Actualitate

Vineri, 07 Septembrie 2018

Vizita de lucru a prim-ministrului Viorica Dăncilă în judeţul Argeş

Galerie foto

 

Alocuţiunea premierului Viorica Dăncilă la Fabrica de Magiun Topoloveni

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Eu vă mulţumesc pentru invitație! Mă bucur să fiu astăzi alături de dvs, în An Centenar, pentru a sărbători împreună un produs tradițional românesc, un produs pe care dvs, doamna director, l-aţi făcut cunoscut atât la nivel european şi nu numai, un produs cu indicație europeană protejată, cunoscut foarte bine. Aş putea spune că este unul din produsele care fac cinste României şi care face să se vorbească despre România. Vreau să vă felicit pentru munca dvs, pentru că știu că rezultatele obținute sunt în urma unei munci depuse, a unei munci susținute. Știu câte obstacole au fost, poate nu pe toate, dar aţi reușit să depășiți fiecare obstacol şi să ajungeți la acest rezultat. Consider că este foarte important, consider că exemplul dvs trebuie luat şi de alții în România, pentru că, de fapt, aceasta este diversitatea în marea unitate europeană. Încă o dată felicitări şi vă doresc tuturor să vă bucurați de acest eveniment deosebit, de acest produs care, iată, a reușit să strângă atâtea persoane în jurul lui. Vă mulţumesc şi felicitări!

 

***

Declaraţii susţinute de premierul Viorica Dăncilă la Fabrica de Magiun Topoloveni

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: În primul rând luând exemplu a ceea ce s-a întâmplat cu magiunul de Topoloveni şi mă refer la recunoașterea europeană, la indicația de origine protejată, la faptul că s-a făcut un efort foarte mare, pentru că nu este uşor să ajungi la acest rezultat, s-a promovat şi acum, vă spun, de când eram membru al Parlamentului European, dacă îi întrebam pe colegii din altele ţări, cu toţii cunoșteau magiunul de Topoloveni. Deci acest efort a fost încununat de succes şi cred că exemplul pe care îl avem aici, alături de noi, trebuie urmat şi de alţi producători din România, dacă vrem să facem cunoscute cât mai mult produsele românești, pentru că în fond asta este diversitatea. Produsele românești, tradițiile, obiceiurile reprezintă diversitatea în marea unitate europeană.

Reporter: Dacă ne putem întoarce puţin la zona politică. Aş vrea să vă întreb care mai este relaţia cu președintele Klaus Iohannis, pentru că am văzut o serie de atacuri extraordinare? Nu ştiu ce s-a discutat exact în CSAT, dacă ne puteți spune dumneavoastră. Cum vedeţi continuarea relației, instituționale, poate?

Viorica Dăncilă: Aşa cum am spus sunt adepta consensului şi mi-aş dori să am o relație interinstituțională între Președinție şi Guvern – Parlament foarte bună. Ne apropiem cu pași repezi de preluarea şi exercitarea președinției Consiliului UE şi aceasta presupune un consens, o colaborare. Eu şi de acum încolo o să încerc să-l informez pe președinte legat de stadiul pregătirii şi de toate cerințele pe care le va adresa guvernului legate de președinție şi alte aspecte care ţin de România. Voi avea toată deschiderea. Nu aş putea spune că este un război între președinte şi guvern. Noi a trebuit să adoptăm rectificarea bugetară, era un lucru de la sine înțeles, pentru că nu puteau oamenii să aștepte să mai treacă timpul. Şi ştim foarte bine că avem o serie de priorități şi toate acestea presupun şi o dublare a proiecției financiare.

Reporter: Când va fi publicată în Monitorul Oficial?

Viorica Dăncilă: Imediat după şedinţa de guvern rectificarea bugetară a plecat către Consiliul Legislativ. Vreau să precizez că avem în vedere 200 de pagini care trebuie citite, verificate, avem cifre şi fiecare cifră trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de ora 12:30, a plecat către Ministerul Finanțelor Publice, a urmat o nouă verificare şi punerea în concordanță cu cerințele Consiliului Legislativ. Deja cred că la acest moment este publicată în Monitorul Oficial. De azi de dimineaţă a plecat rectificare către Monitorul Oficial.

Reporter: Cu dl Juncker aţi discutat în ultima perioadă - spunea domnul Dragnea de fapt că o să-l sunaţi, să vedeţi care mai sunt semnalele, dacă sunt negative din partea Bruxellesului referitoare la ce se întâmplă la noi în ţară şi la proteste.

Viorica Dăncilă: Cu domnul Juncker nu am vorbit încă. După cum ştiţi, am avut o vizită în Spania, unde m-am întâlnit cu omologul meu spaniol, dar şi cu regele Spaniei. M-am întors azi-noapte, am venit aici, dar voi discuta cu domnul președinte Juncker, nu în ideea de a scuza pe cineva (...) ci de a ruga să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care ne fac să credem într-o direcție sau în cealaltă.

Reporter: Veţi fi chemată în Parlamentul European. Veţi merge? S-a discutat despre acest lucru?

Viorica Dăncilă: Categoric am toată deschiderea să merg şi în Parlamentul European şi în Parlamentul României, acolo unde voi fi chemată, dar încă o dată precizez, cred că nu este benefic nici din partea guvernului, nici din partea liderilor politici să ne dăm cu părerea şi să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care să stabilească adevărul.

Reporter: Remanierea urmează să fie făcută. Există foarte multe voci din partid care spun că şi-ar dori o remaniere în guvern. Înţeleg că peste două săptămâni ar fi un Comitet Executiv Naţional, propuneți? Domnul Dragnea spunea că decizia e la dumneavoastră.

Viorica Dăncilă: Nu pot să spun, să vorbesc acum... Bine, o remaniere o voi decide în urma evaluărilor pe care le fac. Deja am început evaluările pe fiecare minister în parte, raportate la programul de guvernare. S-au făcut foarte multe lucruri, multe lucruri în afara programului de guvernare. Dar, aşa cum am spus de când am preluat mandatul, pentru mine este important ca fiecare punct din programul de guvernare să fie îndeplinit de fiecare minister în parte, de guvern per ansamblu, pentru că fiecare are o foaie de parcurs de care trebuie să țină seama.

Reporter: Declarațiile de ieri ale doamnei Firea v-au surprins referitoare la ministrul transporturilor, că nu a făcut nimic pentru centura Bucureștiului?

Viorica Dăncilă: Eu am colaborat foarte bine cu doamna Firea, am avut o deschidere totală. Cerințele pe care dumneaei le-a avut şi le-a discutat cu mine - am căutat să rezolv cât mai multe. Şi de acum voi avea aceeași abordare. Dacă sunt probleme, voi discuta cu primarul Capitalei şi am să văd cum pot să sprijin în proiectele pe care le are Capitala. Bineînțeles, cele care sunt legale, cele care pot eu ca şi guvern, să spunem, să aducem rezolvarea problemelor pe care le ridică primarul Capitalei.

Reporter: Credeți ca mai e loc şi de doamna Firea, şi de domnul Dragnea în același partid în acest moment? Cum vedeţi?

Viorica Dăncilă: Permiteți-mi să nu fac declarații care ţin de partid în public. Întotdeauna, în parcursul celor 23 de ani de când sunt în partid, am considerat că lucrurile trebuie spuse în interiorul partidului şi nu discutate în afara partidului. De aceea, punctul meu de vedere îl voi spune în cadrul Comitetului Executiv. Cred că acest lucru nu este bun nici pentru Partidul Social Democrat şi cred că, dacă vrem într-adevăr să avem un rezultat în care să ținem cont de părerea fiecăruia, aceste lucruri trebuie discutate în interiorul partidului. Mulţumesc!

***

Reporter: Pe cine ați propus interimar la Ministerul Cercetării şi Inovării?

Viorica Dăncilă: Deja am propus pentru interimat la Cercetare pe domnul vicepremier Viorel Ștefan. Am trimis adresă către Cotroceni.

Reporter: De ce interimar?

Viorica Dăncilă: Pentru că trebuie să avem o propunere în cadrul Coaliției, trebuie votat și nu puteam lăsa ministerul fără conducere.

 

Declaraţii susţinute de premierul Viorica Dăncilă la finalul vizitei la Dacia-Renault Mioveni

[Check against delivery]

 

Reporter: Despre discuţiile legate de infrastructură ce ne puteți spune.

Viorica Dăncilă: Au fost discuții legate şi de infrastructură, au fost discuţii şi de „Prima de Casare”. Am spus despre hotărârea adoptată în cadrul ședinței de guvern, cu încă 30 de prime de casare pentru Programul „Rabla Clasic”, ceea ce va ajuta uzina. Am vorbit despre cercetători, am vorbit despre extindere şi despre ajutorul de stat care se așteaptă în ceea ce privește extinderea. Este adevărat, una din probleme, aşa cum ştiţi, este infrastructura. Am discutat despre Autostrada Piteşti-Sibiu, am explicat că, într-adevăr, pe tronsonul II şi III mai sunt probleme. Pentru a vedea exact care sunt aceste probleme, am trimis Corpul de control al primului-ministru, pentru a verifica care sunt obstacolele, dacă ele într-adevăr există, dar şi pentru a avea o imagine clară, pentru a înlătura anumite obstacole în calea efectuării acestei autostrăzi.

Reporter: Când veţi primi un răspuns? Pentru că ştim foarte bine, de atâta timp se tot discută despre această autostradă.

Viorica Dăncilă: Eu sper să primesc răspunsul cât mai repede. Am înțeles că pe tronsonul III sunt câteva probleme geologice. Aş vrea să văd care sunt aceste probleme, pentru a putea găsi o soluție rapidă. Sunt convinsă că oamenii nu mai au răbdare, oamenii îşi doresc autostrăzi în România şi trebuie să vedem care sunt obstacolele care stau în calea construcției autostrăzilor, în afară de resursele financiare. Şi acest lucru m-a făcut ca să trimit Corpul de control, pentru a vedea care sunt într-adevăr aceste obstacole. Pentru că ştim că unele dintre obstacole sunt reale, nu vreau să bănuiesc pe nimeni de lucruri ascunse, dar au existat şi obstacole care nu erau pliate pe realitate, ştim de acei urși care nu existau, de acei lilieci care, iarăși, nu existau şi acest lucru ne face să fim mult mai atenți şi să încercăm să revigorăm un pic lucrurile.

Reporter: Şi în aceste situaţii, ar fi oameni care ar trebui să plece acasă, din funcțiile pe care le-au avut de-a lungul timpului şi practic, au blocat?

Viorica Dăncilă: Părerea mea este că toţi cei care au blocat sau care vor bloca de acum încolo trebuie să plece acasă. Pentru că nu există o justificare ca să încerci să blochezi proiecte atât de importante, fie ele de infrastructură, fie şi alte proiecte. Deci chiar aceasta este logica. Noi vrem să vedem dacă există blocaje, să ridicăm aceste blocaje, dar nici să lăsăm ca aceste blocaje să se mai repete. Vrem să vedem care sunt soluțiile, astfel încât să putem să le rezolvăm. Am discutat cu dl director şi despre faptul că noi am pregătit, într-un fel, terenul pentru investiţii, pentru infrastructură şi m-am referit în primul rând la Legea achizițiilor publice. Ştim foarte bine că atunci când începea o autostradă, un drum, patru - cinci ani de zile, contestații peste contestații, care se rezolvau foarte greu; acum este o procedură mult mai ușoară, atunci când există o contestație, ea să fie rezolvată în şase luni de zile. Am vorbit, de asemenea, despre Legea parteneriatului public-privat, care se poate aplica nu numai de către Guvernul României, nu numai pentru autostrăzi, pentru obiective mari, dar această Lege a parteneriatului public-privat poate fi aplicată de consiliile locale sau consiliile județene fără aprobarea guvernului, tocmai pentru a fluidiza, pentru a încerca să încurajăm cât mai mult acest lucru şi atunci când sunt obiective de infrastructură mai mici, parteneriatul public-privat poate fi un răspuns la aceste lucruri.

Reporter: Există o informație că Summit-ul celor Trei Mări nu poate fi organizat decât pe datorie, pentru că bugetul Administraţiei Prezidențiale nu permite. Aveţi informații, cum răspundeți acestor...

Viorica Dăncilă: Exclus acest lucru. În condițiile în care ar necesita o dublare financiare, o proiecție financiară pentru Summit-ul Celor Trei Mări şi nu numai, pentru anumite reuniuni care implică participare internaţională, niciodată nu vom lăsa să se întâmple acest lucru. Considerăm că este foarte important ca să avem aceste reuniuni importante, care să aducă şi vizibilitate, să aducă încredere şi în același timp să aibă o finalitate. Proiectele discutate să fie transpuse în practică şi în acest sens, ştiţi că acum două săptămâni noi am aprobat în şedinţa de guvern memorandumuri din partea mai multor ministere, bazate pe teme precum digitalizarea, transportul şi energia. Deci noi ne dorim chiar un summit de succes, care să aibă o finalitate foarte bună din punct de vedere economic, spun eu, ca şi şef al guvernului pentru România, dar şi din punct de vedere al vizibilității României şi al prestigiului de care trebuie să se bucure România.

Reporter: Deci sunt bani suficienți pentru organizarea acum a summit-ului, în condițiile optime?

Viorica Dăncilă: Am discutat… De fapt, domnul ministru Eugen Teodorovici a spus că nu vor exista sincope în ceea ce privește funcționarea şi ne ţinem de acest aspect. În condițiile în care va exista necesitatea unei cheltuieli suplimentare sau a unui neprevăzut, cu siguranţă guvernul va găsi soluții şi să nu uităm că este prima rectificare bugetară şi că vom face o nouă rectificare bugetară, spunem noi, la sfârşitul lunii octombrie.

Reporter: Pentru că vorbeați de blocaje, aş vrea să vă întreb despre acel proiect cu eliminarea vizelor, pentru că iarăși, în minister există oameni care blocau anumite proiecte, se lucrează şi la acest proiect ca să fie adoptat în octombrie, aşa cum era în acel proiect al CEx?

Viorica Dăncilă: Vom căuta simplificarea. După cum ştiţi, simplificarea este cerută nu numai la nivel guvernamental, ci la nivelul autorităţilor locale şi considerăm că tot ceea ce conduce la eliminarea birocrației şi la simplificare sunt binevenite, atât în administraţia publică locală, cât şi din administraţia centrală. Trebuie să vedem cum facem acest lucru, în același timp, să beneficiem de expertiză din partea celor care până acum dădeau avizele. Ne vom gândi la o formulă şi o vom lua în calcul.

Reporter: O ordonanţă pentru protocoale, spunea domnul Dragnea, a început lucrul, aţi discutat cu domnul Toader despre ea?

Viorica Dăncilă: Eu o să vă spun punctul meu de vedere: pentru a porni de la un moment T-zero, trebuie să avem desecretizarea protocoalelor. Dacă nu, vom mai merge de acum mulți ani înainte să spunem că am mai găsit un protocol într-un loc, a mai existat un protocol de acum doi ani, de acum trei ani. Cred că trebuie să terminăm cu acest lucru şi singura soluție este să avem un moment T-zero, în care toate protocoalele să fie desecretizate. Mulţumesc mult.

 

***

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vizitat astăzi platforma nucleară Mioveni la Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN), sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).

Cu acest prilej, premierul s-a întâlnit cu conducerile  RATEN,  RATEN ICN şi cu membri ai Consiliului Ştiinţific. De asemenea, șeful Executivului a efectuat o vizită la instalaţiile de interes naţional care funcţionează pe această platformă: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN, Laboratorul de examinare post-iradiere (LEPI) şi Standul de Testare a maşinii de încărcat-desărcat combustibil (MID).

Au fost prezentate principalele realizări ale Institutului, la nivel national şi international, precum şi dificultăţile întâmpinate în activitatea de cercetare-dezvoltare, cu precădere cele generate de finanţarea Programului Anual  de Cercetare RATEN, privind „Dezvoltarea suportului tehnic naţional şi cooperarea internaţională pentru energetica nucleară”, a implementării demonstratorului răcit cu plumb, ALFRED, suport pentru dezvoltarea generatei IV de reactori nucleari energetici.

Au fost evidenţiate capacitatea şi competenţa în fabricaţia de surse de uz industrial de iridiu, ca unic furnizor în România, precum şi în dezafectarea instalaţiilor  radiologice medicale ieşite din uz.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat activitatea desfăşurată de  echipa  de cercetători şi a propus organizarea unei întâlniri interministeriale la Guvern, cu implicarea factorilor de decizie, pentru soluţionarea problemelor dificultăților de finanţare  atât a Programului de cercetare naţional, cât şi a proiectului ALFRED.

De asemenea, premierul şi-a exprimat speranţa că RATEN ICN va fi desemnat de către Agenţia Internaţională de Energie Atomică de la Viena drept Centru Internațional de Excelență bazat pe Reactori de Cercetare (ICERR), proces aflat în prezent în derulare. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe