Actualitate

Vineri, 28 Iunie

Vizita oficială a premierului Victor Ponta în Republica Kazakhstan

Galerie foto
Fișiere atașate

Astăzi, 27 iunie, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, se află într-o vizită oficială în Republica Kazakhstan, prima la acest nivel în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două state.
Kazakhstan este important pentru România atât datorită rezervelor de hidrocarburi (gaz si petrol), cât şi a poziţiei geopolitice – se află într-o zonă importantă pentru securitatea şi stabilitatea europeană şi internaţională.
Această vizită reprezintă o reconfirmare a relaţiilor foarte bune cu Kazakhstanul, partenerul cel mai important al României în Asia Centrală. De altfel, oficialii din Astana au manifestat un interes deosebit ca această întâlnire să aibă loc imediat după soluţionarea favorabilă a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state.
Atât prim-ministrul Republicii Kazakhstan, domnul Serik Akhmetov, cât şi preşedintele Kazmunaigaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazaha a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazakhstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România.
În egală măsură, partenerii din Kazakhstan şi-au exprimat deschiderea şi disponibilitatea perfectării unui contract comercial în vederea livrării de uraniu, pentru consumul intern aferent unităţilor nucleare de la Cernavodă.
Delegaţia României, condusă de premierul Victor Ponta a căutat, în cadrul întâlnirilor bilaterale, să deschidă oportunităţi pentru extinderea prezenţei companiilor româneşti pe piaţa din Kazakhstan şi a dezvoltării relaţiilor comerciale. În acest sens, s-a propus partenerilor din Kazakhstan folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti.
De asemenea, în vederea susţinerii mediului de afaceri în efortul său de a identifica nişe de colaborare, partea română a propus, iar partea kazaha a agreat, ca reuniunea Comisiei mixte economice sa aibă loc în toamna acestui an.
Nu în ultimul rând, oficialii guvernamentali din Kazakhstan au invitat România să participe cu propriul stand în cadrul Expoziţiei Mondiale „Astana 2017”.
Ulterior convorbirilor a avut loc semnarea a doua acorduri bilaterale - în domeniul culturii, respectiv al cooperării militare pentru pregătirea personalului militar pe baza de reciprocitate.
Turneul asiatic al prim-ministrului Victor Ponta va continua cu vizita acestuia în Republica Uzbekistan.

 

Declaraţii comune de presă susţinute de premierul Victor Ponta şi de omologul său kazah, Serik Akhmetov

 

Serik Akhmetov: Domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor, am avut ocazia să abordăm o serie întreagă de aspecte ale colaborării ţărilor noastre. Am determinat câteva direcţii în ceea ce priveşte perspectiva colaborării în domeniul economic, comercial, al investiţiilor. Am discutat şi asupra aspectelor legate de potenţialul de transport şi tranzit, potenţial pe care îl au cele două ţări în regiunile din care fac parte. Am discutat despre colaborarea în domeniul schimburilor, în domeniul educaţiei. Desigur, am abordat un spectru mai larg, central al colaborării noastre, respectiv cel energetic şi când vorbim de domeniul energetic, momentul cel mai important al colaborării noastre este legat de prezenţa companiei Rompetrol care are ca acţionar majoritar compania Kazmunaigaz, din Kazakhstan. Tot ce s-a discutat şi acele începuturi ale companiei Kazmunaigaz, ale colaborării cu statul român şi prezenţei pe piaţa românească, toate vor fi discutate în continuare în cadrul comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică. Vreau să apreciez astăzi semnarea acelor documente, două documente importante în domeniul culturii şi în domeniul pregătirii personalului militar, pe bază de reciprocitate. Am ajuns la concluzia, împreună cu omologul meu roman, că astăzi, desigur există un potenţial imens de colaborare între ţările noastre, atât în domeniul comercial, economic al transportului, dar şi al educaţiei, culturii şi in multe alte domenii. Pot să vă spun de asemenea, ca urmare a discuţiilor cu primul-ministru al României, că am ajuns la concluzia că pe foarte multe teme ce ţin şi de agenda internaţională avem poziţii comune de sprijin reciproc în cadrul forumurilor şi organizaţiilor internaţionale. Am convenit să depunem în continuare eforturi pe acele domenii şi direcţii prioritare care constituie colaborarea noastră în general. Vreau să îi mulţumesc colegului meu, din România şi să îi ofer cuvântul.
Victor Ponta: Aş dori şi eu de la început să mulţumesc primului-ministru pentru invitaţia de a vizita Kazakhstanul şi de a fi astăzi aici, la Astana. Faptul că este prima vizită a unui prim-ministru român la Astana spune foarte multe despre cum trebuie să facem în viitor să avem cât mai des asemenea întâlniri. Ştiu că în urmă cu puţin timp preşedintele CE, domnul Barroso spunea că trebuie să recunoaştem rolul şi importanţa Kazakhstanului. Eu împărtăşesc această opinie şi am vrut astăzi, în Astana, să discutăm cu guvernul kazah despre multele domenii în care putem colabora. Am avut voinţa politică de a lua o decizie şi de a finaliza diferendul care exista între guvernul României şi grupul Rompetrol. Cred că am făcut foarte bine şi cred că este mesajul cel mai clar că împreună trebuie să ne gândim în viitor cum dezvoltăm relaţiile noastre economice. Am încrederea că acel fond de investiţii, de un miliard de dolari, convenit între guvernul României şi grupul Rompetrol va crea dezvoltare economică şi locuri de muncă în România. Cu sprijinul autorităţilor din Kazakhstan şi firmele româneşti de IT, din domeniul producţiei de energie sau al infrastructurii pot avea acces aici, la piaţa din Kazakhstan şi pot participa la dezvoltarea economică. Vreau să cred că în viitor România va fi acel partener special al Kazakhstanului în Uniunea Europeană şi locul preferat pentru investiţii în economie şi pentru intrarea pe piaţa UE a produselor şi companiilor kazahe. Am preluat amândoi funcţia de prim-ministru, anul trecut, în 2012, cu ambiţii importante şi cu planuri importante pentru ţările noastre şi îmi doresc ca întâlnirea de astăzi să fie începutul unei relaţii deosebite. Mulţumesc.

Declarații susținute la întrevederea președintelui Nursultan Nazarbayev cu premierul Victor Ponta

Președintele Nursultan Nazarbayev:
Avem o dinamică extraordinară din punctul de vedere al colaborării; am fost de câteva ori în România, președintele dumneavoastră a fost la noi de câteva ori. Vă suntem recunoscători pentru poziția clară a guvernului României, în ceea ce privește rezolvarea problemelor datoriei Rompetrol.

Premierul Victor Ponta:
Domnule președinte, vă mulțumesc pentru onoarea de a vă întâlni. Am avut ieri discuții forte bune, prietenești și constructive cu primul-ministru și ceilalți reprezentanți ai guvernului. Am fost foarte bucuros că am reușit, prin decizia politică a guvernului pe care îl conduc, să rezolvăm diferendul între guvernul României și Rompetrol. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe