Actualitate

Marți, 11 August 2015

Primul-ministru Victor Ponta a fost invitatul unei „Ediții speciale” la postul de televiziune România TV

Realizator Cristina Şincai: O ediţie specială cu primul ministru al României. Victor Ponta a ajuns în studioul ROMÂNIA TV. Bună seara, dle prim ministru.
Victor Ponta: Bună seara, mulţumesc de invitaţie.
Cristina Șincai: Este prima apariţie după concediul în care aţi fost, în care speculaţiile din ţatră, criticile din ţară au fost foarte, foarte multe. Alături de mine în această ediţie specială sunt şi Ionela Năstase şi Victor Ciutacu. Sunt foarte multe întrebări pe care cu toţii trebuie să i le punem primului-ministru.
Victor Ponta: Am să vă răspund la toate şi unde o să îmi daţi ocazia o să şi scriu, ca să rămână cifrele.
Cristina Șincai: Poate că şi aceasta este o premieră: primul-ministru va ieşi la tablă, aşa cum spuneţi, să explice românilor ce ne aşteaptă în perioada imediat următoare, dacă va rămâne prim-ministru, pentru că aici aş începe din start cu întrebarea care stă pe buzele tuturor, în principal ale opoziţiei, dar şi ale colegilor dvs., să ştiţi: vă daţi demisia de la guvern?
Victor Ponta: Nu.
Victor Ciutacu: E un răspuns definitiv?
Victor Ponta: Mă şi gândeam cum să vă răspund ca să nu îmi puneţi a doua întrebare.
Victor Ciutacu: Toată lumea aşteaptă, toată propaganda, nu ştiu, zilele, orele...
Victor Ponta: Mai e puţin până în decembrie 2016, mai e puţin.
Ionela Năstase: Dle prim-ministru, în această vacanţă v-a trecut prin minte să renunţaţi la funcţia de prim-ministru, pentru că... ajutaţi-ne să recapitulăm: aţi fost tentat de mai multe ori să renunţaţi. O dată, când aţi pierdut alegerile prezidenţiale, a doua oară când i-aţi spus preşedintelui că vă daţi demisia doar dacă în urma unui acord scris face o nominalizare tot din partea coaliţiei. De astă dată, aţi fost tentat să renunţaţi la funcţia de premier?
Victor Ponta: Nu. Am avut o discuţie foarte clară în CEx al PSD şi cu partenerii mei de alianţă, cu dl Oprea, cu dl Tăriceanu şi cu dl Daniel Constantin, înainte să plec în concediu. Lucrurile au fost foarte clare şi mai e ceva: în cazul meu, demisia nu e doar o chestie personală, uite m-am supărat eu şi am plecat. Dacă mă întreba, da, aş fi vrut să plec atunci, în anumite condiţii. În cazul meu este vorba de faptul că funcţia pe care o ocup, o ocup nu pentru că am moştenit-o eu din familie sau de undeva, pe persoană fizică, ci pentru că vreo 5 milioane au votat cu USL şi programul USL din 2012 şi majoritatea parlamentară PSD - UNRP - ALDE şi minorităţile naţionale m-au sprijinit în toată această perioadă. 
Victor Ciutacu: Şi dacă partidul dvs nu vă mai sprijină?
Victor Ponta: Atunci, evident că plec din funcţia de prim-ministru. Nu am cum să rămân dacă nu mai sunt susţinut de coaliţia de guvernare; asta e o chestie constituţională.
Victor Ciutacu: Şi cum s-ar putea face să nu vă susţină partidul dvs, adică, nu ştiu, dă partidul un comunicat?
Victor Ponta: Să ia o decizie, sigur că da.
Victor Ciutacu: Să ia o decizie în forul de conducere şi spune "nu vă mai susţinem şi vrem altul de la noi" sau vrem altul de la alţii?
Cristina Șincai: Se va pune asta în discuţie la congres, poate?
Victor Ponta: Din câte ştiu eu, nu. Dar dacă ştiţi dvs mai mult.
Cristina Șincai: Ştiu doar că la PSD nimic nu este bătut în cuie, pot apărea lucruri...
Victor Ponta: La PSD, în ultimii cinci ani şi jumătate totul a fost foarte stabil şi aşa va fi şi în continuare.
Ionela Năstase: Simţiţi presiune asupra dvs să renunţaţi la funcţia de prim- ministru?
Victor Ponta: Din prima zi. Din 7 mai 2012 am avut această presiune. Şi atunci, ia luaţi ziarele din 8 mai, urma să îmi dau demisia a doua zi, a cincea zi, să mă demită, să păţesc... E normal, până la urmă. Funcţia de prim-ministru este, neavând un mandat fix, ca cea de preşedinte sau de primar, este funcţia cea mai atacată şi cea mai dorită până la urmă, pentru că e funcţia din care poţi să faci cel mai mult pentru oameni. De asta... Eu am un mandat şi până acum am făcut cam tot ce am promis în 2012, mai sunt lucruri pe care vreau să le fac în continuare şi, într-adevăr, de deciziile guvernului şi nu doar ale mele personal, dar ale guvernului cu siguranţă depinde viaţa a 20 de milioane de români. Până la urmă, decizia pe care o luăm se va aplica la absolut toată lumea, de la nou-născut la cel mai în vârstă.
Victor Ciutacu: Pe dvs nu vă deranjează faptul că dl Dragnea cheamă miniştrii la partid şi anunţă că rectificarea bugetară trebuie să aibă întâi girul partidului?
Victor Ponta: Toate discuţiile şi toate declaraţiile dlui Dragnea legate de guvern au fost stabilite împreună cu mine. De altfel, ne-am auzit şi acum în vacanţă, ne-am auzit în fiecare zi. Am vorbit şi cu Liviu Dragnea, am vorbit şi cu Gabriel Oprea în fiecare zi. Deci, toate lucrurile pe care le-a declarat Liviu Dragnea au fost stabilite cu mine. Doi: eu sunt cel care, ca preşedinte, am introdus în statutul PSD faptul că miniştrii PSD trebuie să participe la Biroul Permanent Naţional, pentru că ei au suport politic. Ei nu au doar suportul meu şi nu au venit cu funcţia de acasă, au un suport politic, lucru care e absolut normal începând cu toate democraţiile europene. Miniştrii sunt politici chiar şi atunci când nu sunt membri de partid, sunt susţinuţi de un partid politic.
Cristina Șincai: Atunci nu e o contradicţie în ceea ce aţi făcut, adică aţi renunţat la funcţia de preşedinte PSD, având în vedere că întotdeauna preşedintele PSD era şi candidatul la primul-ministru...?
Victor Ponta: Nu, am explicat atunci foarte clar când am luat decizia, de ce am luat-o; m-au înţeles toţi colegii mei, cred că m-au înţeles şi cei care până la urmă mă susţin şi lucrurile merg mai departe.
Cristina Șincai: Aţi renunţat uşor?
Victor Ponta: Nu, nu am renunţat uşor, pentru că am ţinut foarte mult la această funcţie, dar cinci ani şi jumătate sunt mulţi.
Victor Ciutacu: Dar păreţi a ţine mai mult la funcţia de prim-ministru decât la aia de preşedinte PSD.
Victor Ponta: Nu, nu vreau să le compar la care ţin mai mult. Nu, am ţinut mai mult la cea de preşedinte PSD.
Victor Ciutacu: Nu vă e teamă că strict ca imagine vă dăunează faptul că păreţi a vă agăţa de funcţie?
Victor Ponta: Păi, bun, la cine parcă mă agăţ, că deocamdată eu am oferit coaliţiei, am spus că în prima zi în care îmi spun, plec din funcţie. Nu, toată lumea a spus să rămân. I-am spus preşedintelui că dacă numeşte de la coaliţie... Mi-a spus "nu". Nu, pentru mine strict şi pentru familia mea ar fi un lucru bun să... şi în vacanţa asta să nu mai fiu prim-ministru. Presupun că nu se mai cheltuiau atâţia bani cu supravegherea mea prin diverse ţări.
Victor Ciutacu: Cine v-a supravegheat, dle prim-ministru?
Victor Ponta: Nu ştiu, o agenţie privată de acolo din America a fost angajată...
Victor Ciutacu: A fost o agenţie privată, nu au fost serviciile de informaţii din România?
Victor Ponta: Nu. Un site din România a plătit nişte oameni acolo care au stat după noi. E dreptul presei...
Victor Ciutacu: Aveţi şi numele celor care v-au monitorizat?
Victor Ponta: Da, dar repet: e dreptul lor să facă acest lucru, aşa cum e dreptul meu de a merge în vacanţă cu familia. Să nu discutăm că nu ăsta e subiectul acum.
Victor Ciutacu: Nu vă e teamă că vă vinde dl Dragnea în schimbul achitării domniei sale?
Victor Ponta: Nu. Mai clar decât atât ce pot să vă răspund?
Victor Ciutacu: Eu am întrebat.
Victor Ponta: Nu.
Ionela Năstase: Apropo de dl Dragnea, spunea la un moment dat că...
Victor Ponta: Vă răspund la toate întrebările politice, dar să nu uitaţi că de deciziile pe care eu le iau cât sunt prim-ministru depinde viaţa tuturor celor care se uită la dvs şi dacă îmi daţi ocazia să vorbesc despre Codul Fiscal, despre agricultură, despre măsuri sociale, să nu ajung la 21 fără 10 minute să nu fi vorbit despre ele. Acum întrebaţi-mă despre dl Dragnea, vă rog.
Cristina Șincai: Haideţi să lămuresc eu, să îl lămuresc şi pe primul-ministru: imediat după ce lămurim această problemă, cu demisie, ce urmează, ce se întâmplă, începând cu...
Victor Ponta: De aia am fost aşa de concis, ca să câştigăm timp pentru lucruri serioase.
Cristina Șincai: /.../ ora 20:00, şi pentru telespectatori, vor afla noi măsuri, ce pregăteşte primul-ministru al României, ce înseamnă Codul Fiscal corect şi încercăm să aflăm ce alte veşti bune ne aduce primul ministru al României.
Victor Ponta: Atunci, până la ora 20:00, îmi aduc aminte de poziţia mea anterioară, de lider politic şi facem un pic de ”bârfă politică”. Vroiaţi să mă întrebaţi de colegul meu, de Liviu.
Cristina Șincai: De Liviu Dragnea - apropo de trădare - spunea la un moment dat şi sunt convinsă că avem a ne întoarce la subiectul de mai devreme - spunea la un moment dat Liviu Dragnea că cineva a trădat. V-a trădat şi pe dumneavoastră, l-a trădat şi pe domnia sa. Lămuriţi dumneavoastră misterul?
Victor Ponta: Nu. O să vă lămurească Liviu. 
Victor Ciutacu: S-a întors din Brazilia?
Victor Ponta: Nu ştiu unde este în vacanţă, ştiu că se întoarce.
Victor Ciutacu: Staţi un pic, dumneavoastră vorbeaţi la telefon, dar nu ştiaţi unul de altul unde sunteţi?
Victor Ponta: Mai bine să nu întrebăm, să nu rămână pe stenogramă.
Victor Ciutacu: Păi şi nu rămâne oricum pe semnal, de unde vă interceptează băieţii?
Victor Ponta: Sunt convins că are dreptul, ca orice om, la vacanţă, se întoarce din vacanţă probabil zilele următoare.
Victor Ciutacu: Nu i le-a contestat nimeni.
Victor Ponta: Şi vine la treabă.
Victor Ciutacu: Dle prim-ministru, mulţi vă critică pentru faptul că sunteţi de stânga, dar faceţi vacanţe de burghez de dreapta, ca să zic aşa, şi vă operaţi de dreapta, la clinici private şi aşa mai departe.
Victor Ponta: Dar care sunt vacanţele de stânga? De exemplu, dacă stau pe banii RAAPPS la Neptun, e de stânga? Pe banii dumneavoastră?
Victor Ciutacu: Atunci...
Victor Ponta: Sau dacă merg cu familia şi cu copiii, fără să cheltui un leu din bani publici - depinde, e o chestiune, din punctul meu de vedere, de propagandă - bănuiesc că m-au criticat liderii PNL, care sunt şi ei în vacanţă tot în străinătate şi e dreptul lor.
Victor Ciutacu: Fără discuţie. Întrebarea care se pune este: dacă un prim-ministru al unei ţări sărace, că suntem săraci, ne place sau nu, mai creştem noi odată cu ţara...
Victor Ponta: Vreau să vă dau o veste proastă. Unde am mers şi eu în vacanţă e un pic mai ieftin decât la Mamaia.
Victor Ciutacu: E mai ieftin decât la Mamaia?!
Victor Ponta: Un pic.
Victor Ciutacu: Şi întrebarea vine: aţi plătit dumneavoastră - nu stau eu să vă întreb acum cât a costat...
Victor Ponta: Bineînţeles!
Victor Ciutacu: Aveţi toate papirusurile? …. că, nu ştiu, vine dl Uncheşelu din concediu, să vă facă expertiza...
Victor Ponta: Bineînţeles.
Victor Ciutacu: ...vă întreabă de alea. Aveţi să îi duceţi?
Victor Ponta: Vreau să vă explic un lucru. Evident că după 2013, când am fost în vacanţă cu copiii, şi dl Băsescu cu dna Udrea s-au găsit să mă critice zi de zi, cât eram în vacanţă, evident că am discutat cu Daciana: sunt lucruri... ce facem? În 2015 am zis: hai să mergem cu familia, hai să ne trăim viaţa ca nişte oameni care... asta e, cu firme după noi care să ne facă poze... Am luat decizia, mi-am asumat răspunderea. Sincer să fiu, nu îmi pare rău, pentru că...
Victor Ciutacu: Nu e stresant să ştii că ai coadă după tine, cum se zice, în termeni de specialitate şi tu nu te poţi simţi ca omul în concediu, oriunde ar fi concediul?
Victor Ponta: Face parte din...  D-le Ciutacu, am avut suficiente avantaje din funcţia de prim-ministru - maşina, biroul, vila de RAAPPS de la Neptun, că nu are doar preşedintele, are şi primul-ministru, alături sau la Predeal sau unde mai sunt, la Sinaia, deci am avut şi avantaje, am avut şi dezavantaje. Nu m-am plâns niciodată de chestia asta, e normal.
Cristina Șincai: Deci, nu v-a surprins apariţia acestor fotografii, pe care telespectatorii noştri le au în acest moment pe ecran?
Victor Ponta: Nu. De câte ori plec în străinătate, apare câte o fotografie de genul ăsta.
Cristina Șincai: Sunt lentile foto, sunt ochi...
Victor Ponta: Sunt bani pe care îi cheltuie un site privat de ştiri. Dacă ei iau, treaba lor. 
Cristina Șincai: Eu vreau să revenim la demisie şi să vă întreb cât va conta o decizie a dumneavoastră, atunci când vă veţi gândi sau nu la o demisie zilele următoare, problemele pe care le aveţi cu justiţia.
Victor Ponta: Nu, am lămurit acest lucru, nu încurcăm cele două planuri.
Cristina Șincai: Se poate ajunge la o suspendare din partea preşedintelui /…/?
Victor Ponta: Conform Constituţiei, nu.
Ionela Năstase: Apropo de problemele cu justiţia, spuneaţi la un moment dat că aveţi convingerea că, dacă demisionaţi, vă lasă în pace DNA. Iertaţi-mă dacă nu am dat citatul exact. Mergeţi în continuare pe această idee? Se vrea doar demisia dumneavoastră?
Victor Ponta: Nu vreau să comentez aşa ceva.
Ionela Năstase: Aţi sugerat la momentul acela...
Victor Ponta: E dreptul altora să comenteze. Eu mă duc, îmi văd de dosarul meu.
Cristina Șincai: Dacă un prim-ministru - spun mulţi analişti, chiar şi cei care vă sunt potrivnici, spun - nu este în regulă ca un prim-ministru să fie dat jos cu ajutorul procurorilor - aşa spun ei.
Victor Ponta: Eu am văzut de la începutul anului 2015 liderii politici ai PNL spunând de fiecare dată: nu contează, că nu avem voturi, nu contează că nu trec moţiuni, o să îl dea jos DNA pe Ponta. De ce au spus chestia asta, de ce cred că îi ajută pe ei chestia asta?
Victor Ciutacu: Dar şi dumneavoastră aţi spus, dle prim-ministru, când v-a întrebat dl Chirieac, slăvit fie numele lui în veci, cât va dura mandatul dumneavoastră, aţi spus: cât va dori DNA.
Victor Ponta: Păi, am răspuns pe aşteptarea domnului Chirieac, care...
Victor Ciutacu: Păi, dar...
Victor Ponta: ...dânsul întotdeauna a fost cu statul de drept, indiferent care era acel stat de drept.
Victor Ciutacu: Normal.
Victor Ponta: Şi acum fiind cu...
Victor Ciutacu: Şi a votat întotdeauna cu câştigătorul alegerilor.
Victor Ponta: Exact, şi am zis să nu-l dezamăgesc pe domnul Chirieac.
Victor Ciutacu: Dânsul şi cu domul Oprişan, ca să...
Victor Ponta: Dânsul, domnul Chirieac, e totdeauna de partea poporului.
Victor Ciutacu: Domnul Chirieac...
Cristina Șincai: Mie mi se pare...
Victor Ciutacu: ...întotdeauna a fost de partea poporului.
Victor Ponta: De aia a supravieţuit până acum - slavă Domnului!
Cristina Șincai: Mie mi se pare serioasă problema, să ştiţi, adică cum facem asta?
Victor Ponta: Şi mie mi se pare şi mai serioasă.
Cristina Șincai: Pentru că dumneavoastră veniţi din sistem - nu? - ştiţi cum funcţionează, şi de aici în a ne uita cu toţii şi a analiza dacă...
Victor Ponta: Doamnă Şincai...
Cristina Șincai: ...un premier, în România, este dat jos de procurori sau nu.
Victor Ponta: Şi mie mi se pare un lucru foarte serios, dar fiind vorba de mine, nu pot să fiu analist politic. Mă duc, o să mă duc în faţa judecătorului, procurorul îşi spune părerea lui, eu îmi spun părerea mea. Am depus toate, pentru expertiză am depus absolut toate documentele, ceea ce mă interesa pe mine - slavă Domnului! - mulţumesc faptului că mi s-a aprobat expertiza, că putea să nu mi se aprobe expertiza.
Victor Ciutacu: Dar sunteţi ferm convins că aţi făcut o mişcare bună, solicitând expertiza acum şi nu în instanţă, domnule Ponta?
Victor Ponta: /…/
Victor Ciutacu: Da?
Victor Ponta: ...pentru că acum s-au depus de către ANAF, de către toată lumea, toate documentele, care, pe scurt, că eu nu vreau să dezbat cazul meu la televizor, spun aşa: Ponta, ca avocat, a primit un an şi jumătate 180.000 de lei, din care 27.000 erau TVA, 32.000 impozit pe profit. S-au înregistrat toate aceste facturi şi tot acest... s-au plătit în totalitate cei 27.000 de lei TVA şi cei 32.000, impozit pe profit. Deci, exact cât trebuia să plătim s-a plătit. Mă interesa - de ce? - ca să... că ideea aia, Ponta - evazionistul fiscal, eu nu sunt ăştia care mă critică pe mine, care nu plătesc taxe, chiar am plătit absolut tot. Zero, zero! Şi azi sunt depuse, acum la expertiză, documentele, e important acest lucru, esenţial, ca să zic aşa, nu important.
Victor Ciutacu: Ziceaţi şi ca să... Apropo, deci lumea vă aştepta să veniţi şi, nu ştiu, să vă umfle DNA-ul după aia, la aeroport sau să vă duceţi dumneavoastră de bună voie, să vă daţi demisia şi în lumina declaraţiei dumneavoastră, că staţi cât vrea DNA-ul, înţeleg că dat fiind că domnul Uncheşelu e în concediu, înseamnă că DNA-ul vă mai vrea prim-ministru, sau o veni omul din concediu?
Victor Ponta: Repet, folosiţi-mă, cât sunt aici, să vorbim de ceea ce trebuie să fac ca prim-ministru. Restul, comentariile /.../ 
Victor Ciutacu: Păi, trebuie să puteţi să faceţi ca prim-ministru, domnule Ponta, eu nu zic că nu.
Victor Ponta: Deocamdată, în trei ani şi jumătate, ceea ce am promis că fac, nu eu, ci a promis USL-ul, dacă-mi daţi ocazia şi le scriem, vedem ce am făcut şi ce n-am făcut...
Victor Ciutacu: Păi, în câteva momente o să discutăm exact despre măsurile economice...
Victor Ponta: ...că dacă scriem, rămâne, ştiţi cum, scripta manent.
Victor Ciutacu: ...dar, politic vorbind, aţi promis un Cod Fiscal, l-aţi adoptat în unanimitate în parlament, cu tot ce a dorit...
Victor Ponta: Nu, staţi un pic, îmi daţi ocazia deja să... sau la 8.00 scriem?
Victor Ciutacu: Cică la 8.00 scriem.
Cristina Șincai: La 8.00 scriem, la 8.00 le spunem oamenilor, că eu vreau să trag concluziile în această situaţie.
Victor Ponta: Bine, hai, până atunci, să mai facem un pic de dezbatere...
Victor Ciutacu: Păi, nu, că e politică discuţia asta. Tot politic se discută.
Victor Ponta: USL-ul a promis următorul lucru: este, şi o să scriu după ora 20:00, pe lângă celelalte lucruri pe care vedem care s-au realizat, care, nu, una dintre măsuri care a fost cea mai, mă rog, a stârnit cel mai mare scepticism, dacă vă aduceţi aminte, a fost aşa: în cei patru ani de guvernare - exprimarea îmi aparţinea, am discutat-o cu Călin Tăriceanu, cu Daniel Chiţoiu, cu Florin Georgescu, am zis: nu putem să spunem 'într-un an', că nu ne crede nimeni - în cei patru ani de guvernare ai USL, TVA-ul va reveni la 19%. Este una din cele şase mari promisiuni ale programului USL, pentru care ne-au votat oamenii. Adică şi...
Victor Ciutacu: Pe care?
Victor Ponta: ...PNL-iştii au obţinut votul tot pe asta.
Cristina Șincai: Nu era 18%...
Victor Ponta: 19. Nu, vă arăt, că am scris, am fotografia din program la mine.
Victor Ciutacu: Pe care, cu toată modestia... Domnule Ponta, aţi spus într-un interviu pe care mi l-aţi acordat mie, în direct, la altă televiziune, da.
Victor Ponta: Da, dar - atenţie, staţi un pic! - votul este un contract între cel care zice: domnule, votează-mă, că o să fac şi cel care îl votează. Eu am avut...
Victor Ciutacu: Păi, şi aş vrea să...
Victor Ponta: ...şase puncte în acel contract.
Victor Ciutacu: Aici vroiam să ajung la partea politică. Acum, diverşi colegi de coaliţie de-ai dumneavoastră se arată dispuşi la negocieri pentru altă variantă de Cod Fiscal, în trepte, în nu ştiu ce...
Victor Ponta: Domnule Ciutacu...
Victor Ciutacu: ...şi întrebarea mea este: să fie 21% sau 22, plecaţi sau nu?
Victor Ponta: ...negocierea în politică, între oamenii politici, între liderii politici e un lucru normal, l-am făcut şi eu, cât am fost lider politic. Eu acum nu mai sunt lider politic...
Victor Ciutacu: Da, sunteţi tehnocratul care trebuie să-l aprobe - da? - care trebuie să-l pună în aplicare.
Victor Ponta: ...sunt un tehnocrat care conduce guvernul. Nu, să-l aplice. De aprobat l-a aprobat parlamentul.
Victor Ciutacu: Să-l aplice - da? - şi dacă colegii dumneavoastră, liderii politici...
Victor Ponta: Nu vreţi să scriem?
Victor Ciutacu: ...pică la pace şi zic 21% şi se întoarce codul din parlament cu 21%, dumneavoastră îl aplicaţi de ăla de 21%?
Victor Ponta: Nu, nu, nu.
Victor Ciutacu: Că dumneavoastră, ca lider politic, aţi vrut 19.
Victor Ponta: Noi am propus 20, guvernul, PNL-ul a propus 19. Dacă cei de la PNL zic că, domnule, e prea mult 19 şi vin la 20, cât a zis guvernul, e foarte bine şi îl aplicăm.
Victor Ciutacu: Şi pe 21 nu mai staţi?
Victor Ponta: Păi, vă explic de ce, vă explic prin cifre.
Victor Ciutacu: Explicaţi-ne, domnule prim-ministru!
Victor Ponta: Nu, nu acum, că...
Cristina Șincai: Haideţi să ne explicaţi, dacă vreţi şi acum, cu precizarea că...
Victor Ponta: Îmi daţi voie.
Cristina Șincai: ...vom lua acea scurtă pauză de publicitate, atunci când vă vom întrerupe, dar revenim cu explicaţia.
Victor Ponta: USL 2012. Program economic şi social. Cele mai importante pentru un guvern; până la urmă cu ce se ocupă? Şi am avut aşa: trei sociale şi am şi zis aşa: astea, se bate PSD-ul pentru ele şi trei economice, pe care vă spun de pe acum, cel mai tare s-a bătut PNL-ul să fie în program şi Crin a ţinut foarte mult şi Călin Popescu Tăriceau şi Chiţoiu şi toţi ceilalţi.
Cele trei pentru care s-a bătut PSD-ul au fost aşa: revenirea la salarii şi pensii; al doilea lucru, indexarea anuală, la pensii conform legii...
Ionela Năstase: Indexare întreruptă de fostul premier Emil Boc în 2010...
Victor Ponta: Păi da, noi vorbim de lucruri pe care le-am promis, care nu erau atunci şi care urma să le facem. Şi, al treilea lucru, salariul minim pe economie. Dacă nu mă înşel, noi am zis 1.100 de lei. PNL-ul, partea mare de USL, a zis aşa: CAS - 5% reducere; impozitul pe profitul reinvestit - ca să fiu foarte corect, asta era condiţia extraordinară a domnului Dan Voiculescu. PC-ul a zis: profitul reinvestit şi TVA 19%. Haideţi să facem ca la şcoală sau ca la formularele alea din America sau la şcoala de şoferi. Astea sociale, revenirea la salarii şi pensii, X, indexarea anuală - da, salariul minim este 1.050 acum şi de la 1 ianuarie 1.200, este deja aprobat.
Ionela Năstase: Sigur, vom discuta un pic mai încolo, acolo aţi creat o nouă problemă apropo de Legea salarizării...
Victor Ponta: Aia e altceva. Vorbesc de contractul cu alegătorul. CAS-ul, aprobat, e în vigoare. Mi-a zis Traian Băsescu că o să distrugem România. Nici nu mai vorbeşte nimeni. Impozitul pe profitul reinvestit, aprobat. Şi a mai rămas asta, care la 1 septembrie poate să fie. Ce vreau să spun cu asta? Vreau să spun că aşa am spus noi, 2012-2016 şi aşa ne-a votat lumea pe toţi: pe PSD-işti, pe UNPR-işti, pe PC şi pe PNL. De-aia ne-au dat votul la toţi. Am promis aceste şase lucruri. S-ar putea - asta o s-o facă analiştii politici sau eu, dacă o să fiu analist politic - s-ar putea totuşi să fie primul guvern din 25 de ani care are şase promisiuni şi le îndeplineşte pe toate şase. Aşa încât, da, normal că ţin şi la a şasea, după care, după ora 20:00, o să spun poporului - că celor din parlament le-am spus deja, că de aia au votat în unanimitate - o să spun cum arată cifrele şi cât costă această ultimă măsură şi de unde o plătim.
Victor Ciutacu: Sustenabilitatea...
Victor Ponta: Sustenabilitatea e un termen pe care Florin Georgescu mi l-a băgat în cap în cei doi ani, 2010-2011, cât m-am pregătit să fiu prim-ministru şi o traduc pentru tot poporul român.
Cristina Șincai: Dar ştiţi că liberalii vă acuză - sau aşa explică acum acel vot dat iniţial Codului Fiscal şi apoi s-au răzgândit - prin faptul că au fost minţiţi de ministrul Finanţelor. Aşa explică la un moment dat...
Victor Ponta: Să fim serioşi, totuşi n-a îndrăznit nimeni să zică aşa ceva...
Cristina Șincai: ... sau mulţi alţii. Asta spun public, acest lucru. Explicaţiile în câteva momente, după publicitate, când vom da şi pagina şi explicăm oamenilor în continuare despre ce este vorba.
Victor Ponta: Le explicăm oamenilor cât costă. Foarte corect, de aia am şi venit la emisiune.

*

Cristina Șincai: Ediţie specială, doamnelor şi domnilor, la ROMÂNIA TV, cu invitatul special, primul-ministru Victor Ponta. Informaţia serii este că nu îşi dă demisia din fruntea guvernului. Vă mai întreb încă o dată, dle prim-ministru: excludeţi orice influenţă...
Victor Ponta: Dar cine a zis că îmi dau demisia?
Cristina Șincai: Liberali, analişti, foarte multă lume, chiar şi oameni din PSD, să ştiţi, discutau despre faptul că vă întoarceţi şi poate cedaţi într-un fel şi vă daţi demisia. Cedaţi? Nu ştiu.
Victor Ponta: Nu cedez.
Ionela Năstase: În ce condiţii aţi ceda?
Victor Ponta: Am spus de vreo o sută de ori, mai spun şi a 101-a oară. Dacă nu mai am sprijinul coaliţiei PSD-UNPR-ALDE, normal...
Ionela Năstase: Vă bazaţi sută la sută pe sprijinul partidului din care faceţi parte şi al coaliţiei?
Victor Ponta: D-nă Năstase, politica e politică, nu e vorba de bazat sută la sută... Mă bazez pe familie sută la sută. Dar, da, azi am vorbit cu Gabi Oprea, m-am văzut cu Daniel Constantin, am vorbit la...
Ionela Năstase: Cum şi-a îndeplinit Gabriel Oprea atribuţiile de premier?
Victor Ponta: Întotdeauna foarte bine.
Ionela Năstase: Asta înseamnă că ar fi un premier bun?
Victor Ponta: Sigur. Doar că a zis el că nu vrea premier.
Victor Ciutacu: Într-un guvern de coaliţie PNL-UDMR-UNPR?
Victor Ponta: Mă întrebaţi ceva de politică, care nu decid eu.
Victor Ciutacu: Nu, dar îl cunoaşteţi pe dl Oprea, nu îl cunoaşteţi de alaltăieri.
Victor Ponta: Dar folosiţi-mă ca un foarte bun tehnocrat, că analişti politici dătători cu părerea aveţi atât de mulţi, încât...
Victor Ciutacu: Sună atât de bizar că, totuşi, un lider politic înalt, aţi condus cel mai important partid al ţării, de le place unora sau nu...
Victor Ponta: Cinci ani şi jumătate.
Victor Ciutacu: ...să se transforme brusc într-un soi de analist economic care, mă rog, analist economic...
Victor Ponta: Dar nu sunt analist, atenţie, eu nu fac analize, eu aplic, eu pun în practică politici economice.
Victor Ciutacu: Şi după aia mai aveţi să ne spuneţi că vă retrageţi şi îi faceţi concurenţă lui Moise Guran şi faceţi o emisiune economică.
Victor Ponta: Politici economice care au adus România pe primul loc în UE la creştere economică. Da, eu am făcut acele politici.
Victor Ciutacu: E foarte greu să /.../ - ăsta e sacoul de politician, îl daţi jos şi îl îmbrăcaţi pe ăla de tehnocrat. Nu veniţi din Banca Naţională sau din /.../ 
Victor Ponta: Asta mi s-a întâmplat cinci ani şi jumătate, când, continuu, orice vă spuneam de guvernare, mi se spunea: da, dar şeful PSD de la Cocârlaţi, nu ştiu, a făcut accident de maşină. Şi eu ziceam: da, dar vreau să vă spun că am mărit pensiile. Lasă pensia, zi-mi de nu ştiu care sau de ce a zis X sau ce a făcut deputatul Y. Nu mai am această responsabilitate. O are Liviu Dragnea, e foarte bun pentru funcţia asta, iar eu am responsabilitatea guvernării.
Victor Ciutacu: Eu nu mă împac cu o idee şi o să o repet ca un turbat la nesfârşit. Aţi adoptat în partid o hotărâre, aceea, că toţi urmăriţii penal, trimişi în judecată, condamnaţi...
Victor Ponta: Pentru corupţie. Pentru fapte de corupţie.
Victor Ciutacu: Eu am zis că e o tâmpenie, dar mă rog, e partidul dumneavoastră, nu mă bag eu în partidul dumneavoastră și că eliminaţi prezumţia de nevinovăţie. Acum pleacă urmăritul penal şi vine condamnatul. Nu vă supăraţi pe mine, fără să am ceva cu Liviu Dragnea, păcatele mele, chiar am o relaţie foarte bună, pe care o ştiţi. Dar... Deci, Dragnea a plecat, după părerea mea, în baza unei decizii proaste a partidului, unde a fost preşedinte executiv. S-a tras pe margine olecuţă şi a venit acum preşedinte plin, în calitate de condamnat, total împotriva acelei decizii.
Victor Ponta: Nu aş vrea să încurcaţi lucrurile. Că propaganda asta cu Dragnea acuzat de corupţie... Nu a fost acuzat de corupţie. A organizat campania la referendum, ceea ce au făcut - de exemplu, a făcut şi Blaga campania la referendum contra.
Victor Ciutacu: Nu i-a venit rândul la condamnare lui Blaga, dle Ponta.
Victor Ponta: Treaba lui. Tocmai de aia, se bucură când i se întâmplă altuia...
Victor Ciutacu: Acum vorbim despre ăla căruia i s-a întâmplat.
Victor Ponta: Doi: nu am fost niciodată acuzat de fapte de corupţie. Am avut funcţii publice, ministru de două ori, prim-ministru, vicepreşedinte al Camerei. Înţeleg, am fost procuror... consideră că atunci când eram avocat, am spus, am făcut ceva rău. Şi m-am bucurat foarte tare că prin expertiza care se va finaliza, măcar acest lucru e foarte clar, că am avut de plătit ca avocat 53.734 de lei şi am plătit 53.734. Deci...
Victor Ciutacu: Infracţiunile pe care vi le-a pus, cu liniuţă de la capăt, dl Uncheşelu, în referatul respectiv, de începere a urmăririi penale, sunt asimilate faptelor de corupţie. Nu eu am făcut mizeria aia de Cod Penal, dle Ponta! 
Victor Ponta: Nu sunt.
Victor Ciutacu: Nici una dintre ele?
Victor Ponta: Nici una dintre ele.
Victor Ciutacu: Păi nu aveţi spălare de bani, ce păcatele mele v-a zis...
Victor Ponta: Nu. Cei 53.000 pe care nu i-aş fi plătit şi care acum s-a dovedit că i-am plătit, i-aş fi folosit...
Victor Ciutacu: Aveţi posibilitatea să explicaţi.
Victor Ponta: O să explic în faţa instanţei.
Victor Ciutacu: Am înţeles că i-aţi folosit cumpărând două apartamente, dar ieftine apartamentele, la vremea respectivă. Am citit în referatul dlui procuror.
Victor Ponta: Nu puteam să cumpăr, că au costat 900.000 cele două apartamente. Cu cei 53.000 am cumpărat, aşa, cred că un hol.
Victor Ciutacu: Deci, în viziunea procurorului, aţi făcut o mică spălare de bani, cum se zice.
Victor Ponta: Am cumpărat un hol. Sau, nu ştiu, boxa de jos. Nu, haideţi să nu intrăm în chestia asta.
Cristina Șincai: Eu vin cu problema serioasă.
Victor Ponta: Repet, din punctul meu de vedere, Liviu Dragnea a fost numărul doi cinci ani de zile şi este foarte capabil să conducă PSD în nişte bătălii politice, alegeri locale şi alegeri parlamentare, în timp ce eu pot să fac ceea ce cred că în acest moment fac foarte bine, și anume, să conduc guvernul care administrează România în această perioadă.
Ionela Năstase: Şi de ce nu le-aţi separat de la început?
Victor Ciutacu: Iartă-mă un pic, Ionela, şi... tac pe vecie. De ce l-aţi lăsat să plece când eraţi numărul unu şi el era numărul doi, dacă tot e aşa de capabil să conducă partidul, şi bănuiesc că nu s-a schimbat nimic de la condamnarea domnului Dragnea până astăzi în capabilităţile domniei sale?
Ionela Năstase: Să plece din funcţii, de la guvern...
Victor Ponta: S-a schimbat decizia mea.
Victor Ciutacu: A, s-a schimbat decizia dvs…
Victor Ponta: Da. Şi toate deciziile le-am luat împreună.
Ionela Năstase: Dacă sunt perfecte, eu nu înţeleg de ce nu le-aţi luat de la început, de ce nu aţi separat rolurile...
Victor Ponta: Pentru că numai Dumnezeu este perfect, noi ceilalţi, muritorii, facem...
Cristina Șincai: Da, dar ştiţi că citând din domnul Dragnea, "Dumnezeu nu a vrut ca Victor Ponta să iasă preşedintele României". Citat din Liviu Dragnea, apropo de...
Victor Ponta: Ei, să nu-l încurcăm pe Dumnezeu în chestiile astea...
Victor Ciutacu: Nici marele Manitu, dacă putem să...
Cristina Șincai: Bun. Eu revin la problema serioasă, excludeţi ideea că aceste probleme cu justiţia, că chemările dvs. la DNA, sau unde veţi fi chemat, să ducă la plecarea dvs. din fruntea guvernului?
Victor Ponta: Cred că am greşit atunci când eu am legat partea judiciară de activitatea politică. Cei de la PNL au legat-o tot timpul, spunând: nu trebuie să facem nimic, nu contează că n-avem program, că n-avem miniştri, că n-avem nimic, că-l dă DNA jos. Eu vreau să nu mai fac această greşeală. Când mă întrebaţi despre activitatea mea guvernamentală, vă răspund, despre dosar, mă duc, ca orice cetăţean, îmi prezint probele. Repet, procurorul are o opinie, eu am o altă opinie, o să decidă un judecător, sunt absolut convins că judecătorul va decide ţinând cont de tot ce spunem toţi ceilalţi.
Cristina Șincai: Da, dar dacă aţi fi rămas preşedintele partidului şi un premier ar fi avut această problemă, politic vorbind, era o problemă la un moment dat, devenea o problemă pentru partid? Vin alegerile...
Victor Ponta: Cred că formula actuală, cu Liviu conducând partidul, este cea care dă şansele cele mai mari în alegerile de la anul PSD-ului.
Cristina Șincai: Haideţi să vedem, să revenim la acest Cod Fiscal...
Victor Ponta: Cu greu, dar până la urmă reuşesc să vă aduc la...
Cristina Șincai: ... şi la ceea ce prezentaţi aici. Am văzut şi... să recapitulăm.
Victor Ponta: Haideţi să arăt tuturor cetăţenilor României, că, bun, nu se uită toţi la televizor azi, dar pot să afle, cum stau lucrurile cu sustenabilitatea. Mai pe româneşte, domnule, adoptăm Codul Discal, putem să-l ţinem în continuare în vigoare?
Cristina Șincai: De unde bani, mai pe româneşte, domnule premier? Simplu.
Victor Ponta: Nu vreţi să vă scriu?
Victor Ciutacu: Ba da.
Victor Ponta: Pentru că celorlalţi colegi ai mei din guvern, după aceea din coaliţie şi după aceea din parlament, motiv pentru care toată lumea a susţinut acest lucru, de aceea au şi votat, că nu erau nici sub influenţa alcoolului, nici a halucinogenelor, au înţeles. 
Lucrurile arată în felul următor. Dincolo de partea... de organizare... Dincolo de foarte multele măsuri efectiv fiscale şi de procedură fiscală, pe care mediul de afaceri le-a cerut de mulţi ani, s-a tot modificat Codul Fiscal, dar dincolo de asta, hai să vorbim despre impact. Apropo, vreau să ştiţi, am discutat astăzi cu liderul nostru de la Camera Deputaţilor şi cu liderul de la Senat, preşedintele n-a trimis Codul Fiscal... ştiţi cum se face, se retrimite de către preşedinte şi spune: articolul 7 vă rog să-l aşa sau...
Cristina Șincai: ... nu este în conformitate cu nu ştiu ce prevedere...
Victor Ponta: Nu există nimic, preşedintele a zis doar: reexaminaţi! N-a zis nici ce să reexaminaţi, nici ce text, nici ce măsură, deci parlamentul va reexamina, în general. Înţeleg că după aceea, după ce a retrimis, s-a discutat dacă avem bani sau nu. Şi sunt trei măsuri cu impact bugetar: 1 - TVA, 2 - Taxa pe construcţii speciale, pe stâlp, dacă vreţi şi 3 - impozitul pe dividende. E aşa: un punct de TVA... Apropo, i-am întrebat pe liberali dacă ştiu cât eu un punct de TVA, ca să ştim cu cât să-l scădem, nu ştia nici unul.
Ionela Năstase: Ce înseamnă pe liberali, pe cine aţi întrebat? Parlamentari?
Victor Ponta: Păi, da, cei care erau... Am avut o discuţie atunci şi le-am zis, "Domnule, ştiţi cât e?". "Nu, nu ştim, dar e bine"... 
Victor Ciutacu: Păi, ziceţi-ne dvs...
Victor Ponta: Ştiţi când am avut discuţia? Atunci când au zis, domnule, noi am făcut cu 20, pentru că odată cu scăderea la 9%, practic ne ducem sub 9. Nu, domnule, 19, noi facem amendament cu 19 şi dacă facem amendament cu 19, vă votăm Codul.
Victor Ciutacu: Ceea ce au făcut.
Cristina Șincai: Amendament semnat de doamna Andreea Paul, nu?
Victor Ponta: Şi am zis, "Domnule, dar ştiţi cât costă punctul ăla?". "Nu ştim, dar 19, vrem noi 19, că noi l-am făcut de la 19 la..."
Ionela Năstase: Doamna Paul, domnul Ialomiţianu nu ştiau?
Victor Ponta: Pe acolo... Nu ştiau, nu. Un punct este 1,8 miliarde de lei de roni, ori 5, 9 miliarde. Vă rog să reţineţi acest impact.
Victor Ciutacu: Adică 2 miliarde de euro, mai pe româneşte.
Victor Ponta: Staţi aşa... Taxa pe construcţii, oricum am redus-o de la 1,5 la 1 şi este 1 miliard de lei, este 1% în acest moment. Iar impozitul pe dividende de la 16 la 5%, este 1,3 miliarde.
Victor Ciutacu: Deci, 11,3 miliarde.
Cristina Șincai: Doar pentru cele trei...
Victor Ponta: Păi, astea sunt cu impact negativ. Vor fi alte măsuri cu impact pozitiv şi cu...
Cristina Șincai: Se poate ridicarea plafonului de impozitare pentru pensionari...
Victor Ponta: Mai vreau să vă explic un lucru. 9 miliarde este impactul brut. Dar, de exemplu, tot ce plăteşte statul român acum, construcţii, autostrăzi, inclusiv utilităţi, toate se reduc cu 5%, adică şi noi plătim mai puţin TVA, asta încerc să spun, deci noi scădem şi la cheltuielile statului român, vreun miliard şi ceva se reduce numai din ce cheltuie statul român, nu ce cheltuie firmele private sau cetăţeanul simplu. Şi acum, am prezentat, aşa, din vacanţă, că atunci am primit datele de la ANAF.
Victor Ciutacu: Da, ați fost foarte harnic la postările economice.
Victor Ponta: Îmi place, îmi palce din ce în ce mai tare, mai ales că primesc veşti bune. Când primeam veştile rele nu eram la fel de fericit.
Ionela Năstase: Mâine-poimâine iese preşedintele Iohannis şi vă numeşte "postac"...
Victor Ponta: Nu-i problemă asta... Problema este alta. Şase luni din 2015, am avut aşa, faţă de 2014, în 2014 pe şase luni am avut încasări la buget de 106 miliarde şi în 2015 am avut 116. Deci, plus 10 miliarde de lei în şase luni. Dacă facem matematică, teoretic ar trebui să avem până la sfârşitul anului plus 20 de miliarde încasări. Nu vorbesc de cheltuieli mai mici, că am avut şi cheltuieli mai mici, vorbesc...
Victor Ciutacu: Dar nu e în fiecare zi Paştele, domnule Ponta...
Victor Ponta: Ba da, cât timp avem creştere economică de 3%, da.
Victor Ciutacu: Păi, exact ce spuneţi dvs, cât timp avem creştere economică de 3%, dar avem...
Victor Ponta: Păi, creştere economică 3% avem, domnule Ciutacu, cât timp oamenii vor vrea în continuare să investească în România pentru că avem un sistem fiscal mai bun decât alte ţări din Europa de Vest care, evident, când văd că se mută şi Bosch şi Daimler şi Deutsche Bank toţi la noi, sigur că nu sunt toţi fericiţi, dar asta e, e competiţie în Europa şi cred că e normal să fie această competiţie. Al doilea lucru, care e la fel de important, apropo de TVA. Am redus TVA de la 24 la 9% în iunie, da?
Victor Ciutacu: La alimente.
Victor Ponta: La alimente. Și am zis: domnule, când reduci la alimente 25%, poporul consumă alimente, toată lumea o să pierdem bani la încasări. Ştiţi cât au fost în 2015, luna iulie, încasările pe iunie, raportate... Plus 60 de milioane de lei. Eu nu cred că românul a început să mănânce faţă de 2014 mult mai mult, eu cred că, pur şi simplu, au început să factureze, că la 9% nu le mai convine. A treia dată, şi cu asta arăt, cred, pentru orice om de bună credinţă care e ideea... A treia dată: din TVA, doar din TVA, prin activitatea ANAF antifraudă, că a contat foarte mult acest lucru, că am desfiinţat Garda Financiară, am adus... sunt ofiţeri de informaţii lucrează cu DNA, cu toată lumea...
Victor Ciutacu: Deci, vi se pare normal să fie ofiţeri de informaţii?
Victor Ponta: Da. Cât timp avem succes, da. Pe primele şase luni, un miliard de euro în plus faţă de primele şase luni din 2014.
Ionela Năstase: Păi, şi dacă la anul nu-l mai avem?
Victor Ponta: Deci, ăştia 2 miliarde în plus, unul e doar din TVA... Păi de ce să nu-l am? Îl am pentru că, în măsura în care de la 4 la 19, exact ca şi la alimente, când faci o scădere semnificativă şi ai în acelaşi timp şi controlul, şi morcovul şi bâta, cum spune americanul, atunci poţi să te duci şi să obţii de la oameni să plătească, să scoţi de fapt economia gri. Sigur, de exemplu... A, asta am uitat să vă spun: am redus CAS cu 5%. Nu mai ţine nimeni minte... Avem încasări mai mari la contribuţii de asigurări sociale pe anul 2015 decât atunci când erau cu 5% mai mult. De ce? Că sunt mai multe locuri de muncă la alb, că oamenii plătesc pe cartea de muncă, nu mai plătesc în mână, că am mărit salariul minim... Ce vreau să spun cu aceste lucruri? Da, 3% ăla creştere economică trebuie să-l ţinem în continuare. Anul ăsta deocamdată suntem 4,3...
Victor Ciutacu: Tocmai vă anunţa domnul Isărescu când eraţi dvs în concendiu că nu e bine să creşti aşa mult şi des...
Victor Ponta: Dar e bine să scădem? Ca să înţeleg şi eu.
Victor Ciutacu: Păi, nu ştiu, dar dvs nu aveţi dialog cu domnul Isărescu?
Victor Ponta: Ba da, dar asta e o altă discuţie... Şi aici înseamnă aşa: sistem fiscal mai bun decât media europeană, că altfel de ce să meargă omul să-şi facă fabrica în Germania şi să nu-şi facă în România? Că e mai aproape Germania de pieţele europene. Altfel, aşa, vine şi o face în România. Și un sistem antifraudă care, da, funcţionează din ce în ce mai bine. Toate lucrurile astea au sens, le-am explicat de zece ori, le-a înţeles toată lumea, le-a sprijinit Coaliţia pentru dezvoltarea României, mediul de afaceri, Consiliul investitorilor, toată lumea, le-au susţinut cei din comisiile de Buget-Finanţe, şi de la Senat şi de la Cameră, le-a votat toată lumea. Acum, de ce a dat domnul Iohannis Codul Fiscal înapoi? Păi, vă spun eu de ce. Că a zis, domnule, dacă face Ponta şi asta, vine PNL şi ce mai face? Păi nu, iertaţi-mă, dar asta nu e o gândire naţională, e o  gândire de şef de partid.
Ionela Năstase: Păi, disputa pe Codul Fiscal, până la urmă, are vreo parte economică sau este politică?
Victor Ponta: Nu, este sută la sută politică. De altfel, am văzut şi propunerile de acum, să cădem la pace, să le facem mai încolo, ca să apuce şi ei să facă şi ei.
Ionela Năstase: /.../ vrea consultări.
Victor Ponta: A, da, am discutat cu dl Oprea azi şi cu dl Dragnea, o să meargă dl Teodorovici şi cu dl Nicolicea, vor prezenta din nou aceste date dacă cumva le lipseau...
Cristina Șincai: La consultările politice sau la cele de specialitate, că înţeleg că vor fi specialişti şi apoi la nivel de lideri?
Victor Ponta: Pe 17 am înţeles. Acum, sincer, noi suntem totuşi într-o situaţie de Caragiale, adică au votat ceva şi după aia vor să facem consultări pe ceea ce am votat.
Ionela Năstase: De aceea avem foarte multe întrebări pe zona asta.
Victor Ponta: Doi: avem sesiune extraordinară pe 25. Unde se dezbate o lege? În parlament. Nu-i nimic, o mai facem înainte. Ştiţi cu ce seamănă? Seamănă cu atunci când venise bileţelul cu Agamiţă Dandanache şi trebuiau să îl pună pe Caţavencu şi nu mai ştiau Gorghiu şi Blaga ei pe cine votează.
Ionela Năstase: Da, dar dincolo de Gorghiu şi Blaga. spune Gabriel Oprea aşa: "Vom aduce la aceeaşi masă toate partidele şi vom încerca să obţinem cel mai bun rezultat". Adică acesta?
Victor Ponta: Sigur. Din punctul meu de vedere, dacă îi ajută cu ceva la negocierea politică - eu nu mă bag la negocieri politice, că nu sunt şef de partid - dar dacă îi ajută cu ceva să revenim la 20% TVA, adică mai scădem 1,8 miliarde, în rest...Hai să vă spun un lucru: taxa pe construcţii speciale, OK, eu în continuare cred că nu e un lucru rău de principiu, dar poate că ajută firmele să... iar impozitul pe dividende e o măsură foarte liberală. Adică să ştiţi, votanţii social-democraţi nu au dividende.
Ionela Năstase: E cel mai liberal cod fiscal.
Victor Ponta: Dar dacă vor ei să dea jos şi pe asta, PNL, pentru mine linia roşie, ca să aibă sens tot ce am muncit până acum, este 20% TVA.
Ionela Năstase: Cine trimite un ministru la consultări, premierul României sau şeful de partid? Spuneaţi că merge dl Teodorovici.
Victor Ponta: Dacă sunt consultări politice, şeful de partid. 
Ionela Năstase: Bun, deci sunt politice?
Victor Ponta: Sunt cerute de un partid politic care a votat o lege şi după aia vrea să se consulte.
Ionela Năstase: De două partide, că şi dvs...
Victor Ciutacu: Şi atunci partidul dvs., dacă l-a numit pe Teodorovici în calitate de ministru de finanţe...
Victor Ponta: Păi e membru PSD. Vreau să vă spun un lucru pe care poate nu îl ştiţi; ştiţi că dl Teodorovici a fost membru PNL şi dacă nu l-au folosit, noi l-am folosit.
Victor Ciutacu: N-a fost şi ceva demnitar pe vremea dlui Vosganian, dacă nu mă înşel?
Victor Ponta: A fost secretar de stat la Ministerul de Finanţe şi a fost înainte pe fonduri europene la Ministerul Transporturilor, după care a fost consilierul meu pe fonduri europene şi a candidat şi e senator PSD.
Ionela Năstase: Deci este decizia dlui Dragnea ca dl Teodorovici să meargă.
Victor Ponta: M-a sunat, m-a întrebat ce face şi i-am spus să meargă dl Teodorovici ca membru PSD şi cred că merg şi cei doi preşedinţi de comisii parlamentare, dl Orcaş de la Senat şi cu Ştefan Viorel de la Cameră, că de fapt sunt specialiştii noştri, ai PSD, pe aceste domenii şi să le explice...Dar repet, haideţi să nu ne păcălim, celor de la PNL nu trebuie să li se explice cifrele astea, că le-am dat noi, de-aia au votat.
Victor Ciutacu: Pot să scriu şi eu ceva lângă dvs?
Victor Ponta: Scrieţi ce vreţi. E totuşi o planşă pe care vreau să o ţineţi.
Victor Ciutacu: E o planşă care va rămâne istorie. Dvs aţi spus că până aici sunteţi dispus să acceptaţi dvs...
Victor Ponta: Aşa cred eu că e bine.
Victor Ciutacu: Bun, şi presupunem că dl Oprea şi cu ceilalţi pică la pace pe 21%. În momentul ăsta pleacă Ponta?
Victor Ponta: Daţi-mi voie, totuşi, să vorbim de lucruri...
Victor Ciutacu: Păi nu, că aţi zis că... E a treia oară când ajungem la asta şi de fiecare dată insistaţi că maximum de cedare din partea premierului Ponta este 20%...
Victor Ponta: Nu e vorba de cedare. Eu îmi fac datoria, mai spun o dată, eu sunt un general manager, în acest moment, al guvernului. Şi am patru oameni în consiliul de administraţie: dl Liviu Dragnea, dl Oprea, dl Tăriceanu şi dl Daniel Constantin. Eu, datoria mea este să le spun cum arată lucrurile, după care ei o să ia decizia politică.
Victor Ciutacu: Şi consiliul de administraţie zice: propunerea dumneavoastră se respinge, dle director general.
Victor Ponta: Dar de unde ştiţi dumneavoastră? De unde ştiţi asta?
Victor Ciutacu: Nu ştiu, presupun şi eu. 
Victor Ponta: Atunci o să discutăm atunci.
Ionela Năstase: Spuneaţi, dle premier, la un moment dat, că...
Victor Ponta: Dar eu cred că - numai un pic! - eu cred că un consiliu de administraţie care primeşte propuneri bune, de ce să le respingă? Mai ales că sunt, uitaţi-vă, sunt cu cifre. Şi e bine... Am uitat un lucru esenţial, pe care tot îl scriu. Ce câştigă omul de rând? Cică e un Cod liberal... Nu, eu cred că e un Cod social-liberal. Păi în primul şi în primul rând, 5% ăsta de la TVA se duce, atenţie - că la alimente, nu, rămâne 9% - dar se duce aşa: în primul rând, în utilităţi - ştiţi că plătim la TVA la tot, la întreţinere, la toate celelalte. Se duce în transport - vorbesc de cetăţeanul simplu -, se duce în haine, în orice altceva ce nu este aliment, care deja s-a dus la 9% şi slavă Domnului că s-a dus la 9%, pentru că e foarte bine acest lucru. Pentru firme înseamnă mai puţin, sigur, pentru exportatori, care îşi primesc TVA înapoi, dar acum şi-l primesc la 60 de zile, nu la 180 de zile, ca pe vremea lui Blejnar şi cu plicul. Acum primesc la 60 de zile...
Victor Ciutacu: Dar Blejnar e liber şi vesel, dle Ponta. Dumneavoastră ziceţi "cu plicul". Statul de drept nu zice.
Victor Ponta: Mă rog, treaba lui. Bun. Aceşti 5%, cu excepţia exportatorilor, care până la urmă, tot acolo sunt, înseamnă în tot ceea ce înseamnă preţurile finale la producţie. Iar eu, care, repet, sunt social-democrat, dar înţeleg, am întrebat: bun, şi ce câştigăm din cei 16 la 5% dividente? Că, teoretic, ar trebui să iau de la dividende, înseamnă pe profit, înseamnă cei bogaţi, ia să le iau 16%, de ce să le iau 5? Mi-au arătat şi mie cei care ştiu economia reală, nu cea din contabilitate, şi mi-au spus aşa: ai grijă, că firmele astea mari...
Victor Ciutacu: Nu declară profit.
Victor Ponta: Îşi fac transfer pricing sau îşi externalizează altfel profitul şi, de fapt, e 16% din nimic.
Victor Ciutacu: Şi dumneavoastră aveţi o certitudine că redus la 5%, firmele şi vor declara profitul real?
Victor Ponta: Dle Ciutacu, în toate aceste estimări...
Victor Ciutacu: Aveţi Fiscul la dumneavoastră.
Victor Ponta: Nu, atenţie, dacă vorbim de UE, nu avem voie să... şi de statele care au asociere la UE, nu. Dar 5%, să ştiţi, plătesc mai mult în alte ţări, plătesc mai mult. 16% plătesc mai puţin. Deci ideea este să fii competitiv cu ţările din UE unde nu ai alte instrumente decât competitivitatea. Altfel nu au de ce să vină la tine, să nu meargă în Bulgaria sau să meargă în Ungaria sau... E simplu. Ungaria are 27% TVA la alimente. Da, vin acum, că de aia sunt supăraţi că nu deschidem destule drumuri, să cumpere cum cumpăram noi de la unguri înainte. Şi multe alte lucruri de acest gen. Îmi spuneau, şi aveau dreptate, toţi cei din turism: Bulgaria are 10%, mi se pare, TVA la serviciile de turism. Le-am făcut şi noi 9%. Nu cred că mai e un loc liber nici pe litoral, nici la munte, nici în pensiuni, în România. Ideea este să fii competitiv.
Victor Ciutacu: Dar credeţi că doar datorită reducerii de TVA?
Victor Ponta: Nu. Atenţie, am spus-o tot timpul: morcovul şi bâta. Adică, trebuie să faci un sistem bun, cât mai /.../ şi un antifraudă şi un ANAF cât mai dur. Pentru că miliardul ăla de euro din plus din TVA să ştiţi că nu l-am luat de la cei cu două restaurante şi... Sunt exact de unde se făcea marea evaziune fiscală. Dar asta e o discuţie care nu apare la televizor.
Victor Ciutacu: Dumneavoastră vi se pare normal să umble ANAF cu girofarul pe stradă? Nu ştiu, parcă aduce a Argentina generalilor, a coloneilor, pe vremea dlui sau tovarăşului Peron...
Victor Ponta: Mi s-a părut normal să existe şi semne exterioare de forţă, pentru o instituţie care era asimilată ideii - când era Gardă Financiară - 'ăia nu fac nimic, decât şpagă şi decât'... Şi am zis: ok, a fost, ştiţi bine, desfiinţată instituţia, s-au reangajat doar o parte, doar cei verificaţi, fără probleme...
Victor Ciutacu: Şi în rest, au venit ăia de la statul de drept lângă ei.
Victor Ponta: Dle Ciutacu, repet, dacă... O să fiu criticat de propagandă pentru citat: dacă prinde pisica şoareci, mai contează ce culoare are? E bine că prinde.
Victor Ciutacu: Atunci, nu ştiu, eu zic să nu mai facem alegeri şi să punem în toate funcţiile rezultate...
Victor Ponta: Asta e o discuţie politică. 
Victor Ciutacu: Da. E o discuţie politică.
Victor Ponta: Tot ceea ce s-a întâmplat la ANAF şi la antifraudă sunt decizii pe care le-au luat doi oameni politici, şi anume Daniel Chiţoiu, ministru de finanţe, şi cu Victor Ponta, prim-ministru. Nu le-a luat, adică nu a venit cineva cu forţa şi ne-a zis "desfiinţaţi Garda Financiară, daţi uniforme!". Au fost doi oameni. Întâmplător, amândoi au nişte probleme acum, dar asta e viaţa.
Victor Ciutacu: Ofiţerii de informaţii i-aţi solicitat dvs sau...?
Victor Ponta: A fost o întreagă strategie şi CSAT a aprobat acest lucru.
Victor Ciutacu: Deci e aprobată în CSAT povestea asta?
Victor Ponta: Păi nu se putea altfel.
Victor Ciutacu: Cum zice maestrul Cristoiu, avem o ştire.
Victor Ponta: O aveţi de mult.
Ionela Năstase: Avem mai multe. În acest studio aţi dat o ştire la un moment dat, dle premier, atunci când aţi fost invitat alături de Darius Vâlcov, pe vremea aceea ministrul de finanţe.
Victor Ponta: Darius Vâlcov, care are un rol foarte important în faptul că România poate să aibă la 1 septembrie cel mai bun cod fiscal din Europa, ca să fiu corect.
Ionela Năstase: Spuneaţi atunci că dacă nu trece Codul Fiscal, Guvernul României îşi asumă răspunderea. Sigur, a trecut de parlament, Klaus Iohannis v-a făcut o surpriză. Există posibilitatea să treceţi, nu ştiu, principalele trei măsuri, cele pe care le-aţi trecut mai devreme pe tabla noastră din studio, prin ordonanţe de urgenţă, separat?
Victor Ponta: Nu vreţi să dezbată parlamentul şi după aceea să vedem, că asta cu dacă, cu parcă, cu...Eu personal, dincolo de...
Ionela Năstase: Ţineţi mult la TVA.
Victor Ponta: Nu ţin, nu câştig eu personal ceva din chestia asta. Sunt două lucruri. Unu, cred că e bună pentru România şi doi, asta am promis când ne-au votat oamenii.
Ionela Năstase: Bună pentru România, cum era Elena Udrea cândva, dacă îmi permiteţi. Bună măsura pentru România. Există cumva variantă să o adoptaţi prin ordonanţă de urgenţă?
Victor Ponta: Există varianta ca săptămâna viitoare sau când este sesiunea extraordinară să se întâlnească din nou parlamentul şi cu excepţia celor de la PNL, care sunt într-un număr de dresaj din punctul meu de vedere, ei sunt, ştiţi, când dresezi animalul...
Ionela Năstase: Cine e dresorul?
Victor Ponta: În cazul de faţă, nu ştiu. Dl Iohannis îi dresează: aţi votat aşa, ia săriţi în partea asta. Dincolo de chestia asta, eu cred că toţi cei care au votat acum două luni, că nu s-a întâmplat nimic de acum două luni de rău, s-a întâmplat de bine, adică datele pe care eu le-am prezentat după şase luni, de-aia sunt de bine toate, sunt în sprijinul Codului Fiscal, eu cred că, cu excepţia liberalilor, ceilalţi nu se vor face de râs şi vor vota pentru.
Ionela Năstase: Şi dacă nu?
Victor Ponta: Aveţi foarte multe întrebări cu dacă şi parcă. 
Victor Ciutacu: Trăim în ţara în care se întâmplă lucrurile astea, dle Ponta, vă întrebăm şi noi din experienţă.
Victor Ponta: Nu am aptitudini de prezicător. 
Cristina Șincai: /.../ dacă vreţi o problemă legat de pachetul pentru mame. Acela se va aproba? Multă lume îşi face...
Victor Ciutacu: Ce, trusou? Ce? Al meu face 18 ani, nu mai sunt la...
Victor Ponta: Din câte ştiu eu, legea privind acea indemnizaţie este în vigoare. Sper să nu greşesc, o sun pe dna Plumb, dar e de mult în vigoare, aşa cum sunt în vigoare, promulgate de preşedintele Iohannis, şi îi mulţumesc pentru asta, că le-a promulgat imediat fără să aibă nici un impact, evident, sau mai bine zis un studiu, şi anume dublarea alocaţiilor pentru copii, legea pensiilor militare, dublarea indemnizaţiilor pentru deţinuţii politici şi pentru veterani. Acolo alea au fost legi foarte bune pe care le-a votat parlamentul, eu le-am susţinut, dl Iohannis a avut încredere în mine şi în parlament, nu a mai cerut nici un studiu, deşi nu sunt economice, sunt foarte sociale.
Victor Ciutacu: Apropo de nici un studiu, că mi-am adus aminte de o chestie care...
Victor Ponta: În cazul dublării alocaţiilor, e singura lege care a trecut fără punctul de vedere al Ministerului Finanţelor.
Cristina Șincai: O singură precizare, legată aici doar de banii pe care îi primesc mamele: este plafonată acea sumă, acea indemnizaţie şi spunea la un moment dat dna Rovana Plumb că cei 85% - pentru telespectatori - mamele care rămân acasă primesc 85% din venitul anterior...
Ionela Năstase: E plafonată suma la 3400 de lei în acest moment.
Victor Ponta: Da. 3400 de lei, pentru că am avut situaţii în practică, foarte puţine, e adevărat, în care se angaja la firma soţului, avea 100 de milioane o lună înainte... alea au fost nişte situaţii de excepţie.
Victor Ciutacu: Da, dar nu omori o ţară întreagă pentru nişte excepţii.
Victor Ponta: Nu, dar n-am omorât pe nimeni. 99% din mamele din România câştigă 3400 plus 85%? Deci, câştigă în jur de 4000, sub 4000.
Ionela Năstase: Creşteţi natalitatea astfel, dle premier. Dacă ridicaţi plfonul, femeile de carieră poate se mai gândesc și se întorc mai repede la serviciu.
Victor Ciutacu: Bun, eu vreau să mă întorc...
Victor Ponta: Sunt nişte studii pe această temă, pe care le putem discuta cu specialişti.
Victor Ciutacu: ...la alte creşteri, domnule Ponta...
Victor Ponta: Vă rog!
Victor Ciutacu: Apropo de legea salarizării: Oricât aţi ţine dumneavoastră la domnul Oprea şi la onoarea dânsului, oricât s-ar fi înţeles dânsul cu domnul Iohannis cât eraţi dumneavoastră plecat la operaţie, e de porc, domnule prim-ministru, să măriţi salariile în ţara asta începând cu demnitarii!
Victor Ponta: Sunt convins că parlamentul va lua decizia cea mai bună în acest sens.
Ionela Năstase: …și nu odată cu ceilalţi bugetari, Victor, dacă-mi permiţi completarea.
Victor Ponta: Mie mi se pare mult mai de porc altceva...
Victor Ciutacu: Vă rog!
Victor Ponta: ...să taci din gură două săptămâni, ca să nu-l superi pe domnul Iohannis, şi după aia să vii să spui că votezi contra, în parlament, cum a făcut PNL-ul, mi se pare mult mai de porc.
Victor Ciutacu: Nu am a vă contrazice, dar la nivel...
Victor Ponta: Eu o recunosc, am zis, am înghiţit-o şi o las aşa, că… dar e de zece ori mai de porc, adică.
Victor Ciutacu: /…/ de, dacă vreţi, percepţie publică, da, dar la nivel de percepţie publică dă îngrozitor. Pentru omul obişnuit, vă spune unul care merge cu taxiul în fiecare zi şi ştiţi cât vă înjură ăia?
Victor Ponta: /…/ domnule Ciutacu! - exact în aceşti termeni, mi-am exprimat opoziţia faţă... când am vorbit cu Gabi Oprea, nu că nu ar fi corect, eu cred că e bine ca demnitarii din România... Nu o să mai fiu eu demnitar mai mult de decembrie...
Victor Ciutacu: Dar aici ne întâlnim toţi în părere.
Victor Ponta: Dar Gabi Oprea a zis, "Domnule, îmi asum acest lucru, l-am promis, mi-l asum, îl semnez eu, ca prim-ministru interimar", că i-am spus: Gabi, eu nu o semnez, din motivele pe care le spuneţi şi dumneavoastră şi...
Victor Ciutacu: Şi mai e un lucru.
Victor Ponta: I-am spus: dacă te aştepţi ca din partea cealaltă să existe fairplay, o să fii dezamăgit. Nu a existat fairplay, dar acum parlamentul dezbate ordonanţa.
Victor Ciutacu: Nu-mi pare foarte zdrobit de dezamăgire domnul Oprea zilele astea, dar, şi mai e un lucru la asta...
Victor Ponta: El s-a ţinut de cuvânt.
Victor Ciutacu: Fără discuţie că trebuie să aveţi, şi ştiţi că eu întotdeauna am susţinut că demnitarii trebuie...
Victor Ponta: Nu, atenţie, nu să avem, că singurul în funcţie e domnul Iohannis cinci ani, restul nu sunt.
Victor Ciutacu: Şi dumneavoastră momentan. Cine o veni după dumneavoastră...
Victor Ponta: Păi, staţi, că mie în fiecare zi mi se cântă prohodul.
Cristina Șincai: Sunt alte câteva zeci de demnitari, totuşi.
Victor Ciutacu: Mai e un lucru, domnule Ponta. Raportul este prea mare, discrepanţa e prea mare între venitul demnitarului şi salariul mediu pe economie.
Victor Ponta: Dacă vreţi să înţelegeţi însă că acea cifră nu a venit, nu a fost inventată de Gabi Oprea sau de...
Victor Ciutacu: Bănuiesc.
Victor Ponta: ... ci este suma identică, la virgulă, pe care o care câştigă preşedintele, primul-ministru, cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar celelalte, atenţie...
Victor Ciutacu: Căruia nu-i puteaţi scădea salariu, nu?
Victor Ponta: Nu, nu se pune problema... Iar celelalte sunt indemnizaţiile judecătorilor la Înalta Curte, deci nu a fost o cifră venită din...
Victor Ciutacu: Bun, atunci să o spun altfel, este revoltător că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie câştigă de nouă ori salariul mediu pe economie.
Victor Ponta: Nu, nu, eu nu cred asta, sincer, aici fără demagogie eu cred că... e bine să câştige atât. Eu cred că trebuie să ridicăm salariul.
Victor Ciutacu: Doamna Stanciu, ca şi dumneavoastră...
Victor Ponta: Nu vorbim de persoane.
Victor Ciutacu: ... ca şi domnul Iohannis...
Victor Ponta: Nu, nu sunt de acord cu asta.
Victor Ciutacu: ... primeşte salariu din impozitele celor care plătesc pe salariul mediu pe economie.
Victor Ponta: Da, trebuie să existe. Preşedintele Înaltei Curţi şi judecătorii în general, magistraţii, trebuie să aibă salarii mari. Se întâmplă lucrul ăsta în toată Uniunea Europeană.
Victor Ciutacu: Dar în Belgia de ce nu le au atât de mari, domnule prim-ministru?
Victor Ponta: Poftiţi?
Victor Ciutacu: În Belgia, de ce nu le au atât de mari, în Olanda de ce nu le au atât de mari? /.../ mai mare la noi?
Victor Ponta: Nu ştiu, ăia nu cred că nu sunt dezvoltaţi.Nu ştiu.
Cristina Șincai: Haideţi să extindem un pic discuţia.
Victor Ponta: Eu vorbesc de faptul că acele cifre n-au fost inventate de cineva şi s-a mers...
Victor Ciutacu: Da, era maximum de pe piaţă.
Victor Ponta: Pe un principiu, şi anume, şeful puterii judecătoreşti cu şeful puterii executive şi cu şeful puterii legislative să fie egali, ca să avem trei puteri în stat, pentru că acum diferenţa e uriaşă. Dar, repet, exact cuvintele pe care dumneavoastră le-aţi folosit i le-am spus şi eu lui Gabi şi i-am zis, domnule, ai dreptate ca principiu, dar o să vezi că ăştia nu sunt oameni de onoare şi degeaba ai vorbit. Mă rog, acum parlamentul se va pronunţa.
Ionela Năstase: Bun, dar sunt 50 de persoane maximum în această situaţie...
Victor Ponta: 40 cred, da.
Ionela Năstase: 48.
Victor Ciutacu: 48.
Ionela Năstase. Haideţi să vorbim despre marea masă care aşteaptă de la dumneavoastră.
Victor Ponta: Păi, de fapt, aia e discuţia.
Ionela Năstase: Acolo este discuţia, da, asta este şi părerea mea. Îmi mai permiteţi o întrebare cu ”şi dacă”? 
Victor Ponta: Nu.
Ionela Năstase: Vă întreb şi dacă nu se aprobă Codul Fiscal...
Victor Ponta: Nu, nu.
Ionela Năstase: ... vom avea sau nu legea salarizării?
Victor Ponta: Nu. Vă răspund de pe acum: nu.
Ionela Năstase: Pentru că nu o dată aţi spus că sunt în strânsă legătură.
Victor Ponta: Păi, normal că sunt în strânsă legătură, că sunt legate de bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie, în baza prevederilor. 
Ionela Năstase: Bun, şi atunci?
Victor Ponta: Întâi strângi bani prin Codul Fiscal şi de procedură fiscală, şi după aceia îi cheltui, nu invers.
Ionela Năstase: Şi atunci, bugetarii merg pe stradă şi înjură printre dinţi în continuare? Pentru că odată cu mărirea salariului minim pe economie…
Victor Ponta: Eu cred că înjură printre dinţi, ca să folosesc expresia dumneavoastră, în primul rând înjură oamenii de afaceri şi întreprinzătorii, care spun: domnule, deci codul ăsta fiscal ne ajută pe noi şi nu ne lasă liberalii să-l avem, după care înjură şi bugetarii, pentru că, da, o spun foarte clar, şi nu e vorba aici, asta am spus-o înainte, nu poţi să adopţi o lege a salarizării, până nu ai un Cod Fiscal care să-ţi spună ce venituri ai la buget, că salariile...
Ionela Năstase: Dar poţi, şi ne întoarcem la discuţie, dar poţi mări, tripla salariile demnitarilor. Avem anomalii în această legislaţie.
Victor Ponta: Aici nu mă băgaţi în demagogia asta, că totuşi cei 300.000 de euro, nu ăia, problema e principiul pe care l-a spus domnul Ciutacu, nu suma dumneavoastră, că aia e o demagogie.
Ionela Năstase: Domnule premier, fac referire la pensionari. Ei sunt cei care acuză şi strigă tare.
Victor Ponta: Nu, eu nu cred că dumneavoastră puteţi vorbi în numele pensionarilor. Eu pot vorbi în numele pensionarilor...
Ionela Năstase: Nu, dar am stat de vorbă cu mulţi dintre ei.
Victor Ponta: Şi aveţi dreptate. Şi eu am stat de vorbă cu şi mai mulţi, pentru că...
Cristina Șincai: Şi ce le spuneţi, domnule prim-ministru?
Victor Ponta: …pentru că sunt cel care în 2012, 2013, 2014, 2015 - şi sper să o fac şi în 2016 - am aplicat legea prin care toate pensiile din România au fost indexate, conform legii, cu acel coeficient. Sunt acelaşi prim-ministru care a trimis în parlament legea şi a aprobat-o parlamentul şi mulţumesc parlamentului, cu reîntoarcerea la grupele 1 şi 2 de muncă. Sunt acelaşi prim-ministru care a trimis în parlament - şi mulţumesc parlamentului că a adoptat - legea privind pensiile militarilor. Deci eu asta pot să spun...
Victor Ciutacu: Domnule Ponta, sunteţi prim-ministrul unei ţări în care memoria colectivă este extrem de scurtă şi în care parlamentul nu contează decât la o scară pentru întreaga activitate, postum, de regulă. Ultima măsură este cea care, dacă vreţi să înfigeţi cel mai bine în tărtăcuţa omului...
Victor Ponta: Eu mi-am spus părerea...
Victor Ciutacu: E ca-n bancul ăla: dar pe banii noştri? Ştiţi, cam aşa e. Aţi dat, aţi dat, aţi dat, mă rog, aţi dat din ce-a produs ţara asta, că n-aţi venit dumneavoastră cu bani de acasă. În momentul în care e prima dată când nu daţi, ştiţi foarte bine că se uită tot ce e bun din spate...
Victor Ponta: Mă aştept.
Ionela Năstase: Dacă-mi permiteţi, o scurtă recapitulare: dacă nu trece Codul fiscal, nu vom avea o nouă lege a salarizării...
Victor Ponta: Nu, nu poţi să ai o nouă lege a salarizării...
Ionela Năstase: ...asta înseamnă că rămânem cu acele anomalii greu de imaginat care s-au născut în această lege o dată cu mărirea salariului minim pe economie...
Victor Ponta: Păi, normal, sunt legate între ele. Nu poţi să vorbeşti despre legea salarizării bugetarilor cât timp nu ai resursele stabilite în mod clar ale bugetelor pe anii care urmează. Că, oricum, legea salarizării n-ar însemna în nici un caz - că am văzut şi această... Ştiţi, toată lumea a fost de acord cu Codul fiscal. N-am văzut pe nimeni contra. Toată lumea: hai să-l votăm. L-am votat. După ce l-am votat, toată lumea a fost de acord. Până în ziua în care domnul Iohannis, repet, dintr-o chestie pur politică, să nu facă PSD-ul, să facă PNL-ul, a dat înapoi. Din acel moment s-au căutat argumentele. De aia zic de dresaj, ca la câini. Îi dai biscuitele, îl timiţi în partea ailaltă, vezi dacă-i cuminte. Şi au căutat argumente. Primul argument, că nu sunt bani. Doar datele astea nu credeţi că nu le avea şi preşedintele sau PNL-ul. Le aveau. Uite că sunt bani! Al doilea, că o să vină o nouă criză mondială. Eu nu pot să contrazic ce zice domnul Isărescu. Domnul Isărescu a zis un lucru care mi-ar fi greu să-l contrazic, că o să mai vină o criză mondială. Probabil că o să vină, nu zice nimeni că nu mai vin crize, dar nu cred că vine criza mondială dacă avem noi TVA-ul 19 sau 24. Cred că noi putem să fim mai bine pregătiţi când va veni o altă criză, sperăm, cât mai încolo, dacă avem o economie în care se investeşte în această perioadă. Al treilea lucru - şi ajung la întrebarea dumneavoastră: de la 1 ianuarie se măresc toate salariile bugetarilor şi o să fie un dezastru. Nu se întâmplă aşa ceva. Legea, aşa cum a fost scrisă de către ministrul muncii, doamna Plumb, prevede o perioadă de ani de zile de tranziţie. Dacă spune cineva că de la 1 ianuarie se pot mări toate salariile la bugetari, e o minciună. Nu se pot mări. Se pot mări în anumite trepte în ceea ce lasă spaţiu bugetar în fiecare lege a bugetului. Dar avem o regulă, avem un sens. Omul ştie, nu mai sunt 70.000 de clase şi de trepte şi de aranjamente. Asta este regula. Şi pe urmă punem pe această regulă în baza Codului fiscal şi a veniturilor bugetare... Într-adevăr, nu pierde nimeni nici un leu, dar de adăugat se adaugă nişte ani de zile, în baza resurselor bugetare. Deci, de aceea v-am răspuns şi v-am spus, de fapt, înainte de toată această politică. E o chestie de politruci discuţia asta din ultimele săptămâni, cu Codul Fiscal. Dacă erau aşa deştepţi, de ce n-au zis înainte?
Ionela Năstase: Dar de ce, în opinia dumneavoastră, domnule prim-ministru, n-a folosit Klaus Iohannis, daţi-mi voie să vă citez, 'dresajul', înainte de a merge la vot Codul Fiscal în Parlamentul României?
Victor Ponta: De ce mă întrebaţi pe mine aşa ceva? Părerea mea este că, de departe, din această poveste, PNL-ul sunt cei mai penibili...
Victor Ciutacu: /.../ solicitării publice de demisie a dumneavoastră, v-a mai sunat vreodată domnul Iohannis, l-aţi mai sunat vreodată, aţi mai?...
Victor Ponta: Nu, dar am colaborat, nu... Eu n-am ...
Victor Ciutacu: Păi cum, aţi colaborat pe muteşte, din ciclul 'Nu ne vorbim, dar colaborăm'?
Victor Ponta: Ba nu. Staţi aşa, am avut CSAT, am avut consultări pe...
Victor Ciutacu: Nu, aia nu... A doua zi după ce aţi plecat...
Victor Ponta: Aia a fost, aşa, un plagiat după Băsescu. M-a buşit râsul, recunosc, când am auzit de chestia asta. Ştiţi că Băsescu în 2013, când am plecat în avion, ştia probabil de la SPP când mă urc în avion şi nu mai pot să mă întorc. Şi a convocat un CSAT, nu mai ştiu pe ce. Acum, când m-am urcat în avion, a convocat dl Iohannis. M-a buşit râsul.
Victor Ciutacu: Dar ce ardea aşa de tare? Aţi lămurit? Sunteţi vicepreşedinte la CSAT.
Victor Ponta: M-a sunat Gabi Oprea, m-a sunat ministrul de externe, mi-au spus. Am zis: duceţi-vă, cum să nu vă duceţi la CSAT? Mi s-a părut, sincer, de copii, aşa, de grădiniţă, ştiţi? Măcar Băsescu era original. Când făcea câte o nefăcută din asta, era Băsescu! Să îl copiezi pe Băsescu... Mie nu mi se pare nimic /.../ 
Victor Ciutacu: Şi atunci, ăştia şi-au luat ţara înapoi punând o copie palidă a lui Băsescu, care /.../ 
Victor Ponta: Nu îmi cereţi un comentariu politic, eu sunt un tehnocrat. Dar am atâta experienţă, sunt singurul prim-ministru care a trăit cu doi preşedinţi.
Victor Ciutacu: Dle tehnocrat, cu excepţia dlui Blejnar şi a dlui Duţă, în rest, sunt cam toţi înapoi pe funcţii.
Victor Ponta: O să fie şi Blejnar cu Duţă, ce credeţi? Se pregătesc, se încălzesc.
Cristina Șincai: În subordinea dumneavoastră?
Victor Ponta: Nu, nu, nu. Când or veni ăştia…
Victor Ciutacu: Şi atunci, convingeţi-mă că trebuie să /.../ 
Victor Ponta: Staţi aşa, când era Blejnar şef la ANAF, cine era ministrul justiţiei? Care îi semna toate...
Victor Ciutacu: Dl Predoiu.
Victor Ponta: O să vină la un moment dat, dar până atunci, vreau să rezolv toate lucrurile astea, să las totul la cheie.
Victor Ciutacu: Şi rezolvaţi ca să aibă ăia ce goli iar?
Victor Ponta: Asta e decizia poporului român, nu pot eu să o întorc.
Victor Ciutacu: Decizia poporului român a fost să luaţi dumneavoastră 70%, împreună cu liberalii.
Victor Ponta: Şi am luat 70% pe acele şase... Staţi, că altfel nu reţineţi. Mă întorc.
Victor Ciutacu: Sunt mai încetişor la memorie, dar...
Victor Ponta: Nu, aţi înţeles dumneavoastră...
Cristina Șincai: Staţi, că asta e mină de aur, ce faceţi aici...
Victor Ponta: Nu am luat 70%, am luat 60%, dar mă rog.
Victor Ciutacu: La redistribuire aţi luat 70% în parlament.
Victor Ponta: Pe aceste trei chestii... pe aceste şase. Pe revenirea la salarii şi pensii, făcut, pe indexarea anuală a pensiilor, făcut, pe salariul minim pe economie; pe CAS, 5%, că am luat - atenţie, am luat votul nu doar de la social-democraţi, s-a luat şi de la liberali. Şi am mai luat pe ceva - hai să fim oneşti, dincolo de programul de guvernare - am zis că niciodată - aşa am scris în acordul USL: "Niciodată PDL-Băsescu". Despre asta daţi-mi voie să nu comentez, că sunt tehnocrat.
Victor Ciutacu: Păi staţi un pic, şi dacă ajunge Băsescu...
Victor Ponta: Nu, Băsescu nu.
Victor Ciutacu: De ce?
Victor Ponta: PDL. Aşa am scris atunci, când am mers la vot, în 2012, am jurat: niciodată, nu cu PDL!
Victor Ciutacu: La ora actuală, Băsescu poate fi un foarte viabil prim-ministru, dat fiind că toţi subordonaţii lui sunt pe funcţii.
Victor Ponta: Acum, sincer, cred că ar fi de vreo 50 de ori mai bun decât Predoiu.
Victor Ciutacu: Iar ne întâlnim.
Victor Ponta: Deşi are şi el lipsurile lui, ca să zic aşa.
Victor Ciutacu: Dar cum ar suna ca în ţara...
Victor Ponta: Dar, ştiţi, mă bucur, încă o dată, şi vreau să îi mulţumesc public lui Crin Antonescu...
Victor Ciutacu: Mulţumiţi-i.
Victor Ponta: Pentru că atunci când am făcut guvernul, în mai, am vrut să ţin doi miniştri în guvern. Pe dl Orban şi pe dl Predoiu. I-am spus şi lui Traian Băsescu.
Victor Ciutacu: Leonard Orban.
Victor Ponta: Leonard Orban. Şi atunci, Crin Antonescu mi-a zis: bine, cu Orban, ok, că dacă sunt contra, o să zică Ludovic că am ceva. Dar cu trădătorul ăla, nu. Şi m-a sfătuit bine Crin Antonescu. 
Cristina Șincai: Cine sunt sforarii din spatele preşedintelui Iohannis? Există aşa ceva? Plec de la comentariile dlui Cristoiu, de exemplu.
Victor Ponta: Nu sunt cel care trebuie să mă pronunţ.
Cristina Șincai: Noi, tot vorbind de demisie, vă daţi demisia, nu vă daţi demisia, dl Cristoiu venea şi cu această variantă, cum că oamenii din spatele lui Iohannis, ”binomul” şi mai ştiu eu cine, în această ecuaţie, lansează această idee, că ar trebui să vă daţi demisia, care ar trebui să se transforme într-o presiune. 
Victor Ponta: Cât timp fac foarte bine chestia asta cu guvernarea, daţi-mi voie să nu mai comentez alte lucruri. După aia, când o să fiu un fost prim-ministru...
Ionela Năstase: Dar ştiţi că aţi primit un nou termen, chiar în emisiunea colegei mele Cristina Şincai, astăzi, un parlamentar a afirmat că mai are de stat premierul Victor Ponta până la Anul Nou.
Cristina Șincai: Un parlamentar UNPR, că aici este problema...
Victor Ponta: Asta e o veste bună pentru Andrei şi Irina, că mi-au zis: "Tati, măcar de Revelion să nu mai vină ăia cu camerele după noi!"
Cristina Șincai: Dl Marin Anton, că de asta ne-a atras atenţia, spunea că până la Revelion, cam aşa vă vede prim-ministru.
Victor Ponta: Repet, din 7 mai 2012, am o cutie în care îmi pun lucrurile rapid. Dar deocamdată, dacă fac aceste... Punctul 6, de fapt, ca să fie corect, din cele şase promisiuni, dacă îl bifez şi pe al şaselea... Nu mă aştept la recunoştinţă, mă aştept la faptul că m-am ţinut de cuvânt şi mi-am făcut datoria şi sunt lucruri bune.
Victor Ciutacu: Mai facem un recurs la memorie împreună, dle Ponta? Care nu o să vă placă.
Victor Ponta: Când ne chemaţi pe mine şi pe Crin la emisiunea...
Victor Ciutacu: Mai facem un USL noi trei şi gata.
Victor Ponta: Când a fost, 2010 a fost sau 2009?
Victor Ciutacu: 2009 sau 2010. A fost prima.
Victor Ponta: Şi dumneavoastră eraţi în altă parte, la alt post /.../ 
Victor Ciutacu: Lumea e într-o continuă schimbare.
Cristina Șincai: Să trecem la alt subiect, zic.
Victor Ciutacu: Da, mergem la alt subiect. Aţi promis odată, public, şi aţi făcut-o suficient de zgomotos, cât să rămână pe retină: Autostrada Comarnic-Braşov - "Plec dacă nu..." Vreţi să vă anunţ politicos că am fost week-end-ul ăsta pe Valea Prahovei şi e moartea, dle prim-ministru?!
Victor Ponta: Păi, dar ştiu.
Victor Ciutacu: Păi, da, dar dumneavoastră aţi promis că plecaţi dacă nu o faceţi, nu eu.
Victor Ponta: Păi plec. Dar nu vreţi să fac şi autostrada până plec?
Victor Ciutacu: Ba da.
Victor Ponta: Perfect.
Victor Ciutacu: Dar aveţi timp?
Ionela Năstase: E o nouă promisiune? Faceţi autostrada?
Victor Ponta: Nu, nu mai fac promisiune pe tema asta, că ar trebui să spun de ce nu am reuşit până acum.
Victor Ciutacu: Să nu intraţi în legendă, ca Oprescu cu ”suspendata” lui, că şi la al treilea mandat iar o promite.
Victor Ponta: E foarte bine, că o să câştige din nou alegerile Sorin Oprescu şi e cel mai bun primar pe care poate să îl aibă Bucureştiul.
Ionela Năstase: Mergeţi în continuare pe mâna lui Sorin Oprescu, înţelegem.
Victor Ponta: Da, sigur, întotdeauna am mers pe mâna lui Sorin Oprescu şi el m-a sprijinit pe mine...
Victor Ciutacu: Şi împotriva propriului partid, dle Ponta.
Ionela Năstase: Şi vorbiţi în nume personal sau în numele partidului?
Victor Ponta: Nu, ca om care stă în Bucureşti destul de mult timp. Chiar cred că e cel mai bun primar.
Ionela Năstase: Deci, bucureşteanul Ponta îl susţine pe Sorin Oprescu.
Victor Ponta: Da, sigur că da.
Ionela Năstase: Nu PSD…
Victor Ponta: Asta nu pot să vorbesc în numele PSD, asta va decide PSD. Sunt cele cinci, le ştiu şi pe kilometri... Sunt cele cinci segmente din cei 54 km ai lui COBRA, Comarnic-Braşov. 1 şi 5 sunt deja în SEAP licitaţii, trebuie să dăm câştigător, să se apuce de treabă. 2, 3 şi 4 sunt deja licitate, trebuie să dăm câştigătorul. Pentru refacerea studiului de fezabilitate, conform mediului, noile acorduri de mediu, şi după aceea se licitează. Da, deci vor fi în lucru. Nu, nu vor... o să le inaugureze altcineva.
Ionela Năstase: Bine, ne-a spus la un moment dat Traian Băsescu că se face turismul cu avionul. Apropo, i-aţi mărit bugetul preşedintelui Klaus Iohannis, Administraţiei Prezidenţiale, apropo de deplasări în străinătate şi protocol.
Victor Ponta: Vreau să explic două chestiuni. Noi am alocat în anul 2015 - nu noi, Parlamentul, la propunerea noastră însă - exact suma pe care a avut-o în 2014, aceeaşi sumă, indexată cu inflaţia. S-au cheltuit banii în primele cinci-şase luni, s-a făcut o nouă solicitare, exact cum s-a solicitat, aşa s-a dat.
Ionela Năstase: A crescut cu 35%, în 2014, preşedintele Băsescu a primit 25 de milioane, iniţial 28 de milioane pentru Iohannis.
Victor Ponta: Da, 28, s-au cheltuit, Și acum încă 10.
Ionela Năstase: Deci, depăşiţi...
Victor Ponta: Mi se părea meschin din partea mea, având pixul care semnează rectificarea, să spun, nu, domnule, îi tai lui Iohannis... Dar ştiţi cum, părea, domnule că ţi-a cerut demisia şi... Mi se pare o meschinărie.
Victor Ciutacu: Dar când i-aţi tăiat lui Băsescu nu era meschin?
Victor Ponta: Nu, Băsescu chiar merita, să-i tai de tot...
Victor Ciutacu: Păi staţi un pic, că România o reprezenta. Mai bine, mai prost, asta a decis electoratul.
Victor Ponta: După referendumul din 2012, din punctul meu de vedere, domnul Băsescu s-a reprezentat doar pe el.
Victor Ciutacu: Da, dar a fost în funcţie, de preşedinte al României, în mandat.
Victor Ponta: Păi şi ce, şi n-a avut bani? A avut bani.
Victor Ciutacu: Ei bine, nu că plâng eu de grija lui Băsescu...
Victor Ponta: Exact, să nu plângem de grija lui.
Cristina Șincai: V-au atacat... Avem nevoie de o reacţie şi pe tema scandalului cu Ungaria. Înţeleg că v-au atacat...
Victor Ponta: Da, asta o chestie serioasă, nu e o chestie politicianistă. Ministrul de Externe, am vorbit cu el, l-a chemat astăzi pe însărcinatul cu afaceri, că ambasadorul a dat interviu şi a plecat în concediu. A dat un comunicat. Din punctul meu de vedere, cred că Guvernul Ungariei - şi ambasadorul face jocul guvernului - încearcă foarte tare să ne provoace. Ei, în acest moment, sunt criticaţi de toată Europa şi America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva imigranţilor şi, atunci, încearcă o chestie, domnule, hai să tragem şi în România scandal. Eu nu vreau să fac chestia asta, vreau să răspundă ei pentru ce fac ei acolo şi mă bucur că maghiarii vin şi cumpără alimente din România şi că firme occidentale care înainte aveau fabrici în Ungaria şi le mută în România. Eu sunt mulţumit cu chestia asta. Restul, ministrul de externe şi-a făcut treaba şi şi-o va face de fiecare dată. Dar nu vreau să mă las provocat.
Cristina Șincai: Ministerul de Externe s-a consultat şi cu preşedintele Iohannis, credeţi, pe această temă sau nu?
Victor Ponta: Din câte ştiu, domnul Aurescu e un tip atât de tehnocrat şi de profesionist încât de fiecare dată a ţinut legătura şi cu Administraţia Prezidenţială, cu Lazăr Comănescu, consilierul prezidenţial, care e un om foarte echilibrat şi normal şi pe această temă nu au fost niciodată vreo problemă.
Cristina Șincai: Mai candidaţi la şefia PSD? Vine un congres...
Victor Ponta: Acum, la congres? Nu.
Cristina Șincai: Nu ştiu, 16 noiembrie, nu, s-a stabilit data? Sau aşa era vorba, să fie o dată congresului.
Victor Ponta: Nu. Cred că e într-o sâmbătă sau duminică... Nu ştiu, habar n-am. Nu ştiu, cred că a făcut cineva o glumă.
Cristina Șincai: Ar candida domnul Dragnea?
Victor Ponta: Normal.
Cristina Șincai: Îl vedeţi cel care să preia şi partidul?
Victor Ciutacu: Păi parcă era interimar, punea partidul pe roate până la congres şi după aceea venea altul.
Victor Ponta: Vine Liviu şi îl întrebaţi pe el. Eu nu candidez, dar m-aţi întrebat pe mine, nu, nu candidez.
Victor Ciutacu: E drumul lung din Brazilia până aici, domnul prim-ministru...
Victor Ponta: Nu ştiu în ce ţară este şi dacă aş şti, nu v-aş spune.
Cristina Șincai: Şi aveţi o persoană agreată să preia PSD? Veţi susţine pe cineva la congres?
Victor Ponta: Păi, normal că îl susţin pe Liviu, dacă aşa l-au votat colegii mei, cum să... Eu ce să fac, să mă apuc să-l sap?
Victor Ciutacu: Păi, dar staţi, că aţi susţinut-o pe Rovana împotriva lui Liviu.
Victor Ponta: Am și spus de ce, am explicat de ce.
Victor Ciutacu: Păi, şi acum? Păi, poate candidează iar doamna Plumb.
Victor Ponta: Atunci o să vedem. Iarăşi, e o întrebare cu poate şi cu dacă. M-aţi întrebat de mine, eu nu candidez anul acesta. Că nu o să mai candidez niciodată nu pot să vă spun aşa ceva. Politica e o chestiune, un sport de lungă durată.
Ionela Năstase: Înainte să plecaţi în vacanţă era o vorbă prin studiouri de televiziune, că e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală în Turcia. Mergeţi la operaţie din nou?
Victor Ponta: Cred că scap, că am făcut recuperare şi sper să scap de o nouă intervenţie.
Ionela Năstase: Aţi avut multe critici că nu v-aţi operat în România.
Victor Ponta: Am răspuns la ele, mi-am asumat. Acum ce să fac, le fac pe toate.
Victor Ciutacu: Domnului Băsescu i-a plătit fata, cea notar, operaţia la Viena...
Ionela Năstase: Ioana Băsescu.
Victor Ciutacu: Dvs v-a plătit soţia?
Victor Ponta: Mulţumesc lui Dumnezeu, suntem o familie care pe medie stăm foarte bine. Adică, dacă facem media...
Victor Ciutacu: Deci, fondurile sunt exclusiv din familie?
Victor Ponta: Da, da, categoric.
Victor Ciutacu: N-aţi avut un sponsor generos care să spună...
Victor Ponta: Eram obligat, dacă aveam un sponsor trebuia să scriu în declaraţia de avere. Nu, nu mi-a sponsorizat nimeni nimic şi nu am cheltuit nici un leu, n-am făcut nici o cerere...
Victor Ciutacu: /.../ faceţi contract de sponsorizare, că aţi mai făcut unul şi l-a trimis Blejnar la...
Victor Ponta: Da, fir-ar să fie, cu raliurile mele...
Cristina Șincai: Sunt ultimele secunde, domnule prim-ministru. Ce vreţi să le transmiteţi românilor, acum că v-aţi întors dintr-un concediu?
Victor Ponta: Să le spun... Nu, că probabil mulţi români sunt încă în concediu sau, mă rog, acasă. Vreau să le spun un singur lucru, că am fost într-o prăpastie economică şi socială, 2010-2011, că au muncit ei foarte mult şi bine şi că în momentul ăsta suntem în direcţia bună şi sper doar să n-o stricăm, atât. E păcat... Adică acum, ştiţi cum? Nici nu mai trebuie să facem lucruri extraordinare, trebuie să lăsăm direcţia asta să meargă bine şi uitaţi-vă că în fiecare lună aproape avem creşteri de producţie industrială, creşteri de exporturi şi toate celalalte lucruri...
Cristina Șincai: Trebuie să ne oprim. Tabla rămâne la noi, cu toate aceste date. Vă vom mai chema, dacă acceptaţi invitaţia...
Victor Ponta: Când mă chemaţi, mai vin.
Cristina Șincai: ... să verificăm ce aţi promis şi ce s-a realizat. Mulţumesc invitaţilor mei.
Victor Ponta: Păi, cinci din şase sunt făcute deja, mă chemaţi pentru al şaselea.
Cristina Șincai: Mulţumesc şi telespectarilor că au fost aici alături de noi.

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe