta: Nici măcar eu nu m-am crezut.

Ion Cristoiu: Haideţi să-l salvez eu.

Victor Ponta: Da. Vă mulţumesc, domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Tot domnul Bogdan Iacob vă întreabă că în 2013, vedeţi că omul s-a documentat, guvernul Ponta, dumneavoastră aţi bătut palma sau aţi anunţat cu chinezii cum să exportăm trei milioane de porci, trei milioane de ovine, 500 de mii de bovine plus cereale. S-a exportat ceva până acum? E declaraţia dumneavoastră.

Victor Ponta: Strict pe chestia cu China nu ştiu să vă spun.

Ion Cristoiu: Era vorba de China.

Victor Ponta: Ştiu să vă spun că anul trecut din nou 2014 am avut excedent de exporturi de vreo 600 de milioane de euro, adică mai mult am exportat decât am importat.

Ion Cristoiu: Am văzut. Dar a mers sau nu a mers la nivelul aşteptărilor relaţia cu China?

Victor Ponta: Merge greu. Merge mai greu.

Ion Cristoiu: De ce?

Victor Ponta: În special din cauza noastră. Avem reglementările europene, Comisia Europeană nu e foarte fericită când... plus că au fost cauze punctuale.

Ion Cristoiu: Tot întrebare. De ce pe 24 iulie 2014 ştiaţi că Cristian Diaconescu nu va fi candidat iepure şi va fi Elena Udrea adevărată candidată? Aşa...

Victor Ponta: Nu ştiam, îl...

Ion Cristoiu: Aţi sugerat.

Victor Ponta: Nu, m-am bazat doar pe faptul, ştiţi, Cristian Diaconescu a candidat şi la preşedinţia PSD-ului şi s-a retras. Nu a...

Realizator: Dar aveaţi o... Că tot vorbim de chestia asta... Cum, uitându-vă în trecut, v-aţi descrie relaţia cu doamna Udrea?

Victor Ponta: Doamna Udrea, întotdeauna am spus că este jumătatea feminină a domnului Băsescu şi din acest motiv...

Ion Cristoiu: Staţi, că nu mă refer, acreditaţi ca şi mine teza că....

Victor Ponta: Nu, nu, politic.

Ion Cristoiu:  ...că este un om politic pe picioarele ei?

Victor Ponta: Este un om politic ca Traian Băsescu, da. Nu a avut acelaşi succes electoral ca Traian Băsescu, dar ca structură umană e la fel. Motiv pentru care....

Ion Cristoiu: Şi la fel de talentată?

Victor Ponta: Nu pot să dau asemenea note.

Ion Cristoiu: Nu, nu există, este această, părere de om politic, este....Victor Ponta: Eu cred că a făcut mult mai puţin rău decat Traian Băsescu, că nu a avut timp.

Ion Cristoiu: Există această ipoteză care circulă în piaţă că doamna Udrea era mai mult, cum zic eu, o trestie plângătoare. Dumneavoastră credeţi? Aţi cunoscut-o mai bine.

Victor Ponta: Nu, nici vorbă.

Ion Cristoiu: Este un om politic.

Victor Ponta: Da, a fost un om important în regimul Traian Băsescu. Motiv pentru care în cele mai multe din situaţii am fost în război şi în foarte puţine am fost în armistiţiu, ştiţi aşa ca între ruşi şi americani.

Realizator: Când a fost un armistiţiu?

Victor Ponta: Cred că undeva prin 2013, ştiţi că a fost o perioadă după ce am câştigat alegerile parlamentare, mai paşnică în relaţiile dintre mine şi Traian Băsescu. M-a lăsat la Consiliul European, ceea ce este absolut normal şi de bun simţ, încă o dată o spun, dacă ajungeam preşedinte, primul ministru mergea la Consiliul European că asta se discută la Consiliul European - despre guvern. A fost o perioadă mai normală, după care, cred că de prin vara lui 2013 când ştiu că am plecat în vacanţă cu copiii şi doamna Udrea în numele domnului Băsescu dădea un comunicat în fiecare zi ce caut eu în vacanţă cu copiii.

Realizator: Dar cu celebra negociere cum a fost?

Victor Ponta: Nu am discutat niciodată cu doamna Udrea despre procurori. Niciodată.

Realizator: Nu aţi discutat niciodată?

Victor Ponta: Cu Traian Băsescu am discutat.

Realizator: Păi ea a zis că a fost la dumneavoastră acasă.

Victor Ponta: Cred că vrea să se dea mai importantă.

Ion Cristoiu: În cazul Alina Bica dumneavoastră, care a fost în cazul propunerii, a lui Traian Băsescu sau al dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu mai ştiu exact atunci discuțiile. Știu că doamna Bica era din sistem, doamna Kovesi de asemenea, domnul Niţu fusese chiar selectat de către fostul ministru, doamna judecător... că am un lapsus acum, doamna Pivniceru. Şi ideea era, şi asta am discutat într-adevăr despre persoane, am discutat şi cu partenerii noştri europeni şi americani, ideea era că aveam deja o perioadă foarte lungă de interimat. Toată lumea era interimară la conducerea parchetelor şi ideea a fost domnule, haideţi, numiţi pe cineva. Deci am discutat de numiri cu partenerii noştri internaționali care au spus foarte bine.

Realizator: Deci ce a spus doamna Udrea rămâne până la urmă o minciună sau cum este? Că a fost la dumneavoastră acasă....

Ion Cristoiu: La birou.

Victor Ponta: Nu, nu eh!

Realizator: În biroul de acasă, că nu aţi vrut-o pe Kovesi, că v-a convins ea să o vreți pe Kovesi.

Victor Ponta: Nu putea să mă convingă doamna Udrea nici să o pun, nici să nu o pun.

Ion Cristoiu: Puteți să ne spuneți un lucru frumos despre doamna Kovesi, spre deosebire de mine, este mai bună decât domnul Daniel Morar?

Victor Ponta: Nu pot să fac o asemenea evaluare. Cu domnul Morar recunosc că am avut o poziție şi o situație tensionată legată de un caz, de un dosar, de dosarul referendumului, atunci când şi el, şi celălalt procuror de caz, că procurorii de caz care au fost acolo şi au vrut să închidă dosarul s-au retras din dosar că au zis domnule, știți cu oamenii puși să jure. Am fost recent la Înalta Curte, nu m-a întrebat nimic, nici procurorul de ședință, că nu avea ce să mă întrebe. Ce să, adică, dacă, nu ştiu, au fost 1.500 de martori, toţi 1.500 au zis domnule, nu ne-a zis Dragnea să facem nimic. M-a întrebat cum este cu sistemul, cu SMS-urile. Zic da, l-am văzut în 2009 la alegerile prezidențiale la PDL, dacă vă aduceți aminte, domnul Videanu râdea de noi, aha, ştiu eu rezultatul şi în 2010 când am devenit președinte am zis domnule, cum are PDL să avem şi noi. Plus că am mai spus un lucru în instanță, atenție, sistemul de raportare pe SMS l-am folosit şi noi, şi domnul Iohannis, cred, inclusiv pe 16 noiembrie. De unde am știut eu la 21:30 că a câștigat domnul Iohannis, că l-am sunat şi l-am felicitat? Din acel sistem, logic. Adică este o chestie pe care nu am inventat-o noi, că am şi fost întrebat cum este cu campania din uşă în uşă. Şi am zis se numeşte "door to door", că nu au inventat-o românii. Au inventat-o americanii, britanicii, toată lumea. Deci referitor la domnul Morar, am avut un singur mare reproș de făcut legat de acel dosar şi altfel nu pot să evaluez.

Ion Cristoiu: În legătură cu dosarul, este dosarul diaspora. Ați fost chemat până acum? Cineva din guvern? Nimeni, nimeni?

Victor Ponta: Nu.

Ion Cristoiu: Nu, dar să știm în ce stadiu se află.

Victor Ponta: Nu știu, s-ar putea ca să fi fost cei de la Ministerul de Externe.

Ion Cristoiu: Titus Corlățean a fost chemat vreo dată?

Victor Ponta: Din câte ştiu..., nu, nu ştiu să vă spun.

Ion Cristoiu: Dar de la guvern trebuiau să ceară niște date.

Victor Ponta: Au cerut şi toate datele, le-am pus la dispoziție.

Ion Cristoiu: S-au dat documente.

Victor Ponta: Sigur că da.

Ion Cristoiu: Există vrei stenogramă care v-ar putea încrimina că nu aţi vrut dinadins?

Victor Ponta: Nu, pentru că nu s-a discutat în guvern.

Ion Cristoiu: Interesant.

Victor Ponta: Ceea ce s-a stabilit şi sigur am fost toți de acord, să facem exact același număr de secții ca şi în 2009, să nu le reducem, că ne-am gândit că se va spune: domnle reduceţi faţă de 2009. Să facem un număr identic de secții de vot cu cei din 2009, când nu au fost atunci probleme.

Realizator: Știți ce e interesant că tot vorbim de dosare. Nu știu dacă ați observat, jumate din emisiune am vorbit despre dosare.

Victor Ponta: Dar în general, mă întorc, în afară de Codul Fiscal, care a reușit aşa un pic să spargă - vorbesc ca subiecte pe agendă, restul, noi din decembrie discutăm /…/despre asta.

Realizator: Asta e adevărat. Da, facem numai emisiuni cu dosare.

Victor Ponta: Un singur comentariu pot să fac, fără să înceapă iarăși scandalul inutil.

Realizator: Da, fără.

Victor Ponta: Înțeleg că este totuși o mișcare, așa o chestiune de înlocuire totală a clasei politice, atenție, şi a clasei economice, pentru că noi, dumneavoastră, presa,...

Ion Cristoiu: Vă dau eu o veste bună şi a presei.

Victor Ponta: Nu pot să comentez asta.

Ion Cristoiu: Pot să comentez eu. Adaug eu la asta...

Victor Ponta: Noi vorbim în general de oameni politici. Dar, atenție, în IT, în căi ferate, în construcții, toți primii oameni de afaceri români sunt prin închisori.... Înțeleg acest lucru, nu știu dacă e bine sau dacă e rău asta... Problema este însă că e important dacă cineva se gândește ce clasă economică vine după. Vine una mai bună, e în regulă!

Realizator: De unde credeţi că e pornirea asta? Adică cine a pornit-o? Adică DNA, aşa de capul lui, s-a hotărât să schimbe clasa politică?

Victor Ponta: Nu știu.

Realizator: Domnul Iohannis prin mesajele sale? Ambasada americană sau cine?

Victor Ponta: Când o să-mi termin mandatul şi mă primește domnul Cristoiu colaborator la site, atunci pot să fac analize mai profunde. Acum, fiind în interior, inevitabil sunt subiectiv.

Realizator: Dar detectați şi dumneavoastră fenomenul ăsta că se produce....

Victor Ponta: Nu, e o chestiune evidentă. Eu am fost în Italia ca procuror şi am învățat despre 'manipulită', despre operațiunea din '90-'91-'92.

Ion Cristoiu: Ai viza toată clasa politică?

Victor Ponta: Toată clasa politică şi toată clasa economică. După care însă rezultatul a fost că a venit Berlusconi. Nu e neapărat un singur exemplu, mai sunt şi altele. Problema este şi cred că ar trebui gândit, nu de către..., că nu e treaba justiției asta, este treaba noastră, a societății, să ne gândim cum vin oameni politici mai buni, cum vin oameni de afaceri mai buni. Deocamdată nu văd încă o asemenea... Știți, apropo, pe cine o să numesc miniștri. E mai dificil.

Realizator: Acum înțeleg şi episodul de astăzi, în care v-ați schimbat un mesaj de pe Facebook sau de pe Twitter, care avea o variantă inițială cum că "în România sunt multe lucruri bune (chiar dacă nu implică cătușe, denunțători, stenograme, pe surse". Felicitări. Şi aveați un link de agricultură...

Victor Ponta: Era vorba despre faptul că după 20 de ani nu mai importăm mai multă mâncare decât exportăm, ceea ce este o tragedie pentru o țară ca România. Am înțeles mesajul, dar l-aţi schimbat, o secundă, că aici colegii vor să ştie...

Victor Ponta: Da, m-a sunat un coleg de-al meu şi mi-a zis 'domnule, iar le dai la ăştia, la propagandă să ronţăie, iarăşi; lasă-i, dă-i încolo, vezi-ţi de treabă'....

Ion Cristoiu: E un teritoriu foarte interesant, că am mai auzit teza asta 'clasa politică trebuie schimbată prin DNA'.

Victor Ponta: E distrusă. Şi cea economică, atenție.

Ion Cristoiu: Aveți sentimentul acesta că e...?

Victor Ponta: Am spus un lucru...

Ion Cristoiu: Domnul premier, aceasta este o chestiune, cei care fac binomul SRI-DNA, ştiu că pe domnul Traian Băsescu îl supără mai ales acest cuvânt - ştiu că zâmbiţi.

Victor Ponta: Nimic din ce îl supără pe domnul Băsescu nu mă supără pe mine.

Ion Cristoiu: Nu, că e foarte important. Credeți că ei fac conştient că trebuie să schimbe clasa politică sau fără să-şi dea seama vor ajunge la acest rezultat?

Victor Ponta: Nu ştiu. Eu văd niște rezultate, pentru că am mai spus un lucru şi am fost criticat şi poate îmi dați ocazia să-l spun încă o dată foarte clar: eu nu ştiu şi nu iau apărarea, şi nu cred că România are nevoie de oameni de afaceri corupți. E foarte bine că acei care nu plătesc taxe, care.. Dar eu ca prim-ministru am obligația, cu riscul că se supără orice taliban, să spun aşa: domnul X care e luat de DNA şi e arestat. Eu, primul lucru, după aceea, întreb - nu întreb ce a făcut, că nu e treaba mea, e treaba justiției - dar întreb, câți angajați are omul ăsta. Păi atenţie, de exemplu în Brașov era singura firmă românească care avea peste 1.000 de angajați. Ce se întâmplă? E salvată firma sau nu? Tocmai probabil că nu. Deci o să avem încă aproape 3.000 de șomeri. O doamnă - nu ştiu, nu am întâlnit-o în viaţa mea - singura firmă de IT care a câștigat un contract la Bruxelles, la Comisia Europeană. Eu nu am întrebat ce a făcut sau ce nu a făcut, că nu e treaba mea, o spun foarte clar. Dacă a încălcat legea răspunde. Dar am întrebat: domnule, firma asta mai face contractul cu Comisia Europeană, mai aduce milioane în țară? De fiecare dată, cum e şi cazul Vâlcov, eu nu întreb ce este în dosar că nu am voie, dar întreb despre ce era? A, era un program european, pe mediu. A, bun, zic, să-i punem cruce, deci înseamnă că... Ştiţi, orice cauză cu fonduri europene în care se face cercetări nu poate fi decontată la Bruxelles. Deci puneți cruce.

Realizator: Publicitate. Şi după publicitate...

Victor Ponta: Asta cred că e totuși o preocupare a unui prim-ministru şi cine va veni şi după mine trebuie să gândească aşa.

Realizator: Domnul Cristoiu, publicitate că după aia...

Ion Cristoiu: Scurt. Credeți că afectează...

Victor Ponta: Că e cu banii da.

Realizator: E cu banii. Domnul Cristoiu chiar trebui să vă opresc. Mai avem după asta șase întrebări pentru premier.

Victor Ponta: Vă rog.

Realizator: Chiar le-am numerotat, sunt toate șase, trebuie rostite că sunt importante, după publicitate.

*

Realizator: Finalul emisiunii cu premierul României, domnul Victor Ponta. Trebuie să vă întrebăm câteva lucruri şi despre PSD.

Victor Ponta: Vă rog.

Realizator: Mai aveţi o întrebare.

Ion Cristoiu: Da. Singura întrebare era: afacerea Microsoft. Înţeleg că s-a oprit la dumneavoastră. De ce? Dumneavoastră nu ați prelungit contractele.

Victor Ponta: Da, au venit şi la mine, atunci era ministru Dan Nica şi mi-a zis 'domnule, după părerea mea nu mai avem de ce să prelungim, putem să cumpărăm la leasing valoarea reziduală'. Norocul meu a fost că mi-a zis ministrul, mi-a zis Dan Nica. Mi-a zis, 'domnule, tot plătim, tot plătim'. Şi atunci eu am întrebat 'ştiu că acum nu se mai cumpără nici un computer fără să primească şi licență, de ce plătesc eu din urmă?' Şi am făcut un grup - că presiunea a fost mare, să ştiţi.

Ion Cristoiu: Da, şi la dumneavoastră.

Victor Ponta: A fost foarte mare să continuăm. Şi am făcut un grup în care au fost...

Ion Cristoiu: Același grup care a făcut presiuni şi la celelalte guverne? Nu, erau presiuni.

Victor Ponta: Presiuni. Dar am făcut un  grup cu ministrul comunicațiilor, Dan Nica, cel care mi-a atras atenția, cu SRI, cu alte instituții şi am zis: domnule, noi, dacă vreți noi cumpărăm...

Realizator: Cine venea, aşa din curiozitate, la dumneavoastră? Cine? Presiuni, că nu erau din aer şi nici din presă nu erau, tot de pe la colegi parlamentari, miniștri...

Victor Ponta: Nu.

Realizator: Oameni de afaceri?

Victor Ponta: Nu, nu a fost nici un om de afaceri la mine. Microsoft este o mare companie.

Realizator: Aha, veneau ţint. Nu, încercam să spun mecanismul, pe unde or fi venit.

Victor Ponta: Important este că am discutat, am negociat şi am spus foarte clar: noi nu mai prelungim licențele ci plătim şi plătim valoarea reziduală, iar de acum încolo orice computer se va cumpăra...

Ion Cristoiu: Da, că se cumpără cu tot cu licenţă.

Victor Ponta: Se cumpără cu tot cu licență.

Realizator: Dumneavoastră ce ziceţi, dosarul ăsta Microsoft unde o să ducă? Că până acum e Elena Udrea, dar pe altcineva mai vedeți că o să vină...?

Victor Ponta: Eu înţeleg, că dacă scoateţi din declaraţiile mele istorice de anul trecut - am spus foarte clar, din 2009, campania domnului Băsescu s-a plătit de la Microsoft.

Realizator: Ziceţi că se duce până la Traian Băsescu ?

Victor Ponta: Nu ştiu asta. Nu am niciun fel de...

Realizator: Sau la oamenii care au lucrat în campanie?

Victor Ponta: Nu ştiu.

Realizator: Nu ştiu, la cei din PDL, mă gândesc, nu ştiu.

Victor Ponta: Nu ştiu.

Realizator: Că ce informaţii aveaţi dumneavoastră..., asta este o informaţie foarte bună...

Victor Ponta: Ştia toată lumea chestia asta.

Realizator: DNA abia anul acesta a aflat.

Victor Ponta: Mai bine mai târziu decât niciodată.

Realizator: Deci ştiaţi în lumea politică de faptul că s-au dat nişte bani acolo, din Microsoft, că erau nişte...

Victor Ponta: Pentru campania domnului Basescu.

Ion Cristoiu: Aţi dat astăzi un comunicat - n-am înţeles - de guvern, în legătură cu despăgubirile.

Realizator: Cu ANRP, da.

Ion Cristoiu: Spuneţi-ne pe scurt. În ce constă şmecheria?

Victor Ponta: Ca şi Microsoft. Afacerea Microsoft a fost documentată de Corpul de Control şi trimisă la DNA.

Ion Cristoiu: Da.

Victor Ponta: Afacerile cu retrocedări au fost documentate...

Ion Cristoiu: Cu retrocedări sau despăgubiri?

Victor Ponta: Retrocedări, întâi. A fost redocumentată de Corpul de Control şi trimise la DNA. Acum s-a terminat un alt control, pentru că şeful de acolo de la ANRP - ştiţi cum e, tot sapă de doi ani de zile şi tot găseşte - cu restituiri pe tot felul de criterii subiective.

Ion Cristoiu: Nu despăgubiri, restituiri. Ce înseamnă?

Victor Ponta: Nu, despăgubiri, în sensul că primeau acele sume sau primeau acţiuni la Fondul Proprietatea. Şi, de asemenea, le trimite la DNA, pentru că cea mai mare fraudă comisă împotriva acestei ţări în 25 de ani a fost Legea 247 din 2005, cea cu restitutio in integrum, care după aceea a dus...., la proprietari nu prea au ajuns, în schimb am pierdut un milion, cred, de hectare, vreo 2.000 de şcoli, spitale...

Ion Cristoiu: Credeți că a fost făcută din adins sau erau alegeri de dreapta?

Victor Ponta: Nu, cred că a fost o promisiune stupidă de dreapta pe care după aceea a trebuit să o pună în practică. Dar nici o altă țară nu a făcut chestia asta.

Realizator: Spuneți-ne un pic mai mult, pentru că acolo în raport se vorbește, Corpul de Control al dumneavoastră vorbește despre niște retrocedări făcute la ”excepțional”, cum s-ar numi.

Victor Ponta: Da.

Realizator: Că unii luau peste rând.

Victor Ponta: Da, peste rând.

Realizator: Invocând anumite motive excepționale, printre cele detectate erau anumite boli, am înțeles...

Victor Ponta: /.../

Realizator: Că unii sufereau chiar de paranoia - se arată în raportul cu pricina.

Victor Ponta: Ce au găsit ei ca documente, nu ştiu mai mult de atât.

Realizator: Sau alţii sufereau de ceva la colecist. Era o chestiune de genul ăsta. Aşa am citit.

Ion Cristoiu: Dar afacerea în ce consta? Cine era...?

Victor Ponta: Afacerea consta în a găsi înțelegere la conducerea ANRP în aşa fel încât să fii băgat peste rând, că bani nu au fost niciodată pentru toţi şi ideea era dacă ajung în faţă.

Ion Cristoiu: Erau oameni reali sau erau intermediari?

Victor Ponta: De obicei au fost cesionarii, de aceea noi, în 2013, am băgat acea lege prin care impozităm cu 85% cesionarii. Cum am zis că domnule, dacă tot restituim măcar să restituim la proprietari. Dacă restituim la un cesionar să-i luăm.../85% a fost maximul pe care CEDO ni l-a lăsat. Că altfel se considera că e /.../.

Ion Cristoiu: Deci erau oameni care aveau dreptul, venea cesionarul şi spunea...

Victor Ponta: Întotdeauna cesionarul lua cu 100 de lei şi …

Ion Cristoiu: Şi el avea pile la ANRP.

Victor Ponta: Avea capacitate....

Realizator: Şi cine sunt vinovaţii, ca să zicem aşa?

Victor Ponta: Vinovaţii vor fi stabiliţi de justiţie. Ceea ce a constatat Corpul de Control merge la... cred că a şi mers deja la DNA.

Ion Cristoiu: Suma, cam cât e paguba aici?

Victor Ponta: Domnule Cristoiu, nu ştiu exact în asta. Dar eu vă spun că din patru miliarde de euro dacă au ajuns la adevăraţii proprietari vreun miliard e mare lucru. Atenţie, vorbim de miliarde de euro.

Realizator: Şi restul banilor unde să se fi dus?

Victor Ponta:Vorbim de acțiuni la cele mai importante companii românești, Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica ş.a.m.d. Vorbim de bunuri imobile, terenuri, sedii de spitale, de scoli, de grădinițe, muzee. Şi vorbim de bani cash. Anul trecut vreo 150 de milioane de euro am plătit hotărâri judecătorești şi, totuși, judecătorii îi amendează pe cei de la ANRP că nu dau mai repede. Ori ei le-am zis: domnule, nu vă dați mai repede, că o să ajungeți la DNA dacă dați mai repede. Asta e, vă amendează instanța, voi faceți verificările cum trebuie.

Realizator: E același grup cu celebra doamnă Dumitran şi cine a mai fost pe acolo, tot pe la doamna Bica?

Victor Ponta: Cei care au fost. Nu ştiu să vă spun. Doamna Bica ştiu că a fost desemnată în comisie de către domnul Predoiu. Era reprezentanta domnului Cătălin Predoiu în comisie.

Realizator: Mă gândeam că atunci când a venit colegul dumneavoastră de la Corpul de Control poate v-a şi zis: şefule, am găsit şi noi, uite, se duce la domnul Predoiu, se duce la doamna Bica.

Victor Ponta: Nu, în general notele pleacă de la Corpul de Control la instituţii, DNA, Curtea de Conturi în același timp în care ajung şi la mine.

Realizator: Nu v-au făcut o prezentare, vi le-au dat în...

Victor Ponta: Am o sinteză. Am o sinteză întotdeauna, că nu am timp să citesc, vă daţi seama, sute de pagini.

Realizator: Asta era una dintre chestiunile pe care /.../.

Ion Cristoiu: Consiliu PSD.

Realizator: La PSD, atenție, deci să zicem...

Ion Cristoiu: 20 aveţi.

Victor Ponta: Vineri, sâmbătă.

Ion Cristoiu: Daţi-ne câteva date despre informaţii.

Victor Ponta: Se va alege noul președinte.

Ion Cristoiu: Deci va fi un consiliu, asta ce este, forul între congrese?

Victor Ponta: Forul care convoacă după aceea congresul.

Ion Cristoiu: Da, e între congrese.

Victor Ponta: Între congrese, da. Sunt cam toţi liderii noştri, vreo 1.200 de...

Ion Cristoiu: Domnul Adrian Năstase vine, că a fost?

Victor Ponta: Nu, am vorbit cu domnia sa şi nu vine. E plecat din ţară.

Ion Cristoiu: Domnul Ion Iliescu vine?

Victor Ponta: Cred că da.

Realizator: Dar aţi vorbit cu domnul Năstase să-l invitaţi sau ce?

Victor Ponta: Am vorbit. Eu vorbesc cu Adrian Năstase, dar mi-a spus că e plecat din ţară.

Realizator: A, deci l-aţi invitat şi a spus că nu...

Victor Ponta: Am discutat /chiar mai multe/...

Ion Cristoiu: În ce constă acest consiliu şi de ce se ţine în locul congresului?

Victor Ponta: Aşa e prevăzut în statut. De fiecare dată consiliul se convoacă anual, spre deosebire de congres, care e o dată la patru ani. Dar era absolut necesar după alegeri... În mod normal ultimul congres a fost în 2013, deci următorul ar trebui să fie în 2017. Dar după alegeri eu am cerut acest lucru şi colegii mei au fost de acord să ne întâlnim în Consiliul Naţional, să alegem președintele Consiliului National, să vedem ce vrem să modificăm la statutul partidului, să vedem...

Ion Cristoiu: Discutați şi situația din alegeri?

Victor Ponta: Cu siguranță da. Eu o voi prezenta... Eu voi prezenta sâmbătă tot ceea ce am făcut de la ultimul Consiliu Naţional. Şi inclusiv...

Ion Cristoiu: Când a fost asta?

Victor Ponta: Anul trecut cred.

Ion Cristoiu: Deci un fel de mini-congres.

Victor Ponta: E un mini-congres, care de asemenea va decide, foarte probabil, nu e doar decizia mea, ca până la sfârșitul acestui an să avem şi congresul de alegeri al structurilor de partid.

Ion Cristoiu: Şi propuneți ce modificări la statut acum? Le aveți clare, ca să ştim, că deja mai e o săptămână?

Victor Ponta: Pentru mine este o modificare pe care am propus-o şi am discutat-o cu colegii mei apropo de un tip de responsabilitate politică pentru acei lideri care se află într-o anumită fază a procesului penal.

Realizator: Daţi-ne, ajutaţi-ne ca la şcoală, pe exemple, cum ar fi domnul Şova. Iar aici faceţi abstracţie de nume, dar...

Ion Cristoiu: Care ar fi etapele?

Victor Ponta: Cei care au calitatea de inculpat și s-a pus în mişcare acţiunea penală nu mai ocupă funcţii numite în guvern sau în conducerea Parlamentului. Cei care sunt trimiși în judecată nu mai ocupă funcții politice. Cei care sunt arestaţi preventiv, de exemplu, îşi pierd funcțiile politice. Vorbim de funcții numite, nu funcție aleasă, deputat, primar, că nu poți să i-o retragi de la partid, a fost ales de către cetățeni. Deci niște grade în care spui: domnule, pe perioada respectivă, cât mă judec sau dacă am fost condamnat în primă instanță, nu mai /.../.

Ion Cristoiu: Consiliul are putere de decizie aici? Intră automat...

Victor Ponta: Consiliul propune Congresului schimbarea statutului.

Ion Cristoiu: Şi congresul /.../ puneţi?

Victor Ponta: La sfârşitul anului. Dar referitor la aceste...

Ion Cristoiu: Măsuri, modificări la statut...

Victor Ponta: ...măsuri, eu fiind măsuri şi decizii politice, nu juridice, dacă vor fi adoptate de consiliu, vor intra practic în vigoare de săptămâna cealaltă.

Ion Cristoiu: Păi asta este important ca ştire. Deci, nu aşteptaţi până la congres?

Victor Ponta: Nu, pentru că până la congres vom face alegeri în toate structurile noastre.

Ion Cristoiu: Corect.

Victor Ponta: Adică la sat, la comună, la stradă, la bloc, la sector, ori noile alegeri...

Ion Cristoiu: Vor ţine cont de asta.

Victor Ponta: Vor ţine cont de această rezoluție politică.

Ion Cristoiu: Dacă luni cineva este brusc urmărit penal, s-a terminat?

Victor Ponta: Atenție, inculpat. Pentru că acum toţi suntem urmăriţi...

Ion Cristoiu: Inculpat ce este?

Victor Ponta: Şi domnul Vâlcov este suspect. Dacă eu depun un denunț împotriva lui Ion Cristoiu, dumneavoastră sunteți suspect de mâine.

Ion Cristoiu: Da.

Victor Ponta: Dar când se vorbește de inculpare, când se vorbește de trimitere în judecată există totuşi nişte grade.

Ion Cristoiu: Veţi face aşa..., nu neapărat că l-a chemat, l-a convocat la DNA?

Victor Ponta: Nu este absurd pentru că, repet, conform noului Cod de Procedură Penală, dacă eu depun un denunț împotriva dumneavoastră sunteți suspect.

Ion Cristoiu: Ăla pe care l-aţi făcut dumneavoastră, cred. Nu aţi fost vicepreşedintele Comisiei în Parlament?

Victor Ponta: La ce?

Ion Cristoiu: La Codul ăsta de Procedură Penală?

Victor Ponta: Am fost vicepreşedinte, da.

Ion Cristoiu: Nu aţi introdus dumneavoastră 'suspiciunea rezonabilă'?

Realizator:  Noi am înţeles criteriile dumneavoastră...

Victor Ponta: Şi în continuare cred că nu legile sunt problema.

Ion Cristoiu: Nu vreau să vă întreb cu 'suspiciune rezonabilă', că nu cred că o să-mi explicaţi.

Victor Ponta: Nu, nu, problema este de aplicare a legii întotdeauna. Aşa am învăţat eu la Facultatea de Drept.

Realizator: Aici intervine problema. Am înţeles. Criteriile propuse de dumneavoastră sunt foarte în regulă.

Ion Cristoiu: Cum? Staţi un pic? Cum adică?

Victor Ponta: Şi se referă la fapte de corupţie.

Realizator: Se referă la fapte de corupţie, dar aici vine domnul Oprişan şi zice, domnule... - am dat un exemplu, dar era o listă acolo de unde am luat, era ditamai lista. Nimănui nu-i prea îi plac chestiunile astea. Zice domnul Oprişan: "Doar la congresul partidului se poate modifica statutul...".

Victor Ponta: Aşa este.

Realizator: "Dar, în opinia mea, o astfel de chestiune este neconstituţională. Atâta timp cât există text de lege în Constituția României, care consemnează prezumția de nevinovăţie...".

Victor Ponta: Domnule Striblea, politic nu iei măsuri neconstituționale, politic. Sigur că juridic nu poţi să impui anumite lucruri, dar politic...

Ion Cristoiu: Propunerile sunt bătute în cuie? Ale dumneavoastră, din partea dumneavoastră?

Victor Ponta: Eu voi insista pentru ele, da şi le consider foarte importante.

Ion Cristoiu: Deci nu se mai modifică?

Victor Ponta: Mâine, la BPN o să le discutăm încă o dată, dar eu le consider foarte importante şi o să vă spun şi de ce. Eu consider, şi vă rog să o luați cu tot subiectivismul, eu consider că guvernarea a fost foarte bună şi guvernare mai bună nu pot să facă PNL, sincer şi programul lor şi toate celelalte. Repet, luaţi gradul de subiectivism. Consider că dacă economia merge bine, şi scădem taxe, şi mărim pensii, şi salarii, şi toate celelalte lucruri, anul viitor avem toate şansele, nu este obligatoriu, dar avem toate șansele să câștigăm din nou alegeri locale şi parlamentare. Unde este punctul nostru slab? Că nimeni nu a zis anul trecut că am guvernat prost. Toată lumea a zis "domnule, e împreună cu corupții". Unde ne lovește călcâiul PSD? Şi atunci haideți să acoperim acest călcâi, spunând foarte clar "Domnule, aşa este. Dacă X este acuzat de ceva, nu-i nimic, se retrage, vine Y că, slavă Domnului, avem în PSD destui". Asta este scopul. În niciun caz nu vreau nici să încalc Constituția şi nici măcar nu o să spun că respectivii colegi ai mei sunt vinovați, Doamne fereşte! Dar să spun, domnule strict politic, degeaba guvernăm bine, degeaba merg lucrurile bune, dar dacă avem un călcâi în care se trage de fiecare dată şi nu-l acoperim...

Realizator: Nu va duce asta la nemulțumiri, plecări?

Victor Ponta: Cu siguranță vor fi nemulțumiri.

Realizator: Şi plecări? Adică, luați în calcul şi chestiunea asta?

Victor Ponta: Sper să nu fie cazul.

Realizator: Am văzut că s-a mai supărat câte unul-altul. Uite, de exemplu, dau şi eu la întâmplare, fratele domnului Mazăre. O fi domnul Mazăre supărat pe dumneavoastră de s-a dus la formațiunea asta nouă?

Victor Ponta: Probabil că este, deşi am avut tot timpul o relație foarte bună şi foarte civilizată.

Realizator: Aţi mai vorbit cu el după episodul ăsta?

Victor Ponta: Nu am vorbit după acel episod, dar cu siguranță voi vorbi.

Realizator: A, veţi vorbi. O să propuneți...

Victor Ponta: De Alexandru Mazăre e vorba.

Ion Cristoiu: Staţi că m-aţi tulburat. Cum adică? Dacă este un denunț, indiferent că el este corect sau nu, eşti, devii suspect?

Victor Ponta: Da. Aşa spune Codul.

Realizator: Asta la DNA, nu la PSD, ca să înțeleagă toată lumea.

Ion Cristoiu: Nu. La DNA. Este foarte important.

Victor Ponta: Eşti suspect.

Ion Cristoiu: Da. Pot să fac aşa, să gândesc cu voce tare? Domnul Blaga este ținta a vreo trei denunțuri.

Victor Ponta: Bun. Trebuie să-l cheme Parchetul şi să-i spună "domnule, având în vedere că v-a denunţat..."

Ion Cristoiu: Te cheamă automat?

Victor Ponta: Sau te ia de la B1.

Ion Cristoiu: Nu, este foarte important. Staţi un pic. Faţă de înainte, depune unul un denunț împotriva mea.

Victor Ponta: Calitatea de suspect este o calitate să extrem de uzuală în... 

Ion Cristoiu: Domnul Vâlcov este numai suspect.

Victor Ponta: Este suspect, da. El a fost chemat şi s-a dus.

Ion Cristoiu: Şi atunci de ce i-aţi cerut demisia?

Victor Ponta: Nu i-am cerut-o eu, ce vreţi să fac?

Ion Cristoiu: Am înțeles.

Realizator: Da. Interesant.

Ion Cristoiu: Şi poţi ajunge urmărit penal?

Victor Ponta: După aceea poţi să devii inculpat dacă se pune în mișcare acțiunea penală.

Ion Cristoiu: A, deci doamna Codruţa Kovesi, ca să citez dintr-un clasic, a zis despre domnul Blaga că sunt denunțuri, dar nu este urmărit penal. Asta nu înseamnă că nu este suspect?

Victor Ponta: Ba da. Înseamnă că încă nu s-a început urmărirea penală în cauză. 

Ion Cristoiu: Da. Dar de chemat putea fi chemat pentru denunțurile acelea?

Victor Ponta: Daţi-mi voie să nu comentez chestia asta că nu....

Ion Cristoiu:  Păi nu, că dumneavoastră aţi spus, cunoaşteţi codul, potrivit codului.

Victor Ponta: Da, dar nu vreau să comentez despre domnul Blaga.

Realizator: Aici era o discuţie....

Victor Ponta: Că iarăşi mai zice un confrate de-al dumneavoastră că eu controlez DNA.

Ion Cristoiu: Păi nu, ca să învăţăm şi noi că mâne, poimâine ne fac şi nouă denunţuri.

Realizator: Era o discuţie despre cod acum, nu despre, da...

Victor Ponta: Mai voiaţi să ma întrebaţi ceva şi totuşi să nu...

Realizator: Revin, scurt, cu domnul Radu Mazăre aţi mai vorbit?

Victor Ponta: Nu am mai avut ocazia, dar o să vorbesc, cu siguranţă.

Realizator: Nu aţi mai avut ocazia, am înţeles. Domnule prim-ministru, mai sunt două la final, lămuriți-ne ce este cu convoiul NATO care a trecut prin România? Deci toată lumea.....

Victor Ponta: Sunt nişte operaţiuni militare absolut normale stabilite la nivelul NATO şi care se desfășoară în Marea Neagră. Mâine, ministrul Duşa în loc să fie la BPN o să fie la Constanța pentru....

Realizator: Am înțeles. Toată lumea se uita la televizor, ştiţi imaginile, probabil că le-aţi văzut şi dumneavoastă, aparatură militară, tancuri venite cu trenul, adică este un război lângă noi?

Victor Ponta: Sunt exerciţii. Păi este, cum, este în Dombas, este aproape.

Realizator: Este un război lângă noi, sigur că lumea se uită cu interes.

Victor Ponta: Sunt exerciții cu militari aparținând NATO, militari americani, români şi mai sunt şi mai multe, dar sunt exerciții.

Realizator: Armamentul respectiv rămâne aici în zonă o perioadă lungă?

Victor Ponta: Nu cred, şi nici nu cred că ar trebui să vă spun ce armament rămâne şi ce nu. Nu mă întrebați asemenea lucruri că nu am voie... Sunt informații militare.

Realizator: Da. Şi în fine, unul dintre subiectele dumneavoastră preferate, dar imposibil să nu-l discutăm, ce faceți cu locuința domnului Traian Băsescu? Îl scoateți din casă de unde este acum, de la Vila Lac 1? Îi daţi alta?

Victor Ponta: Eu nu fac nimic. Este treaba RA-APPS. Până la urmă, după bătălii seculare, domnul Băsescu ne-a făcut onoarea şi cinstea de a accepta o locuință. Dar nu-i place locuința, trebuie lucrat la ea şi când termină de lucrat la ea....

Realizator: Deci nu pleacă de la Vila Lac, că aşa s-a înţeles că vine ordonanţa acum şi că-i daţi o locuinţă provizorie după care se mută la noua vilă refăcută.

Victor Ponta: Ştiţi câte ordonanţe am dat? Ce-i azi, 15 martie, ştiţi câte ordonanţe s-au adoptat de către Guvernul României în acest an?

Realizator: Nu am idee, sincer. Una?

Victor Ponta: Una.

Ion Cristoiu: Dar acum apropo de domnul....

Victor Ponta: Facem una pentru domnul Băsescu?! Nu mai facem!

Ion Cristoiu: Dar apropo de domnul Traian Băsescu, nu puteaţi fi şi altfel faţă de această chestiune a casei?

Victor Ponta: Nu. Am încercat în toate felurile.

Ion Cristoiu: Aţi făcut-o dinadins?

Victor Ponta: Nu, nu am...

Ion Cristoiu: Ştiu, întreb, nu sunteţi ranchiunos.

Victor Ponta: Nu, că nu ar merita domnul Băsescu, dar nu, nu cred în chestii de genul ăsta. Pur şi simplu este un client foarte cârcotaș, lucru de care cred că sunteți convins.

Ion Cristoiu: Da. Eu pun ultima, din partea mea. Deci ştiţi că eu trebuie să spun telespectatorilor, am scris şi pe blog…

Victor Ponta: Client RA-APPS, nu al meu.

Ion Cristoiu: Foarte important. Deci pe blog au venit, am rugat cititorii şi au venit 130 de întrebări, la "Evenimentul Zilei" văd că au venit vreo trei sute şi ceva. Una din întrebări trebuie neapărat să o spun, este cineva, un cititor mă întreabă aşa: dacă aţi putea da timpul înapoi, l-aţi accepta pe Klaus Iohannis ministru de interne şi viceprim-ministru? Acum după ce aţi văzut....

Victor Ponta: Şi atunci l-am acceptat, doar că atunci a fost, Crin era absolut hotărât să rupă USL şi domnul Iohannis a fost doar pretextul, ştiţi, casus belli. Şi atunci am vorbit cu domnul Iohannis, a fost la mine în birou, am vrut să fie în guvern.

Ion Cristoiu: O întrebare, vă temeţi de Cătălin Ivan?

Victor Ponta: Mă tem de mine, domnule Cristoiu, pentru că pe domnul Cătălin Ivan, în ciuda tuturor, l-am pus europarlamentar, purtător de cuvânt. De aia dacă aţi vazut, eu nu am vorbit niciodată că dacă este cineva care trebuie înjurat, eu sunt.

Realizator: Domnule prim-ministru o să vă mulţumim pentru această prezenţă extinsă şi pentru spaţiul pe care ni l-aţi acordat.

Victor Ponta: Păi dacă tot este ultima oară, măcar să fie mai lungă.

Ion Cristoiu: Ultima oară la B1? Staţi să ne lămurim.

Victor Ponta: De ce? Am fost pus pe lista neagră sau de ce?

Realizator: Cred că o să mai....

Victor Ponta: Cât timp îşi plătesc taxele este bine.

Ion Cristoiu: Era o ipoteză sceptică plecând de la asaltul… Aveţi sentimentul că este un asalt?

Victor Ponta: Din prima zi de când am devenit prim-ministru sunt sub asalt. Uneori mai intens, alteori mai... Acum este intens, sigur că da, dar este normal.

Ion Cristoiu: Dar nu vine marțea neagră.

Victor Ponta: Dar ce, este vreun prim-ministru care nu este sub asalt?

Ion Cristoiu: Dar nu a venit încă ”marţea neagră a Bizanţului”.

Victor Ponta: Este mult până în 1453, da.

Realizator: Doamnelor şi domnilor, premierul României, Victor Ponta, mulțumim!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe