Actualitate

Vineri, 02 Nov 2018

Varna - Participarea premierului Viorica Dăncilă la reuniunea la nivel înalt

Semnarea premierului Viorica Dăncilă în Cartea de Onoare a Palatului Evksinograd

 

Galerie foto

Participarea premierului Viorica Dăncilă la reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt dintre România- Bulgaria-Serbia-Grecia

 

Fotografie de familie

Galerie foto

Declaraţii susținute de premierul Viorica Dăncilă la reuniunea cvadrilaterală  la nivel înalt dintre România- Bulgaria-Serbia-Grecia

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Mă bucur să mă aflu astăzi, la Varna, pentru o nouă întrevedere în acest format, ceea ce demonstrează hotărârea noastră de a acționa împreună pentru promovarea interconectării şi evoluției europene a regiunii. Permiteţi-mi să-i mulţumesc, în primul rând, gazdei acestei reuniuni, prietenului meu Boyko, pentru organizarea excelentă şi pentru ospitalitate.

Întrevederea de astăzi a fost un bun prilej pentru continuarea dialogului nostru cu privire la cooperarea regională, pornind de la interesele comune de asigurare a stabilității, prosperității şi securității, obiective cu atât mai importante în contextul geopolitic actual.

Am reafirmat angajamentul României pentru construirea unei regiuni coezive şi mai bine integrate, care să includă statele din Balcani ca premisă pentru creștere durabilă în regiune. Din această perspectivă, am prezentat interlocutorilor mei poziția României, exprimată în cadrul conferinței la nivel înalt de la Bucureşti, privind Politica de Coeziune a Uniunii Europene. Am subliniat că pentru România Politica de Coeziune este şi trebuie să rămână principala politică de investiţii la nivelul Uniunii Europene, aceasta contribuind semnificativ la promovarea dezvoltării echilibrate a statelor membre şi a regiunilor.

În cadrul discuţiilor, am abordat aspecte ce ţin de colaborarea, de impulsionarea cooperării în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Am amintit că săptămâna viitoare organizăm, la București, Forumul naţional SUERD, în contextul preluării de către România a Președinției SUERD, de la Bulgaria. Pe parcursul mandatului nostru ne propunem să promovăm valoare adăugată a acestei strategii europene pentru asigurarea dezvoltării economice a coeziunii sociale şi pentru diminuarea disparităților de dezvoltare regională şi teritorială la nivelul Uniunii Europene. Dorim ca Dunărea să devină un important coridor de transport între Vestul şi Estul Europei. De aceea este foarte important să creăm un cadru propice pentru asigurarea navigabilității pe Dunăre, pe perioada întregului an, creând condițiile necesare în acest scop pe sectoarele pe care le gestionăm în comun cu partea bulgară.

Am avut ocazia de a reevalua stadiul proiectelor comune din domeniul infrastructurii de transport şi al infrastructurii energetice, așa cum au specificat şi antevorbitorii mei. Am subliniat necesitatea de a face mai mult pentru securitatea energetică a Europei, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare şi accelerarea interconectărilor.

În cadrul convorbirilor am remarcat convergența pozițiilor României şi Bulgariei pe teme de interes european, precum și dorința de cooperare în plan bilateral. Subliniez şi în acest cadru nivelul foarte bun al relațiilor dintre România şi Republica Bulgaria, caracterizat prin consistență şi dinamism.

În domeniul transportului, am reafirmat interesul României pentru crearea unui grup de lucru, fapt subliniat și de Alexis Tsipras, care să analizeze studiile de fezabilitate referitoare atât de autostrăzi, dar şi de construirea unor noi poduri peste Dunăre, cum este cazul României şi Bulgariei.

Președintele Vučić ne-a relatat provocările cu care se confruntă în parcursul european al Serbiei, pe care toți ni-l dorim încununat de succes cât mai curând posibil. Suntem încrezători că negocierile pot avansa într-un ritm mai rapid, pe baza meritelor proprii, a îndeplinirii tuturor angajamentelor şi criteriilor prevăzute în Tratatul Uniunii Europene. De altfel, transmit felicitările noastre pentru deschiderea, la finele președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene, a două noi capitole de aderare. Mă refer la capitolul 13, pescuit, şi la capitolul 33, prevederi financiare şi bugetare. Relația bilaterală excelentă cu Serbia, cu care vom aniversa 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice în 2019, se reflectă cel mai bine în nivelul schimburilor comerciale care au crescut constant în ultimii ani. Suntem încrezători că această tendință crescătoare va fi menținută și în continuare, având în vedere potențialul oferit de economiile noastre.

Proiectul privind drumul de mare viteză Timișoara – Pančevo este susținut la nivel politic de ambele părți şi suntem încrezători că el se va concretiza în viitorul apropiat. La nivel tehnic, a fost stabilit calendarul pentru implementarea etapei de realizare a studiului de fezabilitate. Privim cu optimism spre anul 2021 când Timișoara și Novi Sad vor fi capitale culturale europene, ceea ce va oferi ocazia promovării unor proiecte comune, la întărirea contactelor între oameni, creșterea cooperării culturale şi a gradului de atragere a turiștilor.

Grecia este un partener cheie pentru România în regiune. Dorim să impulsionăm în continuare dialogul şi cooperarea noastră în plan bilateral, regional şi european. Astfel, discuțiile de astăzi cu prim-ministrul Alexis Tsipras au evidențiat încă o dată că avem opinii convergente pe subiecte majore ale agendei europene, precum şi din perspectiva provocărilor regionale. Din perspectiva relațiilor economice bilaterale, am exprimat interesul pentru consolidarea tendinței ascendente în cadrul schimburilor comerciale şi am subliniat faptul că amplificarea şi diversificarea cooperării sectoriale rămân subiecte cheie ale agendei bilaterale, având drept factori catalizatori acțiunile de cooperare economică, dar și proiectele de investiții. Am transmis omologului grec aprecierea noastră pentru sprijinul constant acordat de autoritățile elene comunității române din Grecia, care numără peste 55.000 de membri, mediul asociativ românesc din Grecia fiind unul extrem de dinamic.

Doresc să-l felicit pe premierul Borissov pentru ideea de a-l invita la discuțiile prilejuite de reuniunea cvadrilaterală pe prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu. Acest lucru mi-a oferit oportunitatea de a avea a doua întâlnire în acest an, o întâlnire bazată pe discuții constructive care să apropie cele două state. Există teme importante pe care le putem discuta împreună cu prim-ministrul israelian, cum ar fi cooperarea în domeniul energiei, lupta împotriva terorismului, a criminalității cibernetice, precum şi susținerea de către Israel a unor proiecte de conectivitate regională.

În ceea ce privește cooperarea României cu Israelul suntem interesați să fructificăm la maximum potențialul existent în domeniul economic şi ne dorim să atragem în viitor cât mai mulți investitori israelieni în România. Un bun exemplu de cooperare cu Statul Israel, care va ajuta la valorificarea acestui potențial, sunt negocierile avansate privind parteneriatul în domeniul noilor tehnologii, menit să stimuleze interesul reciproc al comunității de afaceri din cele două ţări.

Unul din subiectele discutate a fost, de asemenea, dezbaterea actuală privind viitorul Uniunii Europene, un proces care va fi o temă centrală pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Astfel, reuniunea de astăzi, a oferit un bun prilej de a reconfirma sprijinul nostru comun pentru consolidarea Uniunii, pentru consolidarea relațiilor şi a Parteneriatului strategic între România şi Israel, de o manieră care să întărească unitatea, solidaritatea şi coeziunea la nivel european.

În încheiere, doresc să le mulțumesc încă o dată premierului bulgar, premierului elen și președintelui sârb pentru o nouă reuniune de succes în acest format de cooperare. Nu în ultimul rând, toate mulțumirile mele se îndreaptă către premierul Israelului, domnul Benjamin Netanyahu, pentru discuțiile constructive pe care le-am avut şi pentru drumul pe care sper că l-am deschis cu ocazia acestei noi întâlniri aici la Varna.

Vă mulțumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe