Actualitate

Duminică, 24 Martie 2019

Vizita în Statele Unite ale Americii - participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la sesiunea inaugurală a conferinței AIPAC

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu președintele și cu vicepreședintele executiv și CEO ai Conferinței Președinților Organizațiilor Evreiești din SUA

Aflată în vizită de lucru la Washington, pentru a participa la Conferința AIPAC, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Arthur Stark, președintele ales al Conferinței Președinților Organizațiilor Evreiești din SUA, și cu Malcom Hoenlein, vicepreședintele executiv și CEO  al acesteia.

În cadrul întrevederii, a fost evocată importanța relației transatlantice pentru România și contribuția personală a interlocutorului străin la consolidarea relației bilaterale. Oficialul român a evidențiat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, amintind stadiul avansat al colaborării bilaterale în domeniul securității și apărării.

Totodată, premierul Dăncilă a prezentat proiectele recente ale României aflate în desfășurare în materie de promovare a educației privind Holocaustul și de combatere a antisemitismului și a mulțumit pentru implicarea constantă a Comitetului Evreiesc American în susținerea acestor proiecte, organizația fiind unul dintre cei mai vechi parteneri transatlantici ai României.

Prim-ministrul României a vorbit despre atractivitatea mediului de afaceri românesc și a prezentat legislația în vigoare, inclusiv cea cu privire la parteneriatul public privat.

Interlocutorii și-au exprimat aprecierea față de angajamentul României pentru combaterea antisemitismului și a xenofobiei.

De asemenea, aceștia au evocat cooperarea deosebit de bună care datează de peste trei decenii între România și organizația pe care o conduc și și-au anunțat disponibilitatea de a efectua o vizită în țara noastră, în cursul lunii iunie, unde vor fi însoțiți de o delegație de oameni de afaceri interesați să investească în România.

Președintele şi vicepreședintele Conferinței Președinților Organizațiilor Evreiești din SUA au subliniat, totodată, cooperarea strânsă dintre România şi Statele Unite ale Americii, dar și cooperarea intensă dintre România şi statul Israel. În vederea consolidării relației cu statul Israel, reprezentanții Organizației au exprimat necesitatea numirii unui ambasador al României, exprimându-și nedumerirea că deși există o propunere, acest lucru întârzie.

Conferința Președinților Organizațiilor Evreiești din SUA - este o organizație non-profit americană cu sediul la New York, care abordează probleme de interes major pentru comunitatea evreiască. Acesta este formata din 51 de organizații naționale evreiești si a fost fondată în 1956 cu scopul de a transmite un mesaj unilateral administrației americane.

 

Galerie foto

Participarea premierului Viorica Dăncilă la dejunul oficial organizat în onoarea femeilor lider

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, aflată în vizită în Statele Unite ale Americii pentru a participa la Conferința Politică a AIPAC, a fost invitată la un dejun oficial organizat în onoarea femeilor lideri.

Au fost prezente, de asemenea, doamna Cathy McMorris Rodgers, membru al Camerei Reprezentanților din partea Partidului Republican statul Washington, doamna  Stav Shaffir, membru al Knessetului din partea Partidului Muncii, doamna Neera Tanden, membru al Partidului Democrat, Președinte și CEO al Center for American Progress, membri ai boardului AIPAC, inclusiv președintele-ales Betsy Berns-Korn.

Mai multe personalități prezente în sala au evocat faptul că au rădăcini puternice în România, străbunicii lor fiind născuți la Moinești sau în alte zone din țară (de exemplu Stav Shaffir, Betsy Berns-Korn, Rodica Burg - voluntara AIPAC și mulți alții).

Prezența la acest eveniment a oferit oportunitatea unui schimb de idei cu privire la egalitatea de gen, rolul femeii în societățile moderne, promovarea femeilor în funcțiile de conducere, atât în funcțiile publice, cât și mediul privat și, nu în ultimul rând, cu privire la modalitățile de combatere a violenței domestice.

Participanții la eveniment au salutat anunțul prim-ministrului României referitor la acordarea de  drept a cetățeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost  obligați să renunțe la cetățenia română atunci când au părăsit țara lor sub regimul comunist.

Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanții conducerii AIPAC

În contextul participării la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Președintele AIPAC, Morton Fridman, Directorul Executiv AIPAC, Howard Kohr, și directorul pentru relații internaționale al AIPAC, Stephen Schneider.

În cadrul convorbirilor, Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidențiat importanța pe care Parteneriatul Strategic cu Statele Unite o are pentru România, precum și atașamentul țării noastre pentru parteneriatul cu statul Israel. În același timp, a subliniat susținerea fermă de către România a unei relații transatlantice robuste, ca premisă esențială pentru asigurarea securității și prosperității comune. În context, premierul a evidențiat oportunitatea reprezentată de  exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru promovarea unei agende pozitive în relația transatlantică, bazată pe dialog și promovarea intereselor comune.

Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat angajamentul României pentru combaterea antisemitismului, a xenofobiei și a oricăror alte forme de manifestare a intoleranței, acesta fiind parte a prioritățile Președinției române a  Consiliului Uniunii Europene. În continuare, șeful executivului a evocat evenimentele dedicate acestui subiect, organizate sub egida Președinției române a Consiliului UE la Bruxelles și București.

De asemenea a prezentat acțiunile Guvernului României care vizează păstrarea memoriei Holocaustului și combaterea negaționismului, menționând, între acestea, deschiderea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului la București, dar și dezvoltarea unor programe de studii asupra Holocaustului.

Liderii AIPAC și-au exprimat aprecierea pentru faptul că primul eveniment organizat de PRES RO, la Bruxelles, a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului si au lăudat măsurile Guvernului de la București cu privire la deschiderea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și importanța pe care o acordă țara noastră promovării educației privind Holocaustul la nivelul întregii societăți românești.

***

 

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la sesiunea inaugurală a conferinței AIPAC

Aflată în vizită de lucru la Washington, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, duminica, 24 martie, la sesiunea inaugurală a Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), la invitația organizatorilor. Este pentru prima data când un premier roman sustine o alocutiune inaugurala in cadrul acestui important forum politic international.

Primul ministru  a evidențiat statutul României de Partener Strategic al Statelor Unite ale Americii și de prieten apropiat al Statului Israel și al poporului evreu. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că România este unul dintre cei mai fermi și constanți aliați ai Statelor Unite si a subliniat că fundamentul relației bilaterale româno-americane rămâne împărtășirea valorilor și principiilor democratice. Relația româno-americană se află pe un parcurs ascendent în cadrul Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile acestuia – politică, economică și strategică.

Șeful Executivului a menționat ca Romania continua relația specială, strategica si economică cu Israelul, care va fi consolidata si printr o ședinta comuna a celor doua Guverne, ce va fi organizata cât mai curând. De asemenea, premierul Dăncila a arătat ca este ferm hotărâtă sa contribuie la o relație tot mai strânsă a Israelului cu Uniunea Europeana.

Anul trecut s-au împlinit 70 de ani de relații neîntrerupte cu Statul Israel, România fiind singurul stat din regiunea sa care, în 1967, a luat decizia istorică de a continua relațiile cu statul evreu. Premierul român a subliniat că, pentru țara noastră, legătura cu Israelul este, înainte de toate, organică, prin comunitatea originarilor din România, semnificativă sub aspect numeric, dar și al contribuției sale la înființarea și dezvoltarea Statului Israel.

În acest context, primul eveniment organizat de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului, desfășurându-se  sub egida Parlamentului European. De asemenea,  la finalul mandatului presedintiei rotative, va fi organizat un eveniment similar, la Bucuresti care va marca faptul ca ne unesc valorile comune și ne dorim să asigurăm o mai bună protecție a comunităților evreiești la nivel european si mondial.

De asemenea, a sustinut angajamentul Romaniei pentru sprijinirea procesului de pace si identificarea unei solutii pasnice.

AIPAC este una dintre cele mai puternice organizații din SUA,  al cărei rol declarat este de a „întări, proteja și promova relația SUA-Israel într-o manieră care întărește securitatea Statelor Unite și a Israelului”. La conferintele organizate in anii precedenți au mai participat președinții SUA Donald Trump si Barack Obama, vicepreședintele SUA Mike Pence, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. La reuniunea din acest an participa vicepreședintele  SUA Mike Pence și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

 

***

Galerie foto

Intervenția prim-ministrului Viorica Dăncilă în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC)

 

Doamnelor și domnilor,
E o mare onoare pentru mine, ca premier al României, să mă adresez onoratei adunări AIPAC. Israelul și Statele Unite sunt partenerii strategici speciali ai României și marii prieteni ai poporului român.
Anul trecut, România a sărbătorit 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte cu Israelul. Aceasta este un fapt diplomatic și istoric de netăgăduit. În anii '60 și '70, atunci când alte țări și-au întrerupt relația cu Israelul, noi am consolidat-o. Am făcut un lucru corect, am făcut ceea ce trebuia făcut, fiindcă prietenia are valoare atunci când e nevoie de ea.
Am rămas o voce importantă în timpul procesului de pace, în special cel de la Camp David, care a dus la pacea dintre Israel și Egipt. România își manifestă deschiderea pentru continuarea dialogului păcii dintre israelieni și palestinieni.
În acest moment, România își continuă relația strânsă, strategică și economică cu Israelul. Prietenia și relațiile excelente care leagă popoarele noastre vor fi întărite și în cadrul unei ședințe comune a Guvernelor României și Israelului pe care ne dorim să o organizăm cât mai curând.
De asemenea, sunt hotărâtă să contribui la o relație tot mai strânsă a Israelului cu întreaga Uniune Europeană, mai ales acum, când România deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu și poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian.
De asemenea, acest gest a lansat, la nivel internațional, un proces de reflecție. Guvernul României a inițiat, de atunci, un proces de evaluare a oportunității mutării ambasadei României la Ierusalim.
De aceea sunt încântată să anunț, astăzi, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți  actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și, în deplin consens, eu ca prim-ministru al României și Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului.
Susținerea față de Israel și de comunitatea evreiască constituie preocuparea noastră constantă și este necesar să vă spun următoarele informații importante:  
Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Liviu Dragnea m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiasca din țara mea și din lume.
Prima se referă la acordarea de drept a cetățeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligați sa renunțe la cetățenia română atunci când au părăsit țara lor sub regimul comunist.
În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri și pensii speciale pentru Supraviețuitorii Holocaustului din România, în semn de respect și de recunoaștere a suferințelor acestor eroi.
În al treilea rând avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiștilor federației comunităților evreiești din Romania pentru a cunoaște adevărul asupra trecutului lor din perioada celor doua războaie mondiale.

Doamnelor și domnilor,
Sunt onorată să fiu astăzi aici pentru a vorbi cu conducerea AIPAC, un model de democrație și putere civică.
Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a susținut puternic relația transatlantică, Statele Unite ale Americii fiind partenerul strategic care asigură securitatea României.
Am luptat și luptăm, umăr la umăr cu trupele americane, oriunde am fost chemați, ajutând să fie aduse libertate și democrație celor care aveau nevoie. Suntem unul dintre puținii aliați NATO care au respectat dorința Statelor Unite de a aloca Apărării 2% din Produsul nostru Intern Brut.
Susținem comunitatea evreiască și  lupta împotriva oricărei forme de antisemitism și împotriva oricărei forme de discurs al urii.
Primul eveniment organizat de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului și vom fi onorați să organizăm și la finalul mandatului nostru un eveniment similar. Ne unesc valorile comune și ne dorim să asigurăm o mai bună protecție a comunităților evreiești la nivel european.
România va fi întotdeauna alături de Israel și de voi cei din AIPAC, pentru a ne asigura că țările și organizațiile noastre rămân aceiași parteneri apropiați, deopotrivă în fața provocărilor cât și a oportunităților ce vor veni.
Vă pot promite un lucru: România va rămâne același prieten loial și cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu și al statului Israel.
În încheiere, aș vrea să vă transmit urarea tradițională pentru toți prietenii noștri:  

SHALOM HAVERIM!

See you soon in Jerusalem!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe