Actualitate

Vineri, 18 Septembrie

Vizita premierului Ludovic Orban la fabrica de tractoare agricole IRUM Reghin

Galerie foto

 

Conferință de presă susținută de premierul Ludovic Orban după vizita la fabrica de tractoare agricole IRUM Reghin

  [Check against delivery]

Ludovic Orban: Bună ziua! Mulțumesc pentru invitație, domnului Oltean. Sunt foarte bucuros că am găsit timpul să venim să vizităm această companie extrem de serioasă. Îi spuneam domnului Oltean că sunt oarecum legat de producția de tractoare, întrucât imediat după 1990, ca inginer TCM, în urma unui concurs, am fost angajat ca inginer tehnolog la Secția de Montaj Tractoare Industriale Brașov și am văzut cu ochii mei cum a fost distrus Tractorul Brașov și cum, din păcate, un domeniu de activitate absolut necesar într-o țară, care este a cincea țară ca potențial agricol, a fost pus pe butuci de niște politruci și de o directorime care a jefuit Tractorul Brașov și, până la urmă, astăzi nu mai există Tractorul Brașov, astăzi există mall-uri, parcuri și diferite alte suprafețe. Ca atare, sunt literalmente impresionat de faptul că o companie cu capital românesc a reușit această performanță să asigure renașterea industriei producătoare de tractoare, o renaștere așa ca o păsare Phoenix, și să ajungă la un asemenea nivel tehnologic și la o asemenea capacitate de a produce tractoare competitive. Românul este un om creativ, un om care are inițiativă, un om care știe să găsească soluții pentru orice problemă. Singurul lucru care mai lipsește este ca din ce în ce mai mulți români să aibă mai mult curaj și mai multă dorință de a transforma ideile în realitate. Astăzi, sincer, sunt de-a dreptul impresionat cum într-un loc care în 1990 părea că se duce spre dispariție a renăscut o fabrică modernă care produce tractoare competitive.

Prezența noastră aici este, evident, și de a discuta de proiecte de viitor, și de modalitatea în care putem să utilizăm toate pârghiile pe care guvernul le are la dispoziție pentru a sprijini industria românească și companiile românești care vor să se dezvolte, vor să se internaţionalizeze, vor să genereze noi produse competitive. Și prezența noastră aici este, practic, începutul unui dialog constant pentru a putea sprijini astfel de proiecte. Domnule ministru.

Lucian Bode: Mulțumesc, domnule prim-ministru. Vreau doar să mulțumesc și eu pentru invitație, vreau să în felicit pe dânsul, să felicit familia Oltean, pentru că este o afacere de succes, o afacere gestionată în principal de familia domniei sale. Îl felicit pentru tenacitate, pentru perseverență, pentru rezultate. Realmente sunt şi eu impresionat de acest brand construit aici, la Reghin. Este o mândrie pentru orice demnitar care vă calcă pragul să vadă ce ați reușit să faceți. Eu, analizând și uitându-mă cu atenție la filmulețul de prezentare, spuneați la un moment dat că un motiv important al decăderii, să spun, acestei activități a fost legat de lipsa infrastructurii și astăzi eu sunt bucuros că, împreună cu domnul prim-ministru și alături de domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, am reușit împreună, iată, să dăm în trafic încă un tronson din Autostrada Transilvania, mă refer la tronsonul Iernut-Chețani. Este o zi de bucurie și cu atât mai mult faptul că am venit astăzi, am răspuns invitației dumneavoastră și, cu adevărat sunt impresionat de ceea ce am văzut aici, este o zi de bucurie și mai mare. Vă asigur că vom continua să alocăm resurse importante investițiilor publice. Așa cum ați putut observa, suntem la un maxim istoric în ultimii 10 ani: 24,7 miliarde de lei reprezintă cuantumul investițiilor publice în economia românească, în primele opt luni, maxim istoric în ultimii 10 ani. Vom continua să investim în infrastructură, așa cum știți foarte bine ne-am angajat să finalizăm Autostrada Transilvania, am repus pe traiectoria corectă Autostrada Unirii, care impactează această zonă, Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași –Ungheni. De asemenea, suntem deciși să investim și în infrastructura care ține de variantele ocolitoare, de rețeaua de drumuri naționale, pentru că este la fel de importantă precum infrastructura mare. Vreau să închei spunând că Guvernul Orban și-a setat printre obiectivele sale să reclădească sistemele publice, să repornească motoarele economiei și să promoveze proiecte de dezvoltare sustenabile, cu valoare adaugată, așa cum faceți și dumneavoastră, astfel încât noi credem că vom avea o creștere economică durabilă, de care să se bucure toți românii. Schimbarea paradigmei de abordare a guvernului - trecerea de la o economie bazată pe consum la o economie bazată pe stimularea investițiilor - suntem convinși că va duce la dezvoltare economică, la crearea de locuri de muncă și la bunăstare. Încă o dată felicitări pentru tot ce ați realizat aici!

Mircea Oltean: Dacă sunt ceva întrebări.

Reporter: Bună seara! Dați-mi exemple de programe prin care puteți să ajutați indirect companiile românești /.../, cum aveți în vedere să ajutați fermierii români, de exemplu, sau companiile agricole românești cu programe, gen Rabla, pentru tractoare /.../cred că ar fi un sprijin real pentru companii de genul IRUM pentru piața de desfacere.

Ludovic Orban: Mi-aţi pus o întrebare la care răspunsul este dat. Normal că ne gândim la un program similar Programului "Rabla" şi pentru utilajele agricole, dar întâi am vrut să ne asigurăm că avem capacitatea de a produce utilaje agricole în România. Să nu fie valabil programul numai pentru stimularea importurilor. Sunt şi alte modalităţi, diferite scheme de ajutor de stat, avem tipuri de scheme de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru investiţii, pentru capital de lucru. Sunt scheme de ajutor de stat pentru noi investiţii, dezvoltări de noi capacităţi de producţie, în care statul poate oferi o parte din investiţie sub formă de ajutor de stat, care ulterior se recuperează prin taxe, impozite. De asemenea, avem posibilitatea de a facilita accesul la finanţări europene pentru investitori români, pentru companii româneşti. Şi, de asemenea, sunt alte metode, să spun, care respectă regulile şi legile competiţiei, prin care cu adevărat putem să stimulăm dezvoltarea companiilor româneşti. De exemplu, susţinerea în internaţionalizare, în promovarea produselor. Misiunile economice din punctul meu de vedere ar trebui să aibă ca un criteriu de evaluare a performanţei capacitatea de promovare a produselor româneşti pe pieţele în care există misiunile economice.

Reporter: /.../

Ludovic Orban: Dacă Guvernul Ungariei dă bani fermierilor să achiziţioneze tractoarele româneşti! Ne bucurăm!

Reporter: /.../

Ludovic Orban: Dar, în mod evident, ne gândim la mecanisme de sprijin al fermierilor în achiziţia de tractoare, că mi-a pus întrebarea colegul.

Reporter: /.../pentru că ați văzut cum s-a dezvoltat această companie.

Ludovic Orban: Omul sfinţeşte locul. Seriozitatea, gândirea, viziunea, capacitatea de a pune în practică un plan coerent, cum să zic, nivelul de cunoaştere al domeniului şi seriozitatea astea sunt lucruri foarte importante. Să ştiţi că România are multe poveşti de succes, aşa cum este povestea de aici de la IRUM. Din păcate, nu prea se văd lucrurile şi succesele astea, pentru că de multe ori preocuparea şi pe media şi în discursul public e legată numai să prezinte exemplele negative. Eu cred că astfel de exemple trebuie prezentate, pentru că sunt exemple de realizări remarcabile. Oameni care au construit de la firul ierbii, oameni care au luat nişte fabrici învechite şi care au reuşit să le pună pe picioare şi să le tranforme radical. Să vedeţi aici ce utilaje moderne, utilaje cu comandă numerică, turnătorie supermodernă. Adică, este un efort investiţional foarte mare, dar se vede că toate investiţiile au fost făcute cu cap.

Reporter: Deci să înțelegem că celelalte fabrici /.../ nu au avut oameni pregătiți?

Ludovic Orban: Da. Au încăput pe mâna /.../ de oameni care nu erau preocupaţi să dezvolte, nu se pricepeau la momentul respectiv de activitate. Aşa pot să vă dau o mulţime de exemple de indivizi care au participat la privatizări care au luat fabricile numai pentru terenuri, ca să vândă terenurile pentru dezvoltări imobiliare, profitând de Hotărârea de Guvern 834, care permitea intabularea terenurilor care erau utilizate pentru desfăşurarea activităţii, şi mulţi cumpărători de astfel de fabrici...Dar înainte de  a se ajunge la faza de privatizare, exista faza de management asigurat pe vremea FSN-ului. Managementul în care directorimea, că îi şi povesteam domnului Oltean, că el ştie foarte bine, că a trecut prin experienţa asta, cum a ajuns Tractorul să fie falimentat. Când inputurile au fost luate prin firme căpuşă, outputurile de asemenea prin firme căpuşe. La inputuri au crescut preţurile la toate inputurile, cu 30-35%, şi au scăzut încasările la fiecare vânzare exterioară, din cauza căpuşării de către firmele făcute de toţi directorii puşi de stat în funcție, şi este normal că au fost puse pe butuci. Întâi au fost puse pe butuci şi după aceea unele au fost privatizate. Dar, să ştiţi, sunt şi privatizări de succes, am fost în foarte multe locuri, de exemplu la Vâlcea am fost într-o fabrică care era aproape pe butuci şi care la ora actuală produce materiale extrem de competitive şi care, de asemenea, printr-un proces investiţional făcut de acţionarii români ai companiei respective au reuşit să facă o companie foarte competitivă. Am zis: omul sfinţeşte locul.

Reporter: Ne puteți spune dacă va exista o decizie unitară la nivel național cu privire la închiderea școlilor după terminare alegerilor?

Ludovic Orban: Cu siguranţă vă exista o decizie unitară. Am avut deja o discuţie, dar până nu luăm decizia, şi cu consultarea tuturor factorilor, Autoritatea Electorală Permanentă, INSP, Ministerul Sănătăţii, nu vreau să vă dau acum răspuns, dar cu siguranţă vor exista zile în care se va desfăşura activitatea şcolară online, nu se vor suspenda cursurile, ci se vor desfăşura online, pentru că avem nevoie de cel puţin o zi pentru a pregăti localurile secţiilor de votare, în condiţiile în care ştiţi că multe localuri ale secţiilor de votare sunt în şcoli. De asemenea, vom avea nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor care au fost secţii de votare pentru reprimirea copiilor. Când vom stabili exact numărul de zile în care cursurile se vor face doar online vom anunţa public şi, cel mai probabil, va fi decis printr-un ordin al ministrului educaţiei.

Reporter: /.../

Ludovic Orban: Deci, eu în locul domnului Ciolacu nu aș deschide subiectul mineritului, pentru că ar fi ca și cum am vorbi de funie în casa spânzuratului. Noi avem un proiect, Compania Energetică Hunedoara, de regrupare a activelor profitabile, în care există cele două mine, care sunt profitabile și care se știe foarte bine că pot să genereze profit. Problema este că ne-au lăsat o moștenire niște datorii uriașe, care au fost agravate și mai mult de acordarea unui ajutor de stat fără aprobarea Comisiei Europene și fără respectarea legislației concurenței de la nivel european, care a trebuit rambursat de Complexul Energetic Hunedoara, provocând dificultăți suplimentare în salvarea acestui combinat. Noi am discutat la nivelul Comisiei Europene, am pregătit planul nostru, vom adopta un memorandum în care, practic, vom arăta cum reușim să regrupăm toate activele profitabile din actualul Complex Energetic Hunedoara pentru a constitui o societate care să aibă capacitatea să se dezvolte.

Reporter: Bună seara!

Ludovic Orban: Oricum, PSD-ul nu i-a folosit pe mineri decât să planteze panseluțe când a avut nevoie de ei sau să îi disponibilizeze.

Reporter: Bună seara! Sunteți premierul celei de-a șaptea economii a Uniunii Europene, sunteți premierul celei de-a 205-a economii a lumii, conform datelor Universității Harvard. După ce trece campania electorală, după ce trece criza sanitară...

Ludovic Orban: Asta nu înțeleg cu a șaptea economie a Europei și a 205-a economie a lumii?

Reporter: Da.

Ludovic Orban: Din ce punct de vedere? Din punctul de vedere al PIB-ului? Din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor? Din ce perspectivă, că nu înțeleg clasamentul ăsta?

Reporter: Din punctul de vedere al Universității Harvard, /.../.

Ludovic Orban: Poate se referă la potențilaul pe care îl are România. Dacă se referă la potențial, cu asta sunt de acord, România are un potențial imens de dezvoltare, dar astăzi nu este așa cum spuneți dumneavoastră. Din păcate!

Reporter: Tocmai în acest sens vă întreb, este bine că veniți și vizitați fabricile românești, ce plauri aveți dumneavoastră, ca premier, sau și preşedintele, /.../ să fie de acum încolo și oameni de afaceri români, care și-au făcut bine treaba, și atunci putem vorbi de internaţionalizare, de sprijin acordat celor care alimentează /.../. Mulțumesc!

Ludovic Orban: Adică sfatul dumneavoastră e să facem delegații cu oameni de afaceri, da?

Reporter: /.../.

Ludovic Orban: Eu nu mi-aduc aminte ca vreun lider european, şef de guvern sau şef de stat european să fi venit însoţit în ultima vreme, eu de cinci ani nu îmi aduc aminte de o astfel...

Reporter: /.../.

Ludovic Orban: Dar nu asta e problema. Problema este ce faci efectiv, ca să susţii o companie care vrea să pătrundă pe o piaţă, asta este ce faci efectiv. Vizitele reprezintă, să spun, un moment mai degrabă festiv, în care se negociază lucruri care de fapt au fost negociate anterior, în care se materializează nişte negocieri. Aici depinde de capacitatea de a genera punţi economice, colaborări economice, care să avantajeze şi companiile din România.

Reporter: Mai am o întrebare pentru dl Oltean de această dată, /.../ misiunile diplomatice de afară, aveţi în vedere, în perspectivă, extinderea capacităţilor şi o potenţială pătrundere pe pieţele, să spunem, asiatice sau chiar africane, coroborat cu ceea ce trebuie să facă sau ar trebui să facă misiunile diplomatice ale României?

Mircea Oltean: Deci, ca şi abordare şi stil de lucru, abordarea afacerii, lucrurile le-am făcut pas cu pas. Legat de aceste utilaje noi care deja ne-am /.../ pe piaţa românească, ele sunt competitive, pot să se concureze, să se pună lângă orice produs occidental. Avem o abordare pe zonele apropiate, ce înseamnă Ungaria şi Bulgaria. Deja am început, sunt deja tractoare în Ungaria, pe care le promovăm, facem demonstraţie, sunt la utilizatori, să se lămurească de performanţe, să sperăm că uşor-uşor intrăm şi în acele pieţe şi pe urmă, pe măsură ce solicitările cresc, putem extinde şi capacităţile de producţie, putem să ne adaptăm, având multe lucruri integrate aici, nu depindem de furnizori, putem repede să ne reorganizăm producţia şi să regândim totul, în funcţie de solicitări.

Ludovic Orban: Îi sugerez o piaţă. Şi acum egiptenii plâng după tractoarele româneşti.

Reporter: Domnule Oltean, ne permiteți câteva întrebări electorale...?

Ludovic Orban: Hai, puneţi două, trei întrebări, dar scurte.

Reporter: /.../ referitor la vizitele electorale pe care le faceţi la Reghin şi Târgu Mureș. Cum anume doriți să susțineți candiații PNL la Reghin și Târgu Mureș?

Ludovic Orban: Nu au nevoie de susținerea mea, sunt oameni cunoscuți. Gabriel Toncean este un om care deja are succese, este un om care este cunoscut și sunt convins că locuitorii din Reghin îl vor pune la muncă pentru Reghin, nu pentru el. De altfel, Gabriel Toncean e consilierul meu personal pe probleme de sport. Și cred că acest lucru arată că avem o colaborare extrem de apropiată și că, dacă va ieși primar, va avea ușile deschise la Guvern pentru orice problemă a Reghinului. În ceea ce privește persoana domnului Cristian Chirteș, suntem în aceeași echipă și nu trebuie să anunț public că îl sprijin pe Cristi Chirteș, pentru că toată lumea știe că îl sprijin pe Cristi Chirteș. Iar pe Theodora Benedek, chiar dacă nu am avut niciodată probleme cu inima, iarăși suntem în aceeași echipă de foarte mult timp. Sunt oameni de calitate, oameni care într-adevăr pot să aducă o schimbare radicală în bine în județul Mureș și îi sprijin cu toate forțele.

Reporter: Mulțumim foarte mult!

Ludovic Orban: Cu mare plăcere!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe