Actualitate

Marți, 03 Octombrie 2017

Reuniunea Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria (ședința comună a celor două Guverne)

Galerie foto

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Proiectele de interconectare și coordonarea obiectivelor europene – priorități ale Guvernelor României și Bulgariei

Guvernele României și Bulgariei își vor coordona prioritățile în perspectiva preluării președinției Consiliului Uniunii Europene și vor amplifica colaborarea în domeniile comune de interes, îndeosebi economic, energie, transporturi, conform celor agreate în cea de-a patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria (ședința comună a celor două Guverne).

“Este foarte important ca România și Bulgaria să militeze împreună, la nivelul Uniunii Europene, pentru păstrarea Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune./…./Este esențială, de asemenea, Politica privind securitatea comună europeană având în vedere că suntem două țări aflate la granița estică atât a UE, cât și a NATO”, a declarat premierul Mihai Tudose la finalul reuniunii comune a celor două guverne.

Prim-ministrul român a subliniat că accentul discuțiilor a fost pus asupra proiectelor de interconectare în domeniile economic, energie și transporturi: “Scopul celor două țări nu este să construiască un pod, ci podul, calea ferată sau autostrada să fie mijloacele prin care economiile noastre să devină competitive în Uniunea Europeană”.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a subliniat oportunitatea întăririi conectivității dintre cele două țări, în beneficiul cetățenilor și operatorilor economici.

Guvernele României și Bulgariei au stabilit un mecanism permanent de lucru care include întâlniri periodice ale prim-miniștrilor, miniștrilor și experților din ministere. 

De asemenea, în contextul ședinței comune au fost semnate o serie de documente bilaterale care privesc cooperarea sectorială.

Astfel, miniștrii afacerilor interne român și bulgar, Carmen Daniela Dan și, respectiv, Valentin Radev, au semnat un Protocol între cele două instituții pentru implementarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind readmisia cetăţenilor proprii și a străinilor.

Documentul stabilește punctele de frontieră prin care se va face readmisia și tranzitul persoanelor care fac obiectul acordului.

Astfel, pentru partea română, punctele de trecere a frontierei stabilite conform Protocolului sunt cele de la Calafat, Bechet, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Ostrov, Negru Vodă, Vama Veche și Aeroportul Internațional București ”Henri Coandă”.

Pentru partea bulgară, punctele de frontieră prin care se va face readmisia sunt cele de la Vidin, Oryahovo, Nikopol, Svishtov, Ruse, Tutrakan, Silistra, Kardam, Durankulak și Aeroportul din Sofia.

Documentul prevede că orice eventuală modificare intervenită în lista punctelor de trecere a frontierei va fi notificată prin canale diplomatice.

Autorităţile responsabile cu implementarea acordului vor fi ministerele Afacerilor Interne din cele două țări, fiind stabilite atribuțiile atât la nivel central, cât și la nivel teritorial.

Protocolul detaliază totodată procedura de readmisie, actele doveditoare necesare, prezumțiile privind intrarea pe teritoriu și termenele pentru procesarea solicitărilor și a notificărilor oficiale. Alte detalii incluse în document se referă la procedura de escortă, costuri, limba de lucru în derularea procedurilor de readmisie și soluționarea eventualelor diferende. 

Un alt document agreat la Varna a fost declarația comună a Ministerului Muncii și Justiției Sociale din România și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Bulgaria, semnată de miniștrii Lia Olguța Vasilescu și Biser Petrov.

Cele două ministere au convenit să consolideze colaborarea prin schimb de informații și expertiză cu privire la politici și practici în domeniu și să intensifice cooperarea transnațională prin intermediul Fondurilor Structurale și de Investiții Europene (ESIF), în următoarele domenii:

  • Ocuparea tinerilor și Pachetul de Mobilitate a Muncii;
  • Egalitatea de gen și combaterea violenței domestice;
  • Protecția copilului;
  • Securitatea și sănătatea în muncă;
  • Incluziunea socială a minorității rome;
  • Modele de securitate socială;
  • Măsuri și bune practici în domeniul incluziunii sociale;
  • Combaterea muncii nedeclarate (prin derularea de inspecții comune ale organismelor competente în domeniul inspecției muncii);
  • Politici și programe în domeniul ocupării și schimb de bune practici între organismele competente în domeniul ocupării forței de muncă.

De asemenea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat din România, Ilan Laufer, și ministrul economiei din Republica Bulgaria, Emil Karanikolov, au semnat un Protocol de înțelegere încheiat între Agenția Invest Bulgaria și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Documentul va reprezenta baza pentru dezvoltarea unor relații comerciale strânse și pentru creșterea volumului de investiții bilaterale.

Protocolul va permite schimbul de informații - cu privire la metodele de atragere a investițiilor, date publice de statistică, rapoarte de analiză -, suport informațional reciproc în implementarea diferitelor tipuri de activități în Bulgaria și România ce promovează atragerea investițiilor mutuale, colaborare pentru dezvoltarea unei economii sustenabile și cooperare în cazul proiectelor și programelor conectate la parteneriatul dintre public și privat.

Un Acord privind acordarea unui loc de refugiu pentru adăpostirea navelor care necesită asistență a fost încheiat între Autoritatea Navală Română și Administrația Maritimă Bulgară. Potrivit acestui document cele două instituții vor coopera atunci când asigură un loc de refugiu navelor ce necesită asistență pentru a evita riscurile inutile pentru navă și pentru mediul înconjurător, după ce opțiunile naționale au fost luate în calcul și au ajuns la concluzia că aceasta este soluția cea mai bună pentru siguranța navei.

Acordul a fost semnat de Alexandru Mezei, director general au Autorității Navale Române, și Zhivko Petrov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.

Un alt document parafat astăzi este Contractul privind furnizarea reciprocă de urgență a energiei din afara țării pentru securizarea serviciilor sistemului între sistemele energetice ale României și Bulgariei între Transelectrica S.A. și Elektroenergien Sistemen Operator (ESO EAS). Astfel, cele două părți au agreat condițiile în care își vor acorda asistență în caz de urgență energetică, în timp real, folosind rezervele disponibile, fără a pune în pericol sistemul energetic național. Actul a fost semnat de Corina Popescu, director general al Transelectrica, din partea română, și de Ivan Yotov, director executiv ESO EAS, din partea bulgară.

 

***

Premierul Mihai Tudose: România și Bulgaria sunt oaze de stabilitate și siguranță a cetățeanului

[Check against delivery]

Mihai Tudose: Mulţumesc domnule prim-ministru. Practic, tot ceea ce a spus domnul prim-ministru Borisov nu face decât să confirme că suntem într-o etapă importantă. Sunt lucruri pe care le-am agreat astăzi. Aş lua-o cumva invers faţă de sfârşitul alocuţiunii domniei sale. Foarte importantă poziţia Bulgariei şi a României în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, ţinând cont şi de faptul că cele două ţări au, la interval de şase luni, preşedinţia Consiliului şi va trebui să luptăm împreună pentru păstrarea politicii de coeziune şi apoi cea agrară, neminimalizând nici politicile privind securitatea comună europeană, dat fiind faptul că suntem două ţări care sunt la graniţa estică atât a Uniunii Europene, cât şi a Tratatului de la Washington, ţări membre NATO. Este foarte important şi acest aspect.

Am vorbit foarte mult despre interconectări, despre infrastructură, dar nu ca un scop în sine - scopul celor două ţări nu este să construiască un pod, ci podul în sine sau calea ferată, sau autostrada să fie mijloacele prin care economiile celor două ţări să devină competitive în Uniunea Europeană, pentru a putea oferi oportunităţi atât de investiţii, cât şi de afaceri pentru cei care deja au investit în Bulgaria şi în România dar şi, evident, un trai mai bun cetăţenilor ţărilor noastre.

Am dori şi am convenit împreună ca acest gen de întâlniri, care suscită atât interes, să facem astfel încât să nu mai fie un eveniment în sine, să fie o normalitate, să ne întâlnim lunar la nivel de prim-ministru – suntem, totuşi, la mai puţin de o oră de zbor unii de alţii. Comitetele interministeriale pe care le-am constituit astăzi şi miniştrii să aibă o legătură foarte, foarte strânsă, să lucrăm pragmatic, pe bază de grafic de implementare a măsurilor şi să nu mai pierdem încă 20 de ani în care doar ne-am uitat către o altă zonă a Europei şi am ignorat, din păcate, sau am omis să ne uităm şi la noi, la vecinii pe care-i avem şi să facem planuri împreună pentru cele două ţări.

Vă mulţumesc mult pentru ospitalitate şi pot să anunţ deja că am stabilit că următoarea întâlnire la nivel de prim-ministru va avea loc luna viitoare, în România. Vă mulţumesc pentru tot!

/.../

Reporter: Bună ziua! Aş avea o întrebare pentru ambii premieri. Ţinând cont de contextul european şi de poziţia pe care a avut-o Comisia Europeană pentru aderarea şi intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, dar, în acelaşi timp, şi de problemele care au loc aici, aproape, în Marea Neagră, cu numărul tot mai mare de migranţi, vreau să vă întreb dacă aţi discutat acest aspect şi dacă veţi forţa în vreun fel votul din Consiliul European astfel încât ţările noastre să fie în Spaţiul Schengen în perioada următoare, şi dacă veţi avea un demers comun în această privinţă. Mulţumesc!

Mihai Tudose: În ceea ce priveşte intrarea în Spaţiul Schengen, Bulgaria şi România sunt cumva condamnate să fie împreună, şi nu este un lucru rău, dar am să fac cumva o glumă: prin Bulgaria şi prin România au intrat în Uniunea Europeană imigranţi la nivel de sute, maxim mii, dar acum, în Uniunea Europeană, se află un milion şi jumătate de imigranţi care nu au trecut pe la noi. Nu ştiu dacă România sau şi Bulgaria au o problemă cu securitatea graniţelor. Aş spune, dimpotrivă. România şi Bulgaria oferă Uniunii Europene una dintre cele mai securizate poliţii de frontieră, de trafic de persoane. După cum spun cifrele, şi vă repet, până la nivel de mii de persoane, prin Bulgaria şi prin România, şi au sărit de milion penetrarea altor graniţe ale Uniunii Europene. S-a semnat şi astăzi un tratat în ceea ce priveşte politica comună, iar la nivel de forţe de ordine, conlucrarea este exemplară. Şi, da, am convingerea că, în maxim un an, şi România, şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen.

/.../

Mihai Tudose: Prioritizarea este foarte importantă, mai ales când considerăm că toate sunt în zona de importanţă strategică pentru cele două ţări. Aţi pomenit de forţa de muncă, aţi pomenit de energie. În ceea ce priveşte politica comună privind migraţia şi politica comună privind statutul cetăţenilor noştri în Uniunea Europeană, mai ales post-Brexit, avem o poziţie comună, iar cei doi miniştri s-au pus la punct şi vor lucra împreună cu ministerele de externe ale celor două ţări. Actul semnat astăzi la nivel de miniştri de energie, prin care fiecare dintre cele două ţări poate fi o plasă de siguranţă pentru cealaltă, în caz de necesitate, de un colaps energetic într-una dintre ţări, este un act foarte important, şi spune foarte multe despre cum vedem colaborarea în acest domeniu. Bulgaria, România, împreună cu Grecia, cu Serbia, pot să devină un centru de stabilitate, securitate energetică, pentru toată această zonă a Europei. Rămâne doar ca noi să demonstrăm că suntem suficient de inteligenţi să profităm de această oportunitate, repet, nu numai pentru cele două ţări, dar o oportunitate care ne face foarte importanţi şi jucători şi pentru restul Europei.

/.../

Mihai Tudose: Foarte important - n-am discutat noi deloc la întâlnirea bilaterală - dar este evident faptul că, atât Bulgaria, cât şi România sunt două oaze de stabilitate şi de siguranţă a cetăţeanului pe stradă, foarte tolerante şi religios, şi din punctul de vedere al celorlalte minorităţi posibile şi imaginabile, ceea ce e un nou element de atractivitate. Să faci afaceri în aceste zone, să poți să vii cu familia, în spaţii care implementează aceste business-uri, repet, fiind două oaze sau împreună oaze de stabilitate şi siguranţă a cetăţeanului, ceea ce devine un lucru foarte, foarte rar întâlnit, cam pe tot globul, nu numai în ţările din Vest, şi este păcat că nici Bulgaria, nici România, încă nu am speculat această, la modul pozitiv 'speculat', această oportunitate pe care o pot oferi celor două ţări. Vă mulţumesc mult de tot pentru buna găzduire şi cu speranţa că la următoarea întâlnire, peste un an, avem un bilanţ, domnule ministru, şi nu un program.

/.../

 

Semnarea documentelor bilaterale în prezența celor doi premieri

 

Reuniunea Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria (ședința comună a celor două Guverne)

 

Primirea premierului Mihai Tudose la Palatul Evksinograd şi întrevederea tête-à-tête dintre premierul Mihai Tudose şi omologul său Boiko Borisov 

 

***

COMUNICAT DE PRESĂ

A patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria (ședința comună a celor două Guverne) are loc azi, 3 octombrie, la Varna, și va evidenția continuarea cooperării consolidate, pe multiple paliere, între cele două ţări vecine, partenere în Uniunea Europeană și aliate în cadrul NATO.

Pe agenda ședinței se vor afla subiecte din domenii de interes reciproc, precum cooperarea economică, infrastructura de transport și cea energetică, muncă, afaceri interne, dezvoltarea regională și cooperare transfrontalieră.

De asemenea, discuțiile vor viza problematica europeană și perspectivele de coordonare în pregătirea primelor mandate la Președinția Consiliului UE ale României și Bulgariei, mai ales că cele două țări împărtășesc o serie de obiective și poziții comune privind viitorul Uniunii Europene.

Cele două Executive vor adopta o Declaraţie comună referitoare la ariile principale ale cooperării bilaterale, regionale şi în plan european, euro-atlantic și internațional.

Tot în cadrul reuniunii vor fi semnate și o serie de documente sectoriale bilaterale.

În contextul acestui eveniment, premierul Mihai Tudose va avea o întrevedere tete-a-tete cu premierul Boiko Borisov, iar oficialii români vor avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologii bulgari.

Tot astăzi, la ora 10.00, premierul Mihai Tudose și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, împreună cu premierul Boiko Borisov și ministrul Afacerilor Interne din Bulgaria, Valentin Radev, vor participa la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei, la Lipniţa–Kainargea.

Totodată, Prim-ministrul Mihai Tudose va participa, la Varna, la Reuniunea cvadrilaterală a la nivel înalt dintre România, Bulgaria, Serbia și Grecia.

Din delegația română vor mai face parte Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Ion-Marcel Ciolacu, viceprim-ministru, Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe, Victor Negrescu, ministrul pentru afaceri europene, Toma Petcu, ministrul energiei, George Șimon, ministrul economiei, Ilan Laufer, ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Alexandru Cuc, ministrul transporturilor, Lucian Șova, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii și justiției sociale și Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

 

Informații suplimentare:

Guvernele României și Bulgariei au mai avut reuniuni bilaterale în anii 2011, 2014 și 2015, la București, Ruse și Craiova.

Din perspectiva economică, vecinătatea geografică și apartenența la Uniunea Europeană sunt doar două dintre numeroasele elemente care stimulează cooperarea economică dintre cele două state. În cadrul Uniunii Europene, România deține locul 3 (după Germania și Italia) între partenerii comerciali ai Bulgariei. În anul 2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Bulgaria a atins 3,9 miliarde euro, în creștere cu 7,26% față de anul 2015. În primele 6 luni ale anului 2017, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de  2073,01 milioane euro (creștere cu 10,51% față de aceeași perioadă a anului trecut). 

Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului din România, la 31 august  2017 erau înregistrate 2327 societăţi comerciale cu capital integral sau parțial bulgar şi un volum subscris al capitalului social de 154,39 milioane euro. 



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe