Actualitate

Joi, 06 August

Premierul Ludovic Orban a vizitat drumul din Parâng și obiectivul de investiții care vizează continuarea proiectului ”Domeniul schiabil din Parâng”

Galerie foto

Declarații ale premierului Ludovic Orban, după vizitarea drumului din Parâng și a obiectivului de investiții ce vizează continuarea proiectului ”Domeniul schiabil din Parâng”

[Check against delivery]

Ludovic Orban: /.../ E făcut şi cu bani de la bugetul de stat şi cu bani din bugetul Consiliului Judeţean, dar, să ştiţi, că mulţi bani din bugetul Consiliului Judeţean vin tot prin transferuri de la bugetul de stat.

Reporter: Deci, practic, cu bani guvernamentali?

Ludovic Orban: Păi, din moment ce este finanţat pe PNDL, cea mai mare parte a finanţărilor vin de la bugetul de stat.

Ion Ștefan: Valoarea investiţiei este de aproximativ 18 milioane de lei. Până acum au fost achitaţi 7 milioane de lei. Din aceşti 7 milioane, 6,5 milioane au fost achitate de Ministerul Lucrărilor Publice, aşa că întrebarea dvs şi-a primit răspunsul. Deci, Ministerul Lucrărilor Publice, prin PNDL, finanţează acest drum, ceea ce spun unii și alții e treaba lor.

Reporter: Domnule prim-ministru, este bine că promovăm foarte mult turismul, mai ales în perioada asta şi în zonele acestea? Revin la cei din zona HoReCa, 25% dintre localuri s-au închis până acum. Ce se întâmplă, ce soluţii puteți găsi pentru ei?

Ludovic Orban: În ce sens? Sunt mai multe închise, pentru că nu se pot deschide restaurantele decât pentru evenimente private de maximum 20 de persoane.

Reporter: S-au închis de tot.

Ludovic Orban: În ce sens s-au închis?

Reporter: Şi nu se mai deschid afaceri noi, adică în sensul acesta.

Ludovic Orban: Este o perioadă în care trebuie găsit un echilibru între nevoia de a proteja sănătatea şi atenţia spre partea economică. Echilibrul pe care l-am găsit a fost acesta, de a deschide terasele, de a deschide hotelurile, pensiunile. Deocamdată nu am luat decizia de deschidere a restaurantelor, pentru că aţi văzut foarte bine că ne-am confruntat cu o creştere a numărului de infectări, cu o perioadă extrem de dificilă şi că bătălia noastră a fost să stopăm creșterea numărului de cazuri, să intrăm pe trend descendent în ceea ce privește numărul de persoane infectate zilnic. Imediat ce vom avea o evoluție epidemiologică favorabilă, vom lua şi decizia de a deschide restaurantele, evident, în condiţii stricte de asigurare a sănătăţii publice.

Reporter: În caz contrar se vor înăspri măsurile?

Ludovic Orban: Deja am luat decizii pe care le-am considerat importante: am redus programul de lucru, de asemenea am luat decizia ca în locurile foarte aglomerate, unde nu se poate respecta distanța fizică de protecție sanitară, din cauza locurilor strâmte, să se poarte mască și în aer liber. De asemenea, toate instituțiile statului cu drept de control, indiferent că este vorba de Poliție, Jandarmerie, Direcții de Sănătate Publică, cu Inspecțiile lor Sanitare, ANSVSA, inspectoratele teritoriale de muncă, toate instituțiile cu atribuții de control sunt mobilizate pentru a determina instituțiile și angajatorii să respectă regulile, și cetățenii, evident.

Reporter: Dacă nu ar fi perioada aceasta de campanie electorală delicată, măsurile venite dinspre Guvern, mă refer strict la sănătatea publică, ar fi mai stricte?

Ludovic Orban: Nu există nicio legătură între campania electorală, faptul că e un an electoral și măsurile pe care le luăm. Toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat pe baza unor fundamentări solide, ştiinţifice, care s-au bazat pe punctele de vedere ale specialiştilor. Nu au fost decizii politice, ci au fost decizii luate doar cu obiectivul apărării sănătăţii şi vieţii românilor.

Reporter: Altfel spus, vă încurcă mult aceste opoziţii...

Ludovic Orban: Alţii fac politică şi încearcă să câştige voturi pe tema acestei drame care este epidemia fără precedent de COVID. Noi nu am tratat-o în cheie politică, tot ce am făcut a fost doar cu scopul de a limita răspândirea şi de a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor.

Reporter: Dle ministru, voiam să vă întreb dacă pentru acest drum s-au făcut decontări până acum, din ce ştiţi dvs, şi dacă pe Compania Naţională de Investiţii se pot deconta, se pot finanţa mai bine zis, proiecte de infrastructură, pentru că a fost o întreagă dezbatere locală după ce au fost depuse, inclusiv la Petroşani, proiecte pe CNI de infrastructură.

Ion Ștefan: Da, pentru acest drum unde suntem astăzi, DJ709F, au fost decontări realizate. Aşa cum v-am mai spus iniţial au fost achitați aproximativ 7 milioane de lei din cei 18, cât este valoarea investiţiei. După cum aţi văzut şi dvs, este o investiţie importantă pentru zonă şi cred că finalizarea ei va fi cu succes. Cu privire la CNI, într-adevăr, guvernul liberal Ludovic Orban a modificat luna trecută statutul CNI şi astăzi avem posibilitatea să realizăm printr-un subprogram şi drumuri locale şi drumuri judeţene la nivel naţional. Guvernul liberal şi-a propus ca în următorii ani să realizeze 20.000 de kilometri de drum local şi 7.000 de kilometri de drum judeţean. Asta înseamnă că vom reuşi în câţiva ani să dublăm kilometri de drum reabilitat în kilometri de drum naţional, drum judeţean şi drum local realizaţi în România. Astăzi suntem la 31,2% din drumurile locale şi judeţene reabilitate. La finalul acestei perioade de investiţii vom ajunge la 76% din drumurile locale şi judeţene reabilitate şi îmbunătăţite.

Primar: Dle ministru, să ştiţi că la Petroşani am depus şase străzi pe acest program. Sperăm să putem să fim şi finanţaţi. E vorba de /.../, drumuri foarte importante. Unul dintre aceste drumuri este cel pe care am venit către această staţiune.

Ion Ștefan: Dle primar, vă pot spune că în această săptămână CNI a înaintat primul /.../ către Ministerul Lucrărilor Publice pentru a fi aprobat cu lista sinteză a viitoarelor drumuri locale ce vor fi finanţate de Ministerul Lucrărilor Publice, prin această companie. Şi tot acum aş putea să vă anun că, în această săptămână, CNI a înaintat către minister şi prima listă sinteză cu privire la canalizări şi aducţiuni cu apă şi fose septice. Aşa că guvernul Ludovic Orban transformă vorbele în fapte. Noi suntem nişte oameni care ne ținem de cuvânt, ne-am propus să realizăm investiţii în România, am vorbit cu constructorii şi cu antreprenorii că nu vom închide niciun şantier şi nu am închis niciun şantier. Suntem într-o perioadă de pandemie şi, după cum vedeţi, peste tot se lucrează. Aşa cum am spus, şantierele au funcţionat, antreprenorii şi-au primit banii, nu avem probleme de finanţare, suntem într-o relaţie corectă cu mediul privat. Guvernul Ludovic Orban a tratat în mod serios relaţia cu antreprenorii români şi privaţi şi de aici rezultatele se văd. Sunt lucrări care se vor finaliza la timp, sunt lucrări de calitate şi noi ne bucurăm că am putut să fim partenerii antreprenorilor români.

Ludovic Orban: Mulţumim.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe