Actualitate

Sâmbătă, 26 Octombrie 2013

Victor Ponta: O comisie independentă, plătită de Guvern, va evalua modul în care au fost făcute lucrările de restaurare la Poarta Sărutului

Galerie foto

Declarațiile premierului Victor Ponta susținute la monumentul ”Poarta Sărutului”, parte a Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” al lui Constantin Brâncuși

 

Alexandru Moraru, director Institutul Naţional al Patrimoniului: Imaginile cu spălatul sunt din 3 iulie, a fost un hidrogomaj, o lucrare contractată de Centrul Municipal de Cultură, nu are legătură cu lucrarea efectuată recent. Firma avea aviz din partea ministerului.Toate lucrările de aici au fost făcute cu specialiști, cu restauratori în piatră, s-a lucrat cu Comisia Națională a Monumentelor Istorice. Ultima restaurare s-a făcut în 2003 şi cu soluţia de acum va dura în jur de 10 ani, dar anul viitor venim cu un proiect să o readucem Poarta în starea iniţială, adică fără plumb peste partea de sus.
/.../
Victor Ponta: Nefiind specialist, așa la prima vedere, eu nu văd ce a pățit. Facem în felul următor, ca să nu mai fie cu scandal: o să plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceți că ține cu ministerul sau ține cu ceilalți, o să vină încoace, o să evalueze. Dacă s-a făcut prost, luăm toți banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluție n-am, că așa ne dăm cu părerea, ne uităm, chiar nu suntem specialiști.
Alexandru Moraru: O echipă independentă a făcut acum doi ani scanări cu laserul la toate cele 4 obiective, rezultatele sunt la Centrul de cultură.
Victor Ponta: O să luăm profesori și din Franța și din România, fac o analiză, că așa la ochi ne uităm și ne dăm cu părerea.
Întrebare: Ministrul Culturii va fi și el tras la răspundere?
Victor Ponta: Dacă a făcut ceva rău, dar dacă n-a făcut ceva rău, de ce să-l trag la răspundere.
/.../
Victor Ponta: Eu le ştiu pe toate astea de aici, ne ştim atât de bine, că suntem acasă aici. O să facem o comisie, o plăteşte Guvernul, făcută din profesori, din România, din Franţa, găsim nişte specialişti care or să vină şi o să vadă. Dacă e cineva care a greşit că a făcut fără autorizaţii sau nu a făcut bine sigur că îi tragem la răspundere, dar, dacă nu a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat.
Alexandru Moraru: Procesul verbal de recepţie a fost semnat vineri.
Victor Ponta: Și să ne pregătim, că la anul trebuie să reparăm Coloana Infinitului și înțeleg că va fi tot cu scandal, de dinainte să înceapă reparația și o să facem breaking news-uri.
/.../
Victor Ponta: Deci eu aşa fac, plătesc eu nişte experţi independenţi, care bănuiesc eu că după aia o să-i certaţi şi pe ăia, indiferent ce or să spună. Eu o să am încredere în cei independenţi. A greşit cineva plăteşte, nu a greşit nimeni, nu mai facem scandal la anul şi facem şi Coloana la anul!
Întrebare: Plecați la Cluj acum?
Victor Ponta: Nu mai e timp, din păcate, pentru Cluj - este vicepremierul acolo, domnul Liviu Dragnea.
/.../
Victor Ponta: Deci, Poarta Sărutului, deocamdată, există.
Întrebare: Domnule prim ministru, s-a vorbit despre repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, la un moment dat.
Victor Ponta: Suntem în continuare în proceduri judiciare. Nu vreau să dau nici un pronostic, pentru că e necesară o decizie a justiţiei din Franţa. Ştiţi foarte bine, avem casa de avocatură angajată, s-au făcut demersuri, însă nu pot să spun ce va decide... Fără o decizie a justiţiei, primăria nu poate accepta acest lucru.
Întrebare: Rectificarea va fi una negativă?
Victor Ponta: Da. Normal.
Întrebare: De ce e normal?
Victor Ponta: Pentru că sunt bani mai puţini decât s-a prognozat, în primul rând, la impozitul pe profit şi, bun, la accize şi la TVA lucrurile merg destul de bine, însă în special la impozitul pe profit, aici avem... partea cea mai mare a fost prognozată, un impozit pe profit din partea sistemului bancar care nu s-a mai realizat pentru că, ştiţi bine, s-au schimbat reglementările şi s-au făcut provizioane, dar şi din partea altor firme, foarte multe intrate în insolvenţă, unele pe bună dreptate intrate în insolvenţă, altele, intrate în insolvenţă ca să nu plătească taxe, că aşa au văzut că se poate.
Întrebare: Aţi fost în SUA cu dl Ciurel. Ceva bun pentru /.../
Victor Ponta: Eu cu dl Ciurel nu am fost în SUA. Poate am fost separat.
Întrebare: Dle prim ministru, Traian Băsescu a anunţat la Bruxelles faptul că nu poate fi profesor, pentru că în România, nimeni nu o să îi dea un titlu de doctor. Comentaţi această ironie?
Victor Ponta: Habar nu am ce spune dl Băsescu. Sincer să fiu, nici nu ştiu de ce s-a dus la Bruxelles sau în general, de ce se duce domnia sa pe unde se duce. Că nu ştim la ce ne foloseşte nouă, României. E un fel de şomer de lux dl preşedinte şi îi tot plătim ajutorul de şomaj până la anul. Altceva?
Întrebare: Despre acest dosar UNESCO ce ne puteţi spune?
Victor Ponta: Pot să vă spun că am făcut toate procedurile, pot să mulţumesc primului ministru al Franţei, care, alături de mine, a semnat scrisoarea de susţinere şi că facem toate eforturile pentru ca decizia să fie pozitivă. Sunt deja mii de cereri din toată lumea pentru înscrierea în lista UNESCO, însă eu cred că noi avem şanse foarte mari şi, sincer să fiu, aş face un apel să fim solidari şi să ne luptăm toţi pentru acest obiectiv. Cu cât ne certăm mai mult între noi, cu atât ne reducem şansele.
Întrebare: Profesorii protestează, cei din Sănătate protestează.
Victor Ponta: Toată lumea protestează. Dumneavoastră, cei de la presă, protestaţi?
Întrebare: Ce le transmiteţi, ce soluţie aveţi?
Victor Ponta: Soluţiile nu sunt decât să combatem evaziunea sub toate formele, şi a celor care sunt în insolvenţă şi fac evaziune fiscală, şi a celor care nu vor să plătească taxe, deşi au de unde; şi finalizarea procedurii de restructurare a ANAF şi a Direcţiei Generale Antifraudă. Din păcate, ANAF şi la Ministerul de Finanţe nu s-au strâns toţi banii prognozaţi.Avem încasări suplimentare, în special prin deblocarea tuturor fondurilor europene, exporturile s-au mărit, dar asta înseamnă rambursări de TVA. Mergem înainte şi nu mergem chiar atât de rău, dar e evident că bani foarte mulţi nu sunt.
Întrebare: Îl schimbaţi pe şeful ANAF dacă nu s-au strâns toţi banii?
Victor Ponta: O să facem o analiză la sfârşitul anului şi dacă ANAF-ul tot nu funcţionează, sigur că vom lua şi măsuri.
Întrebare: Pentru rectificarea bugetară, la Sănătate, spuneaţi că o să negociaţi, vi s-a cerut o sumă?
Victor Ponta: În mod sigur o să avem nişte bani de pus în plus, nu de tăiat, la rectificarea bugetară, şi pentru salarii ale profesorilor, şi pentru sănătate, şi pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, adică lucrurile care sunt, să zic, cele mai presante. Miercuri este rectificarea bugetară.
Întrebare: /.../
Victor Ponta: Nu, listarea este pentru 15%, dacă nu greşesc...
Întrebare: Anul acesta?
Victor Ponta: Anul viitor. S-au început procedurile şi anul viitor se face pe 15%, a fost important să se treacă peste perioada mai dificilă şi după cum aţi văzut, acum, CEO a reuşit să vândă o mare parte din energia pe care a produs-o şi începe să aibă perspective, inclusiv la listare, cu mult mai bune. Deocamdată avem Romgazul şi, sincer, cred că va fi un succes.
Întrebare: Domnul Lipati, de la Uzina Mecanică Sadu, ce a spus?
Victor Ponta: E vorba de transferul unui teren, pentru ca parcul industrial să se poată dezvolta şi evident că e un lucru pe care trebuie să îl facem.
Întrebare: Deputatul Mihalache putea să facă faptele de care îl acuză DNA-ul?
Victor Ponta: Habar nu am, am văzut că domnul Guşă zicea că eu am făcut dosarul cu Realitatea, acuma aflu că de fapt mi l-am făcut împotriva mea, deci... nu vă mai luaţi după ziare. Nu ştiu ce a făcut, habar nu am. Ştiu eu ce a făcut? O să spună Parchetul dacă a făcut ceva sau nu a făcut. Dar nu mai înţelegea nimeni, de fapt, deci eu sunt contra Realităţii, dar de fapt eu sunt acuzat sau, mă rog, finul meu e acuzat, e deputat, e avocat, nu ştiu exact şi nici nu era treaba mea să ştiu cu ce se ocupă avocaţii.
Întrebare: Vor apărea investitori în Gorj?
Victor Ponta: Depinde, eu fac tot ce pot, depinde şi de câte condiţii le putem oferi şi ştiţi foarte bine că deocamdată, cel mai important - şi nu deocamdată, şi mulţi ani de acum încolo - cel mai important pentru Gorj va fi cum funcţionează compania energetică şi zic că lucrurile merg în direcţia bună. Mersi, pa, la revedere.
Întrebare: Deci, nu plecaţi la Cluj, încă o dată, da?
Victor Ponta: Nu mai e timp acuma, e Liviu Dragnea acolo./.../Mă aşteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică!

 

 ***

Declarațiile premierului Victor Ponta, după vizita la monumentul ”Poarta Sărutului”, parte a Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” al lui Constantin Brâncuși

Întrebare: Cât plătesc, cu redevenţe cu tot?
Victor Ponta: Cine?
Întrebare: Cei care exploatează resursele...
Victor Ponta: Hai, domnule, redevenţele sunt diferite, în funcţie de...
Întrebare: Nu, m-am referit... Se spune că e 6%, cum s-a stabilit.
Victor Ponta: La ce?
Întrebare: Cu totul, cu impozitul. În afară de 6%...
Victor Ponta: La ce?
Întrebare: La aur, la petrol, la exploatarea gazelor. OMV-ul...
Victor Ponta: Stai, că sunt diferite redevenţele. OMV-ul, din câte ştiu eu, are între 3 şi 13% redevenţe, în funcţie de zăcământ.
Întrebare: Şi cumulate, cât ne revine nouă partea?
Victor Ponta: A, cu impozite cu tot?
Întrebare: Cu impozite, cu totul.
Victor Ponta: 60-70%.
Întrebare: E bine atunci, ca să clarificăm situaţia.
Victor Ponta: Păi da, pentru că adaugă toate taxele, toate impozitele, tot ce au de făcut pe profit, pe angajaţi, pe toate celelalte. Sigur, 60-70%.
Întrebare: Atunci, spuneţi-le consilierilor dvs să iasă în media, să explice situaţia.
Victor Ponta: Dar tu crezi că vor să dea?
Întrebare: Că şi eu am fost supărat pe dvs /.../
Victor Ponta: Păi să nu fi supărat, pentru că după ce vezi alea scrise...
Întrebare: Acum m-am lămurit şi vă felicit.
Victor Ponta: Da? Uite, hai să-ţi spun o chestie. Zece ani de zile, la Loteria Română, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract să luăm 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Dacă te uiţi la televizor, o să afli că e ceva rău. Asta e, n-ai ce să faci.
Întrebare: Ca şi concluzie...
Întrebare: Felicitări, atunci! Sunteţi compatibil cu interesul naţional.
Victor Ponta: Păi, de la 10 la 75, o să ţipe unii care nu plătesc taxe că de ce am luat 75 şi de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicăm, spunem. Unde sunt cei care sunt supăraţi?
Întrebare: Ca şi concluzie, acum, că plecaţi, este Poarta Sărutului aşa de dărâmată, îngălbenită?
Victor Ponta: Păi, ia filmaţi-o! Nu ştiu, eu am fost de o mie de ori aici. Sincer să fiu, nu sunt un specialist, nu pot să-mi dau seama, dar pentru că e foarte important să nu existe nici un fel de dubiu şi scandal, cred că soluţia unor oameni independenţi, care nu lucrează nici la Ministerul Culturii, nici la primărie, nici în altă parte, să vină, să studieze tehnic şi să ne spună, să ştim pentru la anul, când ne apucăm de Coloană, să nu facem greşeli. Dar, dacă acei experţi independenţi o să spună că e totul în regulă, haideţi atunci să nu ne mai facem singuri rău. Dacă o să zică că e ceva în neregulă, sigur, le luăm banii înapoi, îi sancţionăm pe cei de vină. Dar acum, sincer, şi dvs, ca şi mine, când vă uitaţi, Poarta e acolo, nu ne pricepem, că aşa a fost, că n-a fost.
Întrebare: Nu vi se pare că are altă culoare?
Victor Ponta: Acum, sincer să fiu...
Întrebare: S-a mai închis puţin.
Victor Ponta: Aşa de bun sunt la culori... Mie nu mi se pare, dar poate n-am observat eu./.../
Victor Ponta: Mulţumesc! Haideţi, domnule primar! Pa! La revedere, numai bine! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe