Actualitate

Joi, 07 Mai 2020

Vizita premierului Ludovic Orban la Uzina Dacia Mioveni

Galerie foto

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban la Uzina Dacia Mioveni

[Check against delivery]

***

Ludovic Orban: Sărut mâna, bună ziua! Am ținut să fim prezenți într-o echipă importantă guvernamentală, pentru a vedea cu ochii noștri lucrurile bune care se întâmplă la Dacia-Renault, reluarea graduală a producției. Am avut o discuție cu conducerea companiei privitoare la graficul de reluare și de creștere a producției până la atingerea capacității maxime. De asemenea, am avut o discuție foarte importantă privitoare la modalitățile în care guvernul poate să susțină compania și, în general, industria automotive pentru a putea să își desfășoară activitatea în cele mai bune condiții. Se știe că Dacia Renault este extrem de importantă pentru economia României, realizează 3% din produsul intern brut și întreaga industrie automotive produce peste 10% din produsul intern brut, asigurând peste 14% din exporturile românești. Pentru reluarea activității economice era extrem de important ca atât Dacia Renault, cât și alte companii din domeniu să-și înceapă activitatea, pentru a contribui la revenirea cât mai rapidă la normalitate şi, de ce nu, la asigurarea unei creșteri economice, la asigurarea unei dezvoltări rapide.

Am asigurat conducerea Dacia Renault de deschiderea noastră totală la dialog, de colaborarea pentru stabilirea celor mai bune măsuri de susținere a sectorului și, în mod evident, suntem alături de compania Dacia Renault și de angajații ei și, de asemenea, de toţi furnizorii care sunt legați de compania Dacia Renault, care iată că pot să-şi reia activitatea și pot să asigure practic, pentru angajații lor, locurile de muncă.

Mai dau și aici mesajul pe care l-am dat, îi îndemn pe oameni să cumpere mașini, sigur, de preferință fabricate în România. Este o ocazie această epidemie, care conferă chiar un moment potrivit pentru a cumpăra mașini, pentru că în mașina ta ești în siguranță și cred că oamenii trebuie să achiziționeze cu încredere mașini. Sigur, am pus în funcțiune Programul 'Rabla', cum se numește, cu 60.000 de unități; de asemenea, avem un număr mare de unități, și pentru automobile electrice, și pentru automobile hibrid.

De asemenea, pregătim măsuri de susţinere a companiilor mari, de asemenea, avem un proiect în pregătire, un set de măsuri active pentru a putea susţine companiile din România. De asemenea, ne gândim la o flexibilizare a programului de lucru, printr-o modificare a Codului Muncii şi printr-o serie de alte măsuri economice importante. Dacă aveţi întrebări, vă stau la dispoziţie.

Reporter: Bună ziua. Au fost discuţii la Guvern pentru majorarea pensiilor, de la 1 septembrie, cu un procent mai mic de 40%? De exemplu 10-15%?

Ludovic Orban: V-am dat răspunsul la această întrebare. Guvernul are ca obiectiv creşterea pensiilor. Sigur că urmărim cu mare atenţie evoluţia economiei. La 6 luni, în conformitate cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor şi Guvernul trebuie să prezinte un raport privind evoluţia economiei şi a bugetului. De asemenea, ne vom baza pe prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi pe progonozele partenerilor noştri, astfel încât să luăm cele mai bune decizii, iar creşterea pensiilor să ducă la îmbunătăţirea vieţii părinţilor şi bunicilor noştri, dar, în acelaşi timp, să şi putem garanta plata pensiilor crescute.

Reporter: Domnule prim-ministru, vă rog să faceţi abstracţie de faptul că sunteţi la "Dacia". Aveţi, mâine, de cumpărat o maşină pentru dumneavoastră. Ce cumpăraţi, Ford sau Dacia?

Ludovic Orban: La mine în familie, părerile sunt împărţite. Un membru al familiei preferă Ford-ul, alt membru al familiei preferă Duster-ul.

Reporter: Şi dumneavoastră?

Ludovic Orban: Prefer să nu vă dezvălui preferinţa...

Reporter: Mulţumesc.

Reporter: Bună ziua, voiam să vă întreb, care sunt modificările care consideraţi că s-ar impune, în condiţiile în care Guvernul, dumneavoastră, aţi criticat Curtea Constituţională. Credeţi că s-ar impune un nou mod de alegere al...

Ludovic Orban: Cu siguranţă. O schimbare a mecanismului de alegere. De asemenea, stabilirea unor limite a atribuţiilor Curţii Constituţionale, care să fie chiar în interiorul Constituţiei. De asemenea, modificare Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.

Reporter: Prin urmare, să ne aşteptăm la un referendum pentru modificarea Constituţiei?

Ludovic Orban: Când vom fi pregătiţi pentru o astfel de situaţie, când va exista şi un suport politic şi o susţinere publică, nu vom ezita să iniţiem acest demers.

Reporter: Bună ziua, domnule prim-ministru! Aş dori să vă întreb despre o chestiune care ne roade foarte mult pe noi, aici, în Argeş - și nu numai pe noi - infrastructura. Ce veşti ne puteţi da despre tronsonul Piteşti-Sibiu, ce veşti ne puteţi da despre Autostrada A1, în general? Mulţumesc.

Ludovic Orban: Pentru a putea finaliza Coridorul IV paneuropean mai avem de realizat următoarele lucrări: Autostrada de Centură a Bucureștiului - sunt semnate contracte pe cele trei tronsoane de pe autostrada de centură din zona de Sud a Bucureștiului, este aproape gata proiectarea pe două tronsoane și urmează să înceapă lucrările; de asemenea, este necesară traversarea munților prin tronsonul Pitești-Sibiu - ştiţi foarte bine că am avut bucuria de a fi cel care am făcut recepția finală pe Autostrada de Centură a Piteștiului - de asemenea, am realizat studiul de fezabilitate, s-au aprobat documentațiile tehnico-economice în 2008, din păcate de atunci nu s-au făcut foarte mulți pași înainte. În ceea ce privește autostrada Pitești-Sibiu, situaţia e în felul urmator: construcția e împărțită în cinci tronsoane, tronsonul 1, Sibiu-Boița, pe care s-a finalizat proiectarea și, din informațiile pe care le am, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor de execuție; tronsonul 5, care face legătura de la Pitești spre Curtea de Argeș, pe care urmează să fie semnat contractul cu firma care a fost desemnată câștigătoare pe data de 11 mai; tronsonul 4, în continuarea tronsonului 5,  pe care licitaţia este spre finalizare și e posibil până în data de 1 iunie să fie declarat câștigătorul și, după perioada de expirare a contestațiilor, să se semneze contractul. Licitațiile sunt făcute după metoda "design and bill"/proiectare și execuție. Sigur, termenele mi se par un pic cam mari și trebuie revizuite în negociere cu cei care vor fi desemnați câștigători. În ceea ce privește tronsonul 3, suntem aproape de a putea declanșa procedurile de licitație pentru selectarea consorțiului care va proiecta și executa lucrările. În privința tronsonului 2, încă mai sunt foraje, încă mai sunt lucruri care trebuie lămurite - ştiţi că DG ENV, Direcția Generală de Mediu de la nivelul Uniunii Europene, a cerut mai multe clarificări pe care, evident, noi le-am dat, dar pentru a putea primi, să spun, acordul Comisiei Europene care este în prealabil, avem nevoie de acordul inginerilor specialiști care colaborează cu Comisia Europeană, mai trebuie făcuți câțiva pași pe tronsonul 2, care este un tronson de foarte dificil și care încă reclamă discuții și proceduri. De asemenea, mai avem tronsonul 2  de pe Lugoj-Deva - știţi, e tronsonul cu urși, unde au fost descoperiți urși, care nu au mai fost văzuți de foarte mulți ani. Şi aici, Ministerul Transporturilor este pregătit cu reluarea licitației, astfel încât să putem finaliza și acest tronson.

În ceea ce privește Drumul expres Craiova - Pitești, care și acesta este extrem de important și pentru Pitești și pentru Craiova și pentru Oltenia, sunt în execuție tronson 1 și tronsonul 2, cel mai avansat este tronsonul 2. De asemenea, sunt pregătite procedurile de licitație pentru selectarea consorțiilor care vor proiecta și executa lucrarea pentru tronsoanele 3 și 4. De asemenea, și aici, Ministerul Transporturilor, aici prezent, domnul Bode care vă poate sta la dispoziție cu răspunsuri la orice întrebare, vă poate da detalii suplimentare, dar obiectivul nostru este să finalizăm cât mai rapid procedurile.

De altfel, dacă știți, am și emis o ordonanță de urgență prin care am scurtat toate termenele, termenele pentru obținerea avizului ex-ente de la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, pe documentația de licitație, de asemenea termenele de clarificări, termenele de evaluare și, de asemenea, termenele de soluționare a contestațiilor, astfel încât să scurtăm la maxim durata acestor proceduri.

Reporter: Vă salut! Când credeți că vor putea merge din nou românii la biserică și în ce condiții?

Ludovic Orban: Suntem în curs de evaluare. V-am spus, pentru fiecare restricție pe care am impus-o şi aferent fiecărei măsuri de relaxare a restricțiilor, se face o evaluare din punct de vedere al riscului epidemiologic, evaluare care se face în baza a patru criterii principale; în funcție de aceste evaluări, luăm deciziile când se deschid diferitele activități. Deocamdată, în data de 15 mai, în principiu, am luat deciziile: deschiderea va fi graduală, relaxarea măsurilor va fi graduală, vom aștepta două săptămâni, practic, vor fi etape de câte două săptămâni pentru diferitele măsuri de relaxare, vom face o evaluare externe de riguroasă a efectelor relaxării pe fiecare măsură și continuăm, evident, și în funcție de evoluția epidemiei.

Reporter: Într-o primă etapă, credeți că ar putea participa în curtea bisericilor sau...

Ludovic Orban: Cel mai probabil, când va fi permisă oficierea slujbelor, nu se va putea face în spații închise, cel mai probabil în afara bisericilor. Oricum, vine vara și ele se vor putea organiza în bune condiții în afara bisericilor, în condițiile de respectare a distanței fizice sanitare, cu portul măștii și cu alte reguli, care vor fi impuse.

Sunt chiar impresionat de măsurile care au fost luate și viteza cu care au fost luate măsurile de protejare a angajaților la locul de muncă. Au fost schimbate foarte multe spații, au fost folosite în spații care aveau cu totul și cu totul alte destinații cu noi destinații, vestiare, cantine, cu niște amenajări care să asigure o protecție foarte mare pentru angajați, împotriva răspândirii virusului. Aici chiar nu pot să nu remarc seriozitatea acestor măsuri și viteza cu care s-au desfășurat, astfel încât la momentul reînceperii producției angajații care vin la serviciu să poată să-și desfășoare activitatea în condiții de siguranță.

Reporter: O întrebare pentru domnul ministru al Transporturilor, dacă îmi permiteți. Ce se va schimba la metrou începând cu 15 mai și dacă colaboraţi și cu cei de la STB pentru preluarea fluxului de călători? Mulțumesc.

Lucian Bode: Bună ziua vă spun și eu și vă mulțumesc pentru că îmi dați posibilitatea să mă adresez dumneavoastră și profit de această ocazie și doresc, pentru început, să-i felicit pe cei de la Dacia Renault pentru ce au făcut în ultimele zile, pentru că, dincolo de componenta economică, pe care o cunoaștem, un loc de muncă aici creează 10 locuri de muncă pe orizontală. Dincolo de această componentă, mesajul pe care au reușit să-l dea în economia României este unul extraordinar și pentru acest lucru eu le mulțumesc și îi felicit.

Revenind la măsurile de siguranță, am văzut aici măsuri de siguranță luate exemplar pentru protejarea angajaților. Avem obligația, instituțiile statului, să venim cu un set de reguli pentru tot ce înseamnă înseamnă transportul public, fie că vorbim de cursele speciale, cursele regulate, fie că vorbim de transportul cu metroul. Mâine, la inițiativa domnului prim-ministru, vom avea o discuție clară pe fiecare mod de transport în parte, ce măsuri luăm pe fiecare mod de transport în parte începând cu data de 15 mai. Noi am avut săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de miniștri pe transporturi din Uniunea Europeană, din toate statele membre au solicitat la unison o propunere din partea Comisiei Europene, un set de recomandări astfel încât toate statele membre să le poată aplica unitar.

Vă aduceți aminte, în momentul în care am înregistrat acele blocaje la începutul crizei în ce privește transportul de marfă, a venit Comisia Europeană, în acord cu toate statele membre, și am creat acele culoare verzi prin care transportul de marfă s-a putut desfășura fără nicio problemă atât în tranzit, cât și la nivel național. Credem că până pe data de 15 mai Comisia Europeană va veni cu un set de recomandări, pe care le vor aplica toate statele membre.

Dar noi suntem pregătiți să luăm măsuri pe fiecare mod de transport, inclusiv la metrou. Ne-am adresat Ministerului Afacerilor Interne, pentru a ne sprijini, pentru că la metrou mai întâi trebuie să ne asigurăm că accesul se face în condiții de siguranță; în stații, de asemenea, se păstrează distanța, iar în trenuri noi venim cu maximum de trenuri posibil în această perioadă astfel încât timpii de așteptare să fie între două, trei minute, respectiv șase, șapte minute funcție de stațiile Metrorex. Vom anunța în perioada următoare, în zilele următoare, măsurile concrete pe care le luăm pe fiecare mod de transport în parte.

Ludovic Orban: Aici trebuie să vă furnizez o informație. Setul de reguli aferente ridicării fiecărei restricții va fi prezentat public cel târziu luni, astfel încât să fie în dezbatere publică. Va fi cunoscut dinainte de companii, de instituții, de cetățenii, și vom primi observații, propuneri privitoare la fiecare set de reguli aferent transportului public, aferent spațiilor comerciale care se vor deschide, aferent saloanelor de coafură, de frizerii, și tuturor celorlalte categorii de activități care se vor redeschide.

De asemenea, am uitat să vă prezint și faptul că, după vizita de ieri, de la Universitatea Militară, unde am văzut demonstratorul tehnic pentru un ventilator, care este concepție integral românească, aici ne-au fost prezentate două proiecte de ventilator: un proiect de ventilator care poate fi utilizat și introdus în fabricație, după omologare, că orice ventilator trebuie omologat, care este realizat în Franța, și, de asemenea, un proiect de ventilator care este realizat de Electro Argeș, cu colaborarea Universității și a grupului Dacia Renault, care sigur, de asemenea, trebuie omologate. Iată că inteligența românească, creativitatea românească și cea franceză poate să ne ofere şansa de a produce cât de curând ventilatoare în România, astfel încât să nu mai fim vreodată puși în situația în care am fost puşi și anume aceea de a nu avea efectiv de unde să achiziționăm ventilatoare, chiar și atunci când am  avut contracte semnate, aceste ventilatoare nu ne-au fost furnizate, din cauza crizei de pe plan internațional.

Reporter: Domnule premier, voiam să vă întreb când vor avea loc alegerile locale și dacă vor avea loc în toamnă, odată cu cele parlamentare programate?

Ludovic Orban: Ştiți că e o diferență de viziune între Guvern și majoritatea parlamentară, controlată de PSD. Noi am adoptat o ordonanța de urgență, prin care am prelungit mandatul aleșilor locali, iar intenția noastră este aceea de a organiza alegerile atunci când condițiile epidemiologice ne vor permite să se poată derula o campanie normală, în care candidații la funcțiile de primar, consilier local, consilier județean să poate să facă o campanie serioasă, cetățenii să aibă încredere să urmărească această campanie, să voteze în deplină cunoștință de cauză. Pe evaluările pe care le avem acum, sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie ar putea fi o dată bună de organizare a alegerilor. Diferența de vedere între noi și majoritatea condusă de PSD din Parlament este aceea că noi credem că tot Guvernul trebuie să decidă data alegerilor și condițiile de organizare a alegerilor, așa cum a fost până acum, în timp ce Parlamentul a trecut o lege, pe care noi am atacat-o la Curtea Constituţională, prin care și-au stabilit ei atribuția de a stabili data alegerilor, prin legea adoptată de Parlament.

Reporter: Domnule premier, după 15 mai, cei care se vor întoarce din străinătate vor mai intra în carantină instituționalizată sau în autoizolare?

Ludovic Orban: Şi acest lucru îl vom anunța când vom decide. Din punctul meu de vedere, nu cred că trebuie să existe vreo schimbare. Nivelul de răspândire al virusului este evaluat de Institutul Național de Sănătate Publică, în baza, cum să spun, criteriilor folosite pe plan internațional. Atâta timp cât o persoană vine dintr-o zonă roșie, indiferent dacă este român sau cetățean al altei țări europene sau non-europene, când vine în România, ca o măsură de protecție, trebuie să intre în carantină, și la fel, dacă vine dintr-o zonă galbenă, trebuie să stea în autoizolare la domiciliu minim 14 zile. Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe