Actualitate

Vineri, 07 Februarie

Vizita prim-ministrului Ludovic Orban la șantierul centurii de ocolire Balș

Galerie foto

 

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban şi ministrul transporturilor, Lucian Bode, după vizita la şantierul centurii de ocolire Balş

[Check against delivery]

***

Lucian Bode: /.../ Cele mai importante obiective de infrastructură rutieră din România şi, cu siguranţă, cel mai important obiectiv de infrastructură rutieră pentru Oltenia. Suntem aici de data aceasta mai mulţi colegi, îi mulţumesc domnului prim-ministru, este alături de noi şi astăzi, mulţumesc colegilor din guvern - domnului ministru Alexe, domnului ministru Stroe - şi colegilor parlamentari. Pentru că, astăzi, dincolo de cele trei obiective importante care le-am avut în agendă - vizita de la Softronic, vizita de la Ford, respectiv de la Avioane Craiova - am ţinut neapărat să vedem la faţa locului cum merg lucrurie pe tronsonul 2 al drumului expres Craiova - Piteşti. Suntem mulţumiţi de mobilizarea anteprenorului pe acest tronson, sunt astăzi, la această oră, mobilizaţi cu peste 200 de utilaje şi peste 250 de muncitori, prezenţi în şantier. Am parcurs o parte din şantier împreună cu domnul prim-ministru, împreună cu echipa noastră de la CNAIR. Credem că, în acest ritm, contractul va fi onorat - iunie 2021 termenul de predare al acestui obiectiv, tronsonul 2, cu cele două variante ocolitoare, Balş şi Slatina, foarte importante, unde decongestionarea traficului din această zonă va fi realizată la timp. Sunt nemulţumit de ce se întâmplă pe tronsonul 1. Am avut o discuţie astăzi şi o să continuăm discuţiile cu reprezentantul anteprenorului, prezent aici de faţă. Este adevărat că au existat unele modificări de traseu - Spitalul Regional, respectiv cu acel câmp petrolier al celor de la Romgaz - dar asta nu opreşte anteprenorul să se mobilizeze la maxim pe cei 7 kilometri din cei 17 din tronsonul 1, unde are autorizaţie de construire şi front de lucru. Vom sta îndeaproape cu anteprenorul, să aducem tronsonul 1 la nivelul de moblizare a tronsonului 2. Acesta este un obiectiv pentru care am venit astăzi aici: să dăm un semnal foarte clar că suntem foarte interesaţi ca mobilizarea să fie la maxim. Din punctul nostru de vedere, al beneficiarului, noi ne achităm de obligaţiile contractuale, plătim la zi toate facturile, am spus-o şi la întâlnirea cu dumneavoastră, la întâlnirea de la Ford. Vreau să mai lămuresc încă odată, dacă este cazul, că/.../ în programul nostru de guvernare. Vă mulţumesc, îl invit pe domnul prim-ministru să vă adreseze câteva cuvinte şi, sigur, dacă aveţi întrebări, vă stăm la dispoziţie.
Ludovic Orban: Vin a doua oară. Voi veni cam cu o periodicitate de două luni. Readuc aminte: realizarea drumului expres Craiova - Piteşti a fost gândită odată cu decizia Ford de a investi în Craiova. În memorandumul semnat de Guvernul României cu investitorul Ford a fost inclusă, ca obligaţie a statului român, printre alte obiective de investiţii, realizarea acestui drum expres. După plecarea noastră de la guvernare, în 2008, nu s-a făcut aproape nimic. În acest timp, indicii de trafic au crescut dramatic, a devenit o problemă extrem de mare să traversezi Balşul, să traversezi Slatina. Necesitatea drumului expres este foarte mare, iar pentru guvernul pe care îl conduc reprezintă o prioritate absolută. Deocamdată, lucrurile se mişcă mulţumitor doar pe tronsonul 2. Pe tronsonul 1, i-am transmis antreprenorului că nu poate să invoce nici o scuză, atâta timp cât, dacă întâmpină dificultăţi din partea vreunei autorităţi a statului sau a vreunui serviciu deconcertat, nu cere susţinerea noastră, pentru că susţinerea noastră pentru asigurarea vitezei maxime în derularea proiectului este totală. Or, dacă noi suntem gata să deblocăm, să grăbim orice fel de procedură - cum a fost, de exemplu, avizul de la Romgaz, care a fost obţinut într-o perioadă cred că de două săptămâni, e adevărat cu nişte condiţii suplimentare - aşteptăm acelaşi lucru, o mobilizare exemplară şi din partea constructorului. Aveţi cazul tronsonului 3 şi tronsonului 4, în care licitaţia este întârziată inadmisibil de o contestaţie care este depusă la caietul de sarcini. Deci, situaţia contestaţiilor este inacceptabilă. Din cauza asta am modificat prin ordonanţă de urgenţă procedurile de achiziţie, pentru a stabili termene limită, ca să nu mai permitem oricărei companii care vrea să conteste să blocheze procesul de adjudecare a contractului în baza licitaţiei, să înfiinţăm curţi de apel... Aici mă bucur să aflu că, în sfârşit, instanţa a decis că şi pe cele două tronsoane de cale ferată care sunt finanţate din Connecting Europe Facility, respectiv Braşov - Apaţa, Caţa – Sighişoara, se poate semna contractul. Pentru că, dacă mai tărăgănau mult, riscam să pierdem banii europeni din această formă de finanţare, care ne ajută să dezvoltăm infrastructura feroviară, rutieră, aeroportuară. Revin la ceea ce am spus: vom reveni sistematic, constant şi atât constructorii, cât şi compania trebuie să înţeleagă foarte bine că guvernul susţine total acest proiect şi că va interveni de fiecare dată când va fi necesar, pentru a putea să-l împingă înainte, în condiţiile contractului, dacă nu şi mai repede. Vă stăm la dispoziţie cu răspunsuri la întrebări.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Eu ştiu ce vreau eu, dar nu pot să vă dau încă un răspuns, pentru că am hotărât să depunem luni programul de guvernare actualizat şi lista de miniştri, dar nu pot să mă prezint în faţa parlamentului înainte de a mă prezenta în faţa forurilor statutare ale PNL. Luni, la ora 10:00, vom avea o reuniune a Biroului Politic Naţional şi vom supune votului colegilor din PNL programul reactualizat şi lista guvernului, pentru ca tot luni să le trimitem spre parlament, astfel încât să reducem cât mai mult posibilitatea boicotului procedural pe care îl planifică PSD.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Este o condiţie obligatorie pentru a ajunge la anticipate. V-am anunţat după reuniunea Biroului Politic deciziile noastre şi mandatul delegaţiei care s-a prezentat la consultările declanşate de preşedinte. Obiectivul nostru fundamental este să dăm puterea oamenilor din nou, iar acest nu se poate face decât prin anticipate. România este ţinută prizonieră de o majoritate parlamentară retrogradă, conservatoare, antireformistă, care destul a ţinut România pe loc, dacă nu cumva a şi întors-o din drum. Singura soluţie pentru a asigura o bună guvernare României este ca românii să-şi aleagă din nou un parlament reprezentativ, care să fie o oglindă fidelă a opţiunilor actuale ale populaţiei şi, mai ales, a aspiraţiilor, obiectivelor, năzuinţelor fiecărui cetăţean român. Iar pentru a ajunge la această situaţie, este evident, trebuie ca parlamentul să respingă două guverne, iar parlamentarii PNL sunt mandataţi să participe la şedinţele de plen de învestire şi să nu voteze guvernul, astfel încât să se poată dizolva parlamentul, pentru că altfel nu se pot face alegeri anticipate.
Reporter: Domnule premier, ordonanţa de urgenţă pe sănătate înțelegem că a fost dată de către guvern fără avizul Consiliului Legislativ. Voiam să vă întrebăm, în acest context, dacă consideraţi că este cineva vinovat, cine ar trebui să plătească pentru asta?
Ludovic Orban: Ordonanţa de urgenţă şi toate ordonanţele de urgenţă au fost adoptate în corpul actului normativ.
Reporter: Aveau acele ordonanţe şi inclusiv aceasta, pe sănătate, acele avize în momentul în care a fost adoptată /.../? 
Ludovic Orban: Asta este o problemă secundară. Problema cea mai importantă este ca ordonanţele de urgenţă să fie publicate în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare, pentru că este vorba de o ordonanţă de urgenţă extrem de importantă pentru România, ordonanţă de urgenţă care este absolut necesară pentru realizarea stocurilor de materiale, echipamente, substanţe, pentru a preveni şi, eventual, combate coronavirusul, ordonanţă de urgenţă prin care am rezolvat mai multe situaţii care au apărut în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale. De exemplu, nu ştiu dacă ştiţi, dar, în decembrie, Curtea Constituţinală a declarat neconstituţional un articol din legea educaţiei, prin care nu se mai poate subvenţiona transportul elevilor. Şi eram obligaţi să aducem textul de lege în cadru constituţional şi să putem permite Ministerului Educaţiei să continue programul de subvenţionare. Din cauză că a fost considerată sintagma "abonament" în cazul elevilor ca fiind neconstituţională şi am dat ordonanţă de urgentă ca să permitem reluarea subvenţionării transportului elevilor, astfel încât elevii să beneficieze de subvenţia la care au dreptul. Am dat ordonanţă de urgenţă pentru că tot Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol privitor la funcţionarea poliţiei judiciare şi, practic, nu erau clarificate raporturile între magistraţi, între procurori şi partenerii lor din poliţia judiciară; şi era absolut obligatoriu să refacem legătura instituţională care să permită buna funcţionare a parchetelor în relaţia cu poliţia judiciară. Am emis ordonanţă de urgenţă pentru a lansa programul de înfiinţare de distribuţii de gaz natural cu o finanţare de 500 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro chiar în cursul acestui exerciţiu financiar bugetar. Şi aici este o urgenţă pentru că trebuie declanşat apelul cât mai repede, astfel încât să putem să semnăm contractele şi să realizăm lucrările în perioada de timp în care ni se mai permite în exerciţiul financiar bugetar, respectiv perioada n+3. Am dat ordonanţă de urgenţă, am adoptat ordonanţă de urgenţă pentru a pregăti situaţia alegerilor anticipate, care nu este reglementată. Există această eventualitate, există această posibilitate, să se ajungă la alegeri anticipate. Neexistând reglementare, evident că a trebuit să adoptăm sub formă de ordonanţă de urgenţă. În spatele fiecărei ordonanţe de urgenţă pe care am adoptat-o, a existat motiv solid, puternic, legitim şi emiterea, adoptarea acestor acte normative este fundamentală, fie pentru zone ale societăţii româneşti, ale economiei româneşti, fie pentru nevoi reale ale românilor.
Reporter: Deci, spuneţi că e perfect legal că guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pe sănătate fără avizul Consiliului Legislativ.
Ludovic Orban: Dacă va exista o sesizare la Curtea Constituţională, Curtea Constituţională are dreptul să se pronunţe asupra acestei posibile sesizări.
Reporter: Ce se întâmplă cu coplata, tot legat de sănătate, care...?
Ludovic Orban: V-am spus, dar nu am fost ascultat. Măcar din partea dumneavoastră mă aştept. Deci, coplata şi alte tipuri...
Reporter: Cum se poate reglementa sistemul /.../ ?
Ludovic Orban: Ascultaţi-mă, coplata şi alte contribuţii financiare au fost introduse de Guvernul PSD, prin Ordonanţa 27. Repet: coplata şi alte contribuţii financiare, plătite către unităţile spitaliceşti private, au fost introduse prin Ordonanta 27 de Guvernul PSD, ordonanţă dată în 2019. Pesediştii care au legalizat coplata şi alte contribuţii financiare urlă că noi privatizăm sistemul de sănătate. Păi, vă spun ce am făcut noi. Noi am prorogat cu un an de zile termenul de intrare în vigoare a acestei prevederi din Ordonanţa 27. Adică, în următorul an, nu vor fi posibile coplata şi alte forme de contribuţii financiare. Mai mult, printr-un alt articol pentru programele de sănătate, nici în spitalele publice nu i se poate cere niciunui pacient, niciunui cetățean care beneficiază de serviciile din programul de sănătate, indiferent că ele sunt finanțate de Ministerul Sănătății sau de Casa de Sănătate, nici un leu în plus. Ăsta este textul ordonanței pe care noi am adoptat-o, nu gogoriţele pe care le lansează public propaganda mincinoasă a PSD-ului. PSD-ul a introdus coplata și alte contribuții financiare în sistemul privat.
Reporter: Legat de fabrica de avioane/.../
Ludovic Orban: Deci în CSAT a fost aprobat un program care vizează Întreprinderea de Avioane, și, de fapt, şi urmărește: modernizarea IAR-99 Şoim, astfel încât să ajungă să fie utilizată ca un antrenament pentru piloții de F-16. Una dintre utilizări. Va exista o finanțare, cu siguranță, care deja ea este gândită în bugetul Ministerului Apărării şi Avioane Craiova va beneficia de această finanţare, pentru că Avioane Craiova este compania care a produs și care are capacitatea, sigur, căutând şi parteneri în realizarea acestui proiect, să finalizeze acest proiect. Mai mult decât atât, există și un alt proiect de a susţine retehnologizarea companiei prin intermediul cel mai probabil al unei majorări de capital, care să fie folosită în interesul companiei pentru retehnologizare.
Reporter: Revenind la ordonanţe, am reținut că astăzi ar fi venit la guvern președintele CES şi i s-ar fi cerut să avizeze 19 dintre cele 26 de ordonanţe şi am înţeles că a refuzat. Cum comentați?
Ludovic Orban: Deci noi am transmis către Consiliul Economic și Social spre avizare toate proiectele de ordonanță de urgență. Unele dintre proiectele de ordonanțe de urgență, care nu aveau toate avizele, nu au fost luate în dezbaterea plenului Consiliului Economic și Social, dar noi ne-am îndeplinit obligația de a transmite conținutul proiectelor de ordonanță. Sigur că avizul CES-ului este un aviz facultativ. Noi încercăm să ținem cont... Pe de altă parte, trebuie să ne aducem aminte că am fost puțin grăbiţi în procedură și din cauza faptului că, inițial, moțiunea de cenzură, din planificarea care fusese făcută publică, nu trebuia să se dezbată şi să se voteze miercuri, ci luni, adică lunea care vine. Or noi, în momentul în care am aflat de decizia majorității din Birourile Permanente Reunite, ca dezbaterea și votul la moțiunea de cenzură să aibă loc miercuri, toate proiectele de ordonanțe de urgență care erau necesare să intre în vigoare, în eventualitatea pe care aţi văzut că, v-am zis 'Paza bună trece primejdia rea', erau absolut necesar să intre în vigoare, toate le-am luat în dezbaterea Guvernului, unele dintre ele, e adevărat, neavând toate avizele, pentru că planificarea care fusese făcută a trebuit devansată și noi a trebuit să luăm în dezbatere actele normative. Sigur că, evident, toate observațiile ministerelor avizatoare, și asta se și... e una din, cum să spun, regulile pe care eu le am în aprobarea actelor normative, este obligația de a însuși observațiile furnizate de ministerele avizatoare, în special Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor. Ca atare, nu văd absolut niciun fel de motiv procedural ca să fie puse sub semnul întrebării ordonanţele de urgență, cu atât mai mult cu cât pot să demonstrez oricărui om și oricărui reprezentant al oricărei instituții necesitatea absolută a adoptării acestor ordonanţe.
Reporter: Dar ce se va întâmpla pe filieră ? /.../ 
Ludovic Orban: O să fie publicate în Monitorul Oficial.
Reporter: De ce nu le publică Monitorul Oficial?
Ludovic Orban: Monitorul Oficial nu e în subordinea Guvernului.
Reporter: /.../ Dar sunteți convins că vor fi publicate?
Ludovic Orban: Eu cred că da, așa este normal și firesc. Actul de voință, anume adoptarea ordonanțelor de urgență, a fost făcut, repet, de un guvern aflat în deplină capacitate de exercițiu și a găsi șmecherii procedurale mi se pare că nu e corect. De altfel, nici nu am auzit până acuma decât din partea unui singur lider care vorbește, da.
Reporter: /.../ Când anume mergeți cu lista de miniștri? 
Ludovic Orban: Luni, v-am anunțat. Luni am convocat, la ora 10:00, conducerea Partidului Național Liberal, pentru că, normal, trebuie să obținem susținerea colegilor noștri pentru programul de guvernare actualizat și pentru lista de miniștri, și după decizia Biroului Politic Național, vom înainta către Birourile Permanente ale celor două Camere lista Guvernului și programul de guvernare în conformitate cu prevederile constituţionale, urmând ca în conformitate cu prevederile regulamentului, repet, de fiecare dată când am ocazia, ca să știe și cetățenii, în conformitate cu regulamentul Camerelor, Parlamentul trebuie ca în termen de 15 zile de la momentul în care a fost prezentată lista Guvernului și programul de guvernare, să programeze, repet, în maxim 15 zile, să programeze plenul la care se dă votul de învestire pentru propunerea de guvern.
Reporter: Domnule prim-ministru, veţi merge în Parlament cu o nouă ... un nou guvern, o nouă formulă guvernamentală, dar este un guvern care, până la urmă, pare că nu doreşte nimeni, nici măcar parlamentarii PNL, care nu îl vor vota. Ce va urma după ce va pica acest al doilea guvern Orban format din nou?
Ludovic Orban: /.../ impulsionăm lucrările pe un tronson de drum expres, care este foarte important. 
Reporter: Deci mai este nevoie de încă o nominalizare, nu?
Ludovic Orban: Sigur.
Reporter: /.../ Partidul Naţional Liberal /.../ 
Ludovic Orban: Ştiţi cum e. Componenţa actuală a Guvernului este importantă. Eu sunt un om de echipă, sunt foarte mulțumit de toți miniștrii, de toată echipa. Nu am absolut niciun fel de motiv să exprim vreo nemulțumire față de vreunul dintre colegii mei și noi suntem în momentul de față, exercităm, practic, atribuțiile Guvernului, sigur cu limitele constituționale de rigoare, în urma adoptării moțiunii de cenzură. Dar, repet, România e pe mâini bune, problemele țării sunt rezolvate de noi şi sunt rezolvate cu celeritate și cu profesionalism.
Reporter: Am şi eu o întrebare /.../ podul de peste Olt, /.../. În ce stadiu este acel proiect. Noi ştim că parcă proiectarea a durat mai mult. Se va începe anul ăsta/ când /.../
-: Deci pot să vă spun, o dată, proiectarea este finalizată am dat ordin de începere, iar în maxim două luni de zile cu siguranță vor interveni asupra lucrurilor premergătoare realizării reparațiilor.
Reporter: Da, şi presupune închiderea traficului rutier pe rutele /../ Care e soluţia finală sau încă ...
-: Împreună cu Poliția Rutieră vom lua o decizie cu privire la soluțiile propuse de antreprenor și, cu siguranță, vom anunța care vor fi acele rute ocolitoare în momentul în care se va decide închiderea definitivă a podului.
Reporter:  Şi pentru domnul ministru al mediului dacă /.../ Ultima dată când aţi fost în judeţul Olt aţi anunţat că un control la Garda de Mediu şi la Apele Olt. Ziceaţi dumneavoastră 'săptămâna viitoare'. Săptămâna viitoare a fost săptămâna trecută şi ...
Costel Alexe: Astăzi când avem această conferință de presă este Corpul de Control de la Garda Națională de Mediu în județul Olt pe acel subiect al topitoriilor de care am vorbit şi, evident, am spus când vom avea raportul, îl vom transmite mass mediei din județul Olt.
Reporter: /../
Costel Alexe: După asta, Corpul de Control al Ministrului va verifica activitatea Gărzii de Mediu Olt și a Apelor Olt.
Ludovic Orban: Mulțumim.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: V-am zis că nu pot să vă dau răspunsul până nu am votul colegilor mei. Vă mulțumesc și eu. Îmi cer scuze, trebuie să ajung la București.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe