Actualitate

Joi, 25 Mai 2023

România continuă să înregistreze progrese semnificative în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură

Fișiere atașate

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În contextul marcării a doi ani de la adoptarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, Guvernul României publică Raportul anual cu privire la progresul înregistrat în implementarea acesteia.
În perioada mai 2022 – mai 2023, toate cele 36 de acțiuni principale prevăzute în Planul aferent strategiei au fost demarate, iar 27 dintre acestea au fost finalizate sau se desfășoară la parametrii calitativi doriți.
Progrese semnificative s-au înregistrat pe următoarele paliere:
•Intensificarea cooperării inter-instituționale și dinamizarea activității grupurilor de lucru interne;
•Îmbunătățirea colectării datelor referitoare la antisemitism, xenofobie, radicalizare și discurs instigator la ură;
•Evaluarea programelor de formare profesională a ofițerilor și agenților de poliție în domeniul combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură;
•Evaluarea programelor școlare, universitare și de pregătire profesională care privesc domeniile relevante pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură;
•Intensificarea implicării României în eforturile internaționale menite să combată antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură.
Din momentul operaționalizării Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării strategiei și până în prezent, au avut loc 12 reuniuni și 21 de întâlniri bilaterale cu reprezentanții ministerelor și instituțiilor care coordonează acțiuni incluse în Planul aferent strategiei, obiectivul prioritar fiind analiza procesului de implementare a acesteia, precum și identificarea celor mai bune soluții de eficientizare a activității. Activitatea comitetului a urmărit, în principal, consolidarea cooperării interinstituționale, obținerea de rezultate concrete ca urmare a materializării obiectivelor strategiei, dar și recuperarea decalajelor consemnate în Raportul anual publicat în luna mai 2022.
În perioada supusă evaluării, la 8 dintre reuniunile Comitetului interministerial, au participat specialiști renumiți în domeniul cercetării și prezervării memoriei Holocaustului, reprezentanți ai unor instituții și organizații naționale și internaționale relevante în domeniul combaterii antisemitismului și promovării vieții evreiești, membri ai Corpului diplomatic, precum și doi supraviețuitori al Holocaustului.
Referitor la întârzierile consemnate în cele două rapoarte de evaluare a strategiei naționale realizate în lunile mai și noiembrie 2022, se constată faptul că există, în continuare, acțiuni, în special în domeniul educațional, în cazul cărora termenele asumate inițial nu au fost respectate, progresul înregistrat în ultimul an în implementarea acestora fiind unul limitat. Este nevoie, așadar, de o mobilizare suplimentară și de un efort susținut din partea coordonatorilor acestor acțiuni pentru recuperarea întârzierilor, astfel încât obiectivele strategiei să fie atinse în integralitatea lor.
Demersurile viitoare privind procesul de implementare a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură vizează:
•Recuperarea întârzierilor, astfel încât, la finalul perioadei de implementare, toate cele 36 de acțiuni principale să fie finalizate, respectiv să se desfășoare la parametrii calitativi doriți;
•Elaborarea Raportului final cu privire la progresul înregistrat în implementarea Strategiei naționale;
•Elaborarea următoarei Strategii naționale pentru perioada 2024-2027.
Guvernul României reafirmă angajamentul ferm cu privire la combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, prezervarea memoriei Holocaustului și susținerea educației și cercetării despre Holocaust și va continua demersurile pentru consolidarea poziției României de model regional în domeniu.
Raportul complet poate fi consultat aici: http://bitly.ws/FtH6 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe