Actualitate

Marți, 30 Iunie 2020

Vizita premierului Ludovic Orban la șantierul Drumului Expres Craiova-Pitești

Galerie foto

 

Declarațiile premierului Ludovic Orban și ale ministrului transporturilor, Lucian Bode, la șantierul Drumului Expres Craiova-Pitești

[Check against delivery]

 

Lucian Bode: Bună ziua! Am vizitat, împreună cu domnul prim-ministru și domnul ministru al economiei, colegii mei din compania de drumuri (CNAIR), stadiul lucrărilor pe cele două șantiere din drumul expres Craiova-Pitești. Am constatat că pe Tronsonul 1 mobilizarea față de ultima vizită pe care am desfășurat-o aici este mult mai bună. Am văzut peste 160 - 163 de utilaje în teren, muncitori mobilizați, un progres fizic dublu față de luna mai, undeva la 11%. Am încredere că odată cu rezolvarea problemelor pe sectorul 1 și 2 din cele trei sectoare din tronsonul 1, cu acele sonde de gaz,  aici, nu mai avem absolut niciun blocaj și tronsonul 1 este în linie dreaptă, cei 17 km neavând niciun blocaj în a se derula. În ceea ce privește tronsonul 2, cei 41 de km cu cele două sectoare -  mă bucur să constat aceeași mobilizare exemplară, mobilizare pe care o dau exemplu în toate șantierele unde merg, pentru toți antreprenorii; avem aici un antreprenor serios, are peste 600 de muncitori mobilizați astăzi pe cele două sectoare din tronsonul 2. Am încredere că atât tronsonul 1, cât și tronsonul 2, se vor finaliza înainte de termenul contractual stabilit - sfârșitul anului 2021.

Suntem astăzi, aici, în această formulă guvernamentală, la un moment special pentru o companie fanion a industriei românești, ALRO Slatina, un moment aniversar, dar și pentru a da o veste bună Olteniei, de aici, de pe șantierul tronsonului 2 Craiova-Pitești și anume: dacă tronsonul 1 și tronsonul 2 sunt în execuție, așa cum am prezentat, în linie dreaptă, de astăzi începând, pot să spun că și tronsonul 3 și tronsonul 4 au intrat în linie dreaptă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că și colegii mei din compania de drumuri au desemnat câștigătorul licitației, atât pentru tronsonul 3, cât și pentru tronsonul 4; au finalizat raportul procedurii pentru tronsonul 4, astăzi, și mă bucur să vă anunț acest lucru. Așadar, tronsonul 3 - 670 de milioane de lei plus TVA, 12 luni proiectare, 24 de luni execuție;  tronsonul 4 -  617 milioane de lei plus TVA, 12 luni proiectare, 24 de luni execuție, același antreprenor care execută și tronsonul 2. Mă bucur că și tronsonul 3 și tronsonul 4 au parte de un antreprenor serios. În condițiile în care, în perioada legală în care se pot depune contestații, nu vom avea nicio contestație, estimăm că în a doua parte a lunii iulie vom semna contractul pentru proiectare și execuție atât pentru tronsonul 3, cât și pentru tronsonul 4. Mi-aș dori să nu avem nicio contestație. Le-am cerut colegilor din CNAIR să organizeze impecabil aceste procese de achiziție publică, astfel încât să elimine, dacă se poate, toate motivele pentru care cineva și-ar dori să conteste aceste proceduri, rezultatul procedurii, și să întârziem începerea lucrărilor.

Eu atât am vrut să vă anunț și  sunt convins că ne vom mai vedea aici, pe aceste șantiere, cum, de altfel, am obișnuit împreună cu domnul prim-ministru să ne vedem în toată țara, pentru că Guvernul Ludovic Orban dezvoltă toate regiunile României și nicio regiune nu rămâne în urmă. Investim în infrastructura de transport pentru că numai așa putem să dezvoltăm economia României.

Ludovic Orban: Sărutmâna, bună ziua! Suntem prezenți pe tronsonul 2 al drumului expres Craiova - Pitești, la cel mai lung pod, un pod de un 1,7 kilometri, care se va termina cam unde se vede dealul respectiv. Este o lucrare de artă extrem de dificil de realizat, o lucrare în curs de edificare și care va asigura traversarea râului Olt în condițiile cele mai bune. Drumul expres Craiova - Pitești este un proiect fundamental. Ca ministru al Transporturilor, în 2008, am semnat memorandumul de înțelegere cu Ford, în care guvernul s-a angajat să realizeze acest proiect de investiții. 12 ani de zile, în care, în cea mai mare parte, la putere a fost PSD, acest proiect a fost ignorat, ținut pe hârtie sau în sertare și mă bucur să văd că prinde viaţă sub ochii noștri, sub ochii mei, în calitate de prim-ministru. Așa cum pentru noi investițiile în infrastructură reprezintă un pilon fundamental al modernizării României, al relansării economice, și proiectul acesta și toate proiectele de investiții în infrastructură vor beneficia de suport total din partea mea, ca premier, și din partea guvernului pe care îl reprezint.

Vremea în care proiectele de investiții se derulau în ritm de melc au trecut. Săptămâna viitoare vom adopta din nou o ordonanță de urgență care să reglementeze procedurile de achiziție și mai ales termenele limită pentru fiecare pas procedural în cursul achiziției. Nu mai putem tolera ceea ce s-a întâmplat de zeci de ani, în care proceduri de achiziție să dureze ani de zile până se ajunge la desemnarea câștigătorului.

Mă bucur că sunt prezent astăzi, cu ocazia care i-a permis ministrului Transporturilor să vă anunțe câștigătorul loturilor 3 și 4 prin, prin care se va finaliza acest drum expres Craiova - Pitești. Sunt convins că nu există temeiuri de contestare și vreau să le transmit un mesaj contestatarilor de profesie, să se lase de acest obicei, pentru că vremea în care, la înțelegere, la conivență cu diverși funcționari de prin minister sau de prin Compania de Autostrăzi se punea la cale torpilarea unor proiecte, a trecut.

De asemenea, în ceea ce privește managementul proiectelor de infrastructură - în cadrul acestui management, există o mobilizare generală din partea tuturor instituțiilor statului, pentru că este normal, realizarea unui proiect presupune foarte multe lucruri: descărcare arheologică, expropriere pentru cauze de utilitate publică, lucrarea de deviere de rețele - de exemplu, pe tronsonul 2 se cheltuiesc 60 de milioane de lei pentru lucrările de deviere a rețelelor care se află pe traseul autostrăzii. Toate procedurile în care sunt implicate instituțiile statului se derulează cu cea mai mare viteză posibilă. Nu mai tolerăm nicio împiedicare a unui proiect de infrastructură care să fie făcută de funcționari sau de conducători de instituții care nu înțeleg că prioritatea zero a României este modernizarea prin investiții în infrastructură de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura de sănătate, în infrastructura de comunicații, în infrastructura de educație și în infrastructura agricolă. Vă stăm la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.

Reporter: Domnule premier, am văzut că etapa de relaxare a fost amânată. Ce informații aveți în acest sens? România este, în continuare, singura țară din Uniunea Europeană care are restaurantele închise.

Ludovic Orban: V-aș ruga dacă aveți întrebări legate de obiectivele de investiții.

Reporter: Acest obiectiv de investiții va fi finalizat la termen? Pentru că ne-am obișnuit...

Ludovic Orban: Va fi finalizat, sunt convins, mai repede decât termenul care este stabilit în contract.

Reporter: Urmează o mobilizare maximă, însă atunci când am ajuns aici nu am văzut acest lucru...

Ludovic Orban: Mobilizarea se produce pe parcursul întregii perioade de lucru. Din punctul meu de vedere, lucrarea se derulează conform graficului și șansa de a fi terminată înainte de termen este foarte mare. Și am convingerea că așa va fi.

Reporter: Vorbeați la un moment dat și de banii în plus pentru investiții și dublarea lor. Cum este bugetat acest proiect? Este integral acoperit, veți mai avea nevoie de finanțare?

Ludovic Orban: Toate proiectele de investiții care demarează vor avea acoperire financiară, vor avea planificate resursele financiare, în conformitate cu graficul de lucrări care este prevăzut în fiecare contract, fie cu fonduri europene, fie cu bani de la bugetul de stat, fie, dacă va fi necesar, cu fonduri atrase din credite BEI, credite BERD. Suntem în negocieri cu foarte mulți finanțatori instituționali pentru a mobiliza resurse financiare suplimentare pentru a susține marile proiecte de investiții.

Reporter: Ne-ați vorbit despre podul de aici, dar, totuși, avem la câțiva kilometri podul de peste Olt, care trebuia să fie terminat până în momentul de față, dar totuși nu s-a început nicio lucrare acolo și sunt găurile în el. Sunt oameni care traversează zilnic acolo, acel pod. Când o să înceapă lucrările? În ce stadiu sunt lucrările? Am înțeles că firma italiană a cerut să nu înceapă lucrările lovindu-se de ideea de pandemie.

Ludovic Orban: Aici vă poate răspunde ministrul transporturilor la această întrebare. Pentru mine, prioritară este realizarea acestui pod. Evident că se poate circula pe pod. Acum există un risc de blocare a traficului în cazul în care în lucrările încep. Domnul ministru vă poate da toate detaliile.

Lucian Bode: Da. O completare la subiectul finanțării, pentru că am auzit această discuție în spațiul public, generată de anumiți politicieni locali sau la nivel național, că nu am avea finanțare. 6,4 miliarde de lei avem alocați prin titlul 58, fonduri europene, fonduri europene nerambursabile. Așadar, în acest an, toate șantierele care sunt deschise, 164 de km, în acest moment, de autostrăzi și drumuri expres, tot ceea ce se aduce la decontare se plătește. Nu am alocat o sumă, nu știu, de sute de milioane de lei pentru acest obiectiv, așa cum au făcut alții, și nu i-au cheltuit, pentru că noi am avut responsabilitate. Noi am adoptat Legea responsabilității fiscal-bugetare și am stabilit acele cote, acele sume maxime alocate pe fiecare obiectiv, dar legea ne permite să mutăm între titluri acești bani. Așadar, nu există problema finanțării. În legătură cu podul - da, din păcate, avem parte de un constructor neserios, un constructor care mai întâi a invocat pandemia, starea de urgență, au solicitat amânări peste amânări; noi am emis ordinul de începere pentru lucrările adiacente, pentru a putea începe efectiv lucrările la pod, nu au făcut nimic, le-am emis o factură de penalități de un milion de lei; în acel moment, s-au dus în instanță și au solicitat rezilierea unilaterală a contractului. Bineînțeles, instanța a dat dreptate Companiei de Drumuri și nu a acceptat solicitarea constructorului. Suntem în recurs, dar mult nu mai rămânem în această situație. Dacă acest constructor nu dorește să se achite obligațiile contractuale, reluăm procedura foarte scurt și semnăm un alt contract cu un constructor care vrea să facă, așa cum avem aici, un constructor serios.

Reporter: Ați vorbit de importanța investițiilor în infrastructură. Zilele trecute, în Camera Deputaților s-a dat vot pe un proiect privind transferul unei suprafețe de teren de la Ministerul Mediului către Primăria Slatina pentru construirea șoselei mediane a municipiului, care va face legătura între zonele industriale și efectiv și cu Drumul Express, investiție majoră, poate cea mai mare investiție de infrastructură realizată din bugetul local. Colegii dumneavoastră, deputații PNL, au votat împotrivă, cu excepția domnului Știrbu. Cum vedeți toată situația aceasta, că e un pic...

Ludovic Orban: Probabil au avut motive ca să voteze împotrivă. Trecerea din administrarea Romsilva în administrarea unei autorități locale trebuie să îndeplinească anumite condiții legale. Nu cunosc în detaliu care sunt aceste condiții, dar sunt convins că votul acordat de colegii mei a fost bazat pe temeiuri solide.

Reporter: Atunci a greșit domnul Știrbu, să înțeleg, care a votat pentru?

Ludovic Orban: Domnul Știrbu este deputat de Olt. Domnul Știrbu a putut să voteze ca deputat de Olt, chiar dacă rigorile privitoare la transfer nu sunt îndeplinite. Asta este o problemă generală, legată de transferul terenurilor Romsilva către autoritățile locale și e o  chestiune care trebuie reglementată mai bine; în general spun.

Reporter: Era vorba de o investiție de infrastructură, de aceea  întreb.

Reporter: Voiam să vă întreb, domnule prim-ministru, nu are legătură cu proiectul pentru care ne aflăm astăzi aici, dar totuși este un subiect important, legat de banii pe care țara noastră i-a primit ca sprijin de la Uniunea Europeană în lupta împotriva COVID. Aș vrea să vă întreb care aceste sume, cine a gestionat bugetele și în ce fel au fost cheltuite până acum?

Ludovic Orban: Prin creșterea flexibilității Fondurilor, ni s-a acordat posibilitatea de a deconta cheltuieli pentru COVID în valoare de 350 de milioane de euro. Sunt depuse peste 20 de cereri de finanțare, care au fost depuse fie de Ministerul Sănătății, fie de autorități locale, de spitale, ele sunt în curs de procesare și vor fi decontate când se va stabili că ele sunt legale.

Reporter: Există o singură structură care a gestionat aceste fonduri sau au fost alocate...

Ludovic Orban: Nu, nu, nu. Există... Tocmai de aceea v-am spus,  nu e vorba numai de Ministerul Sănătății, e vorba și de autorități locale, e vorba și de spitale care au posibilitatea de... Spitale care sunt în subordinea autorităților locale. Sunt stabilite lista beneficiarilor și criteriile de eligibilitate. În ceea ce ne privește, vom procesa la Ministerul Fondurilor Europene cât mai repede cererea, astfel încât să putem să decontăm cheltuielile care au fost efectuate. Sigur că cele mai mari decontări vor fi pe cererea de finanțare depusă de Ministerul Sănătății, pentru că Ministerul Sănătății a decontat foarte multe lucruri pentru autoritățile locale: cheltuielile de cazare pentru persoanele carantinate sau pentru cadrele medicale, cheltuielile făcute de autoritățile locale pentru persoanele vulnerabile care au fost în izolare la domiciliu și o serie de alte cheltuieli, care sunt deja decontate de Direcțiile de Sănătate Publică și care fac obiectul solicitărilor. De asemenea, avem, tot de la Uniunea Europeană, aprobarea de a utiliza 300 de milioane de euro pentru a deconta măsurile active pe care le-am luat în perioada stării de urgență și stării de alertă. Este vorba de șomajul tehnic și de indemnizațiile de sprijin pe care le-am acordat către PFA-uri, către profesioniști, în sensul Codului civil, care, de asemenea, pot fi decontate. De asemenea, noi am aplicat la instrumentul SURE, care este votat la nivel european, prin care putem deconta cheltuieli pentru măsuri active de tip șomaj tehnic, Kurzarbeit. De asemenea, în SURE vom putea deconta și cheltuieli pentru protecția sănătății, care sunt efectuate de companii. Aici am făcut pașii, am modificat Legea datoriei publice, am luat decizia de constituire a garanției necesare, astfel încât să putem să accesăm fondurile care provin din SURE. Suntem așteptați la ALRO. Vă mulțumim! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe