Actualitate

Vineri, 07 Februarie

Vizita premierului Ludovic Orban la Fabrica Ford din Craiova

Galerie foto

 

Galerie foto

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după vizitarea Uzinii Ford Craiova

[Check against delivery]

***

Ludovic Orban: Bună ziua! Vizitez prima oară Uzina Ford. Am vizitat secția de montaj, care m-a impresionat atât prin înzestrările extrem de moderne, prin gândirea fiecărei operaţiuni, cât şi prin faptul că este într-o continuă îmbunătățire, într-o permanentă perfecționare, care duce la creșterea calității, la scăderea costurilor și chiar la, să spun, o manevrare mai ușoară din punct de vedere al angajaților în realizarea diferitelor operațiuni pe care trebuie să le realizeze. Practic, compania Ford a investit din 2008 până astăzi un miliard și jumătate de euro în România, construind o fabrică foarte modernă, o fabrică care are o contribuție majoră la dezvoltarea economică a zonei și a României, care este pe locul doi ca exporturi între companii și care, iată că, prin ultimul produs, chiar are proiecte extrem de ambițioase. Am remarcat obiectivul de a crește spectaculos producția ca număr de unități cu aproximativ 100.000, dacă am reținut, ceea ce înseamnă un obiectiv extrem de ambițios.
De asemenea, am înțeles că există un interes mare pentru a stimula investiții în România, în industria pe orizontală, în furnizarea de componente de piese de subansamble pe care o au în intenție gazdele noastre. Sigur că tot ce putem face pentru a încuraja o astfel de dezvoltare care este, pe de o parte în beneficiul companiei, dar și în beneficiul dezvoltării economice a României, vom încuraja astfel de investiții. De asemenea, am purtat discuții pe mai multe teme. Sigur, pe primul loc e îmbunătățirea infrastructurii de transport. Aici am discutat despre mai multe proiecte, de drumul expres Craiova-Pitești, de tronsonul de autostradă Pitești-Sibiu care închide Coridorul IV paneuropean.
De asemenea, împreună cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu, am avut o discuție legată și de posibila finanțare pe programul Connecting Europe Facility a legăturii pe autostradă între Craiova și Lugoj, care să facă legătura cu Coridorul IV paneuropean. De asemenea, am discutat și de posibila efectuare a lucrărilor de asigurare a navigabilităţii Dunării, astfel încât să putem să creăm o variantă suplimentară, o posibilitate suplimentară de transport; sigur că am discutat și de proiectele de modernizare a infrastructurii de cale ferată. Nu în ultimul rând, legat de partea - să spun de transport -  care nu ține numai de partea de transport și ţine și de alte instituții, am discutat despre simplificarea procedurilor și reducerea timpului de așteptare la trecerea graniței, astfel încât să se consume mai puțin timp, iar costurile să fie mai mici.
Am reținut studii comparative care arată foarte clar că din cauza acestor factori - o infrastructură de transport care nu e suficient dezvoltată, dificultățile și timpul mare consumat în trecerea frontierei, în îndeplinirea tuturor formalităților, practic, e o creștere de cost în comparație cu posibilitățile de transport din alte fabrici, semnificativă, care în mod evident trebuie redusă pentru a crește competitivitatea Ford, a fabricii din România. Sigur că am discutat de chestiunile legate de noua orientare în politica europeană, de Pactul verde și de posibilele consecințe. Aici, în mod clar, pentru a putea crea un stimulent în începerea producției de mașini electrice, cu siguranță trebuie să existe un parteneriat foarte serios între industrie, între producător și autoritățile guvernamentale, pentru că fundamentală pentru această posibilă introducere în fabricație a unor automobile electrice sau hibride este determinată de mai mulți factori: în primul rând, de dezvoltarea unei infrastructuri de încărcare, de stații de încărcare electrică; or aici avem posibilitatea de a utiliza fonduri europene pentru a putea dezvolta această rețea, care să permită cu adevărat utilizarea mașinilor electrice, să creeze un stimulent și o încurajare pentru o eventuală trecere la producția de mașini electrice. Sigur că am discutat probleme legate de forța de muncă, de faptul că în Craiova, unde rata șomajului este foarte mică, este un adevărat efort de recrutare și de pregătire a forței de muncă pentru a putea susține volumul de producție extrem de ambițios, care este în vizorul conducerii Ford și orice fel de susținere din partea autorităților în dezvoltarea sistemului dual, în îmbunătățirea legislației care să asigure parteneriatul între companie și instituțiile de învățământ în cadrul sistemului dual, de asemenea orice îmbunătățire, inclusiv a infrastructurii de transport, nu neapărat de tip autostradă, dar și a infrastructurii de transport județeană este benefică, pentru că o mare parte din forța de muncă vine la lucru din alte localități și poate fi încurajată să facă acest efort de o infrastructură de transport bună.
Mă opresc aici. În mesajul clar pe care l-am dat către conducerea Ford, guvernul pe care îl conduc este un partener foarte serios care recunoaște efortul extrem de mare făcut de Ford în investițiile pe care le-a realizat. Guvernul este într-un dialog permanent, gata să asculte toate nevoile și toate doleanțele și să realizăm un parteneriat care se ducă la decizii benefice atât pentru România, cât și pentru dezvoltarea companiei. Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe