Actualitate

Marți, 05 Iunie 2018

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă în Republica Portugheză

 

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut joi, 7 iunie 2018, o întrevedere cu Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Republicii Portugheze.

Cei doi demnitari au exprimat satisfacția pentru nivelul actual al relațiilor bilaterale, atât la nivel politic, cât și la nivel sectorial, fiind evidențiat în mod special, nivelul foarte bun al cooperării în domeniul apărării. Șeful executivului a exprimat dorința intensificării colaborării în domenii considerate prioritare de către ambele părți. În acest sens, a comunicat președintelui propunerea de elaborare a unei foi de parcurs, ca instrument de lucru operativ și mijloc de stimulare a proiectelor de cooperare între cele două țări.

Totodată, cei doi oficiali au făcut o analiză a evoluțiilor actuale și a perspectivelor politice din Europa, exprimând poziții similare cu privire la necesitatea aprofundării integrării europene într-o manieră inclusivă.

Între subiectele de pe agenda europeană au fost abordate negocierile privind noul Cadru Financiar Multianual, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, inclusiv în perspectiva arhitecturii relațiilor europene post alegeri pentru Parlamentul European din 2019.

Premierul român a subliniat importanța reîntoarcerii la fundamentele construcției europene pentru a reclădi încrederea cetățenilor, principiu ce va sta la baza priorităților Președinției României la Consiliul UE, alături de necesitatea de a răspunde priorităților majore ale Uniunii, cum ar fi securitatea și migrația.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit președintelui Marcelo Rebelo de Sousa pentru atitudinea constructivă a autorităților portugheze față de integrarea comunității româneşti.

 

Galerie foto

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la inaugurarea, în orașul portughez Estoril, a unei piațete dedicate României (Largo da Romenia)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat miercuri, 6 iunie 2018, la ceremonia de inaugurare a unei piațete dedicate României, în orașul Estoril, situat în Cascais, suburbie a Lisabonei.

Evenimentul a fost un prilej de evidențiere a relației privilegiate dintre cele două țări, pe care le leagă 100 de ani de relații diplomatice, legături culturale și istorice, și care lucrează împreună pentru relansarea relațiilor lor viitoare.

Premierul român a exprimat speranța că relaţiile dintre România și Republica Portugheză vor continua să se dezvolte, ca parteneri apropiați și membri activi ai Uniunii Europene, animați de aspiraţii, interese şi viziuni comune pe multe dintre dosarele importante.

În același timp,  prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit autorităților portugheze și personal primarului Carlos Carreiras, pentru deschiderea arătată față de România şi pentru prietenia purtată comunităţii româneşti din Portugalia.

În Cascais, care celebrează anul acesta 650 de ani de la înființare, există și o școală a comunității românești. Totodată, Cascais a început negocierile pentru înfrățirea cu orașul Sinaia.

Informații suplimentare:

Cascais și Estoril prezintă un interes deosebit pentru România, în special în anul Centenarului Marii Uniri, datorită numeroaselor personalități românești care au locuit aici: Lucian Blaga, Mircea Eliade, Elena Văcărescu sau Regele Carol al II-lea etc. Rotonda este situată în centrul orașului Estoril, lângă Hotel Palácio (1930), una dintre cele mai prestigioase locații din Europa, care a găzduit şefi de stat şi diplomaţi care au desenat contururile Europei postbelice. Estorilul, împreună cu Cascais și Sintra, formează încă din perioada interbelică renumitul Triunghi de Aur de la Oceanul Atlantic.

 

Galerie Foto

Vizita premierului Viorica Dăncilă la Fundația Champalimaud

           Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită oficială în Republica Portugheză, a vizitat miercuri, 6 iunie 2018, sediul Fundației Champalimaud din Lisabona, unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare din Europa. 

           Vizita premierului Dăncilă are loc în contextul semnării Memorandumului de Înţelegere în domeniul cercetării ştiinţifice între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din România și Fundația Champalimaud. 

           Cu această ocazie, șeful Executivului român a declarat că semnarea  documentului de cooperare dintre cele două instituții de renume contribuie la extinderea parteneriatului româno-portughez pe palierul activităţilor de cercetare şi inovare, care se bucură de tot sprijinul Guvernului României.

 

Galerie foto

Declaraţia de presă comună a premierului Viorica Dăncilă şi a omologului portughez António Costa 

[Check against delivery]

António Costa: Aş dori să încep prin a-i ura bun venit şi de a-i mulțumi colegei mele din România. Această vizită vine într-un moment foarte important pentru relațiile între ţările noastre, care au o istorie îndelungată. Anul trecut am sărbătorit o sută de ani de relații diplomatice între Portugalia şi România şi, în acest moment, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, suntem din ce în ce mai apropiați ca parteneri solidari, ceea ce a permis dezvoltarea relațiilor bilaterale din punct de vedere economic şi cultural. Semnarea la care am asistat astăzi, a acestor acorduri între instituțiile ştiinţifice portugheze şi româneşti, precum şi cooperarea în domeniul sănătății dintre Portugalia şi România, reprezintă un gest simbolic al dorinţei noastre de a continua dezvoltarea acestor relații care, din punct de vedere uman, se consolidează zilnic prin contribuţia pe care mulţi români, care locuiesc, lucrează, studiază aici, o aduc ţării noastre. Şi aş vrea să aduc un omagiu comunității româneşti care este acum a patra comunitate străină, cea mai importantă din Portugalia, care locuiește şi muncește în Portugalia. De aceea, aş dori să mulţumesc acestei comunități pentru contribuția adusă economiei portugheze. Această întâlnire are loc într-un moment în care România se pregătește să preia, peste câteva luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Îi dorim succes! De acest lucru are nevoie Europa, să fie o exercitare a președinției de mare succes, întrucât vine într-un moment foarte important, în care trebuie să ne punem de acord cu toţii pentru construirea următorului cadru financiar multianual, întărirea reformei zonei euro şi dezvoltarea noilor parteneriate pe care le desfășurăm, pentru a putea coordona într-un mod solidar problemele legate de migrație şi, de asemenea, pentru a afirma capacitatea noastră de a consolida siguranța internă împotriva amenințării teroriste, cât şi politica noastră de apărare, pentru a asigura o mai mare stabilitate în cadrul UE, care trece prin momente de instabilitate. Prin urmare, este foarte important ca această președinție română să fie încununată de un mare succes. Şi după  președinția României va urma şi președinția portugheză, în 2021, în care va trebui să prezentăm programul tripartit dintre Germania, Portugalia şi Slovenia, pentru a da ştafeta următorului trio de președinții. Este un moment excelent pentru a putea consolida relațiile dintre ţările noastre, atât pe plan bilateral, cât şi în cadrul UE, unde, de obicei, împărtășim aceeași viziune a unei Europe care asigură pacea, încurajează prosperitatea şi consolidează coeziunea între diferitele ţări ale UE. De aceea, doamnă prim-ministru, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Lisabona, şi vă mulţumesc din nou pentru această vizită în ţara noastră. Mulţumesc.

Viorica Dăncilă: Vreau să-i mulţumesc domnului prim-ministru pentru primirea călduroasă şi pentru discuţiile pline de substanță pe care le-am avut. Am discutat despre relațiile bilaterale dintre România şi Portugalia, despre intensificarea relațiilor economice. Am discutat despre cooperarea mult mai bună şi înființarea unei foi de parcurs pentru o cooperare interguvernamentală între România şi Portugalia, dar şi intensificarea relațiilor din punct de vedere parlamentar. Am avut o abordare sectorială din punct de vedere economic, am discutat despre puncte comune, puncte pentru care vrem să intensificăm cooperarea şi, aşa cum aţi văzut, azi am făcut un prim pas prin semnarea unor acorduri de cooperare în domeniul cercetării, în domeniul inovării şi în domeniul sănătăţii. Nu în ultimul rând, am mulțumit domnului prim-ministru pentru modul în care sunt trataţi românii, comunitățile de români în Portugalia, o abordare care constituie un exemplu la nivel european. Bineînțeles că ne-am exprimat admirația pentru modul în care a gestionat Portugalia absorbția fondurilor europene şi chiar am propus constituirea unui grup de lucru pentru schimbul de bune practici, astfel încât şi România să ajungă la un procent de absorbție cum îl are Portugalia. Pe agenda discuțiilor am avut Președinția Consiliului Uniunii Europene, preşedinţie semestrială pe care România o va prelua la 1 ianuarie 2019, am vorbit despre provocările cărora trebuie să le dăm un răspuns adecvat, provocări legate de Brexit, de Uniunea Europeană post-Brexit, de provocările noi care apar şi aici mă refer la protejarea frontierelor, la migrație, la tineret, la apărare, dar şi la politicile tradiționale, precum politica agricolă comună sau politica de coeziune. M-a bucurat foarte mult opinia noastră comună pe dosare europene deosebit de importante şi am ajuns la concluzia că trebuie să avem o cooperare foarte bună, astfel încât, după Brexit, Uniunea Europeană să iasă întărită. Am discutat despre cadrul financiar multianual, de provocările legate de acest aspect şi am putut observa că avem abordări comune în ceea ce privește alocarea pe anumite politici atât de importante atât pentru România, cât şi pentru Portugalia. Încă o dată, domnule prim-ministru, vă mulţumesc pentru discuţiile constructive şi pentru dorința dumneavoastră de cooperare atât cu România, cât şi cooperarea în plan european. Mulţumesc.

 

Participarea premierului Viorica Dăncilă la ceremonia de semnare a documentelor bilaterale

 

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut miercuri, 6 iunie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul portughez, Antonio Costa, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Republica Portugheză.

Discuțiile au confirmat interesul ambelor state pentru dezvoltarea, în continuare, a unei relații privilegiate între cele două țări. În acest sens, cei doi oficiali au convenit elaborarea unei foi de parcurs pentru implementarea eficientă a unor proiecte comune de cooperare bilaterală.

În contextul vizitei oficiale au fost semnate o serie de acorduri și memorandumuri de înțelegere, ce permit elaborarea de proiecte comune în domenii precum: cercetarea, inovarea și sănătatea:

1.Memorandum de Colaborare ştiinţifică privind implementarea Proiectului Infrastructură Luminoasa Extremă  – Nuclear Physics (ELI-NP) între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din România și Institutul Superior Tehnic din Portugalia;

2. Acord de cooperare între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea Lisabona;

3. Memorandum de Înţelegere în domeniul politicilor de sănătate între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Republica Portugheză.

 De asemenea, au fost abordate și aspecte privind cooperarea în domeniul militar, strategic și al securității cibernetice. Au salutat cooperarea bilaterală excelentă în materie de securitate şi apărare, afirmând intenția de aprofundare a acesteia, în vederea capitalizării potenţialului special creat prin derularea cu succes a programului F-16, în arii precum cercetarea pe tema echipamentelor şi tehnologiilor militare şi securitate cibernetică.

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele de relansare a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere, feroviare și aeroportuare, având în vedere proiectele de succes realizate în trecut cu parteneri din Portugalia.

 Totodată, a fost evidențiat interesul ambelor părți de a menține constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, în contextul opiniilor comune într-o serie de dosare europene, precum Brexit, Cadrul Financiar Multianual, viitorul Europei, coeziunea economică și socială, Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securităţii şi apărării. A fost discutată importanța găsirii unei soluții echilibrate privind viitorul buget european, care să păstreze, în același timp, un loc important politicilor tradiționale, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

 A fost subliniată importanța finalizării negocierilor pe subiecte precum Cadrul Financiar Multianual și politica de coeziune pe durata Presedinției române la Consiliul UE, pentru a nu transfera subiectele în dezbaterea electorală, având în vedere că anul viitor vor fi alegeri pentru Parlamentul European.

Prim-ministrul României a comunicat, de asemenea, interesul pentru de crearea unui grup de lucru comun în domeniul absorbției fondurilor europene pentru a putea beneficia de experiența acumulată de Portugalia în acest domeniu.

Doamna prim-ministru a reiterat că aderarea la spațiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulțumind pentru susținerea constantă de care se bucură România din partea Portugaliei în acest dosar.

În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare în formatele multilaterale existente, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit pentru atitudinea constructivă a autorităților și a societății portugheze față de comunitatea românească din Republica Portugheză.

 Cei doi demnitari au evocat, de asemenea, legăturile istorice, culturale și lingvistice dintre cele două țări.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Prim-ministrul Viorica Dăncilă efectuează în perioada 6-7 iunie 2018 o vizită oficială în Republica Portugheză, unde va avea o serie de întrevederi cu omologul portughez Antonio Costa și cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa.

Vizita are drept scop consolidarea cooperării bilaterale dintre România și Republica Portugheză, cu accent pe relațiile economice în vederea exploatării potențialului comercial și investițional, precum și în domeniul apărării și al politicilor de securitate. Cu această ocazie va avea loc inaugurarea unor noi cadre de cooperare în domeniile precum: cercetare fundamentală și inovare, sănătate publică și medicină, cooperare academică.

O componentă semnificativă a agendei de discuții va viza cooperarea în plan european, inclusiv în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe