Actualitate

Joi, 01 Septembrie 2022

Ședința de guvern din 1 septembrie

Galerie foto

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Deși am întârziat aproximativ trei ore ședința de guvern, doresc să menționez că această întârziere este din cauza procedurilor tehnice de avizare. A trebuit să avem îndeplinite toate procedurile, pe parcursul de avizare, la fiecare minister care a avizat proiectul de ordonanță de urgență și am considerat că este important să avem toate elementele de conținut clare, fără să fie nevoie să revenim pe ordonanță. 
Practic, prin modificările pe care le vom aduce ordonanței de guvern numărul 27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale. Totodată, doresc să fac mențiunea că, odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi am extins și perioada de valabilitate a acestei ordonanțe. Practic, am prelungit cu un an și va fi valabilă până la data de 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm, așa cum spuneam, protejarea populației și a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie electrică și gaze. 
Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și, de asemenea, am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna 2022-2023. Desigur, prin măsurile luate astăzi, vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene, să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene. Vă mulțumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe