Actualitate

Joi, 23 Aprilie 2020

Vizita premierului Ludovic Orban la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”

Galerie foto

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Sărut mâna, bună ziua! Am efectuat o vizită la Institutul Cantacuzino, alături de dl. ministru al apărării şi de dl. ministru al sănătăţii, pentru a vedea situaţia de la institut. Ne-am pus la curent cu situaţia şi cu proiectele Institutului "Cantacuzino". Vă voi spune, pe scurt, în privinţa laboratorului în care se fac testări pentru COVID: laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută în funcţie de necesităţi. Am vizitat laboratorul de biosecuritate, care este funcţional deja. Sigur, mai sunt nişte aparate, nişte echipamente care sunt în curs de montare şi el poate deveni pe deplin operaţional. Există mai multe proiecte la "Cantacuzino", inclusiv reluarea producţiei vaccinului antigripal. Practic, mai există un singur echipament lipsă: recoltatorul de lichid alantoidian, care se extrage din ouăle embrionare. O dată cu achiziţionarea acestui echipament, se poate trece la pregătirea liniei de fabricaţie, pentru a putea produce din nou vaccin antigripal. De asemenea, este în curs de pregătire un nou produs care va fi lansat pe piaţă, este vorba de un imunomodulator care reglează nivelul de anticorpi din organism. Mai există un proiect mare, urmând să fie finanţat din fonduri europene, al cărui obiectiv este capacitatea de producere a vaccinului tetravalent - într-o altă locaţie, nu la această locaţie a Institutului Cantacuzino.

Apreciez activitatea febrilă care se desfăşoară aici. Apreciez în mod deosebit activitatea noului manager, care este manager de criză, a fost numit, practic, de când a izbucnit epidemia de coronavirus, şi am încredere că echipa de aici are capacitatea să refacă Institutul Cantacuzino şi să-i redea misiunea pe care a avut-o şi pe care trebuie să o aibă în România. Întrebări, vă rog!

Reporter: Bună ziua! Aţi vorbit despre capacitatea de testare de aici, de 500 de teste pe zi. Până la cât ar putea creşte în perioada următoare?

Ludovic Orban: Până la o mie de teste.

Reporter: Şi care este capacitatea la nivel naţional în acest moment? Câte teste?

Ludovic Orban: De asemenea, echipa de aici a solicitat să intre în programul de pregătire a personalului care urmează să opereze noi centre de tip PCR.

Reporter: Câte teste se fac la nivel naţional, în acest moment?

Ludovic Orban: Capacitatea este mult mai mare decât numărul de teste care se efectuează. Capacitatea nominală, ca să spun aşa, este de aproximativ opt mii de teste, astăzi, în 61 de locaţii, 61 de centre în care operează astfel de tipuri de aparate. Obiectivul nostru este să creştem în continuare această capacitate de testare, astfel încât să putem testa oricât este necesar, conform protocolului, conform procedurii reglementate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Reporter: Aţi vorbit despre reluarea producţiei de vaccin antigripal aici, la Cantacuzino. Se pune problema sau este în proiect un vaccin împotriva coronavirus?

Ludovic Orban: În cadrul laboratorului se vor putea efectua cercetări şi privitor la acest virus. Evident că nu vă pot da un răspuns care este capacitatea efectivă, dar se vor face cercetări, cu siguranţă.

Reporter: S-au făcut o suplimentare de personal sau şi relocări de medici de la alte institute pentru această mărire a capacităţii de testare? Şi, dacă da, şi logistic este Institutul pregătit cu aparatură în momentul ăsta? Câte PCR-uri sunt aici?

Ludovic Orban: Cu PCR, răspunsul la această întrebare: nu le-am văzut pe toate, am văzut un aparat foarte modern, de asemenea, am văzut un extractor semiautomat care a fost de curând pus în funcţiune. E într-o continuă mişcare laboratorul. Va creşte capacitatea şi vă daţi seama că este şi acumulată expertiză, atâta timp cât ei au solicitat Ministerului Sănătăţii să intre în programul de training al celor care operează PCR. Se va dezvolta în continuare. S-au angajat oameni. Chiar la linia de producţie unde urmează să se producă imunomodulatorul, nou era un angajat de curând exact pentru această activitate. De asemenea, mai este necesar să fie angajaţi oameni la laboratorul de biosecuritate, dar nu e simplu să găseşti angajaţi. Am înţeles că numărul angajaţilor este de aproximativ 600. A crescut foarte mult, au fost readuşi cercetători, s-au adus cercetători noi şi există clar o mobilizare pentru a întări capacitatea Institutului de a cerceta şi de a produce lucruri care sunt necesare.

Reporter: Bună ziua! Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că, după data de 15 mai, vom purta măşti obligatoriu în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun. Vroiam să vă întreb, ca producţie, ca stocuri, cum stăm, dacă vom avea suficiente măşti pentru toată populaţia României şi dacă aveţi anumite măsuri pentru populaţia defavorizată, pentru cei cu venituri foarte mici, care nu şi-ar permite să cumpere măşti?

Ludovic Orban: Cu siguranţă, am discutat această chestiune de aproximativ o săptămână privitor la purtarea măştii. Repet, purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă, pentru că împiedică transmiterea de particule şi reduce posibilitatea de infectare în mijloace de transport în comun, în spaţii închise, în birouri, în spaţii comerciale. Ştiţi că preocuparea noastră de la începutul epidemiei a fost să susţinem producători români care să introducă în fabricaţie astfel de măşti. E vorba de măştile cunoscute ca măşti chirurgicale. Avem deja instalate utilaje noi, cu o capacitate semnificativă de producție, facem inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul. Ştiţi că am luat decizia ca la Ministerul Apărării să se facă certificarea, autorizarea producătorilor pentru astfel de echipamente, pentru că altfel lucrurile mergeau foarte greu. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Pentru persoane, să spun, vulnerabile, care sunt sub incidența Legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măști, nu contra cost.

Reporter: Ministrul economiei anunța o cifră de aproximativ un milion de măști care ar putea să se producă zilnic în luna mai sau începând cu luna mai. Este rezonabilă această cifră? Putem să ajungem acolo? Dacă ne raportăm la producătorii români...

Ludovic Orban: Dacă domnul ministru al economiei a spus, înseamnă că aşa este. Eu sper să creștem această capacitate. Va trebui până la data de 15 mai să producem cantități semnificative. De asemenea, să mai reușim achiziționarea de măști suplimentare de la furnizori externi. Unifarm, de exemplu, are deja cantități mari. Am înțeles că pe măști chirurgicale e vorba de peste 4 milioane de măști chirurgicale. De asemenea, sunt stocuri de măști FPP2 şi FPP3 de ordinul milioanelor. Practic, după penuria care a existat în primă fază a crizei, la ora actuală stăm mult mai bine. Sigur, obligativitatea de a purta măști va naște un consum zilnic mai mare decât cantitățile pe care le avem în momentul de față, dar sunt convins aici că și actorii economici privați, cum este eMAG-ul, de exemplu, căruia chiar vreau să îi mulțumesc public și grupului de companii care au lucrat cu eMAG, pentru efortul deosebit pe care l-au făcut prin care au reușit achiziționarea și punerea la dispoziție fie cu titlu gratuit, ca donație, către diferite entități publice implicate, milioane de măști, fie au pus în circulație la prețul practic de achiziție măști spre piața liberă.

Reporter: Probabil sunteți la curent, directorul medical de la Spitalul din Suceava, Mircea Macovei, se va întoarce pe această funcție. E cel care, într-un fel, a transformat spitalul într-un focar. Vi se pare justificată această întoarcere în funcție?

Ludovic Orban: Sunt convins că domnul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, va lua cele mai bune decizii.

Realizator: Referitor la șomajul tehnic şi la tăierea indemnizațiilor demnitarilor cu 25%, se mai aplică?

Ludovic Orban: Deocamdată acest subiect nu mai este în actualitate.

Reporter: Bună ziua! Vreau să vă întreb ce prevede planul de repornire a economiei și care sunt pașii pentru revenirea la o viață normală?

Ludovic Orban: Suntem în curs de elaborare a acestui plan. Practic, analizăm toate măsurile restrictive, respectiv, analizăm toate sectoarele afectate. Stabilim un mecanism de evaluare a fiecărei măsuri, a ridicării restricției de fapt, a ridicării restricției pentru fiecare măsură restrictivă care a fost impusă, care e riscul epidemiologic, care e setul de măsuri care trebuie să însoțească ridicarea restricţiei, astfel încât să se reducă riscul de răspândire. Când vom avea o evaluare, de asemenea care este impactul economic al ridicării unor restricții, când vom avea un plan bine pus la punct, evident, vom anunța. Oricum, vom anunța ridicarea restricțiilor cu un anumit timp înainte, aşa cum președintele Iohannis deja a anunțat că după 15 mai vor fi ridicate restricțiile privitoare la libertatea de circulație pentru toţi cetățenii români.

Reporter: Bună ziua! Mihai Peticilă, Pro TV. Vă rog să-mi spuneți, domnule premier, în ce stadiu este aplicația de monitorizare, pe care aţi anunțat-o, cu cei de la STS pentru cei care sunt în carantină, în izolare.

Ludovic Orban: Aici, trebuie să vă spun că există o dezbatere foarte serioasă în societatea românească privitoare la utilizarea de aplicații şi dacă vor exista aplicații, ele nu vor fi decât aplicaţii pe care să şi le instaleze cetăţeanul, dacă doreşte el. Oricum, ne îndreptăm, să spun, spre finalul stării de urgență, prelungirii stării de urgență. Urmează să se facă analize privitoare la contextul epidemiologic şi vom vedea dacă mai este necesar, dar, repet, şi dacă vor exista aplicații, că sunt, am înţeles, 19 ţări care folosesc aceste aplicații, şi dacă vor exista astfel de aplicații, ele nu vor fi folosite decât cu acordul expres al cetățeanului.

Reporter: Şi o singură chestiune, dacă-mi permiteți: va exista pentru cetățenii care au trecut prin această infecție un pașaport de sănătate sau un certificat, care să le dea dreptul, nu ştiu, la vacanțe, la a călători.

Ludovic Orban: Vă referiţi la cei care au dobândit anticorpi în urma acestui prim val epidemic?

Reporter: Da, cei care...

Ludovic Orban: Încă nu am luat o decizie legată de acest subiect. Sigur, acum vă mai spun un lucru, orice decizie pe care o ia România trebuie privită în context european. În Europa, datorită libertății de circulație a persoanelor, datorită faptului că e un spațiu comun, orice se întâmplă într-o ţară europeană, într-un fel poate să afecteze şi altă ţară europeană. Noi trebuie să ne uităm cu mare atenție ce fac celelalte țări partenere de la nivelul Uniunii Europene. Există un document care a fost prezentat de Comisia Europeană privind măsurile de revenire la normalitate, şi acolo, în mod evident, este asumată o anumită coordonare. Trebuie notificate măsurile, trebuie un dialog permanent care trebuie să existe la nivel european şi noi o să luăm deciziile în acest context.

Reporter: Bună ziua. Domnule premier, voiam să vă întreb, pentru că vorbeați despre șomajul tehnic, pentru că nu mai este în acest moment în actualitate, șomajul tehnic pentru bugetari, de ce nu mai este în acest moment în actualitate?

Ludovic Orban: Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență. Pentru că o mare parte dintre cei care sunt, lucrează în instituțiile publice, sunt implicați în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să operezi niciun fel de... nu poți să renunți la nimeni din zona Ministerului Sănătății, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin, referitor la șomajul tehnic și cealaltă formă de sprijin pentru profesioniști și o altă categorie de angajați. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat. Ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență, care va fi pe 15 mai și nu mai e contextul necesar. Ne-am mai gândit, am analizat, până la urmă, nu mai e de actualitate.

Reporter: Deci renunțați definitiv la măsură?

Ludovic Orban: Nu mai e de actualitate. Vom vedea.

Reporter: Și referitor la șomajul tehnic pentru cei care lucrează inclusiv în mediul privat. Sunt bani suficienți pentru a acoperi toate cererile care vin în această perioadă?

Ludovic Orban: În ceea ce privește șomajul tehnic, pentru prima perioadă, avem resursele, ele sunt prevăzute în buget. De asemenea, o parte dintre ele vor fi decontate, adică vor fi susținute din bugetul Uniunii Europene, din sumele alocate pentru România. Avem resurse și pregătim măsurile de relansare economică, care în mod evident, vor trebui să țină cont de planul de relaxare, de revenire la normalitate, în funcție de cum afectează diferite activități economice, pregătim măsurile de susținere.

Reporter: Ne-am putea aștepta în următoarea săptămână la un prim set de măsuri de relaxare?

Ludovic Orban: Suntem în analiză. Aici am zis câteva lucruri simple, trebuie să avem o radiografie exactă a situației, pe fiecare domeniu de activitate. Doi: Trebuie să evaluăm toate resursele disponibile pe care le putem mobiliza, resurse financiare. Și aici, analiza, pe lângă fondurile pe care le avem în buget, avem fondurile europene, pe care putem să le utilizăm pentru programele de relansare economică. De exemplu, ca urmare a deciziei Comisiei Europene de creștere a flexibilității fondurilor, putem disponibiliza o sumă pentru întreprinderi mici și mijlocii, pentru un program de susținere de 750 de milioane de euro, asta este o dată pe care ne putem baza, dar mai sunt și alte resurse. De asemenea, în cadrul programului SURE (Programul european de păstrare a locurilor de muncă și a veniturilor – n.red.) vom avea resurse pentru măsuri active de susținere a angajării de către companii, pe care de asemenea le vom utiliza și vom și adăuga resurse suplimentare de la buget. Totodată, analizăm posibilitatea obţinerii de resurse financiare de la finanţatorii instituţionali de tip Banca Mondială, BERD, cu care deja avem un acord pentru susținerea derulării proiectelor cu finanţare europeană - înainte de decontarea cheltuielilor, BERD să vină alături de noi să ne susţină în efectuarea plăţilor înainte de decontare de la nivelul bugetului UE. Deci, trebuie să inventariem toate resursele pe care le avem la dispoziţie. De asemenea, trebuie să vedem care sunt cele mai bune măsuri, cele mai potrivite instrumente, ţinând cont de obiectivele pe care le avem şi anume, de reluare a activităţii economice în cât mai multe sectoare posibil, chiar de utilizare a oportunităţilor care au apărut pentru a dezvolta noi afaceri sau pentru dezvoltarea companiilor existente şi, de asemenea, pentru a încerca să oferim cât mai multe locuri de muncă, ca urmare a pierderii de locuri de muncă şi a faptului că au venit români din Europa, din ţări din UE, care vor avea nevoie de a-şi găsi un loc de muncă. Aici suntem într-un proces de accelerare a tuturor procedurilor pe tot ce înseamnă proiecte de investiţii. Ştiţi că am emis o ordonanţă de urgenţă care a simplificat procedurile, care a redus termenele, suntem într-o mobilizare foarte mare pentru a putea ajunge la contractarea lucrărilor care beneficiază de finanţare din fonduri europene, fie pe POIM, fie pe Programul Operaţional Regional, fie pe alte programe, astfel încât să putem să lansăm un plan de investiţii publice în infrastructură de transport, infrastructură energetică - se ştie, companiile, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, toate companiile au planuri de investiţie foarte ambiţioase, astfel încât să putem să menţinem acest motor de dezvoltare economică cât mai bine turat.

 Reporter: Există posibilitatea ca preţul măştilor să fie plafonat, având în vedere că va exista obligativitate de a le purta?

Ludovic Orban: Ne gândim la acest subiect.

Reporter: Vaccinul antigripal, care ar putea să fie produs în următoarea perioadă, despre care vorbeaţi şi dumneavoastră, ar putea să existe o plafonare a preţului acolo sau chiar să fie gratuit?

Ludovic Orban: Vaccinul antigripal?

Reporter: Da.

Ludovic Orban: În ceea ce priveşte producţia vaccinului antigripal, nu va fi produs anul ăsta, vă spun din capul locului. Pentru că aici e vorba de o serie de proceduri de testare, de validare, de punerea în funcţiune a unei linii de producţie. Cel mai probabil, va fi gata anul viitor. Dar, aici am avut discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii şi încercăm să găsim  soluţii pentru o vaccinare cât mai amplă a cetăţenilor, pentru că asta ne va ajuta în cazul venirii unui al doilea val de coronavirus, pentru că, cine s-a vaccinat de gripă, dacă are simptome, mai mult ca sigur că are coronavirus, că nu are gripă.

Reporter: Vă pregătiţi şi pentru  un al doilea val în octombrie sau mai târziu?

Ludovic Orban: Nu ştim. Sincer, urmărim cu mare atenţie toate estimările specialiştilor, nu numai din România, ci şi din alte ţări. Părerile încă nu coincid, nu sunt sută la sută, dar ne pregătim pentru orice variantă posibilă.

Reporter: Şi o ultimă întrebare, dacă îmi permiteţi, referitor la pensii. Dacă în acest moment ar putea exista o problemă cu plata pensiilor, având  în vedere că execuţia bugetară ar putea avea de suferit? Vorbea despre acest lucru şi ministrul finanţelor. Mulţumesc.

Ludovic Orban: Cu siguranţă avem ca priorităţi plata pensiilor şi vom asigura resursele financiare pentru plata pensiilor, pentru plata salariilor, pentru susţinerea investiţiilor. Pentru toate aceste lucruri vom asigura resursele financiare. Şi, repet, toată gândirea noastră este pentru o revenire. Toate analizele specialiştilor indică, practic, o evoluţie în „v” a economiei. După o scădere care e destul de bruscă şi de mare, după depăşirea, să spun, a epidemiei, vârfului epidemiei, există o prognoză de creştere destul de rapidă, de recreştere economică. Dacă vă uitaţi în prognoze, indiferent cine face aceste prognoze, indică o scădere economică pe anul ăsta în România şi o creştere economică pe anul viitor, care variază între 4,1 şi 6,1 pe 2021.

Reporter: Domnule premier, legat de şcoli, susţineţi posibilitatea reluării cursurilor imediat după 15 mai?

Ludovic Orban: Această decizie o vom lua împreună cu preşedintele, cu echipa de la Ministerul Educaţiei, pe baza estimărilor care sunt făcute de Ministerul Sănătăţii şi va fi luată în funcţie de contextul epidemiologic şi de capacitatea efectivă de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor noştri.

Reporter: Aţi reuşit să faceţi stocuri de dezinfectanţi pentru şcoli? E posibilă reamenajarea sălilor de clase în toate şcolile? Se poate reduce programul zilnic al elevilor? Ce planuri aveţi?

Ludovic Orban: În momentul de faţă, aş prefera să nu vă dau nici o informaţie, atâta timp cât, în urma evaluărilor şi a planului, nu se iau decizii, încă. Ştiţi că mă feresc să prezint lucruri pentru că "aşa cred eu". Aici se analizează care sunt nevoile în cazul în care se ia decizia de deschidere, nevoile, măsurile specifice care trebuie luate. Obligatoriu va trebui să asigurăm măşti pentru toţi copiii şi pentru toate cadrele didactice. Sunt măsuri care trebuie pregătite şi, în funcţie de decizie, vor fi luate.

Reporter: Legat de plafonarea preţului la măşti, când aveţi de gând să luaţi o decizie?

Ludovic Orban: Stiţi că au fost foarte multe discuţii de plafonări de preţuri. Istoria economică, pentru cine a citit istorie economică, ştie că întotdeauna, când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenţia pe piaţă a generat un preţ administrativ care nu are nici o legătură cu raportul cerere-ofertă, s-a produs, de fapt, penurie, s-a produs generarea de reţele de vânzare la negru, care, până la urmă, au lipsit marea majoritate a oamenilor de produsele pe care s-au plafonat preţurile şi au dus la distribuirea acestor produse. Eu cred că aici trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cererii şi ăsta este obiectivul pe care îl avem, să producem în România cât mai mult şi să importăm ceea ce nu producem suficient în România. Ultima întrebare!

Reporter: Referitor la planul pe care domnul Adrian Streinu-Cercel l-a prezentat, plan dezaprobat şi de preşedintele Klaus Iohannis, şi de domnia voastră, vroiam să vă întreb: nu consideraţi că se impunea demiterea din funcţie a domnului Adrian Streinu-Cercel sau o sancţiune?

Ludovic Orban: La această întrebare vă poate da răspuns domnul ministru Tătaru, care sunt convins că o să aibă ce să vă spună pe tema asta. Dar încă o dată vă spun, aia este o năstruşnicie, o stupiditate mai mare n-am văzut. Nu ştiu dacă aţi citit documentul ăla, zici că e făcut în anii '50, 1950, cu la fiecare, după nevoi, cu statul care se ocupă de tot, preia distribuţia de energie electrică, de apă, utilităţi, nu mai plăteşte nimeni taxe, statul rezolvă tot. Aia e o nebunie, vă spun sincer. Nici nu trebuia luat în serios, iar chestiunea - chiar stau şi mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu - cu carantinarea părinţilor şi bunicilor noştri, cu ruperea de familii. Astea sunt lucruri de o gravitate extremă, care nu trebuie tratată numai cu un zâmbet, ci şi cu măsuri.

Reporter: Dacă puteţi să ne spuneţi ce se va întâmpla exact după 15 mai? Românii s-au entuziasmat destul de tare. Au început chiar să se facă programări la saloane sau cred într-o reluare a activităţii completă. /.../

Ludovic Orban: Deocamdată e sigur că se va întâmpla ceea ce a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, şi anume vor fi ridicate restricţiile de circulaţie, adică românii nu vor mai trebui să dea declaraţie pe proprie răspundere, nu vor mai fi obigaţi să stea în case, să iasă din case numai pentru motivele care au fost enumerate în ordonanţele militare. Vor fi liberi să se deplaseze, sigur, respectând regulile de a nu crea mulţime. Adică în spaţiu public să nu fie mai mult de trei persoane care să se adune, astfel încât să evite cât mai mult contactul fizic.

Reporter: Dar saloane, restaurante, baruri.

Ludovic Orban: În privinţa fiecărei activităţi economice, vă repet, se face o analiză şi, în funcţie de această analiză, se va lua o decizie, când se va renunţa la restricţia respectivă. Deocamdată nu s-a anunţat nimic. Ce v-am spus este că suntem în analiză, că pregătim un plan, că vom anunţa orice ridicare de restricţii cu o perioadă de timp înainte şi că fiecare ridicare de restricţie va fi însoţită de un plan de măsuri aferente, reguli care vor trebui respectate după momentul ridicării restricției respective. Mulţumesc!

Reporter: O întrebare, o singură întrebare, dacă se poate, domnule premier. Este acest proiect important pentru economia noastră, IMM Invest, care nu funcționează de o săptămână. Ați vorbit cu ministrul de finanțe când se va relua? Antreprenorii așteaptă și își doresc creditare prin acest program.

Ludovic Orban: Va fi operaţional cât de curând posibil.

Reporter: Ce înseamnă asta?

Ludovic Orban: Au fost probleme la aplicația care a fost utilizată. În urma problemelor care au apărut, se construiește o aplicație care să fie bine certificată, care să fie sută la sută funcțională, că va fi vineri, că va fi luni, că va fi marți, nu pot să vă spun. Acest lucru îl va anunța ministrul finanțelor, când va fi sută la sută convins și cu sprijinul partenerilor care colaborează la acest proiect, când va fi sută la sută convins că platforma e funcţională. Vreau să dau un mesaj. Am văzut foarte multe informații greșite. Aici nu se merge pe principiul 'primul venit, primul servit', cum a fost, de exemplu, pe ajutorul de minimis. Este pur şi simplu o înscriere în aplicație. Fondul de garantare analizează, procesează fiecare aplicație a fiecărei firme, urmând ca ulterior, băncile care sunt implicate în acest proiect să ia deciziile legate de acordarea creditelor pentru capital de lucru sau pentru investiții. Va fi cât de curând funcțională. Nu trebuie să existe niciun fel de îngrijorare din partea mediului de afaceri, din partea întreprinderilor mici şi mijlocii. Toate firmele care se pot califica vor beneficia de facilitățile care sunt prevăzute. Noi am crescut plafonul de la plafonul inițial de 5 miliarde, la plafonul de 15 miliarde. A existat interes din partea sistemului bancar. Băncile au subscris pentru un capital mai mare, de 20 de miliarde, deci există, practic, o determinare din partea băncilor de a se implica în finanțarea campaniilor în cadrul IMM Invest, ca atare, sa aibă încredere că programul va fi funcțional și accesul va fi, practic, cât mai facil posibil. Mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe